Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pocztówka z Blokowiska
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/7030/pocztwkazblokowiska2web.jpg)
Dzisiaj bez tramwaju ale za to z rowerem :) Zapraszam.
Adam Majchrzak
10-01-2012, 18:42
W mojej opinii zastosowanie krótszego czasu nie przyniosłoby ujmy temu zdjęciu, także szersze spojrzenie na temat (czyt. więcej nieba i rowerzysta złapany w całości, a chodnik z pewnością ładnie zamknąłby kadr na dole). Szerszym kątem zyskałbyś więcej ptaków na niebie co wpłynęłoby na ciekawszy odbiór tematu. Nie podoba mi się, chylący ku prawej blok i centralnie złapany rowerzysta. Czasem warto poświęcić dłuższą chwilę, by dopracować szczegóły. Zastanawiam się jeszcze czy bardziej kategoria ludzie-fot.uliczna, reportaż bardziej by tutaj nie pasował. B-W na plus! =] Pozdrawiam.
borregaard
10-01-2012, 19:43
Blok nie robi blokowiska.W takim kadrze ten człek jest przypadkowy,przeszkadzajka,a bez niego..???...o co kaman?
Dla mnie,ogólnie,...no szkoda.Nie ten kadr,bez pomysłu,nie "gada";)
Bartekkw
10-01-2012, 20:46
Tym razem tez jestem na nie. Ciasno i za dużo poobcinales. BW niezmiennie na wysokim poziomie
Osiągnąłeś 150% artyzmu, widzę tutaj wiele ciekawych motywów: nieostry rowerzysta, ciekawe ptaki, odbicie bloku w mokrej powierzchni boiska... za dużo tego niestety. A z poza-artystycznych i przyziemnych uwag, to niestety krzywo, beczka i do tego niefortunnie ucięte - ale to jak rozumiem wypadkowa chęci zarejestrowania zaistniałej chwili przy pomocy stałki na puszce.
Jak na moje proste chłopskie oko przekaz tej fotografii nie jest na tyle mocny aby przysłonić ww. niedomagania techniczne.
Niestety w porównaniu ze staranną poprzednią serią wypada znacznie słabiej. No i to zdecydowanie nie jest krajobraz ;)
Tym razem tez jestem na nie. Ciasno i za dużo poobcinales. BW niezmiennie na wysokim poziomie
całkowicie się zgadzam z tą oceną, fota musi zawierać pewien przekaz lub jeżeli go nie ma to artyzm który ujmie widza, tutaj nie ma ani jednego ani drugiego :)
BW dobre, ale samo zdjęcie jakoś nie bardzo mi podchodzi. Nie zawsze musi być świetnie, poprzednie zdjęcia były lepsze ;)
Dzięki Panowie za komentarze :) Miałem duże wątpliwości przed wystawieniem tego zdjęcia, bo w pierwszej chwili je lubiłem, aby zaraz je nienawidzić i tak w kółko :P. Po prostu nie poradziłem sobie z tym kadrem, za dużo rzeczy przykuło mój wzrok tak jak powiedział creep. W dodatku ograniczenie z powodu jednej stałki ograniczyło moje pole manewru jeśli chodzi o sam kadr. No nic będę próbował dalej :) Pozdrawiam!