Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm 1.8G
dirttrack
10-01-2012, 00:49
Witam
Zastanawiam się nad wymianą mojego kita 18-55VR na 35mm 1.8G Czy to dobry pomysł?
Czy 35mm znajdzie zastosowanie przy fotografii ogólnej np rodzinne zdjęcia,wakacje, miasto architektura ogólnie wszystko Czy to zły pomysł?
Codzienna, rodzina, wakacje, ogólnie wszystko - tak. No, może poza architekturą, bo w/g mnie będzie nieco za wąska.
Ale 18-55 sobie zostaw, mało dostaniesz za używany a może się czasami przydać.
Ale 18-55 sobie zostaw, mało dostaniesz za używany a może się czasami przydać.
Dokładnie - za używkę dostaniesz niewiele , a jak nie sprzedasz zawsze masz szeroką i poczciwą 18-stkę....
dirttrack
10-01-2012, 09:02
A jest sens wymiany 18-55VR na 18-105VR do codziennego użytku znajdzie większe zastosowanie niż 35mm ? Co o tym sądzicie?
A jest sens wymiany 18-55VR na 18-105VR do codziennego użytku znajdzie większe zastosowanie niż 35mm
Sens wymiany na 105 jest , natomiast porównanie 18-105 z 35mm jest dziwne - to dwie inne bajki...
knopers1
10-01-2012, 09:49
dokladnie, 18-105 VR to naprawde dobre i uniwersalne szkielko przy dobrym swietle. A 35mm F1.8 na nocne spacery, knajpy, gdzie malo swiatla. Nie lubie uzywac lampy błyskowej, gdyz psuje caly urok nocnego focenia... Bierz ta 35mm a naprawde nie pozalujesz! Ja to szkielko od chwili kupna nie sciagam z puszki :)
A jest sens wymiany 18-55VR na 18-105VR do codziennego użytku znajdzie większe zastosowanie niż 35mm ? Co o tym sądzicie?
Moim zdaniem nie warto.
Moim pierwszym szkłem był 35mm. Ogólnie fajne szkło, ale brakowało mi szerokości. Dokupiłem 18-55 (bez VR). Później wymieniłem 18-55 na 18-105 i... to była średnia zamiana. Zakres większy, ale ja akurat kita używam głównie na szerokim końcu. Inna sprawa, że ten kit jest dużo cięższy i większy od 18-55, co też nie jest fajne.
Myślę, że w twoim przypadku znacznie więcej wniesie jakaś stałka (35 lub 50), niż zmiana kita na kita. A co do tego, która stałka, to też trudno odpowiedzieć. Mam obie i obie lubię.
Elliopoul
10-01-2012, 13:53
Posiadam D5000 i przymierzam się właśnie do zakupu stałki Nikkora 35mm 1.8. Czy mogłby mi ktoś polecić jakiś sklep (ew. Allegro i w jakich przedziałach cenowych szukać owej 35tki) - ogólne potrzebuje pomocy przy zakupie :)
samson09
10-01-2012, 14:03
Generalnie polecam sprawdzic sobie samemu w miescie szklo czy dobrze ostrzy z body, zebys sie pozniej nie musial po serwisach nalatac. Rozumiem, ze d500 to albo d5000 albo d5100. Sklep nie ma znaczenia byleby na stanie mial. Jak sam sobie nie poradzisz zawsze mozesz skorzystac z pomocnej dloni. Jest taki watek na naszym forum.
Z drugiej strony jak kupisz w necie i cos by bylo nie tak ponoc masz prawo w ciagu 7 czy 14 dni zwrocic bez podania przyczyny, ale dokladnie co i jak nie jestem pewien.
Elliopoul
10-01-2012, 14:13
oczywiście jedno zero zgubiłem - chodzi o model D5000. Oczywiście sklep lokalny jest bardzo dobrą opcją - tu pojawia się drugie pytanie nawiązujące do ceny. Jaka jest rozsądna cena za takie szkło? I do jakiego wątku na forum nawiązujesz?
samson09
10-01-2012, 14:19
oczywiście jedno zero zgubiłem - chodzi o model D5000. Oczywiście sklep lokalny jest bardzo dobrą opcją - tu pojawia się drugie pytanie nawiązujące do ceny. Jaka jest rozsądna cena za takie szkło? I do jakiego wątku na forum nawiązujesz?
Oj nie wysila się kolega, a wystarczy poszukać :) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=8384
Co do ceny to najrozsądniejszą ceną będzie ta najniższa, za którą kupisz szkło :) Sprawdź po ile chodzą chociażby na skąpcu czy ceneo i będziesz miał rozpoznanie.
Rozsądna cena za ten obiektyw to granica 750 - 800zł...
799zł w MediaMarkt
799zł w FotoJoker-rze
Elliopoul
10-01-2012, 14:26
Dzięki wielkie za informacje
Ja kiedyś poszedłem do fotojokera bo mieli promocje na 35 tke i okazalo sie ze cena dotyczy zakupu przez internet. Wiec zamowilem i zaznaczylem odbior osobisty.Pojechalem z aparatem i poprosilem o kilka sztuk mieli 4 na stanie i wszystkie dzialaly tak samo.Zakupilem sztuke i minęło juz chyba 1,5 roku a to nadal moje ulubione szklo. Polecam gorąco. Bedziesz zadowolony
dirttrack
10-01-2012, 16:35
Dziś odebrałem moją 50mm 1.8G zrobiłem kilka zdjęć lecz tylko w pokoju i albo wydaje mi się albo jakiś zwariowany ma af ciągle ostrzy i nie daje rady czasami,udało mi się zrobić kilka zdjęć ostrych.
