Zobacz pełną wersję : d70s - bracketing
witam
jak zrobic w d70s zdjecia tego samego obiektu w roznych ekspozycjach?
niestety mam niemiecka instrukcje
Zatem przygotuj się na druzgocącą odpowiedź... masz na obudowie przycisk BKT:) (poniekąd właśnie skrót od słowa bracketing) potem przekręcasz kółko tylne (domyślnie od czasu migawki), na lcd pojawi się napis BKT, potem w zależności od chęci ustawiasz przednim kółkiem (tym drugiem) ile ma być zdjęć w serii i jaki skok EV. Następnie wciskasz spust migawki. Aparat zacznie robić zdjęcia takie jak chcesz...
A tak na przyszłość włącz opcję szukaj bo takimi postami robi się bałagan... dowiesz się o czym mówię za parę miesięcy jeśli dalej regularnie będziesz odwiedzał NKP.
Poza tym uważam, że temat powinien zostać zamknięty:)
dzieki wielkie
zapamietam :)
Instrukcja prawdę Ci powie....Nie masz jej?
Instrukcja prawdę Ci powie....Nie masz jej?
Przeciez napisal, ze ma ale po niemiecku...
A przy okazji mam pytanie. Da sie pobawic w HDR, ale bez koniecznosci uzycia statywu? Bo wiaodmo, ze w braketingu mozna sobie zrobic np. 3 zdjecia z roznymi poziomami ekspozycji, ale raczej nie uda sie zrobic idealnie takiego samego kadru, robiac z reki... Jest moze jakis myk o ktorym nie wiem? Np. jedno ujecie, ale aparat sam ustawia 3 rozne ekspozycje i zapisuje na karte 3 pliki :D hehehe..
raczej nie, nie slyszalem przynajmniej
natomiast jest mozliwosc zrobienia hdr z jednago zdjecia tyle ze nie daje to zazwyczaj takich efektow co z trzech
a chodzi o to ze np. w ps'ie robisz z jednej fotki 3 o roznych naswietleniach, wywalasz exiffy, i laczysz w hdr
z reki za cholere nie zrobisz nawet 2 identycznych ujec
Zbigniew
24-02-2007, 17:43
Przeciez napisal, ze ma ale po niemiecku...
A przy okazji mam pytanie. Da sie pobawic w HDR, ale bez koniecznosci uzycia statywu? Bo wiaodmo, ze w braketingu mozna sobie zrobic np. 3 zdjecia z roznymi poziomami ekspozycji, ale raczej nie uda sie zrobic idealnie takiego samego kadru, robiac z reki... Jest moze jakis myk o ktorym nie wiem? Np. jedno ujecie, ale aparat sam ustawia 3 rozne ekspozycje i zapisuje na karte 3 pliki :D hehehe..
Da się bez obiektywu. Czasami stawiam aparat klapie bagażnika samachodu, ew. a dachu i dociskam palcem :) :mrgreen: Jeżeli chcesz stawiać na klapie, to do tego najlepszy jest duży samochód - ja wykorzystuję opla omegę ;)
Ale tak na marginesie to jest pewna opcja - robisz fotkę w NEFie i ponieważ masz w nim nieco więcej informacji obrazu, to wywołujesz sobie takiego NEFika jako np. 3 TIFFy, osiągając pseudo-efekt zrobienia trzech zdjęć. Oczywiście jest to o wiele gorsze, ale na pewno alternatywa.
Pozdro. Z.
Jest moze jakis myk o ktorym nie wiem? Np. jedno ujecie, ale aparat sam ustawia 3 rozne ekspozycje i zapisuje na karte 3 pliki :D hehehe..
Mój Pentax Optio MX tak mial... :D
u mnie w kulpiksie tez robi jedną fotkę, a zapisuje trzy :)
Władca Pixeli
24-02-2007, 21:14
Jest moze jakis myk o ktorym nie wiem? Np. jedno ujecie, ale aparat sam ustawia 3 rozne ekspozycje i zapisuje na karte 3 pliki :D hehehe..
Ustawiasz na RAW, robisz jedno zdjęcie.... i masz bracketing od -2 do +2 :mrgreen:
zakup sobie:
http://www.allegro.pl/item168293589_oryginalna_polska_instrukcja_do_niko na_d70s.html
naprawdę warto mieć instrukcje PL, moja stała lektura ;-)
ehh ..
kurcze mam za niski samochod bo jezdze Aston Martin DB9 ... kurcze - stawiam na dachu i cholera za nisko ... musze chyba to gowno sprzedac i kupic sobie zwylkego fiata ducato ... oo wtedy to bedzie naprawde dobre miejsce :D
tak na marginesie
a tak naprawde - kup statyw ... tylko cos lepszego niz za 30zl caly plastikowy i jak wiatr zawieje a bedziesz mial zapiete jakies tele to Ci sie przewroci
Ustawiasz na RAW, robisz jedno zdjęcie.... i masz bracketing od -2 do +2 :mrgreen:
Władco - wprowadziłeś Kolegę w błąd. W taki sposób ustawiony BKT wymaga zrobienia trzech zdjęć, a nie robi z jednego strzału trzech zapisów. Trzy zapisy zrobi tylko w trybie BKT-WB dla .jpg.
Władca Pixeli
24-02-2007, 22:44
Władco - wprowadziłeś Kolegę w błąd. W taki sposób ustawiony BKT wymaga zrobienia trzech zdjęć, a nie robi z jednego strzału trzech zapisów. Trzy zapisy zrobi tylko w trybie BKT-WB dla .jpg.
Robisz jedno zdjęcie!!!
Otwierasz program do obróbki RAW i wprowadzasz korekty np. -2, -1, +1, +2 i zapisujesz każde z osobna i możesz mieć bracketing z dowolnym skokiem (byle nie większym niż 2) :mrgreen:
Sposób dość często stosowany do robienia HDR z jednego zdjęcia.
No to wprowadziłeś mnie w błąd :) A ja, jeleń, złapałem aparat i sumiennie to sprawdziłem. Cóż - złóżmy to na karb nieścisłości wypowiedzi. Pozdrawiam...