Zobacz pełną wersję : BF przy użyciu SB-910 w D3s
Witam,
czy spotkał się ktoś z Was z takim problemem? Otóż bez lampy wszystko trafia w punkt, natomiast jak odpalam lampę, to back focus taki, że skali brakuje do mikroregulacji i na dodatek efektu brak. Co robić? To raczej nie jest normalne zjawisko, że przy lampie się tak dzieje prawda?
Testy na TTL BL palnik 45st, aparat na M 1/100 2.8 (N24-70).
Jakieś pomysły i sugestie? Serwis, czy też to normalka? Moglibyście sprawdzić u siebie na bateryjkach i podobnym sprzęcie?
wylacz wspomaganie AF w lampie.
przypadek znany i dosc niergularny, wiec raczej nie ma na to rady :(
Mieli tyle czasu od momentu wykrycia tego w sb-900 że mogli usunąć tą wade...
siedemczwartych
11-01-2012, 16:05
u mnie na dwóch SB-900 to samo... jedną sprzedałem licząc, ze w SB-910 poprawili problem... przeliczyłem sie jak widać :)
Mam jeszcze SB-700 i to samo....
Gdzie w ustawieniach wyłączyć to wspomaganie af? Bo nie moge znalesc cholercia.... Taki gąszcz tego menu :D
Czy to wyeliminuje problem całkowicie?
EDIT:
To wyłączenie wspomagania af bardzo uposledza dzialanie af w trudniejszych warunkach?
Slon: napisales, ze to przypadek nieregularny, ale to kwestia lampy czy body? Bo moze wymienic 910kę na inną sztukę? Ale skoro z 700ką jest to samo to jest sens sie w to "bawic"? Czy po prostu moje body jest skichane?...
Już nie można edytować: tak szukam i szukam i z przyzwyczajenia z "niższych" puszek poszukuję kompensacji mocy błysku z poziomu body. Została usunięta ta funkcja w D3s'ie? Można ustawić kompensacje mocy blysku tylko z poziomu dodatkowej lampy? Czemu nie można po naciśnięciu guzika z błyskawicą kręcić pomocniczym kółkiem by skompensować błysk jak to było w niższych modelach? Bezsens...
przypadek nieregularny, bo ludzie wspominali o roznych szklach, ale wiekszosc byly to nowe szkla z AF-S. To samo z puszkami - D700, D3, D3s, i lampami - od sb-600, az po sb-900.
Gwarancja tego nie obejmuje?
Też mnie to zastanawia? Może wymienić na inną sztukę? Bo moja jeszcze świeża jest...
Moim zdaniem powinni wymienić i jeszcze przeprosić :-P
A to nie jest kwestia podczerwieni? Podczerwień ogniskuje się w innym trochę miejscu, a lampa doświetla głęboką podczerwienią i podczerwienią. Jakby ktoś miał filtr odcinający podczerwień to można by było sprawdzić.
Ale to bardziej kwestia "trefnej" lampy czy tez body/szkła?
Bo nie wiem czy w ogole probowqac wymiany na inna sabinke? Bo ponoc nie wszystkie maja ten problem...
Napisałem maila w tej sprawie do serwisu.
W sumie to paranoja topowy sprzęt Nikona ma takie podstawowe problemy.
Kiedy pisałeś? Odpowiedzieli cos?
Art Erie
12-01-2012, 10:03
Napisałem maila w tej sprawie do serwisu.
W sumie to paranoja topowy sprzęt Nikona ma takie podstawowe problemy.
Też czekam na info z serwisu ;) bo myślę podobnie jak wer, że to kwestia długości fali i układu AF.
I co w związku z tym, że to może być problem takiej natury o jakiej piszecie? Coś to zmienia w naszym przypadku? Nie, bo jak nie działało dobrze tak nie działa.
Kiedy pisałeś? Odpowiedzieli cos?
Dopiero dziś rano więc odpowiedzi oczywiście nie mam.
A to nie jest kwestia podczerwieni? Podczerwień ogniskuje się w innym trochę miejscu, a lampa doświetla głęboką podczerwienią i podczerwienią. Jakby ktoś miał filtr odcinający podczerwień to można by było sprawdzić.
Na tej białej lampce wspomagającej z aparatu nie ma problemu.
Jak będę miał okazję to założę filtr czerwony na tę lampkę.
Może to kolor nie pasuje a może właśnie już jakaś podczerwień (takiego filtru to już nie mam)
Art Erie
12-01-2012, 10:30
I co w związku z tym, że to może być problem takiej natury o jakiej piszecie? Coś to zmienia w naszym przypadku? Nie, bo jak nie działało dobrze tak nie działa.
jw. czekam na odpowiedż serwisu. Jeśli faktycznie chodzi o długość fali, to ciekawe czy AF da się wyregulować tak aby działał poprawnie ze wspomaganiem lampy i zamiennie światłem dziennym. MZ mikroregulacja w body nie pomoże, bo może jedynie spowodować przesunięcie błędnego pomiaru na przeciwne fragmenty widma.
Osobiście mnie ten problem nie dotyczy ( na razie ), ale z lektury forum wiem, że występuje dość często.
Z tego co zauważyłem to głównie ze szkłami Sigmy, ale tu z topowym Nikkorem nową lampą i profi body takie coś nie powinno się wydarzyć.
Na tej białej lampce wspomagającej z aparatu nie ma problemu.
Oj też bym chciał mieć tą białą lampkę w D3s'ie ;) "zalety" profi puszki.
Rozmawiałem z serwisem.
Pierwsze ich rada by wyłączyć wpomaganie AF w lampie ;)
Z tego co mi uprzejmy pan potem tłumaczył to wg niego to wspomaganie AF działa na podczerwieni.
Oni jak to wyregulują w serwisie to być może ciut się zmniejszy błąd, ale problem pozostanie tzn. mogą zrobić jakiś kompromis między normalnym światłem a kratką.
Doradził mi też by doostrzać ręcznie wiedząc, że jest FF lub BF.
Ech tak szczerze to bym wolał by dawali po prostu w tych lampach prymitywną zwykłą diodę jak w korpusach.
Tę z aparatu mi ciut osłona obiektywu przesłania.
Art Erie
12-01-2012, 12:30
Rozmawiałem z serwisem.
Pierwsze ich rada by wyłączyć wpomaganie AF w lampie ;)
Z tego co mi uprzejmy pan potem tłumaczył to wg niego to wspomaganie AF działa na podczerwieni.
Oni jak to wyregulują w serwisie to być może ciut się zmniejszy błąd, ale problem pozostanie tzn. mogą zrobić jakiś kompromis między normalnym światłem a kratką.
Doradził mi też by doostrzać ręcznie wiedząc, że jest FF lub BF.
Ech tak szczerze to bym wolał by dawali po prostu w tych lampach prymitywną zwykłą diodę jak w korpusach.
Tę z aparatu mi ciut osłona obiektywu przesłania.
