PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Ilona - portrecik glamurowy

Piotr Szmidt
10-01-2012, 12:59
Sesja z przerwy światecznej ale otwiera u mnie nowy rok :)

Modelka: Ilona
Makeup: Marta Kleszcz

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.studio-colorbox.pl/wp-content/uploads/2012/01/DSC2709_nikon.jpg)

darkmajin
10-01-2012, 13:34
ticz mi master, czekam na webinaria ;)

jak zawsze perfekcyjnie, ale skoro tak cackasz tym liquifajem, dodge&burnem to powiem że masz artefakt jakiś ok 1cm (pion i poziom) od prawego dolnego rogu, dalej jakaś pionowa kreska jakieś 5cm od prawego rogu zaczyna się od dołu zdjęcia no i chyba za bardzo pojechałeś dodgem nad górną krawędzią ust chyba że tak miało być bo optycznie wysuwa je to do przodu, ręka po lewej tak bliżej dołu jest trochę zakrzywiona ) <--tak..... albo mam film... i nie uznawaj tego za czepialstwo w dodatku jestem gdzieś 100 lvl obróbki niżej niż Ty ale tak mi się rzuciło...

usta wyszły kozacko świetne kolory...

Piotr Szmidt
10-01-2012, 13:50
darkmajin - dzieki :) te artefakty pojawiaja sie wyrazniej w pomniejszonej wersji :) ale tez moje niedopracowanie wyszlo :)

co do ust - w 95% to zasluga wizazystki :) swietnie polozyla makeup, a ja tylko podmienilem odcienie kolorow, tak by pasowało odcieniem do koloru branzoletki :)

darkmajin
10-01-2012, 13:54
uff odetchnąłem, ciężko wytykać wady swojemu mistrzowi jed... obróbki ;)

Piotr Szmidt
10-01-2012, 14:12
no bez przesady, jak spojazelm na Musielaka, to używamy tych samych technik, tylko Mateusz ma giga skilla w porownaniu do mnie :)

swider
10-01-2012, 14:19
A nie uważasz, że dolna warga wyszła niezbyt ładnie? Jest -- za przeproszeniem -- strasznie obwisła i na dodatek zbyt uwydatniona… Ponętnie uchylone, zmysłowe usta -- jak najbardziej, ale te na zdjęciu… ;)

Piotr Szmidt
10-01-2012, 15:06
Świder, ta modelka ma takie właśnie usta :]

swider
10-01-2012, 17:17
Ale mina (dość szeroko rozchylone usta) dodatkowo potęguje ten efekt.

ThomasVoland
10-01-2012, 17:44
Mi się bardzo podoba to jak zostały pomalowane usta, gratulacje dla wizażystki. Natomiast zupełnie nie podoba mi się zdjęcie, właściwie wszystko w nim - przede wszystkim światło, ale i kompozycja kadru - prawy dolny róg, świecąca ręka, niedoświetlone ciało widoczne pod brodą, to jak warga wyszła o czym swider wspomniał, ale to pewnie przez takie oświetlenie spotęgowane(z tym że z całości to akurat najmniej istotne). Masz inne z tej serii?

Piotr Szmidt
10-01-2012, 19:10
sa ale nie jestem z nich zadowolony do konca...

mOSAd
11-01-2012, 00:19
Średnio udane zdjęcie tym razem. Razi przede wszystkim kadr, przenoszący uwagę na dużą połać czoła oraz ręka obcięta wzdłuż krawędzi kadru. Bardzo dziwnie wygląda i zamiast jakoś ładnie zamykać kadr, to bardziej przeszkadza. Prawdopodobnie chodzi o jej jasność. Co do kadru, to o niebo lepsze cięcie jest tuż nad linia brwi. Niestety układ dłoni je wyklucza. Nieestetycznie wystaje ten nadgarstek z lewej strony. Jakiś taki jasny, prawie bez detali - rozprasza i mi się nie podoba. Ludzie focący martwą naturę pewnie przyczepiliby się oświetlenia tych winogronek. Niestety słabo tu wyszedł ten detal - za mocno wypalony, za mało przestrzenny. Dolna warga - tak sobie. Rozważyłbym też delikatną zmianę makijażu i pociągnięcie linii oka i kącików z lekkim wzmocnieniem. Powinien wówczas wyjść ładniejszy ich kształt - w tej perspektywie są ciut za małe. Na plus makijaż ust i niezła obróbka, jednak to za mało.

Piotr Szmidt
11-01-2012, 00:38
dzieki mOSAd za uwagi ;) uczymy sie całe życie :)

Andrzej Max
14-01-2012, 23:30
mOSAD - święte słowa. Choć pewnie obróbki w połowie bym tak nie zrobił, ba nawet nie wiem co robiłeś... (pewnie to wina mojego kompresującego obrazy łącza). Ambicji graficznych nie mam - zostawiam obróbkę grafikom, a swoje zdjęcia jedynie delikatnie retuszuję. Życzę powodzenia i pozdrawiam.

batonMR
20-01-2012, 01:48
Robi wrażenie, podoba mi się. Jeżeli mógłbym coś poprawić to kadr, więcej dołu, mniej góry oraz stopień wyeksponowania dolnej wargi. Mimo tego, portret bardzo dobry, gratuluję! ;)