PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do fotografów z Warszawy

surfer_19
10-01-2012, 13:13
Witam serdecznie,

mam zapytanie czy, któryś z fotografów ze stolicy orientuje się może gdzie znajduje się owa kamienica?

http://www.piotrknap.com/images/Weronika_Piotrek__108_of_115_.jpg

http://www.piotrknap.com/images/kasia_piotr_121_of_133_.jpg

Wiem, że gdzieś na pradze, ale może ktoś zna dokładniejszą lokalizację, adres?

miron19j
10-01-2012, 13:35
chodzi Ci o tą kamienicę czy taką kamienicę?
Taką klatkę schodową znajdziesz w co drugim domu na Starej Pradze. Stalowa, Środkowa, Szwedzka, Ząbkowska, Jadowska... Tak na szybko z pamięci

R
10-01-2012, 13:47
tylko dobre trampki sobie zaloz zeby Ci nie pospadaly jak bedziesz uciekal przed autochtonami, ktorym spodoba sie Twoj aparat :mrgreen:

surfer_19
10-01-2012, 13:47
Dzięki bardzo. W Wawie mieszkam od niedawna więc nie za bardzo jestem zorientowany. Zatem muszę się wybrać na ulice, które podałeś w celu poszukiwań:)

Krzysiek B
10-01-2012, 13:56
tylko dobre trampki sobie zaloz zeby Ci nie pospadaly jak bedziesz uciekal przed autochtonami, ktorym spodoba sie Twoj aparat :mrgreen:

Biorąc pod uwagę lokalizację to dość cenna informacja ;)

samson09
10-01-2012, 13:58
Dzięki bardzo. W Wawie mieszkam od niedawna więc nie za bardzo jestem zorientowany. Zatem muszę się wybrać na ulice, które podałeś w celu poszukiwań:)

proponuje wpierw bez aparatu, taki rekonesans zrobic coby dresy sie nie zainteresowaly zadne :)

miron19j
10-01-2012, 14:00
Biorąc pod uwagę lokalizację to dość cenna informacja ;)

eee, bez przesady. "Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma" :-D
Już praktycznie nie ma takich rdzennie autochtoniczne rejonów, w większości miejsc pobudowano "plomby" i mieszkańcy się przemieszali. Co nie oznacza, że nie należy być ostrożnym.

surfer_19
10-01-2012, 14:06
Damy radę inni robią i wrzucają zdjęcia to znaczy, że uszli cało z aparatem:P to mam nadzieję mi też się uda:)

R
10-01-2012, 14:09
no nadzieja jakas tam jest... w kazdym razie jak dojdzie co do czego to z panami sympatycznymi specjalnie w dyskusje sie nie wdawaj. krocej boli. ;)

Michał Jędrak
10-01-2012, 14:51
ta kamienica to prawie róg ul targowej i tej, gdzie jest kino praha (nie pamiętam nazwy). Będzie to druga czy trzecia brama od rogu, na przeciwko jakiegoś hotelu. Wejścia strzeże domofon. Nie idź tam, bo wszyscy robili tam zdjęcia, więc po co się powtarzać. Znajdź coś nowego

cheyenne
10-01-2012, 15:07
Zdaje sieże jest to budynek Targowa 74

credka
10-01-2012, 15:44
A ja się dziwię, że ta wielka tajemnica tak długo uszła w nieodkryciu :D Co i rusz kolejni szukali odpowiedzi, aż tu masz, szybkie pytanie, krótka odpowiedź :D
Na Pradze nadal radzę uważać i chodzić raczej grupą.

BorysR
10-01-2012, 15:59
To bezpieczny budynek raczej jest. Ta klatka to juz do zzygania jest focona. :)

FHR
10-01-2012, 16:08
Od jakiegoś czasu w fotografii ślubnej można zaobserwować modę na klatki schodowe :) Patrząc na takie zdjęcia zawsze się zastanawiam, co jest głównym motywem takiej fotografii - młodzi czy ślimak ze schodów? :)

surfer_19
10-01-2012, 16:41
Mam tam parę kadrów w głowie:)

credka
10-01-2012, 20:19
Zaskoczysz świat czymś nowym, czy powielisz już masowo istniejące kadry? :)

Michał Jędrak
10-01-2012, 20:28
A ja się dziwię, że ta wielka tajemnica tak długo uszła w nieodkryciu :D Co i rusz kolejni szukali odpowiedzi, aż tu masz, szybkie pytanie, krótka odpowiedź :D

Tak to jest ze mną. Lubię jak ludzie wiedzą i mają równe szanse. Podobnie fotografowanie samochodów w ruchu było tajemnicą dopóki nie zacząłem 'sypać'.