Jakie rady co do używania 50mm 1.8G ? Na jakiej wartości przysłony najlepiej robić f. i jak robić dobrze wyostrzone zdjęcia.
Nadmienię, że 18-55VR ma najmniejszą beczkę. Zestaw 18-55VR + 35/1.8G i 50/1.8 zamiata każdego zooma za dowolne pieniądze. Zastanawiałem się nad 17-55/2.8 do mojego S3Pro ale cena bandycka i stabilizacji nie ma, a zależy mi na VR właśnie na szerokim końcu. Dokupię 50/1.8 będzie jasno i niedrogo.
Z drugiej strony jak kupisz w necie i cos by bylo nie tak ponoc masz prawo w ciagu 7 czy 14 dni zwrocic bez podania przyczyny, ale dokladnie co i jak nie jestem pewien.
To nie do końca tak jest.
Masz 10 dni na zwrot towaru (jeśli sprzedawca informuje tym na swojej stronie, jeśli nie, termin ten się wydłuża) bez podania przyczyny, ale towar zwracasz w stanie nienaruszonym.
Jeśli się danym towarem bawisz, nie kwalifikujesz się już tego konkretnego zapisu i sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć towar i zwrócić Ci pieniądze.
samson09
10-01-2012, 17:32
dlatego napisalem przeciez, ze nie wiem do konca jak to jest.
Z drugiej strony jak normalnie wyjmie z pudelka, podepnie i cyknie parenascie zdjec, nie rysujac przy tym soczewek i czegokolwiek, to sprzedawca nie jest w stanie stwierdzic czy szklem sie bawiles czy nie. Zadne przeciez nie jest zaplombowane.
Elliopoul
10-01-2012, 17:34
OK - Czyli na Fotojoker to będzie to szkło 35mm f/1.8G (http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-35mm-f-1-8-g-dx/) . Nurtuje mnie jedna sprawa - dlaczego przy szkle 55mm f/1.4G (http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-50mm-f-1-4g-swm-dzia-a-r-wnie-z-d60-d3100-d5000-d7000/) jest dopiska z jakimi aparatami współpracuje w formie ,,działa również''? Tak jakby był to jakiś wyjątek.
samson09
10-01-2012, 17:39
A gdzie zes taka dopiske zobaczyl. Strzelam, ze pewnie chodzi o aparaty pozbawione silnika jak np. d5000 wiec musisz kupic szklo wlasnie z takowym silnikem.
Z drugiej strony 35 i 50 wersje G byly tylko robione z silnikem wiec nie masz sie co obawiac.
dirttrack
10-01-2012, 17:51
Dokładnie,chodzi tu o silnik. Ja do mojego D3100 również kupiłem 50mm lecz 1.8G który jest z silnikiem, 1,8D jest bez do np. D90.
dlatego napisalem przeciez, ze nie wiem do konca jak to jest.
Z drugiej strony jak normalnie wyjmie z pudelka, podepnie i cyknie parenascie zdjec, nie rysujac przy tym soczewek i czegokolwiek, to sprzedawca nie jest w stanie stwierdzic czy szklem sie bawiles czy nie. Zadne przeciez nie jest zaplombowane.
Dlatego ja przecież tylko wytłumaczyłem. :)
Tak, masz rację. Ze szkłami jest troszkę inaczej niż w przypadku np. body. Jedno jest pewne. Sprzedawca ma obowiązek przyjąć towar tylko i wyłącznie taki, który jest nienaruszony/używany. Jeśli więc będzie mieć jakiekolwiek powody, by twierdzić, że sprzęt był użyty - nie ma co liczyć na zwrot pieniędzy.
Pewnie zapytasz jakie mogą to być powody?
Nie wiem? Choćby ślady na bagnecie od podpinania szkła do puszki.
Ja nie mam zamiaru w tym wypadku filozofować - próbuje tylko wyjaśnić jak to jest w sprzedaży przez internet.
Oczywiście są wyjątki. Są szanujące się sklepy, które nie zrobią w tym wypadku żadnego problemu, ale prawo jest prawem i należy mieć to na uwadze, kto ma jakie prawa i obowiązki.
To nie do końca tak jest.
Masz 10 dni na zwrot towaru (jeśli sprzedawca informuje tym na swojej stronie, jeśli nie, termin ten się wydłuża) bez podania przyczyny, ale towar zwracasz w stanie nienaruszonym.
Jeśli się danym towarem bawisz, nie kwalifikujesz się już tego konkretnego zapisu i sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć towar i zwrócić Ci pieniądze.
Głupoty piszesz. Sprzęt można normalnie użytkować (bodajże w zakresie, wymaganym do przetestowania - czyli w wypadku obiektywu, normalnie). Jedynymi wyjątkami są książki, płyty CD, gry, muzyka etc.
Głupoty piszesz. Sprzęt można normalnie użytkować (bodajże w zakresie, wymaganym do przetestowania - czyli w wypadku obiektywu, normalnie). Jedynymi wyjątkami są książki, płyty CD, gry, muzyka etc.
Tak, może wcześniej z tą zabawą sprzętem niedokładnie wyjaśniłem, ale jeśli przeczytałbyś mój kolejny post pewnie wiedziałbyś o co dokładnie mi chodzi.
Sprzedawca ma prawo odmowy przyjęcia zwrotu towaru uszkodzonego lub noszącego ślady używania, więc z tym normalnym używaniem obiektywu też tak do końca nie jest, o czym wspomniałem. Takim śladem mogą być chociaż otarcia na bagnecie...
pewnie dlatego, że "stara" 50 mm 1.8, potrzebowała napędu w body- żeby nikt teraz nie pomylił...marketing :)
"stara" 50 mm 1.8, potrzebowała napędu w body- żeby nikt teraz nie pomylił...marketing :)
Zgadza się , ale stara 35-tka lub 50-tka na inne oznaczenie czyli np: 35mm 1.8D , nowa z silnikiem ma 35mm 1.8G
Jedna literka , ale dość duża różnica : AF-S pod korpusy bez silnika , optyka itp itd...