Czyli niestety wszystko jasne.
Byłem w sklepie. Testowaliśmy bodajże 5 lamp sb910 na 2 korpusach D3s i na każdym to samo. Monstrualny BF.
Nikon - Dziękujemy za TOPOWY sprzęt..
Tylko co teraz?
Zostałem bez lampy, a jest ona konieczna mi w pracy. Heh, producenci niezależni? Coś w ogóle można porównywać z 910ką?
Art Erie
12-01-2012, 20:12
Chyba czegoś nie rozumiesz, to nie jest kwestia lampy, tylko modułu AF w body (być może również szkieł, bo chodzi tu o to że światło o różnych długościach fali załamuje się pod innym kątem).
Winna jest podczerwień ze wspomagania lampy, podejrzewam że w Canonie mają to samo. Pamiętam też wątek na forum ( autorem był chyba Robin102 ), gdzie błąd AF występował przy szkłach (chyba ?) Sigmy i to bez wspomagania lampy, a na skutek czerwonego oświetlenia sali ( ślub, czy jakaś inna impreza).
Ale na 2 korpusach D3s to samo. Co, w każdym jest skopany moduł AF? A szkiełko N24-70 a nie Sigma czy inny niezależny. Bez wspomagania AF też nie trafiał w pkt idealnie, tak pomiędzy.
Ja jestem w kropce, co mam teraz robić skoro, no właściwie to skoro co?
Ja sprawdzałem na D3x z sb910 i obiektywem N24-70 i stałką 24/2.8 i jest na razie OK.
Art Erie
12-01-2012, 20:29
AF nie jest skopany, działa poprawnie, tylko że w widzialnym zakresie widma. Podczerwień (fala o innej długości) załamuje się pod innym kątem ( im bardziej skomplikowany obiektyw, tym więcej załamań i większy błąd sumaryczny) dając w efekcie fałszywy obraz dla czujników AF. Dziwi mnie to dlaczego Nikon nie rozwiązał tego problemu :(
EDIT
Z moimi trzema puszkami ( nie D3x :) ) nie ma też problemu. Z ciekawości będę musiał sprawdzić w ciemności, tak by AF opierał się wyłącznie na wspomaganiu lampy bez udziału światła zastanego.
To co sprobowac z inną sztuklą N24-70? Myslicie ze to mogloby pomoc?
wasilewk
12-01-2012, 20:56
To co sprobowac z inną sztuklą N24-70? Myslicie ze to mogloby pomoc?
Ja radzę podpiąć N80-200 i spróbować. U mnie na D700 z tym szkłem jest ok, choć z N24-70 też jest ok.
Pzdr.
Art Erie
12-01-2012, 20:58
Żeby nie było watpliwości, to co tutaj wypisuję to tylko moje domysły ;)
Zmiana lampy nic tutaj nie da, bo każdy egzemplarz jest wyposażony w taką sama diodę emitującą promieniowanie w określonej długości fali.
Sądzę, że przypadki wolne od tej wady są obarczone pewnymi błędami w precyzji działania AF i stąd paradoksalnie poprawny pomiar przy ustawieniu ostrości w oparciu o podświetlenie lampy.
Błędny pomiar dotyczyć to może modułu AF w body, jak i silnika i układu w obiektywie. Więc jeśli masz możliwość przetestowania innych 27-70...
Ciekawi mnie jeszcze jak się zachowa 50mm, bardzo w prosty w budowie obiektyw powinien minimalizować błędy pomiaru.
Spróbuje jutro z innymi 24-70 oraz z 50 1.8g i zdam relacje, bo testowac lampy z 70-200 vrII to juz mi sie nie chce :P
Wygląda na to, że wszystko rozbija się o to jak jest korygowana aberacja chromatyczna w szkle. Jeśli korekcja ucina się dla fali o długości 780nm to są problemy. Fale o różnej długości są ogniskowane w różnych miejscach. Obiektywy korygują tę wadę, ale różnie dla różnej długości fal, jeśli obiektyw nie koryguje tego dla dłuższych fal dobrze, czyli kolory czerwony i podczerwień autofokus nie może działać dobrze. To znaczy działa dobrze z zasady, ale nie do potrzeb fotografującego.
Art Erie
12-01-2012, 22:38
Wygląda na to, że wszystko rozbija się o to jak jest korygowana aberacja chromatyczna w szkle. Jeśli korekcja ucina się dla fali o długości 780nm to są problemy. Fale o różnej długości są ogniskowane w różnych miejscach. Obiektywy korygują tę wadę, ale różnie dla różnej długości fal, jeśli obiektyw nie koryguje tego dla dłuższych fal dobrze, czyli kolory czerwony i podczerwień autofokus nie może działać dobrze. To znaczy działa dobrze z zasady, ale nie do potrzeb fotografującego.
Niby tak, ale pojęcie aberacji chromatyczne w fotografii dotyczy widma widzialnego, czyli zaczyna się na fiolecie i kończy na czerwonym. Problem sprowadza się do podczerwieni, prawdobodobnie pominiętej przy konstruowaniu obiektywów, został ograniczony do filtra dolnoprzepustowego na matrycy...
Czyli co, 24-70 zle koryguje aberacje wiec nie warto jechac testowac innych egzemplarzy do wspolpracy z lampa?
U tych co jest "dobrze", tzn ze ich układ AF ma wady dlatego trafia w pkt a w D3s jest tak idealny ze wychwytuje te przeklamania?
Art Erie
12-01-2012, 23:21
Czyli co, 24-70 zle koryguje aberacje wiec nie warto jechac testowac innych egzemplarzy do wspolpracy z lampa?
U tych co jest "dobrze", tzn ze ich układ AF ma wady dlatego trafia w pkt a w D3s jest tak idealny ze wychwytuje te przeklamania?
Moje zdanie jest takie jak wyżej napisałem: aberacje obiektywu oczywiście wpływają negatywnie na pracę AF, jednak w przypadku podczerwieni nie możemy mówić o aberacjach widocznych na zdjęciach ( i zapewne na tym skupiają się konstruktorzy optyki ).
Więc jeśli obiekt oświetlimy wiązką podczerwieni, to przechodzi ona przez ukad optyczny w sposób niekontrolowany ( zróbmy takie założenie ) w postaci "niewidoczne aberacji"; jeśli taki obraz jest rzutowany na czujniki AF, to powoduje błędną interpretacje odległości i BF na zdjęciu. Analogicznie przy oświetleniu światłem UV ( ponowne założenie, że ta częśc widma przejdzie przez optykę i uaktywni czujniki AF) - na zdjęciu będziemy mieli FF.
Jeśli układ AF nie jest zbyt dokładny, czyli posiada pewną "tolerancję" to paradoksalnie może działać "prawidłowo" ;)
Na prawidłowy pomiar ostrości będzie też miała wpływ ogniskowa i przesłona.
