PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D700+SB900 TTL+SB800 manual radiowo czy zadziała.

Pilot-Pirx
10-01-2012, 12:35
Witam

Nie bardzo jeszcze orientuję się w temacie, stąd pytanie czy taka konfiguracja zadziała:

NIKON D700+lampa SB900 na TTL do tego wyzwalacz radiowy podłączony do gniazda w aparacie który wyzwala lampę SB800 w manualu lub mocniejszą lampę studyjną.

Chodzi mi o doświetlenie planu lampą na wyzwalaczu radiowym tak żeby główna lampa na aparacie pracowała w ttl.

jacek.gold
10-01-2012, 13:20
z reporterskimi zadziała natomiast u mnie łączenie studyjnej na radiu z reporterskimi coś szwankuje

MariuszJ
10-01-2012, 13:30
Witam

Nie bardzo jeszcze orientuję się w temacie, stąd pytanie czy taka konfiguracja zadziała:

NIKON D700+lampa SB900 na TTL do tego wyzwalacz radiowy podłączony do gniazda w aparacie który wyzwala lampę SB800 w manualu lub mocniejszą lampę studyjną.

Chodzi mi o doświetlenie planu lampą na wyzwalaczu radiowym tak żeby główna lampa na aparacie pracowała w ttl.
Jeżeli nie kupiłeś jeszcze wyzwalacza, to do takiej konfiguracji proponuję zestaw w którym nadajnik ma przejście 1-1 między stopkami np. Phottix Strato. W sanki aparatu wpinasz nadajnik, w nadajnik lampę z TTL-em, do odbiornika przypinasz manualną. Zero kabli, zero problemów.

ramzey
10-01-2012, 13:35
Zadziała jeśli nie przekroczysz syncu lampy nie ttl

edit teraz po polskiemu

Zadziała pod warunkiem że wyzwalacz radiowy jest w stanie wycisnąć taki sam czas synchronizacji co lampa nie ttl.
Teoretycznie chińczyki działają do 1/160-200. Z PW pociągnie spokojnie na 1/320.

Art Erie
10-01-2012, 14:25
Zadziała, ale błysk drugiej lampy w trybie M nie będzie brany pod uwagę ( oczywiście chodzi o pomiar światła ).
Jeśli warunki to umożliwiają, to lepszy będzie CLS.

Pilot-Pirx
13-01-2012, 15:54
Jeżeli nie kupiłeś jeszcze wyzwalacza, to do takiej konfiguracji proponuję zestaw w którym nadajnik ma przejście 1-1 między stopkami np. Phottix Strato. W sanki aparatu wpinasz nadajnik, w nadajnik lampę z TTL-em, do odbiornika przypinasz manualną. Zero kabli, zero problemów.

Nie kupiłem jeszcze wyzwalacza - stąd pytanie który lepszy:
Phottix Strato czy PIXEL ROOK

Pozdr.

~lxs
14-01-2012, 20:36
Ja tak trochę z innej beczki - jaki jest sens łączenia ttl-a z manualem? Zabierasz sobie kontrolę nad światłem. Imo albo sam manual, albo sam ttl + kompensacja mocy błysku.

Art Erie
14-01-2012, 20:55
Nie kupiłem jeszcze wyzwalacza - stąd pytanie który lepszy:
Phottix Strato czy PIXEL ROOK

Pozdr.

Ja czekam na Pixel King ;)

Ja tak trochę z innej beczki - jaki jest sens łączenia ttl-a z manualem? Zabierasz sobie kontrolę nad światłem. Imo albo sam manual, albo sam ttl + kompensacja mocy błysku.

Nie ma sensu.

Pilot-Pirx
15-01-2012, 18:20
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, ale nurtuje mnie jeszcze jeden problem.
Jaki wpływ będzie miało użytkowanie przejściówki pod lampą błyskową na sanki aparatu. Z opisów wynika, że lampa jest zamontowana ok. 2 cm. wyżej niż standardowo a co za tym idzie znacznie zmieniają się siły, które na te sanki oddziałują (w sensie, że są bardziej obciążone). Czy urządzenia typu PixekRook są wystarczająco wytrzymałe aby te obciążenia znieść - SB900 nie jest lekka.
Jeżeli Ktoś z Szanownych Kolegów używa wyzwalaczy w taki sposób to proszę o opinię.

Pozdr.

MariuszJ
17-01-2012, 03:33
Bardziej obawialbym sie o calosc wyzwalacza, ktory laczy lampe ze stopka aparatu niz o sama stopke. Przyznam, ze kadry pionowe robie z pewnym niepokojem. Ale jak dotad nic sie nie stalo.