Nawet osoba nie znająca tematu do końca musi się pilnować z oznaczeniami , bo to tak samo jakby pomylić TDI ze zwykłym Dieslem - Niby obydwa na olej napędowy ale różnica jest znaczna...
Zgadza się , ale stara 35-tka lub 50-tka na inne oznaczenie czyli np: 35mm 1.8D , nowa z silnikiem ma 35mm 1.8G
Jedna literka , ale dość duża różnica : AF-S pod korpusy bez silnika , optyka itp itd...
Nawet osoba nie znająca tematu do końca musi się pilnować z oznaczeniami , bo to tak samo jakby pomylić TDI ze zwykłym Dieslem - Niby obydwa na olej napędowy ale różnica jest znaczna...
Symbol D i G oznacza, że obiektyw przekazuje informacje o odległości do aparatu. To oznaczenie nie ma nic wspólnego z tym, czy obiektyw ma silnik czy też nie.
Tak jak napisał bboy4, szkła z silnikiem oznaczane są symbolem AF-S, bez napędu AF.
Poza tym szkła G nie posiadają pierścienia przysłony. Tu przysłonę ustawia się z poziomu aparatu.
Stare szkła mają AF...D - nie ma silniczka, przekazuje info o odległości i ma pierścień przysłony.
Nowe szkła mają AF-S...G - ma silniczek, przekazuje info o odległości, nie ma pierścienia przysłony.
OK - Czyli na Fotojoker to będzie to szkło 35mm f/1.8G (http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-35mm-f-1-8-g-dx/) . Nurtuje mnie jedna sprawa - dlaczego przy szkle 55mm f/1.4G (http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-50mm-f-1-4g-swm-dzia-a-r-wnie-z-d60-d3100-d5000-d7000/) jest dopiska z jakimi aparatami współpracuje w formie ,,działa również''? Tak jakby był to jakiś wyjątek.
Tak wlasnie ten. Mozesz smialo brac jest z silnikiem. Bedzie dzialal autofocus
Elliopoul
11-01-2012, 18:12
Ok dzięki za info. Rozpocznę poszukiwana niestety w MM nie ma a na fotojokerze niedostępny. Jednak warto sprawdzić szkło na własnym body
KDM na Mełgiewskiej 2. Czyli plac przed leclerc turystyczna szczególy na priv
Ok dzięki za info. Rozpocznę poszukiwana niestety w MM nie ma a na fotojokerze niedostępny. Jednak warto sprawdzić szkło na własnym body
Wydaje mi się, że warto poszukać i nawet gdzieś w miarę niedaleko podjechać, aby potem nie było problemów :) Ja miałem szczęście i w FJ w Zielonej Górze były 4 sztuki :) Co prawda za pierwszym razem trafiłem OK, ale kolega np. nie trafił i miał potem problem.
dirttrack
24-01-2012, 19:43
Witam,
Po czym najłatwiej i najlepiej stwierdzić,że 35mm 1.8g idealnie trafia w punkt. Ponieważ mam do kupienia ten obiektyw lecz na allegro,sprzedawca przesłał mi zdjęcia nim i zrobiona jest butelka wody,butelka wyostrzona tło ładnie rozmazane. O jakie zdjęcia najlepiej poprosić?
Witam,
Po czym najłatwiej i najlepiej stwierdzić,że 35mm 1.8g idealnie trafia w punkt. Ponieważ mam do kupienia ten obiektyw lecz na allegro,sprzedawca przesłał mi zdjęcia nim i zrobiona jest butelka wody,butelka wyostrzona tło ładnie rozmazane. O jakie zdjęcia najlepiej poprosić?
Prosząc sprzedawcę o zdjęcia dowiesz się, czy trafia w punkt z JEGO body, a chyba wolałbyś wiedzieć jak trafia z Twoim? Jedyne rozwiązanie to spotkać się ze sprzedawcą i przetestować
dirttrack
25-01-2012, 00:25
Czyli za kilka złoty mniej nie warto robić zachodu.. Najlepiej pójść do Nikona lub fotojokera i tam przetestować. Skoro tak,jak tylko będę przetestuje u nich :)
Czyli za kilka złoty mniej nie warto robić zachodu.. Najlepiej pójść do Nikona lub fotojokera i tam przetestować.
Dokładnie tak - naprawdę parę złotych więcej Cię nie zbawi, a unikniesz późniejszych ewentualnych problemów.
Ja swoją kupowałem w FJ, mieli kilka sztuk, ale już po podpięciu pierwszej wiedziałem, że to właśnie ona zostaje:)
Ja też sobie kupię... dzisiaj oglądałem w FotoJokerze... Siłą mi go wyrwali...
Witam!
Posiadam Nikona D3100 z obiektywem 18-55 vr, poważnie zastanawiam sie nad obiektywem 35mm 1.8G czy sprawdzi sie on do fotografowanie w pomieszczeniach dzieci i czasem dorosłych?
Jak amator może sprawdzić w prosty sposób w sklepie czy obiektyw dobrze współpracuje z body?
foto4deg
27-01-2012, 01:32
Czasami możesz mieć "zbyt ciasno", w zależności od wielkości pomieszczenia, jednakże wtedy możesz przerzucić się na 18-55.