Nikon mógłby się pokusić o programową korekcje AF w przypadku korzystania z podświetlenia IR, ale to chyba tylko pobożne życzenie, póki co wyselekcjonowanie szkła jest chyba jedyną metodą w takiej sytuacji.
Żeby to zbadać dokładnie trzeba by było mieć trochę sprzętu do pomiaru optyki, i to sprzętu dość drogiego. Trzeba by przetestować obiektywy dla różnych długości fal. I sprawdzić jak reaguje AF na różne długości fal, chodzi o jego czułość. Czy np. jeśli będzie miał dwie plamy światła o różnej barwie, to na którą złapie ostrość. Zabawa dość droga, bo sprzęt do takich pomiarów jest drogi, nawet apteczni nie mają w arsenale takiego działa. Trzeba też by było sprawdzić transmisję obiektywów dla poszczególnych długości fal i sprawdzić na kilku lampach jakie długości fal generują. Te dane dopiero by dały podstawę to pewnych wniosków. W każdym razie temat jest skomplikowany bardziej niż się wydaje. Jedynym prostym wyjściem byłoby wymienienie diód w lampie i zredukowanie filtra w lampie, ale wtedy rezygnujemy z CLS opartego na podczerwieni.
Art Erie
12-01-2012, 23:33
Żeby to zbadać dokładnie trzeba by było mieć trochę sprzętu do pomiaru optyki, i to sprzętu dość drogiego. Trzeba by przetestować obiektywy dla różnych długości fal. I sprawdzić jak reaguje AF na różne długości fal, chodzi o jego czułość. Czy np. jeśli będzie miał dwie plamy światła o różnej barwie, to na którą złapie ostrość. Zabawa dość droga, bo sprzęt do takich pomiarów jest drogi, nawet apteczni nie mają w arsenale takiego działa. Trzeba też by było sprawdzić transmisję obiektywów dla poszczególnych długości fal i sprawdzić na kilku lampach jakie długości fal generują. Te dane dopiero by dały podstawę to pewnych wniosków. W każdym razie temat jest skomplikowany bardziej niż się wydaje. Jedynym prostym wyjściem byłoby wymienienie diód w lampie i zredukowanie filtra w lampie,
Tutaj pełna zgoda, trzeba miec jednak dużą wiedzę w temacie, sprzęt itd. czyli sprawa dla producenta, a nie usera.
Jeśli jednak koledzy deklarują, że taki sprzęt działa u nich OK, nie pozostaje nic innego jak przestrzelenie kilku szkieł.
ale wtedy rezygnujemy z CLS opartego na podczerwieni.
No, nie. CLS nie jest sterowany diodami służącymi do podświetlenia punktów AF, a samym palnikiem lampy ( taki palnik siej dość szeroko od podczerwieni w górę, daleko poza pasmo widzialne).
Zerkałem wcześniej na serwisówkę SB 800 i 900 - tam są zwykłe diody LED, pewnie można by spróbować je podmienić, ale:
Jak by się zachowywało podświetlenie przy zdjęciach seryjnych i druga sprawa - kolega ma SB 910, czyli lampa na gwarancji...
Niedawno robilem zdjecia z SB600 na wspomaganiu, body to d700 to 24-70. Ciemno strasznie - ISO 3200-4000 czasy 1/40-1/20 oczywiscie na 2.8.
Kilka zdjec bylo nieostrych i na poczatku bylem przekonany ze to poruszenie ale po przyjrzeniu tylny plan na kilku, okolo 0,3-0,4m z tylu ostry..., wiec myslalem, ze przestrzelilem - czy to co piszecie rowniez moze wystepowac w ww kompelcie ?? Jesli tak to... no coz
Art Erie
13-01-2012, 00:16
[...] czy to co piszecie rowniez moze wystepowac w ww kompelcie ?? Jesli tak to... no coz
To o czym piszemy dotyczy fizyki, a więc wszystkich tego typu zestawów fotograficznych.
Więc jeśli obiekt oświetlimy wiązką podczerwieni, to przechodzi ona przez ukad optyczny w sposób niekontrolowany ( zróbmy takie założenie ) w postaci "niewidoczne aberacji"; jeśli taki obraz jest rzutowany na czujniki AF, to powoduje błędną interpretacje odległości i BF na zdjęciu. Analogicznie przy oświetleniu światłem UV ( ponowne założenie, że ta częśc widma przejdzie przez optykę i uaktywni czujniki AF) - na zdjęciu będziemy mieli FF.
Sugestia, że coś jest nie tak z obiektywami przy ostrzeniu w podczerwieni jest dobra, tylko mam wrażenie iż w takim wypadku wystąpi raczej FF. :)
Otóż w dawnych czasach występowały obiektywy umożliwiające zgrubne ostrzenie w podczerwieni. Posiadały one na skali odległości czerwoną kropkę oznaczającą nieskończoność w IR. Kropka ta występowała przed końcem skali - czyli by uzyskać nieskończoność w IR należało nastawić obiektyw na ten punkt, położony np w w tym samym miejscu co 10 m dla światła widzialnego. Co się więc zdarzy gdy za pomocą IR oświetlimy fotografowany obiekt położony przykładowo w odległości zbliżonej do nieskończoności? Układ AF wyostrzy na punkt oznaczony na skali 10 m dla światła widzialnego. Wyzwalamy błysk - ostry jest punkt położony na 10m a nie nieskończoności - czyli FF. :)
Coś pomyliłem?
Otóż w dawnych czasach występowały obiektywy umożliwiające zgrubne ostrzenie w podczerwieni. Posiadały one na skali odległości czerwoną kropkę oznaczającą nieskończoność w IR. Kropka ta występowała przed końcem skali - czyli by uzyskać nieskończoność w IR należało nastawić obiektyw na ten punkt, położony np w w tym samym miejscu co Niekoniecznie w dawnych czasach. Dzis też niektórzy zaznaczają (zeiss) Podczerwień i czerwony ogniskuje dalej.
Ja tam bardziej tęsknie za skalą GO, ale w obiektywach AF niestety albo jej nie ma albo jest bezużyteczna.
Art Erie
13-01-2012, 10:01
Sugestia, że coś jest nie tak z obiektywami przy ostrzeniu w podczerwieni jest dobra, tylko mam wrażenie iż w takim wypadku wystąpi raczej FF. :)[...]
Podczerwień będzie ogniskować za światłem czerwonym ( za czerwoną linią na rysunku ), czyli BF.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/rgaberchr1-1.gif
źródło (http://www.fotoporadnik.pl/grafika/poradnik/rg-aber-chr-1.gif)
rys. http://www.fotoporadnik.pl/aberracja-chromatyczna-en.html
Podczerwień będzie ogniskować za światłem czerwonym ( za czerwoną linią na rysunku ), czyli BF.