Jak ma wizję, to niech fotografuje i mu wyjdzie na zdrowie.

Michał Jędrak
10-01-2012, 20:35
O tu poniżej masz obrazek. Czerwony punkt to chyba ta klatka. Ale masz tam domofon, więc albo czekasz na kogoś kto wpuści, albo ściemniasz. Ja chyba dzwoniłem i mówiłem 'pocztaaa' :-)

http://img841.imageshack.us/img841/3023/targowa.jpg

miron19j
10-01-2012, 20:41
O tu poniżej masz obrazek. Czerwony punkt to chyba ta klatka. Ale masz tam domofon, więc albo czekasz na kogoś kto wpuści, albo ściemniasz. Ja chyba dzwoniłem i mówiłem 'pocztaaa' :-)

http://img841.imageshack.us/img841/3023/targowa.jpg
robiłeś coś z obrazkiem? Bo wyjechany jest w kosmos :-D
Praga wygląda jak po przejściu jakiejś Mechagodzilli
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

credka
10-01-2012, 20:55
Michale, chyba z 2 lata ludzi pytałam, znajomi razem ze mną, a i mniej znajomi na forach... Nikt nie mógł uzyskać tej informacji, bo to przepis na sukces... był. Później temat stał się tak oklepany, że zadowoliłam się swoją klatką i przestałam szukać (przejedzonych) schodów na Pradze ;)

surfer_19
11-01-2012, 01:11
Po pierwsze to nie chcę tam robić ślubniaków, a nie widziałem tam zdjęć z użyciem kilku świateł błyskowych

miron19j
11-01-2012, 09:31
Po pierwsze to nie chcę tam robić ślubniaków, a nie widziałem tam zdjęć z użyciem kilku świateł błyskowych

a tak w ogóle, to musi być Praga?
Takie klatki schodowe znajdziesz i na Woli, Mokotowie, Ochocie. Wystarczy poszukać starych domów. Takie są w każdej dzielnicy.

mpwt
11-01-2012, 11:51
Luknij: http://fotoblog.marchewka.waw.pl/2008/04/20/srodmiescie-warszawy/
to kamienice przy Emilii Plater w okolicach Nowogrodzkiej.

pank
12-01-2012, 03:11
chodzi Ci o tą kamienicę czy taką kamienicę?
Taką klatkę schodową znajdziesz w co drugim domu na Starej Pradze. Stalowa, Środkowa, Szwedzka, Ząbkowska, Jadowska... Tak na szybko z pamięci

Bzdura, takiej klatki schodowej nie ma drugiej w warszawie.

Drogi autorze, wystarczyło się mnie zapytać, lokalizacja tej klatki nie jest żadną tajemnicą. Niestety od kilku miesięcy żeby robić tam zdjęcia trzeba najpierw uzyskać zgodę wspólnoty i zapłacić, niestety nie wiem ile.

freefly
12-01-2012, 03:42
a tak w ogóle, to musi być Praga?
Takie klatki schodowe znajdziesz i na Woli, Mokotowie, Ochocie. Wystarczy poszukać starych domów. Takie są w każdej dzielnicy.

WSS Społem "Prażanka". Mówi ci to coś? To ta kamienica, gdzie były za komuny delikatesy. Pomiędzy Okrzei, a Kłopotowskiego.

surfer_19
12-01-2012, 08:54
Znajdzie się to:)

miron19j
12-01-2012, 09:30
Bzdura, takiej klatki schodowej nie ma drugiej w warszawie.

a sprawdziłeś wszystkie klatki schodowe w całej Warszawie? Byłeś na Stalowej albo Szwedzkiej? Zanim się napisze tak stanowcze stwierdzenie trzeba mieć coś na pokrycie swoich słów.

pank
15-01-2012, 22:36
a sprawdziłeś wszystkie klatki schodowe w całej Warszawie? Byłeś na Stalowej albo Szwedzkiej? Zanim się napisze tak stanowcze stwierdzenie trzeba mieć coś na pokrycie swoich słów.

Drogi Mironie, karzesz mi udowodnić że nie ma krasnoludków, poprosiłbym raczej żebyś udowodnił że są :) Znasz takie schody? Poka fote! Na jakiej podstawie twierdzę że nie ma? Na takiej że od urodzenia mieszkam w Warszawie, młodszym będąc z kumplami prnetrowaliśmy Praskie Kamienice w poszukiwaniu fajnych klimatów do zdjęć, a i warszawski rynek foto jest na tyle duży że gdyby była druga klatka tak fotogeniczna jak ta o której rozmawiamy już dawno ktoś by ją wyniuchał i były by jakieś zdjęcia. To mam na pokrycie swoich słów, czy Ty masz coś na pokrycie swoich?

