PDA

Zobacz pełną wersję : Canon PowerShot G1X

wain
09-01-2012, 16:36
http://www.dpreview.com/news/2012/01/09/CanonG1X_Preview

Jeśli można było wymyślić coś gorszego od Nikon1 to canon właśnie to zrobił .. <facepalm>

koniecpolska
09-01-2012, 17:09
Większa matryca, jaśniejszy obiektyw.

<| MICHAŁ |>
09-01-2012, 17:40
Jeśli można było wymyślić coś gorszego od Nikon1 to canon właśnie to zrobił .. <facepalm>
ja bym nie przekreslal ani jednego ani drugiego. W codziennym uzytkowaniu wyjdzie ile warta jest nikonowska "jedynka", a ile jest wart G1X.
Jesli chodzi o uzytkowanie serii G, to jest to bardzo fajne narzedzie - mialem przez ponad rok G11 i uważam, że to bardzo udana konstrukcja. Jesli sie zalapie filozofie operowania canonem, to raczej fotograf jest waskim gardlem. Mam oczywiscie na mysli interfejs i guzikologię. Wlozenie wiekszej matrycy tylko moze pomoc. Mam tylko nadzieje, ze obiektyw bedzie w miare sensowny... bo ciezko bedzie go wymienic :)

de Fresz
09-01-2012, 18:05
IMHO Canon właśnie pokazał, że podobnie jak Nikonowi, wydaje się im, że mają na tyle silną pozycję, iż wystarczy pokazać beleco, a i tak się sprzeda. Bo ma fajne logo. I kolorowe reklamy. Patrzę na to i nie mogę uwierzyć jak bardzo decydenci tej firmy mają gdzieś realne potrzeby ambitniejszych fotografujących. Dla mnie prawie wszystko w tym aparacie jest zrobione źle – wielkość, zakres i jasność obiektywu, wizjer, możliwości ekspansji, wreszcie cena. Jeszcze ze 3-4 lata temu pewnie miałby taki aparat szanse być hitem, ale dzisiaj, w dobie m4/3, NEXów, Fuji X10? Choć pewnie niestety nadrobią marketingiem i dalej nie wyciągną żadnych wniosków. Cała nadzieja w innych firmach, mniej zadufanych w sobie.

andrzejek
09-01-2012, 18:53
Nie byłbym aż tak krytyczny.Mam do tej pory Canona G9 i mialem nadzieję, że może jego kolejny nastepca bedzie miał większą matrycę i jasniejszy obiektyw.Matryca jest dużo wieksza, zakres obiektywu jak dla mnie super, niestety obiektyw jak dla mnie zbyt "ciemny".Zdaje sobie sprawę, że skladany i chowany obiektyw przy tej wielkosci matrycy nie mógł mieć światła 2,8 ( jak np. w Fuji X10.- bo tu matryca 2/3)I dlatego pozostaje niedosyt, przy takim świetle jak 5,6 z Canona opcja pozostają m4/3 np. olympus EPL3 z kitem bądż Panasonic GX1 z 14-42x, tam zawsze można zapiąć 20/1,7 czy 45/1,8.Tytułem zwyklej spekulacji żałować tylko można tego, że Canon nie zrobił nowego G z jaśniejszym obiektywem, kosztem nawet trochę mniejszej matrycy.

gary
09-01-2012, 19:07
Mi się całkiem podoba, z oceną poczekam na dostępne rawy

tomek s
09-01-2012, 19:27
Hmm, jakby nie patrzeć matryca fizycznie większa od tej w Olympusie (4/3 i m4/3).
pozdr

MariuszJ
09-01-2012, 20:50
Odpowiednik bezlusterkowca u43 z kitowym zoomem, może nawet ciut lepiej, a na pewno poręczniej. Biorąc pod uwagę to, że większość kupujących bezlusterkowce i tak nie wychodzi poza taki zestaw - całkiem rozsądna propozycja, nie wiem tylko czy w rozsądnych pieniądzach. Przyznam, że nie spodziewałem się, że Canon wykona jakikolwiek ruch, a tu niespodzienka. Jakby odżyła koncepcja Sony R1, w znacznie sensowniejszych gabarytach. Ja jestem wstępnie na tak :)

ocean
09-01-2012, 21:12
IMHO Canon właśnie pokazał, że podobnie jak Nikonowi, wydaje się im, że mają na tyle silną pozycję, iż wystarczy pokazać beleco, a i tak się sprzeda. Bo ma fajne logo. I kolorowe reklamy. Patrzę na to i nie mogę uwierzyć jak bardzo decydenci tej firmy mają gdzieś realne potrzeby ambitniejszych fotografujących. Dla mnie prawie wszystko w tym aparacie jest zrobione źle – wielkość, zakres i jasność obiektywu, wizjer, możliwości ekspansji, wreszcie cena. Jeszcze ze 3-4 lata temu pewnie miałby taki aparat szanse być hitem, ale dzisiaj, w dobie m4/3, NEXów, Fuji X10? Choć pewnie niestety nadrobią marketingiem i dalej nie wyciągną żadnych wniosków. Cała nadzieja w innych firmach, mniej zadufanych w sobie.