Spójrz na ten obiektyw:
Niekoniecznie w dawnych czasach. Dzis też niektórzy zaznaczają
Załóżmy, że ostrzysz w IR na punkt położony w odległości 10m (czerwona kreska przy f/8.0). Gdzie wówczas jest znacznik dla światła widzialnego? Na odległości 5m - ostre przy takim ustawieniu w świetle widzialnym będą obiekty odległe o 5 metrów - my jednak w IR ustawiliśmy ostrość na obiekcie odległym o 10 metrów. A więc FF czy BF? :)
haradrimm
13-01-2012, 16:02
Skoro to wina podczerwieni to czemu problem nie występuje (przynajmniej ja nie słyszałem) z SB800? Często w dość trudnych warunkach oświetleniowych fotografuję d700 z 24-70 i Sb800, problemu na razie nie zauważyłem. Niestety nie testowałem tego samego zestawu z SB900, więc nie mam porównania, ale mimo wszystko ze starszą lampą AF działa jak należy.
Art Erie
13-01-2012, 17:24
Spójrz na ten obiektyw:
Załóżmy, że ostrzysz w IR na punkt położony w odległości 10m (czerwona kreska przy f/8.0). Gdzie wówczas jest znacznik dla światła widzialnego? Na odległości 5m - ostre przy takim ustawieniu w świetle widzialnym będą obiekty odległe o 5 metrów - my jednak w IR ustawiliśmy ostrość na obiekcie odległym o 10 metrów. A więc FF czy BF? :)
Nigdy nie używałem ani białej, ani czerwonej kropki na obiektywie, ale fizyka w sposób jednoznaczny określa miejsce podczerwieni w widmie i znajduje się ono tuż za światłem czerwonym, nie przed fioletowym.
A jeśli obiekt w podczerwieni jest ogniskowany za światłem czerwonym ( bardziej w prawo na rysunku ), oznacza to że mamy do czynienia z BF, nie FF ( rysunek na "czarnym forum" jest mało czytelny, proszę skorzystać ze żródła, link pod rysunkiem).
Oczywiście możesz sobie obliczyć lub odczytać współczynniki załamania dla różnych długości fali i sam narysować schemat jak poniżej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/opt_aberracja_chromatyczna-1.gif
źródło (http://www.daktik.rubikon.pl/images_fiz/opt_aberracja_chromatyczna.gif)
żródło: http://www.daktik.rubikon.pl/optyka/optyka_aberracja_chromatyczna.htm
Skoro to wina podczerwieni to czemu problem nie występuje (przynajmniej ja nie słyszałem) z SB800? Często w dość trudnych warunkach oświetleniowych fotografuję d700 z 24-70 i Sb800, problemu na razie nie zauważyłem. Niestety nie testowałem tego samego zestawu z SB900, więc nie mam porównania, ale mimo wszystko ze starszą lampą AF działa jak należy.
Też mam 2x SB 800 i nie miałem problemu z żadną z trzech puszek. Będę musiał to w wolnej chwili przetestować bardziej dogłębnie, ale podczas fotografowania problem jak dotąt nigdy nie wystąpił.
Pewnie w SB 800 są zamontowane inne diody, i światło jest bardziej czerwone; mniej wchodzi w podczerwień (?).
Przede wszystkim wspomaganie od lampy jest widzialne. Przynajmniej w SB-800. Być może część widma idzie w podczerwień. Pytanie jak ostrzy korpus. O ile przed matrycą jest filtr odcinający część niewidocznych fal, o tyle przed czujnikami autofokusa być może jest inaczej. Ciekawym eksperymentem byłoby porównanie działania AF oraz trybu Live View. Wydaje mi się, że problem będzie dotyczyć jedynie fazowej metody ostrzenia. Recepta? Prawdopodobnie pomógłby filtr odcinający promieniowanie podczerwone na szybce lampy lub inne diody.
wasilewk
13-01-2012, 19:01
Prawdopodobnie pomógłby filtr odcinający promieniowanie podczerwone na szybce lampy lub inne diody.
Ok. Ale dlaczego u mnie wszystko działa jak trzeba ?
Tzn. ze wspomaganiem lampy jest ok i po wyłączeniu lampy (wtedy parametry się zmieniają) też jest ok.
Testy na różnych korpusach D3S, na różnych N24-70 na różnych Sabinach 910kach i efekt ten sam - kicha.
Z SB700 to samo.
Wyłączenie wspomagania AF jdynie pomaga, choć nie we wszystkich kombinacjach z danym korpusem/szkłem/lampą.
Mosad - z czego skonstruować taki filtr na szybkę lampy?
Art Erie
13-01-2012, 19:26
Przede wszystkim wspomaganie od lampy jest widzialne. Przynajmniej w SB-800. Być może część widma idzie w podczerwień. Pytanie jak ostrzy korpus. O ile przed matrycą jest filtr odcinający część niewidocznych fal, o tyle przed czujnikami autofokusa być może jest inaczej. Ciekawym eksperymentem byłoby porównanie działania AF oraz trybu Live View. Wydaje mi się, że problem będzie dotyczyć jedynie fazowej metody ostrzenia. Recepta? Prawdopodobnie pomógłby filtr odcinający promieniowanie podczerwone na szybce lampy lub inne diody.
Pełna zgoda. Granica pomiędzy światłem czerwonym i podczerwienią jest dośc umowna; trzeba by znać oznaczenie diód jakie są uzyte w lampach i wtedy można by sprawdzić w jakim paśmie pracują.
Można też by zrobić test z filtrem UV-IR zamontowanym na obiektywie.
a może taki filtr UV-IR "pzyklajstrować" do szybki lampy?
Art Erie
13-01-2012, 20:19
a może taki filtr UV-IR "pzyklajstrować" do szybki lampy?
A po co? Przecież to zwykły filterek ochronny na obiektyw z dodatkową opcją odcięcia UV oraz IR. Z mocowaniem na lampie może być kłopot, bo lampa w tym miejscu nie jest płaska. jedyną wadą takiego szkiełka jest jego cena, ale jeśli przetestujesz w sklepie przed zakupem i zda egzamin, to pewnie warto.
Co to znaczy po co?
No po to o czym cały czas gadamy :) czyli odciąć podczerwień co w konsekwencji ma wplywać na poprawne trafanie AF przycjego wspomaganiu z lampy.
Są zwykłe filtry IR bez UVki? Ciekawe czy by zadziałało hehe aż mnie kusi isc jutro do sklepu :D
Art Erie
13-01-2012, 21:10
Co to znaczy po co?
No po to o czym cały czas gadamy :) czyli odciąć podczerwień co w konsekwencji ma wplywać na poprawne trafanie AF przycjego wspomaganiu z lampy.
Są zwykłe filtry IR bez UVki? Ciekawe czy by zadziałało hehe aż mnie kusi isc jutro do sklepu :D
Ale przecież z punktu widzenia skuteczności działania nie ma to znaczenia, czy IR będzie odcięte wychodząc z lampy, czy też wchodząc do obiektywu :)
Pod pojęciem filtra IR w fotografii rozumie się filtr odcinający światło widzialne, a przepuszczające podczerwień czyli przeciwnie do tego co chcemy osiągnąć.
