Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 - Fotografowanie z interwalometrem
Baart1980
09-01-2012, 18:37
Cześć,
chciałem Was zapytać, jak najlepiej ustawić ISO, Migawkę, Przysłonę, aby fotografując ulice od dnia do wieczora uzyskać najlepszą ekspozycję ?
Sądzę, że Przysłona może pozostać niezmieniona, ale jak ustawić resztę ?
michaskro
09-01-2012, 18:47
Ja bym zrobił tak, na body wybrany tryb A, ustawiam jakieś F np 5, ostrość zablokowałbym na interesującym mnie miejscu, ISO na ~500 a czas sam dobierze aparat.
W nocy mogą wyjść efekty świetlne od przejeżdżających pojazdów... no, ale zawsze coś. To tylko moja sugestia więc mogę się mylić
Żeby to było takie proste.... Wszystko zależy jaki chcesz uzyskać efekt.
Sniper10000
12-01-2012, 12:56
Aparat pewnie postawisz na statywie, więc tryb A będzie idealny, bo dobierzesz przysłonę tak, żeby mieć optymalną głębię ostrości i w miarę znośne światło (np. f/5.6). Włączyłbym jeszcze auto ISO do 3200 z jakimś długim czasem przeskoku na kolejny poziom, np. 1/2 - 1/5 sek.
Ja bym użył trybu M i takiego małego bajeru który przypadkiem dokładają do aparatów a mianowicie światłomierza. Naprawdę niby taka pierdółka ale sprawdza się rewelacyjnie.
Sniper10000
12-01-2012, 15:21
Ja bym użył trybu M i takiego małego bajeru który przypadkiem dokładają do aparatów a mianowicie światłomierza.
Sugerujesz, że w trybie A światłomierz jest wyłączony i parametry ekspozycji są wybierane losowo? Chyba fotografowanie z interwałometrem w głównej mierze polega właśnie na zaufaniu do światłomierza. Możesz zgłębić swoją wypowiedź?
Oczywiście że działa, po prostu pytanie było głupie. Jeżeli chcesz ustawić aparat żeby fotografował od rana do wieczora za pomocą interwałometru to chyba oczywiste że musisz skorzystać albo z fleksji P albo z preselekcji przysłony i/lub auto ISO. Oczywiście jest to głupi pomysł, chyba że chcesz zostawić aparat na ulicy na cały dzień i sobie pójść ale to jest jeszcze głupszy a wręcz skrajnie idiotyczny pomysł. Tak więc najlepszym rozwiązaniem jest usiąść na tyłku przy paracie i wtedy nie ma problemu jak ustawić puszkę.
Oczywiście że działa, po prostu pytanie było głupie. Jeżeli chcesz ustawić aparat żeby fotografował od rana do wieczora za pomocą interwałometru to chyba oczywiste że musisz skorzystać albo z fleksji P albo z preselekcji przysłony i/lub auto ISO. Oczywiście jest to głupi pomysł, chyba że chcesz zostawić aparat na ulicy na cały dzień i sobie pójść ale to jest jeszcze głupszy a wręcz skrajnie idiotyczny pomysł. Tak więc najlepszym rozwiązaniem jest usiąść na tyłku przy paracie i wtedy nie ma problemu jak ustawić puszkę.
Hmmm, a nie wpadło Ci do głowy że jednak autor wątku chce wykorzystać ten "skrajnie idiotyczny pomysł" i faktycznie chce ustawić aparat w jednym miejscu i robić zdjęcia za pomocą automatu. Może aparat będzie ustawiony w zmkniętym zabezpieczonym przed amatorami cudzej własności obiekcie lub np. będzie to robił z okna swojego domu/ pracy etc. i wcale nie będzie przy tym aparacie od rana do nocy siedział i co chwilę zmieniał parametry aparatu. Po to między innymi wymyślono interwałometr, aby żmudne fotografowanie długotrwałych zjawisk zostawić automatowi.
Więc używajac Twojego stylu wypowiedzi Twój pomysł z siedzeniem przy aparacie przez cały dzień można uznać za skrajny idiotyzm ;).
Owszem można uznać siedzenie przy aparacie za idiotyzm, ale w takim wypadku nadal uważam pytanie za głupie bo jak już napisałem w przypadku interwałometru nie mamy specjalnego wyboru, więc poraz kolejny powtarzam albo A jeśli zdecydujemy się na stałą przysłonę albo fleksja programu i wtedy liczymy że automatyka dobierze przysłonę tak jak byśmy chcieli no i oczywiście wedle życzenia auto ISO.