Flores
17-01-2012, 14:51
Tak to jest ze mną. Lubię jak ludzie wiedzą i mają równe szanse. Podobnie fotografowanie samochodów w ruchu było tajemnicą dopóki nie zacząłem 'sypać'.

Jak ma wizję, to niech fotografuje i mu wyjdzie na zdrowie.

Hehe dokładnie tak samo myślę. Pamiętam jak na targach foto podszedłem do jednej Pani i za cholerę nie chciała mi powiedzieć skąd był album. Oczywiście był z blurba ale się droczyłem troszkie bo ładna była ;). A Ty bez problemu pogadałeś i nie było jakiś dziwnych tekstów "nie powiem, to moje". W fotografii nie powinno być tajemnic. Jak ktoś chce czegoś się dowiedzieć to masz i zrób to lepiej o ile potrafisz. Na zdrowie :)

miron19j
17-01-2012, 15:13
Drogi Mironie, karzesz mi udowodnić że nie ma krasnoludków, poprosiłbym raczej żebyś udowodnił że są :) Znasz takie schody? Poka fote! Na jakiej podstawie twierdzę że nie ma? Na takiej że od urodzenia mieszkam w Warszawie, młodszym będąc z kumplami prnetrowaliśmy Praskie Kamienice w poszukiwaniu fajnych klimatów do zdjęć, a i warszawski rynek foto jest na tyle duży że gdyby była druga klatka tak fotogeniczna jak ta o której rozmawiamy już dawno ktoś by ją wyniuchał i były by jakieś zdjęcia. To mam na pokrycie swoich słów, czy Ty masz coś na pokrycie swoich?

ja tam się nie znam na klatkach schodowych ;-) ale Marcin (mpwt) podlinkował jedną, myślę, że nie mniej fotogeniczną.
Druga, podobna jest na Kawęczyńskiej 28. Następna na Szwedzkiej, vis-a-vis Polleny
Wiesz, ja też urodziłem się i wychowałem w Warszawie, w dodatku na Pradze. Bywałem u kumpli mieszkających w Trójkącie Bermudzkim. Widziałem takich klatek mnogo. To, że nikt ich nie sfotografował, nie znaczy, że ich nie ma.
Jakbym chciał być złośliwy, napisałbym, że azotu też nikt nie widział, a jest :-D

credka
18-01-2012, 10:06
Mironie, z niecierpliwością zatem czekam na fotki tych ładnych klatek, niekoniecznie z ich adresami, ale z ciekawości, jak piękną i rozmaitą mamy stolicę w starym klimacie :)

mpwt
18-01-2012, 11:23
Mironie, z niecierpliwością zatem czekam na fotki tych ładnych klatek, niekoniecznie z ich adresami, ale z ciekawości, jak piękną i rozmaitą mamy stolicę w starym klimacie :)

No a moje być nie mogą? ;(

credka
18-01-2012, 12:00
Mało! ;)

miron19j
20-01-2012, 16:13

ja tam się na klatkach nie znam, jak zresztą już pisałem.
Ale czemu tą uważacie za taką ciekawą? Dlatego, że ma ładną poręcz, czy dlatego, że taka poobdrapywana?
Pytam całkiem poważnie.

Aha. Jak trafię na jakąś podobną, zrobię kilka zdjęć. Niestety teraz większość wejść jest zamkniętych, domofony.

pank
26-01-2012, 22:13
ja tam się nie znam na klatkach schodowych ;-) ale Marcin (mpwt) podlinkował jedną, myślę, że nie mniej fotogeniczną.
Druga, podobna jest na Kawęczyńskiej 28. Następna na Szwedzkiej, vis-a-vis Polleny
Wiesz, ja też urodziłem się i wychowałem w Warszawie, w dodatku na Pradze. Bywałem u kumpli mieszkających w Trójkącie Bermudzkim. Widziałem takich klatek mnogo. To, że nikt ich nie sfotografował, nie znaczy, że ich nie ma.
Jakbym chciał być złośliwy, napisałbym, że azotu też nikt nie widział, a jest :-D

Klatka schodowa, o ile dobrze kojarzę nie jest substancją lotną, ale mogę się mylić :) Ta podlinkowana klatka ma się nijak do urody tej o której rozmawiamy, podobnych faktycznie może być trochę bo jest dość standardowa, sam znam taką w okolicach wiejskiej. Ale to zupełnie nie to, Panie.

Ewerew
30-01-2012, 02:01
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=308493315862029&set=o.315289652092&type=3&theater ;)

a i jeszcze tu : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=298640870152533&set=o.315289652092&type=3&theater

;)