Perspektywa odcięcia przy okazji UV w niczym nie przeszkadza, trzeba przetestować coś takiego http://www.ceneo.pl/1766294s
Jak znam życie to serwis nic nie wie, nigdy nie słyszał i w ogóle to nie problem tylko nieumiejętne używanie lampy............. klasyka.
Art Erie
13-01-2012, 21:36
Jak znam życie to serwis nic nie wie, nigdy nie słyszał i w ogóle to nie problem tylko nieumiejętne używanie lampy............. klasyka.
Serwis zaleca ostrzenie manualne :mrgreen: (post 21)
Ale jaja, rzeczywiście (przeoczyłem ten post). To jest jak z filmu Barei :-)
Fatman, biorąc pod uwagę twoje problemy i to, że objawiały się na czerwonym, to zastanawiam się czy to nie jest ogólny problem Nikona z dłuższymi falami - czyli czerwień i podczerwień? AF pewnie jest kalibrowany na zieleń, a jeśli coś jeszcze w tolerancji poleci w niebieski?
Ale jaja, rzeczywiście (przeoczyłem ten post). To jest jak z filmu Barei :-)
Dokładnie.
Kupując D3s, czy nawet D700 płacisz za legendarny AF plus matrycę do zdjęć niemalże w ciemności.
Kupując SB-900/SB-910/SB-700 płacisz za bajerowskie wspomaganie AF co świeci automatycznie na różne punkty AF.
A jak chcesz tymi zabawkami robić zdjęcia w ciemnym pokoju to ostrz ręcznie ;)
Tylko kurcze te aparaty nie mają juz takich wizjerów jak kiedyś gdy to się robiło.
Art Erie
14-01-2012, 10:33
Zastanawiam się też nad możliwością niewielkiego przesunięcia w płaszczyżnie lustra AF ( lub soczewki obiektywu ).
Przesunięcia na tyle niewielkiego, że zniekształcenie obrazu w środkowej części widma, rzutowanego na czujniki AF mieści się w granicach tolerancji, natomiast w przypadku koloru czerwonego i oczywiście podczerwieni ( skrajnej części widma) wykracza po za ten zakres, powodując błędny pomiar ostrości.
Jeśli jest to możliwe, tłumaczyło by występowanie BF u jednych kolegów i brak tej przypadłości u drugich.
Dwa korpusy D3s i 7sztk N24-70 by na to chorowały? Wątpie.
Art Erie
14-01-2012, 11:08
Dwa korpusy D3s i 7sztk N24-70 by na to chorowały? Wątpie.
Głośno myślę :) Mamy zbyt mało danych by wnioskować cokolwiek z większym prawdopodobieństwem, ale tak mi przyszło do głowy jak sobie przypomniałem problemy Fatmana z D7000 i kolorem czerwonym ( wada dotyczyła chyba całej serii D7000 ).
Ja także zgaduję, ale dodanie filtra odcinającego podczerwień na czujnikach autofokusa, być może wpłynęłoby na ich mniejszą czułość. Może to problem produkcyjny, materiałowy, lub kalibracyjny. Ciężko zgadywać. Co gorsza truno coś poradzić w przypadku D7000. Bo z lampą można zawsze coś pokombinować. Choćby zamienić ją na jakiegoś Metza lub Sigmę i sprawdzić, co będzie wówczas się działo. Tylko nie wiem, czy i jakie wspomaganie one posiadają. Jeżeli ktoś ma możliwość, to jak sugerowałem, ciekawą opcją byłoby dodanie filtra na lampie. Można poeksperymentować, być może jakaś prosta elastyczna folia się sprawdzi? Nie znam się na optyce aż tak, ale pewnie koloru czerwonego, skoro taka szybka jest oryginalnie.
PS. I zgadzam się, takiego błedu być nie powinno. Ciekawe co odpowiedziałby serwis w Berlinie.
dzisiaj sprawdziłem sb-910 z d700 i d300s. U mnie problemy z ostrością podczas działania oświetlacza nie występują. Oba aparaty trafiają tak jak trafiać powinny. Sprawdzałem jedynie na środkowym polu, bo tego najczęściej używam.
Ale na jakim obiektywie sprawdzałeś? Bo to też może zależeć od obiektywu i jego transmisji.
na nikkorze 24-70 2.8 i na 85/1.8,a precyzując ten pierwszy z d700 ten drugi z d300s (po prostu sprawdzałem lampę po zakupie)
czyli są sprawne lampy :) , może dlatego nikon to bagatelizuje ... Moim zdaniem przy kasie którą wykłada się za taki sprzęt , można mieć oczekiwania że AF i pomoc lampy będą grały ...
teraz najlepiej by było sprawdzić moją lampę na aparacie Lulka, szkoda że to drugi koniec Polski, bo ciekawy jestem wyników
wasilewk
14-01-2012, 17:13
teraz najlepiej by było sprawdzić moją lampę na aparacie Lulka, szkoda że to drugi koniec Polski, bo ciekawy jestem wyników
A czy firmware lampy jest 1.03 ?
Art Erie
14-01-2012, 17:25
Ja także zgaduję, ale dodanie filtra odcinającego podczerwień na czujnikach autofokusa, być może wpłynęłoby na ich mniejszą czułość.
Zapewne tak, ale o ile dobrze kombinujemy to odczyt powinien być prawidłowy.
czyli są sprawne lampy :) , może dlatego nikon to bagatelizuje ... Moim zdaniem przy kasie którą wykłada się za taki sprzęt , można mieć oczekiwania że AF i pomoc lampy będą grały ...
W lampach, zależnie od modelu montowany jest jeden model LED o określonych parametrach i stałym paśmie emisji.
Wątpię więc aby można było wybrać "dobre" i "złe" lampy w obrębie jednego modelu.
Dla zainteresowanych, tutaj jest opis działania AF:http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=334
Minimalne odchylenie rzutowania na czujniki AF powoduje powstanie dużego błędu pomiaru, przy czym jeśli AF jest skalowany dla światła białego ( całego pasma ), to wszystko jest OK. Jeśli jednak zbliżamy się do krawędzi widma i dalej (podczerwień), to prawdopodobieństwo błędu mocno wzrasta. Jeśli układ AF, lub optyka posiada minimalne odchylenia, to taki błąd się pojawi w świetle czerwonym / podczerwieni mimo tego, że w środkowej części widma on nie występuje ( dotyczy tego co napisałem dwa posty wcześniej).