Co do sprawdzania, to front focus i back fokus najłatwiej sprawdzić za pomocą zabranej ze sobą miary bądź linijki ( nie w każdym sklepie mają ). Aparat z obiektywem na statyw, ustawiasz ostrość na linijce np: na 0 robisz kilka fotek i sprawdzasz, czy ostrość jest tam, gdzie chciałeś. Jak nie ma linijki, to użyj kartonu od obiektywu i wyceluj w którąś z liter.
Zresztą tu masz najlepszy poradnik: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55208
Ja mam wrażenie, że moja 35 nie trafia z ostrością tam gdzie chcę. Czy ktoś miał podobnie?
Ja mam coś podobnego. Jeżeli punkt ostrości ustawiony na środek krzyża to nie zawsze fokus jest poprawny. Przy 18-105 nie mam takiego problemu.
Emilnikon
30-01-2012, 21:39
Witam!
Posiadam Nikona D3100 z obiektywem 18-55 vr, poważnie zastanawiam sie nad obiektywem 35mm 1.8G czy sprawdzi sie on do fotografowanie w pomieszczeniach dzieci i czasem dorosłych?
Jak amator może sprawdzić w prosty sposób w sklepie czy obiektyw dobrze współpracuje z body?
Moim skromnym zdaniem amatora, jest to bardzo dobry obiektyw do tego co planujesz :), jest szeroki, więc będzie dobry :)
Mam głupie pytanie, ale jestem bliski zakupu 35 i z tego co widzę, to nie ma on stabilizacji. Odczuwacie jej brak?
I czy ktoś montował ten obiektyw do d5100?
A widziałeś jakiś obiektyw stałoogniskowy poniżej 85mm ze stabilizacją?
Ten obiektyw jest stworzony do DX, m.in. do D5100.
Mam głupie pytanie, ale jestem bliski zakupu 35 i z tego co widzę, to nie ma on stabilizacji. Odczuwacie jej brak?
Brak stabilizacji bardzo nie przeszkadza dzięki temu, że jest to jasny obiektyw. W trudniejszych warunkach oświetleniowych ruchomych obiektów lub ludzi, sprawdzi się nawet lepiej niż obiektyw ze stabilizacją, bo i tak nie możesz ustawić zbyt długiego czasu, a za to możesz otworzyć przysłonę. Obiektywy ze stabilizacją są ciemniejsze. No i pamiętaj, że stabilizacja działa tylko na nieruchome obiekty w kadrze.
Między 1.8 a 3.5 to jest ok. 4 eV czyli tyle co bardzo dobra stabilizacja czyli kupując 35-tkę masz podwójną korzyść:
badzo dobre własności optyczne i "stabilizację" czyli przewagę w jasności w porównaniu do kita.
Ja mam wrażenie, że moja 35 nie trafia z ostrością tam gdzie chcę. Czy ktoś miał podobnie?
Miałem takie wrażenie przez pierwsze 2 dni. Powodem było bardzo słabe światło. W kiepskich warunkach AF u mnie potrafi się zgubić i słabo z celnością, bo GO jest mała. W dobrym świetle rzadko kiedy nie trafia.
MariuszJ
02-02-2012, 13:03
Między 1.8 a 3.5 to jest ok. 4 eV czyli tyle co bardzo dobra stabilizacja czyli kupując 35-tkę masz podwójną korzyść:
badzo dobre własności optyczne i "stabilizację" czyli przewagę w jasności w porównaniu do kita.
4 ev? Jakbym nie liczyl, wychodzi 2 ev...
Różnica między 1.8 a 3.5 to 2eV nie 4.
Dziękuję za wszelkie wpisy odnośnie stabilizacji. Jak pisałem, to było głupie pytanie, ale rozwialiście wszelkie moje wątpliwości. Jeszcze raz dziękuję.
Nie dość, że to nie 4EV, ale 2, to jeszcze kit jest szerszy zatem teoretycznie można dodatkowo wydłużyć czas. W praktyce są sytuacje gdzie kit ze stabilizacją lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach oświetleniowych, ale tylko w scenach statycznych i jego przewaga będzie niewielka. Wszystko zależy od sytuacji i tematu zdjęcia. Mi częściej jednak zdarzają się sytuacje, gdzie jasna 35 jest lepszym wyborem (jeśli mówimy o radzeniu sobie z brakiem światła).
Dla porządku należy jeszcze dodać, że kit na otwartej przysłonie jest ostrzejszy niż 35 na 1.8, no i czasem GO w otwartej 35 może okazać się zbyt mała.
Tyle, że kit na 35mm nie ma 3.5 a ponad 5. Aby utrzymać aparat DX z 35mm potrzebny jest czas 1/50s (są tacy, którzy utrzymają 1/15). Przy tym czasie maszerujący człowiek wypełniający cały kadr będzie miał prawie na pewno poruszone dłonie czy buty, nie mówiąc już o dziecku czy psie. Stabilizacja na tak krótkich ogniskowych przydaje się sporadycznie, np. w muzeum.
mjstudio
02-02-2012, 16:08
Nie chcąc zakładać nowego tematu podepne się pod niniejszy.
Czy któryś z użytkowników 35/1.8 może mi podpowiedzieć jaki jest użyteczny zakres przesłon na pełnej klatce?(winieta będzie zawsze- to wiem...chodzi mi o to przy jakiej przesłonie +- staje się ona wyraźna ...czy jest to np 3,5 czy 5,6? bo od 1,8 do 2,5 to nawet na samplach widać że jest przyzwoicie, z większymi przesłonami sampli niewidziałem)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie chcąc zakładać nowego tematu podepne się pod niniejszy.
