PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 - Fotografowanie z interwalometrem

Baart1980
09-01-2012, 18:37
Cześć,
chciałem Was zapytać, jak najlepiej ustawić ISO, Migawkę, Przysłonę, aby fotografując ulice od dnia do wieczora uzyskać najlepszą ekspozycję ?

Sądzę, że Przysłona może pozostać niezmieniona, ale jak ustawić resztę ?

michaskro
09-01-2012, 18:47
Ja bym zrobił tak, na body wybrany tryb A, ustawiam jakieś F np 5, ostrość zablokowałbym na interesującym mnie miejscu, ISO na ~500 a czas sam dobierze aparat.

W nocy mogą wyjść efekty świetlne od przejeżdżających pojazdów... no, ale zawsze coś. To tylko moja sugestia więc mogę się mylić

kolas
09-01-2012, 19:05
Żeby to było takie proste.... Wszystko zależy jaki chcesz uzyskać efekt.

Sniper10000
12-01-2012, 12:56
Aparat pewnie postawisz na statywie, więc tryb A będzie idealny, bo dobierzesz przysłonę tak, żeby mieć optymalną głębię ostrości i w miarę znośne światło (np. f/5.6). Włączyłbym jeszcze auto ISO do 3200 z jakimś długim czasem przeskoku na kolejny poziom, np. 1/2 - 1/5 sek.

Jatin
12-01-2012, 14:33
Ja bym użył trybu M i takiego małego bajeru który przypadkiem dokładają do aparatów a mianowicie światłomierza. Naprawdę niby taka pierdółka ale sprawdza się rewelacyjnie.

Sniper10000
12-01-2012, 15:21
Ja bym użył trybu M i takiego małego bajeru który przypadkiem dokładają do aparatów a mianowicie światłomierza.

Sugerujesz, że w trybie A światłomierz jest wyłączony i parametry ekspozycji są wybierane losowo? Chyba fotografowanie z interwałometrem w głównej mierze polega właśnie na zaufaniu do światłomierza. Możesz zgłębić swoją wypowiedź?

Jatin
12-01-2012, 17:54
Oczywiście że działa, po prostu pytanie było głupie. Jeżeli chcesz ustawić aparat żeby fotografował od rana do wieczora za pomocą interwałometru to chyba oczywiste że musisz skorzystać albo z fleksji P albo z preselekcji przysłony i/lub auto ISO. Oczywiście jest to głupi pomysł, chyba że chcesz zostawić aparat na ulicy na cały dzień i sobie pójść ale to jest jeszcze głupszy a wręcz skrajnie idiotyczny pomysł. Tak więc najlepszym rozwiązaniem jest usiąść na tyłku przy paracie i wtedy nie ma problemu jak ustawić puszkę.

Erie
12-01-2012, 18:08
Oczywiście że działa, po prostu pytanie było głupie. Jeżeli chcesz ustawić aparat żeby fotografował od rana do wieczora za pomocą interwałometru to chyba oczywiste że musisz skorzystać albo z fleksji P albo z preselekcji przysłony i/lub auto ISO. Oczywiście jest to głupi pomysł, chyba że chcesz zostawić aparat na ulicy na cały dzień i sobie pójść ale to jest jeszcze głupszy a wręcz skrajnie idiotyczny pomysł. Tak więc najlepszym rozwiązaniem jest usiąść na tyłku przy paracie i wtedy nie ma problemu jak ustawić puszkę.

Hmmm, a nie wpadło Ci do głowy że jednak autor wątku chce wykorzystać ten "skrajnie idiotyczny pomysł" i faktycznie chce ustawić aparat w jednym miejscu i robić zdjęcia za pomocą automatu. Może aparat będzie ustawiony w zmkniętym zabezpieczonym przed amatorami cudzej własności obiekcie lub np. będzie to robił z okna swojego domu/ pracy etc. i wcale nie będzie przy tym aparacie od rana do nocy siedział i co chwilę zmieniał parametry aparatu. Po to między innymi wymyślono interwałometr, aby żmudne fotografowanie długotrwałych zjawisk zostawić automatowi.

Więc używajac Twojego stylu wypowiedzi Twój pomysł z siedzeniem przy aparacie przez cały dzień można uznać za skrajny idiotyzm ;).

Jatin
12-01-2012, 19:32
Owszem można uznać siedzenie przy aparacie za idiotyzm, ale w takim wypadku nadal uważam pytanie za głupie bo jak już napisałem w przypadku interwałometru nie mamy specjalnego wyboru, więc poraz kolejny powtarzam albo A jeśli zdecydujemy się na stałą przysłonę albo fleksja programu i wtedy liczymy że automatyka dobierze przysłonę tak jak byśmy chcieli no i oczywiście wedle życzenia auto ISO.