A czy firmware lampy jest 1.03 ?
a gdzie to się sprawdza ?? bo dogrzebałem się jedynie do wersji 7.001
Art z tym sprawdzaniem to bardziej mi chodziło o pokazanie, że może problem leży po stronie aparatu a nie lampy. Ogólnie to ja teorię rozumiem i się z nią zgadzam, tylko nie pasuje mi to, że identyczny błąd nie występuje w każdym sprzęcie (a chyba tak powinno być, jeśli teoria miałaby całkowite przełożenie na praktykę ?? no może nie całkiem, bo jeszcze jest jakieś odchylenie na błędy)
wasilewk
14-01-2012, 17:48
a gdzie to się sprawdza ?? bo dogrzebałem się jedynie do wersji 7.001
W Exifie jest: "Flash info version". U mnie pokazuje "0103".
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img192.imageshack.us/img192/852/flashcn.jpg)
jakiego programu używasz do wyświetlania tych danych ?? Bo LR ich nie widzi, viewnx również (albo ja jestem taki ułomny, że nie potrafię sobie tego wyświetlić)
wasilewk
14-01-2012, 18:17
jakiego programu używasz do wyświetlania tych danych ?? Bo LR ich nie widzi, viewnx również (albo ja jestem taki ułomny, że nie potrafię sobie tego wyświetlić)
Kuso Exif Viewer (http://pcarena.pl/download/file/1286/KUSO-Exif-Viewer-30.html)- darmowy, niestety Japoński.
Pzdr.
Art Erie
14-01-2012, 18:18
[...]Art z tym sprawdzaniem to bardziej mi chodziło o pokazanie, że może problem leży po stronie aparatu a nie lampy. Ogólnie to ja teorię rozumiem i się z nią zgadzam, tylko nie pasuje mi to, że identyczny błąd nie występuje w każdym sprzęcie (a chyba tak powinno być, jeśli teoria miałaby całkowite przełożenie na praktykę ?? no może nie całkiem, bo jeszcze jest jakieś odchylenie na błędy)
Wydaje się, że lampa (jej podświetlenie) nie jest powodem występowania BF. Stawiam raczej na body, z tym że nie ma dwu identycznych puszek (w przypadku AF mówimy o milionowych częściach metra i różnicach kąta załamania rzędu setnych stopnia); wygląda na to, że w części puszek AF radzi sobie z kolorem czerwonym i podświetleniem, a część nie. Najwyrażniej Nikon bagatelizuje problem, gdyż odsetek takich przypadków jest niewielki ( w sensie skarg ).
Z pewnością dokładnie wiedzą co jest przyczyną i w jaki sposób tą wadę usunąć. Przykładem niech będzie D7000, w którym problem z kolorem czerwonym i AF występował bardzo często i chyba już to poprawili ( nie śledzę tematu D7000 ). Wiem, że Fatman organizuje jakąś akcję w sprawie D7000; więc może napisze jak się aktualnie sprawa przedstawia.
wasilewk u mnie identycznie jak u Ciebie wersja 0103
Art może w takim razie chodzi o filtr dolnoprzepustowy, bo d3 ma zupełnie inny filtr niż d700 czy d300s ??
Art Erie
14-01-2012, 18:30
[...]Art [/B]może w takim razie chodzi o filtr dolnoprzepustowy, bo d3 ma zupełnie inny filtr niż d700 czy d300s ??
Filtr dolnoprzepustowy jest na matrycy, czujniki AF są "gołe".
po prostu pomyślałem sobie, że może w jakiś sposób AF w takich sytuacjach jest wspomagany danymi z matrycy...aczkolwiek jeśli chodzi o elektronikę to ze mnie totalny "lajkonik" (znaczy laik do kwadratu)
Art Erie
14-01-2012, 18:47
po prostu pomyślałem sobie, że może w jakiś sposób AF w takich sytuacjach jest wspomagany danymi z matrycy...aczkolwiek jeśli chodzi o elektronikę to ze mnie totalny "lajkonik" (znaczy laik do kwadratu)
W trybie LV przy detekcji kontrastu tak, przy detekcji fazy ( o tym mówimy ) nie.
Odyseusz
14-01-2012, 18:49
Po przeczytaniu posta przestraszyłem się ,że może i u mnie jest coś nie tak. Sprawdzałem z sb900 ze wspomaganiem i bez oraz z sb 800 i zdaje się ,że u mnie nie ma różnicy. To wina lamp by była a może body? Sam nie wiem przynajmniej kamień z serca ,że u mnie wszystko hula ;)
ok, dzięki za rozjaśnienie :)
W Exifie jest: "Flash info version". U mnie pokazuje "0103".
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img192.imageshack.us/img192/852/flashcn.jpg)
Dobrze widzę, że robiłeś na 24mm? Spróbój na końcu czyli na 70mm gdzie głębia ostrości jest najmniejsza.
U mnie tez 0103.
Po przeczytaniu posta przestraszyłem się ,że może i u mnie jest coś nie tak. Sprawdzałem z sb900 ze wspomaganiem i bez oraz z sb 800 i zdaje się ,że u mnie nie ma różnicy. To wina lamp by była a może body? Sam nie wiem przynajmniej kamień z serca ,że u mnie wszystko hula ;)
Ty lepiej sprawdz (najlepiej z drugą osobą), kiedy wspomaganie AF się włącza. (ona Ci bedzie mowic kiedy się zaswieci ak iedy nie). Nie zawsze się włącza. U mnie, jak sie nie włączy, to trafia w punkt, jak rzuci krzyżakiem na czerwono to BF ze hoho.
NA poczatku ucieszylem sie ze wszystko hula znow, ale entuzjazm opadl, gdy okazalo sie, ze wtedy wsp[omaganie AF sie nie wlaczało i zdjecia byly trafione w pkt. Kiedy jednak, wspomaganie zaświeciło to szkoda gadac :( wyłączyłem w cholerę, i na razie wg testów jest ok. Ale nie po to sie kupuje top body, top lampę i top reporterski zoom, zeby wykaczac na starcie bardzo przydatna funkcję (która notabene działa w 910tce z każdym polem AF a nie tylko centralnym).
wasilewk
14-01-2012, 19:23
Dobrze widzę, że robiłeś na 24mm? Spróbój na końcu czyli na 70mm gdzie głębia ostrości jest najmniejsza.
U mnie tez 0103.
To jest Exif z 1-go, w katalogu, zdjęcia z Choinki w domu (obejmowało wszystkich uczestników). Inne zdjęcia są oczywiście na 70mm i AF lampy pomagał poprawnie w ustawieniu ostrości.
Pzdr.
Jeśli przyczynę diagnozujemy dobrze (ogniskowanie czerwonego/podczerwieni) to ważna jest nie tylko lampa i body ale i ... obiektyw. Bo to od jego skorygowania zalezy na ile inaczej ogniskuje czerwony/podczerwień. Ba, w zoomach to tez zależy od użytej ogniskowej.
Nic nie da "grzebanie" w konstrukcji body czy lampy, o ile ciągle się będzie pozostawiało system bazujący na podczerwieni. Bo każdy obiektyw inaczej się obchodzi z tym pasmem. Więc tak naprawde każdy obiektyw w chipie musiałby miec korekcje dla wspomagania w IR, które by było uwzględniane przez body. Wtedy system by mógł działać.