Czy któryś z użytkowników 35/1.8 może mi podpowiedzieć jaki jest użyteczny zakres przesłon na pełnej klatce?(winieta będzie zawsze- to wiem...chodzi mi o to przy jakiej przesłonie +- staje się ona wyraźna ...czy jest to np 3,5 czy 5,6? bo od 1,8 do 2,5 to nawet na samplach widać że jest przyzwoicie, z większymi przesłonami sampli niewidziałem)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196555
mjstudio
02-02-2012, 17:19
niewłaściwe słowa w wyszukiwarce używałem ;] dziękować
brak stabilizacji nie przeszkadza. To bardzo dobre szklo za taka cene
blackside
04-02-2012, 12:00
Dla mnie brak stabilizacji był jednym z głównych powodów sprzedaży tego szkła. Poza kilkoma wadami , szkło ładnie rysowało- choć AF kapryśny...
Do moich zastosować zysk z jasności "zjadał" brak stabilizacji- wiadomu VR ruchu nie zatrzyma... ale podczas wycieczki po budapeszcie b. często kitem 18-55VR uzyskiwałem niemal to samo z ręki, a podczas wycieczki z grupą czasu nie ma na przystawanie, statyw itp. Lecz jesli ktoś ma więcej czasu to faktycznie przy tych ogniskowych szkło daje rade bez VR. Mi z ręki nie udawało się zrobić ostrego zdjęcia z czasem mniejszym jak 1/30s , a kit dawał rade nawet na 1/6s . Lecz przy 35mm kit jest już tak ciemny , że stałka a kit "wyrównuje się"- Z tym że ze stałki obrazek jednak lepszy i mniej poruszony jesli chodzi o ruch obiektów < 1/30 vs 1/6s >.
Lecz na wycieczkach dla mnie zaleta zooma jest duża i cenna. Dlatego sprzedałem, choć czasem żałuje. Mam 18-105VR i jest genialny , ale czasem nałożyłbym 35mm ;-)).
ktos pytal....na ff zalezy od tego mz jak oswietlona jest scena. Do f2-f2,8 smialo. Pozniej zalezy.
dirttrack
04-02-2012, 17:20
Ja kupiłem 35mm do mojego D3100, nie wychodziłem z nią co prawda a plener ze z względu na pogodę i brak czasu. Zamierzam wyjść dopiero na wakacjach kiedy tego czasu będzie więcej... Ale w domy 35mm daje radę,zrobiłem nią kilka testów jest w porządku,nie mogę się doczekać co będzie działo się w plenerze.
Przy jakich parametrach daje najlepsza ostrość według waszych doświadczeń z tym obiektywem?
Emilnikon
04-02-2012, 18:03
Też ostatnio zakupiłem obiektyw 35mm i świetni sobie daje radę w pomieszczeniach, własnie jak przedmówca mówi jest zła pogoda na spróbowanie go w terenie, ale pewnie tez sobie da rade :).
Ditrtrack zapewne na iso 100, f 1,8 z tym powinno być okej, z mojego skromnego doświadczenia :)
arturmsi
04-02-2012, 18:45
Też ostatnio zakupiłem obiektyw 35mm i świetni sobie daje radę w pomieszczeniach, własnie jak przedmówca mówi jest zła pogoda na spróbowanie go w terenie, ale pewnie tez sobie da rade :).
Ditrtrack zapewne na iso 100, f 1,8 z tym powinno być okej, z mojego skromnego doświadczenia :)
Jesteś trochę w błędzie, iso 100 jak najbardziej jeśli jest dostępne, natomiast najlepszą rozdzieczość i ostrość te szkło uzyskuje na około f4 ;) obiektyw na maksa otwarty nigdy nie da najlepszych parametrów optycznych, natomiast da najmniejszą głębie ostrości ;)
http://www.optyczne.pl/154.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.h tml
Najostrzej na f/4, ale f/1.8 też ma świetną jakość, szczególnie w centrum. Można śmiało focić na pełnej dziurze.
Emilnikon
04-02-2012, 23:20
Jesteś trochę w błędzie, iso 100 jak najbardziej jeśli jest dostępne, natomiast najlepszą rozdzieczość i ostrość te szkło uzyskuje na około f4 ;) obiektyw na maksa otwarty nigdy nie da najlepszych parametrów optycznych, natomiast da najmniejszą głębie ostrości ;)
O widzisz, nauczyłem się czegoś nowego, a posiadaczem tego obiektywu jestem od niedawna, więc dzięki za taką radę :)
dirttrack
05-02-2012, 21:55
Mam takie pytanie.
Robiąc zdjecia 35mm 1,8G Nikonem D3100 do jakiego maksymalnego formatu mogę zdjęcie wydrukować bez utraty jakości?
Mam takie pytanie.
Robiąc zdjecia 35mm 1,8G Nikonem D3100 do jakiego maksymalnego formatu mogę zdjęcie wydrukować bez utraty jakości?
a co ma do tego obiektyw?
Mam takie pytanie.
A jak zdefiniujesz utratę jakości? Poniżej 300 DPI? Poniżej 150 DPI? To są kwestie dosyć indywidualne, tak samo jak użyteczne ISO.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3733&jaki-format-zdjecia-wybrac
http://www.optyczne.pl/154.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.h tml
Najostrzej na f/4, ale f/1.8 też ma świetną jakość, szczególnie w centrum. Można śmiało focić na pełnej dziurze.
Witam,
dolacze sie do tematu!
kupilem te szkielko z mysla focenia mojego bobasa w domu. Szkielko jasne ale co z tego jak na f1.8 zdjecia nie wychodza za ostre. tak od f3.2 foty sa zyleta.
Myslicie ze warto te szkielko wymienic na cos innego albo lepiej dokupic jakas lampe i szczelac po sufitach ;) ?