To, że taka jest przyczyna złego systemu wspomagania to tylko mój domysł - pisałem to tu pare lat temu.
Głowy za to nie dam, bo wierzyć mi się nie chce w tak podstawowy błąd konstrukcyjny.
Oprócz tego, że ważne jest to jaki zestaw uzywamy, na jakiej ogniskowej zooma, to jeszcze ważne jest ile będzie światła zastanego, a ile ze wspomagania. Dlatego system na IR nie ma szans działac poprawnie. Chyba, że by uwzględniano kolejne zmienne poza wymienionymi wcześniej (ilość zastanego, ilość IR, odległość), ale nie wierzę w takie komplikowanie systemu.
Odyseusz
14-01-2012, 23:19
Ty lepiej sprawdz (najlepiej z drugą osobą), kiedy wspomaganie AF się włącza. (ona Ci bedzie mowic kiedy się zaswieci ak iedy nie). Nie zawsze się włącza. U mnie, jak sie nie włączy, to trafia w punkt, jak rzuci krzyżakiem na czerwono to BF ze hoho.
NA poczatku ucieszylem sie ze wszystko hula znow, ale entuzjazm opadl, gdy okazalo sie, ze wtedy wsp[omaganie AF sie nie wlaczało i zdjecia byly trafione w pkt. Kiedy jednak, wspomaganie zaświeciło to szkoda gadac :( wyłączyłem w cholerę, i na razie wg testów jest ok. Ale nie po to sie kupuje top body, top lampę i top reporterski zoom, zeby wykaczac na starcie bardzo przydatna funkcję (która notabene działa w 910tce z każdym polem AF a nie tylko centralnym).
Masz rację akurat o tym nie pomyślałem. Może jeszcze dzisiaj popróbuje. I znowu niepokój :( trzeba było lepiej zostać przy d300. :P
EDIT
Próbowałem rozbić foty świątecznych ozdób na lustrze, żeby widzieć czy działa wspomaganie i z tego co widzę wszystkie zdjęcia są OK. Próbowałem też w łazience przy słabym świetle z holu i też nie zauważyłem nic niepokojącego. Mam nadzieje ,że tak już zostanie...
Art Erie
15-01-2012, 08:38
Jeśli przyczynę diagnozujemy dobrze (ogniskowanie czerwonego/podczerwieni) to ważna jest nie tylko lampa i body ale i ... obiektyw. Bo to od jego skorygowania zalezy na ile inaczej ogniskuje czerwony/podczerwień. Ba, w zoomach to tez zależy od użytej ogniskowej.
Nic nie da "grzebanie" w konstrukcji body czy lampy, o ile ciągle się będzie pozostawiało system bazujący na podczerwieni. Bo każdy obiektyw inaczej się obchodzi z tym pasmem. Więc tak naprawde każdy obiektyw w chipie musiałby miec korekcje dla wspomagania w IR, które by było uwzględniane przez body. Wtedy system by mógł działać.
To, że taka jest przyczyna złego systemu wspomagania to tylko mój domysł - pisałem to tu pare lat temu.
Głowy za to nie dam, bo wierzyć mi się nie chce w tak podstawowy błąd konstrukcyjny.
Optyka oczywiście może mieć i ma wpływ na powstanie tego błędu; nawet szkło o niewielkich aberacjach - uwidacznia swoje właściwości jedynie w paśmie widzialnym, nie widziałem jeszcze testu na zachowanie obiektywu w podczerwieni.
Lampy bym się nie czepiał, póki będą tam pakować takie, a nie inne diody nic się nie zmieni więc tą sytuacje mamy bardzo stabilna i jasną.
Czy pozostałe systemy maja podobny błąd? Sądze, że tak ale nie znam innych systemów, ani takich przypadków.
Nikon z pewnością o sprawie wie, z tym że ją bagatelizuje, uważając błąd za marginalny i rzadko się pojawiający.
Oprócz tego, że ważne jest to jaki zestaw uzywamy, na jakiej ogniskowej zooma, to jeszcze ważne jest ile będzie światła zastanego, a ile ze wspomagania. Dlatego system na IR nie ma szans działac poprawnie. Chyba, że by uwzględniano kolejne zmienne poza wymienionymi wcześniej (ilość zastanego, ilość IR, odległość), ale nie wierzę w takie komplikowanie systemu.
To oczywiste, że jeśli światło zastane jest mocniejsze od zastanego BF nie wystąpi. By całość układu działała poprawnie od fioletu po podczerwień trzeba by rozszerzyć widmo o zakres podczerwieni. Im szersze widmo, tym trudniej całość ogarnąć, tak by sprostać wymaganiom rynku i konkurencji osiągając podobne wyniki nie tylko w paśmie widzialnym, ale poszerzonym o podczerwień. Powstaje perspektywa większych kosztów i do głosu dochodzą księgowi...
Można też poprostu zmienić diody w lampie, na takie które pracują jedynie w paśmie widzialnym. Ale wtedy (chyba) przy zdjęciach seryjnych widoczna będzie "kratka" na zdjęciach.
Filtr UV-IR Cut powinien załatwić sprawę, o ile odetnie IR w miejscu poniżej którego podczerwień ma wpływ na błędne działanie AF. Pozostaje czekać aż ktoś mający takie problemy będzie miał dostęp do takiego filtra i zrobi rzetelny test w zaciemnionym pomieszczeniu.
Transmisje obiektywu i korekcję aberacji dla podczerwieni dałoby się od biedy sprawdzić. Potrzebny byłby D70 i mocny filtr IR. Porównując czasy naświetlania dla różnych obiektywów można by ocenić transmisję. Ostrość też by można kombinować w ten sposób. Oczywiście metoda chałupnicza, ale w miarę tania.
Testowałem D700 z SB910 i SB600 oraz szkłami Sigmy 50 i 85 (1.4) i z Nikkor'ami 35 i 14-24. Błąd pojawia się tylko z sigmą 85/1.4 , ale za to jest potężny - przy ok 7m jest ponad 0.5 przestrzał w tył.
To byłby głosik w stronę teorii uzależnienia odchyłki od obiektywu, ale szczerze mówiąc nie wydaje mi się, by te obiektywy miały tak diametralnie inną aberrację. Przynajmniej na zdjęciach tego nie widać. Może to przypadek, że najdłuższe szkło ma problem, ale może to kwestia ogniskowej?
siedemczwartych
13-02-2012, 19:22
wszystko dziwne.....
D3s + 2xSB-900 (kupione w odstępie roku) z włączonym wspomaganiem... zawsze kicha. PUDŁA totalne.
Ten sam D3s + SB-910 z włączonym wspomaganiem... zawsze strzał w 10tkę.
Szkła te same np 24-70 nikkor
Borykałem się z tym problemem już wcześniej o czym pisałem tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190236. Teraz najśmieszniejsze - przeszło samo, jak ręką odjął... przestudiowałem dokładnie ten wątek i żeby się upewnić , przed momentem dokładnie sprawdziłem w różnym oświetleniu poprawność ostrzenia na 35/1.4, 85/1.4 i Sigmie 150 Macro razem z SB700 i 910. Wszystko idealnie w punkt. Oczywiście od początku bez wspomagania, nigdy takowego nie używałem.
Sam już nie wiem w czym problem ...
Nowart ale o ile mnie pamięć nie myli to właśnie przy włączonym wspomaganiu wychodziły błędy. Przy wyłączonym wszystko grało
Właśnie nie do końca...
Ale na 2 korpusach D3s to samo. Co, w każdym jest skopany moduł AF? A szkiełko N24-70 a nie Sigma czy inny niezależny. Bez wspomagania AF też nie trafiał w pkt idealnie, tak pomiędzy.
Moje obserwacje są takie: przy włączonym wspomaganiu na sigmie 85/1.4 wychodzi BF zawsze, ale co najciekawsze niezależnie od tego czy czerwona kratka pada na obiekt czy zasłonię to światełko np ręką. Tak że całe tony postów o aberracjach, podczerwieniach itp można sobie w ... kosz wsadzić. Cała sprawa jest najprawdopodobniej jakimś błędem softwarowym który (to już sobie gdybam) np powoduje np minimalnie wcześniejsze albo późniejsze zatrzymanie się silnika af. Najbardziej boli, że prawdopodobnie tej prostej usterki nie chce się Nikonowi usunąć...
Filip London
30-08-2013, 00:45
Mam to samo z 910 na D800 z 24-70. Z tego co wyczytałem na dpreview winny jest luz lampy w hotshoe, coś w tym jest bo jak wyświetlić kratkę z diody na ścianę i poruszać lampa to przy 2 metrach od ściany wyswietlana kratka rusza się nawet 5cm na boki. Dwie osoby uznały ze pomógł i rozwiązał problem w 100% zakup WG AS3:p Ponoć lampa super docisnieta i ani drgnie. Do poniedziałku się okaże , mimo sceptycznego nastawienia zamówiłem owy bubelek. Nadzieja matka głupich :) pozdrawiam
Rozumiem ze tylko do dwóch lamp pasuje uszczelniacz ;-) a jest takie cudo dla sb-800?
Art Erie
30-08-2013, 09:51
Moje obserwacje są takie: przy włączonym wspomaganiu na sigmie 85/1.4 wychodzi BF zawsze, ale co najciekawsze niezależnie od tego czy czerwona kratka pada na obiekt czy zasłonię to światełko np ręką. Tak że całe tony postów o aberracjach, podczerwieniach itp można sobie w ... kosz wsadzić. Cała sprawa jest najprawdopodobniej jakimś błędem softwarowym który (to już sobie gdybam) np powoduje np minimalnie wcześniejsze albo późniejsze zatrzymanie się silnika af. Najbardziej boli, że prawdopodobnie tej prostej usterki nie chce się Nikonowi usunąć...
Ciekawe jest to co piszesz, jako kontrargument postawię dwa przykłady:
- częśc kolegów skarzy się na BF przy fotografowaniu w świetle żarowym, lub bardzo kolorowym, mieszanym.
- jeden z kolegów miał BF przy wspomaganiu wyzwalaczem Pixel King, zaklejenie diody plastrem pomogło.
Piszę tylko na podstawie lektury, bo moje 2x SB800, PK z S5Pro i D300 pracują prawidłowo, z D800 jeszcze nie sprawdzone; nie mam też szkieł Sigmy, na którą jest najwięcej narzekań w tej kwestii.
W "kiwającą "się lampę nie wierzę.
Mam to samo z 910 na D800 z 24-70. Z tego co wyczytałem na dpreview winny jest luz lampy w hotshoe, coś w tym jest bo jak wyświetlić kratkę z diody na ścianę i poruszać lampa to przy 2 metrach od ściany wyswietlana kratka rusza się nawet 5cm na boki. Dwie osoby uznały ze pomógł i rozwiązał problem w 100% zakup WG AS3:p Ponoć lampa super docisnieta i ani drgnie. Do poniedziałku się okaże , mimo sceptycznego nastawienia zamówiłem owy bubelek. Nadzieja matka głupich :) pozdrawiam
Byłoby miło; przeboleje 85 zł..
Koniecznie daj znać czy pomogło.
Filip London
30-08-2013, 18:19
Coz, zobaczymy. Do poniedzialku powinno dojsc. Napisze co i jak.
Dodaje link, zobaczcie co chłopaki piszą ( dwa ostatnie posty)
http://www.dpreview.com/forums/thread/3201088?page=5
Pozdr
Filip London
01-09-2013, 10:37
D...a d...a d...a. Lampa owszem, siedzi w sankach dużo lepiej, warto mieć ochraniacz ze względu na wygląd po założeniu i stabilizację lampy. Ale czy to pomogło w BF? Przy 2.8(nie mam szybszego nikonowego szkła ) zrobiłem wczoraj ok 20 fotek w pociągu przy zarowkokowym świetle na tyle niskim aby dioda sobie blysnela. Wszystkie w punkt. Natomiast w domu w bardzo ciemnych warunkach... BF!
Był już jakiś firmware nowy do 910? To chyba tam jest problem... Pamietam w Pentaksach był podobny problem , tam występował FF przy zarowkowym ale nowy firmware rozwiazal problem :p
Pozdr
Jedyne rozwiązanie to wyłączyć wspomaganie af w lampie. Mam to samo z D800 i SB900.
D4 plus 24-70 plus SB800 BF fajnie nie :-)
u mnie w d200 z lampa sb 800 ze wspomaganiem z lampy af bf jest ok 1 metra do 2 wiec sporo a wylaczenie go i tylko dioda z lampy eliminuje problem bf
Gootchio
09-09-2013, 17:25
u mnie w d200 z lampa sb 800 ze wspomaganiem z lampy af bf jest ok 1 metra do 2 wiec sporo a wylaczenie go i tylko dioda z lampy eliminuje problem bf Jaka tylko dioda z lampy?
Jaka tylko dioda z lampy?
Pewnie chodzi o diodę z body.
Tyle, że ona działa tylko dla niewielkich obiektywów, większe ją zasłaniają.
Ciekaw jestem czy ten problem występuje dla lamp YN, jest ich trochę na allegro.
cezary-k
09-09-2013, 20:06
D3s nie ma lampki wspomagającej af.
D3s nie ma lampki wspomagającej af.
Czyli fotograf powinien mieć świeczkę lub latarkę ;)
Trochę to śmieszne, że tak drogie, profesjonalne, super nowoczesne aparaty
mają tak banalny problem.
Mi on występował na kilku różnych stałkach AFS.
Jak miałem 85mm 1.8D to na moje oko działało ok.
D700+SB700 także na każdej stałce serii D, troche pomagało wyłączanie wspomagania w lampie, ale chyba po to jest by korzystać...