No chyba ze wina lezy po mojej stronie ...
Dzieki za rade
Ps.
Moze warto kit'a 18-55mm i 35mm zamienic na cos jednego np. Tamron 17-50 f2.8 albo cos ze sigmy albo nikkon?
Pokaż fotki. Na 99% winny jest fotograf. Przy małych odległościach GO jest po prostu za mała.
knopers1
04-03-2012, 19:04
Witam,
Ps.
Moze warto kit'a 18-55mm i 35mm zamienic na cos jednego np. Tamron 17-50 f2.8 albo cos ze sigmy albo nikkon?
Tak, tylko ten tamron 17-50 2.8 takze nie ostry na pelnej dziurze..... i trzeba przymykac do 4f azeby bylo przyzwoicie! Dodatkowo ten Autofocus troche powolny i glosny. Czesto nie trafia. Chcialem zamienic wlasnie mojego Kita N18-105 VR na tamiego, ale odpuscilem sobie... Kit niby ciemniejszy, ale zato ostrzejszy duzo od pelnej dziury, szybki i celny AF, do tego dluzszy koniec 105mm.
Tak, tylko ten tamron 17-50 2.8 takze nie ostry na pelnej dziurze..... i trzeba przymykac do 4f azeby bylo przyzwoicie! Dodatkowo ten Autofocus troche powolny i glosny. Czesto nie trafia. Chcialem zamienic wlasnie mojego Kita N18-105 VR na tamiego, ale odpuscilem sobie... Kit niby ciemniejszy, ale zato ostrzejszy duzo od pelnej dziury, szybki i celny AF, do tego dluzszy koniec 105mm.
U mnie ostry przy 2.8. Fakt, wolniejszy od 18-105 i mniej pewny, ale jako spacerzoom w zupełności wystarczający. w domu f2,8 i 17mm przydaje się.
dezerter_27
05-03-2012, 10:14
koledzy zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia bo bez zdjęć nic się nie da ocenić
target_xx
06-03-2012, 02:51
ostatnio zamienilem nikona 35mm i 18-105 na tamrona 17-50 VC i jestem bardzo zadowolony, bardzo ostry juz od 2.8. Co do wad to tak jak kolega wyzej, ale mi to akurat nie przeszkadza
Jeżeli to nie wina fotografującego to może macie egzemplarz słaby? Moja 35 może być zaspawana na 1.8 bo daje ostry obrazek.
Jeżeli to nie wina fotografującego to może macie egzemplarz słaby? Moja 35 może być zaspawana na 1.8 bo daje ostry obrazek.
byla z promocji ;)
a tak na powaznie to nie mam nic do tego szkielka. Tylko ze kupilem go z mysla focenia mojego dziecka bez uzycia lampy. Dalo rady przy 1.8 ale jak mowilem zdjecia wychodzily fajne ale nie takie jak przy 2.8 - 3.2 i doswietleniu. Wiec postanowilem zamienic 35 na sb700 czy dobrze zrobilem - to sie okaze jak przyjdzie lampa.
Gdyby fundusze pozwalaly to bym zostawil szkielko acz kolwiek nie wykluczam ze zakupie go ponownie jak nazbieram kase.
Zeb McKane
08-03-2012, 22:36
koledzy zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia bo bez zdjęć nic się nie da ocenić
AMEN
przy dzieciakach lampa rzecz przydatna...głównie w pomieszczeniach...zimą... a za oknem plener zaprasza. 35-ki za lampę bym nie zamienił.
nokinnikon
09-03-2012, 23:29
Jeżeli 35mm 1.8 jest nieostre na 1.8 to jest walnięte
Grygolas
10-03-2012, 00:13
ostatnio zamienilem nikona 35mm i 18-105 na tamrona 17-50 VC i jestem bardzo zadowolony, bardzo ostry juz od 2.8. Co do wad to tak jak kolega wyzej, ale mi to akurat nie przeszkadza
Heh a mnie chodzi po głowie pójście w przeciwnym kierunku:
z Sigmy 18-50 na N35 lub S30...
Miałem N35 i jakoś szału nie było (taki se bokeh), ale jest mała i funkcjonalna, przez co znów wraca do łask.
Mam takie pytanko a mianowicie czy ta stałka 35mm 1.8 jest ostrzejsza od kita 18-55 ? Posiadam tylko kit i brakuje mi trochę w nim ostrości.
Mam takie pytanko a mianowicie czy ta stałka 35mm 1.8 jest ostrzejsza od kita 18-55 ? Posiadam tylko kit i brakuje mi trochę w nim ostrości.
zależy od którego 18-55, ale jak chodzi o 18-55 VR to w centrum podobnie i lepiej, na brzegach znacznie lepiej - vide Optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/123.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
natomiast tyle techniki, jeśli chodzi o doświadczenia użytkowników - odnoszę wrażenie, że mają znacznie lepsze opinie dot. ostrości niż przy kicie... ;-)
pamiętaj, że przy mocniejszym otwarciu masz znacznie mniejszą głębię ostrości, co też jest ważne.
misiu610
27-07-2013, 17:12
W najbliższych dniach chciałbym kupić ową 35. Body to D5100, z którym wspomniany obiektyw miewa problemy AF. Co zrobić żeby wybrać dobry egzemplarz?
Wiem, że muszę zrobić testy. Prosiłbym o dokładne opisanie, link do kartki, na której będę sprawdzać, czy wszystko jest ok. Zrobione zdjecia sprawdzać w aparacie, czy wziąć ze sobą laptopa?
Pozdrawiam.
irek6311
27-07-2013, 19:18
misiu610 do testów najlepiej Laptopa zabrać ,
bez akcesori testowych swego wybrałem < kilka strzałów na f/1,8 .
Nie ma co kombinować. Jak kolega wyżej napisał - parę strzałów na dekielek od tegoż obiektywu z napisem NIKON (obróconego napisem w pionie na 1,8 ) , parę strzałów w inne miejsca , podgląd w powiększeniu na wyświetlaczu i jak ,,gra'' to bierz. Ja swojego w ciemno kupiłem tu na forum. Te szkło ma kaprysy (a może body ?) ale też wynagradza :-) Tak mają jasne słoiki :-)
misiu610
28-07-2013, 00:01
Moim zdaniem AF aparatu ma kaprysy, na wyższych modelach podobno jest ok, ale to moje zdanie. ;)
Nie muszę w takim razie drukować kartki, jakiej używają w serwisie?
W przypadku gdybym musiał oddać na kalibrację, a w przyszłości zmieniłbym body, kolejna kalibracja także jest za darmo? Oczywiście gwarancja nadal by była.
irek6311
28-07-2013, 00:06
misiu610 obiektyw jak wyślesz na kalibrację to oni na swoim wzorcowym body wyregulują ...
podobnie aparat regulują na wzorcowym obiektywie ,
jak zrobią to poprawnie kalibrację obiektywu to z innym aparatem też będzie ostrzyć w punkt .
misiu610
02-08-2013, 23:54
Cena Nikkora na e-fotojoker.pl to ~730zł, orientuje się ktoś, ile kosztuje w salonie?
Jest możliwość zakupienie przez internet i odbioru w wybranym przez siebie sklepie, o ile mają go na stanie?
nokinnikon
04-08-2013, 08:15
Jak kupisz przez internet, możesz zwrócić. Jak w salonie, nie.
Do odbioru osobistego w FJ dolicz sobie 30zł do ceny w e-sklepie. Taka śmieszna polityka...
Do odbioru osobistego w FJ dolicz sobie 30zł do ceny w e-sklepie. Taka śmieszna polityka...
Tak już jest. Stacjonarny sklep musi mieć na opłatę za lokal i pensję dla pracownika(ów). E-sklep to duży magazyn i może parę osób na cały kraj. Plus dla stacjonarnego to jest to że jedziesz, ,,przestrzelasz'' szkło kupujesz i w plener :-) a w E-sklepie - zamawiasz, czekasz, sprawdzasz i albo ,,gra'' szkło z body albo odsyłasz. No i czekasz ...
Pozdro
Mowa była o e-sklepie FJ. Inna cena na e-fotojoker, a inna w salonie FJ. Ale do zamówienia w e-FJ z odbiorem osobistym w salonie FJ trzeba doliczyć wspomnianą kwotę. Jak przyjdzie zamówienie, to przecież też odbierasz na miejscu i możesz przestrzelić. O ile nie będą kręcić nosem. Bo gdzieś tu, na forum, czytałem, że nie w każdym FJ pozwalają "postrzelać".
Mowa była o e-sklepie FJ. Inna cena na e-fotojoker, a inna w salonie FJ. Ale do zamówienia w e-FJ z odbiorem osobistym w salonie FJ trzeba doliczyć wspomnianą kwotę. Jak przyjdzie zamówienie, to przecież też odbierasz na miejscu i możesz przestrzelić. O ile nie będą kręcić nosem. Bo gdzieś tu, na forum, czytałem, że nie w każdym FJ pozwalają "postrzelać".
Również o FJ pisałem. Mam blisko, to w stacjonarnym ,,przymiarki'' robię :-)
Jeśli mowa o FJ, to kilka dni temu poszedłem tam oglądnąć d7100, gość mówi niema najmniejszego problemu, podpioł 35tke i wszystko pięknie bez żadnych problemów. Hehe a na koniec dodam, że jak spytałem czy sprzedają takie '' używki '' body, to myślałem że mnie zabije spojrzeniem.
Jeśli mowa o FJ, to kilka dni temu poszedłem tam oglądnąć d7100, gość mówi niema najmniejszego problemu, podpioł 35tke i wszystko pięknie bez żadnych problemów. Hehe a na koniec dodam, że jak spytałem czy sprzedają takie '' używki '' body, to myślałem że mnie zabije spojrzeniem.
W ,,moim'' FJ można puchy tylko pomacać ;-)
W ,,moim'' FJ można puchy tylko pomacać ;-)
Też byłem zdziwiony kiedy gość wkłada baterie i mówi można testować, zrobiłem ok 40 fotek. Jedno wiem na pewno ,nigdy nie kupię tam aparatu.
Też byłem zdziwiony kiedy gość wkłada baterie i mówi można testować, zrobiłem ok 40 fotek. Jedno wiem na pewno ,nigdy nie kupię tam aparatu.
Jeśli będzie to ostatnia pucha z wystawy to może i tak... Nie rozpakowują przecież wszystkich fabrycznych kartonów ,żeby każdy mógł testować "świeży" prosto z kartonika... U nas w Toruniu obiektywy można testować , o puszki nie pytałem...
misiu610
20-08-2013, 12:42
Prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o stwierdzenie, czy występuje BF/FF.
Wszystkie zdjęcia robione na D7100 na centralnym punkcie AF.
Celowane w szarą klamerkę, choć uważam, że trafiła w niebieską po prawej stronie.
http://imageshack.us/f/547/2by5.jpg/
Celowane w żółty "frędzel". Tutaj też mam wątpliwości, bo trafiło w żółty pasek na skraju poduszki.
http://imageshack.us/f/404/2vhh.jpg/
Nie ma jak ocenić, gdyż wyskakuje Błąd tymczasowy (404)
misiu610
20-08-2013, 13:04
Nie ma jak ocenić, gdyż wyskakuje Błąd tymczasowy (404)
Miałem problem z powiększeniem zdjęc na Chromie, włączając IE problem nie występuje.
przem426
20-08-2013, 14:37
:)
kopiłem w FJ d300s i d800.
oba przestrzelałem w sklepie.
pewnie nie bylem pierwszy.
zdradź mi tajemnice, co takiego dzieje się z puszką po wykonaniu kilkudziesięciu klatek ?
misiu610
20-08-2013, 15:15
Link do zdjęć, prosto z body.
http://www65.zippyshare.com/v/44367303/file.html
:)
kopiłem w FJ d300s i d800.
oba przestrzelałem w sklepie.
pewnie nie bylem pierwszy.
zdradź mi tajemnice, co takiego dzieje się z puszką po wykonaniu kilkudziesięciu klatek ?
Może zbyt pochopnie powiedziałem ,że nigdy nie kupię aparatu w FJ, wiem że na
pewno będę ostrożniej do tego podchodził. Oczywiście że się nic nie dzieje po wykonaniu kilkudziesięciu fotel, ale z drugiej strony nie wiesz ilu było przede mną i po mnie.
Natomiast jeśli chodzi o mnie to jestem zbyt pedantycznym człowiekiem i na pewno by mi to przeszkadzało, że już ktoś się tym bawił. Nowe ma być nowe i wtedy jestem cały szczęśliwy.
Pytanie lepszy ten obiektyw, czy 28 / 2.8 ais ?
pszemson
20-08-2013, 19:35
28 a 35 mm to mała różnica a f 1.8 do 2.8 duża.
misiu610
20-08-2013, 19:36
Pytanie lepszy ten obiektyw, czy 28 / 2.8 ais ?
Wszystko zależy od zastosowań, wiele osób narzeka, że 35 to za wąsko na DX, wtedy kierują się ku Sigmie 30 lub Nikkorom 28/24
28 a 35 mm to mała różnica a f 1.8 do 2.8 duża.
Rzekłbym wręcz odwrotnie.
interesuje mnie bardziej plastyka obrazka niż parametry ;)
knopers1
20-08-2013, 20:38
Mnie takze, dlatego interesuje mnie sigma 30 f1.4
tylko jej cena jest adekwatnie wyższa od dwóch wspomnianych
interesuje mnie bardziej plastyka obrazka niż parametry ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/bB8219-2.jpg
źródło (http://static.polter.pl/sub/bB8219.jpg)
Mam mozliwosc kupna tego szkla do D7000 i po kilkudziesieciu zdjeciach widze, ze najlepiej ostrzy na korekcie -15. Robilem tylko zdjecia z bliska, 1-2 metry. Czy tak ustawiona korekta bedzie miala wplyw na zdjecia na nieskonczonosc?
Mam mozliwosc kupna tego szkla do D7000 i po kilkudziesieciu zdjeciach widze, ze najlepiej ostrzy na korekcie -15. Robilem tylko zdjecia z bliska, 1-2 metry. Czy tak ustawiona korekta bedzie miala wplyw na zdjecia na nieskonczonosc?
Te szkło najlepiej się sprawdza na ustawieniach - Tryb wyboru pola ostrości > Pojedynczy punkt.
Te szkło najlepiej się sprawdza na ustawieniach - Tryb wyboru pola ostrości > Pojedynczy punkt.
to szkło wyśmienicie działa we wszystkich polach ostrości...
Wyjdź na zewnątrz wyceluj w jakiś oddalony punkt na widnokręgu i się przekonaj.
Może słabo szukam ale ... czy ktoś z forumowiczów może wrzucić jakieś sample z obiektywu 35 f 1.8 DX podpiętego pod pełną klatkę (najlepiej D 800) ? Będę wdzięczny.
Szukajcie, a znajdziecie ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2409009&postcount=16
Może słabo szukam ale ... czy ktoś z forumowiczów może wrzucić jakieś sample z obiektywu 35 f 1.8 DX podpiętego pod pełną klatkę (najlepiej D 800) ? Będę wdzięczny.
Klik - zmniejszone do 6Mpix. (http://img853.imageshack.us/img853/2170/vnj4.jpg)
cz4rnuch
02-09-2013, 08:33
Może słabo szukam ale ... Faktycznie coś Ci nie wyszło, ale że codziennie muszę odhaczyć sobie jakiś dobry uczynek to pozwolę sobie podrzucić kilka tropów. 30 stron o 35/1.8 na FXie: <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153586), niestety najlepsze z tego wątku (moim zdaniem) zdjęcie s4inta się nie wyświetla więc w kolejnym linku możesz uderzyć bezpośrednio do uroczego antykwariusza, pana Henryka <<klik>> (http://onephoto.net/?id=699554#699554). Do tego jest wątek z najładniejszymi zdjęciami popełnionymi tym obiektywem. Co prawda gniotów tam co niemiara, ale są też bardzo fajne zdjęcia. Wszystko podpisane więc nie będzie problemu z wyłuskaniem tych FXowych <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188002) Oczywiście jest też wątek dotyczący samego winietowania na pełnej klatce. Może średnio zajmujący, ale jakby ciekawiło to można sprawdzić jakie są ograniczenia tego szkła: <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196555) Miłego wlepiania gał.
P.s Oczywiście jest też pewnie z 6 ton zdjęć na Flickerze.
Fortaigne
02-09-2013, 14:33
Nie wiem skąd takie korekty z d7000, na moim D90 trafiała w punkt, z d7100 trafia w punkt bez kalibracji ( ustawione 0 )
D7000 tak już ma, ale nie znaczy to, że to wina szkła