Taaa... de Fresz a co byś chciał? Światło 1.8, 24mm. na szerokim końcu i matrycę jak w lustrzance? Wtedy to byłby chyba ostatni kompakt w stajni Canona bo wymyślenie lepszego modelu zajęło by im pewnie z 5 lat, a może i dłużej. Canon, Nikon i reszta gdyby chcieli to wypuściliby na rynek kompakt idealny, ale dobrze wiedzą że to strzał w kolano. Dlatego musimy jeszcze trochę poczekać na model G2X pewnie z szerokim kątem, a potem na G3X z jaśniejszym obiektywem itd. Moim zdaniem całkiem fajny aparacik, ciekawe tylko jak wypadnie w praktyce. Światło jak światło, do NEXa jest zwykły zoom 3,5-5,6 więc... Stałki to stałki, wiadomo tutaj NEX wygrywa, ale patrząc na koszta takiego zestawu uważam tego Canona za ciekawą alternatywę.

Merde
09-01-2012, 21:44
Dlatego musimy jeszcze trochę poczekać na model G2X pewnie z szerokim kątem

Tak z ciekawości - kiedy to eq. 28 mm przestało być szerokim kątem?

xMAREKx
09-01-2012, 22:03
http://www.optyczne.pl/4550-nowość-Canon_PowerShot_G1_X.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14180&canon-powershot-g1-x-duza-matryca-w-zaawansowanym-kompakcie

Ja przewrotnie napiszę że mi się podoba :D chociaż w tym modelu najsłabszym ogniwem będzie chyba obiektyw.

motyl
09-01-2012, 22:46
Pytanie czy nie zabiją tego aparaciku ceną jak zrobili z G12, przynajmniej na naszym rynku.

xMAREKx
09-01-2012, 23:24
2 000zł było by ok. ale 800USD to sporo więcej, więc przynajmniej na starcie nie będzie ciekawie.

motyl
09-01-2012, 23:33
Ma kosztować ok 800 zielonych ??? Przegięcie.

Sin
09-01-2012, 23:56
Rynek szybko zweryfikuje cene, a matryca ma tylko 20% mniejsza powierzchnie niz APS-C Canona.

ocean
10-01-2012, 08:13
Tak z ciekawości - kiedy to eq. 28 mm przestało być szerokim kątem?

28mm. na szerokim końcu w dzisiejszych czasach to raczej standard. Przynajmniej dla mnie. Skoro wpakowali do S100 24mm. to i mogli zrobić to w G1X. Ale po co? Większa matryca i starczy na dziś, na więcej klienci będą się ślinić przez następny rok. Wiedzą jak zrobić kompakt doskonały, ale co z innymi modelami? Też sprzedać trzeba, kasa musi wpływać regularnie. Ktoś kupi taki kompletny aparat i nie spojrzy na sklepową półkę przez następne kilka lat. A tak ludzie zamieniają co rok, dwa na kolejną niekompletną nowość bo tu matryca odrobinę większa, a tu jaśniejszy obiektyw itd. w koło macieju...

jaś
10-01-2012, 09:10
tragicznie nie jest, przyspawany obiektyw to kłopot ale jeśli ktoś ma zamiar miec tylko jeden obiektyw to może styknąć, dla mnie zakres tego zooma jest taki sobie tzn. częściej używam szerokiego kąta lub tele a środek leży w plecaku, no i ciemny jak bobo.

koniecpolska
10-01-2012, 11:36
Ciekawe porównanie, nawet nazwy podobne

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/previews/canong1x/images/sidebyside-gx1.jpg)

nowart
10-01-2012, 11:43
Nie za bardzo rozumiem narzekania. Seria G zbierała zachwyty przy znacznie mniejszej matrycy i podobnie ciemnych szkłach o niemal identycznym zakresie (np G12). Tutaj dostajecie matrycę niemal jak w lustrzance, wiele ulepszeń a już od samego początku jęki jaka to bida z nędzą... Wam to się nigdy nie dogodzi :/
Pewnie, że nie będzie idealny dla każdego, jednak mnie cieszy fakt, że Canon być może zapoczątkuje trend w kierunku zwiększania wielkości matryc w kompaktach. A jeśli przy tej wielkości przetwornika oczekiwaliście szkła 2.0 - 2.8 to pogratulować fantazji...

tomek s
10-01-2012, 11:53
Teraz to nie ma co narzekać, dopiero się zacznie jak będzie znana faktyczna cena w PL :wink:
pozdr

wyrwiflak
10-01-2012, 12:15
To ma być byleco? ...ludzie... świetny aparat się szykuje!

jm
10-01-2012, 12:18
Mnie też się podoba.
Mam nadzieję, że za kilka lat większość kompaktów na rynku będzie na tej samej ścieżce - większych matryc!

pacyf
10-01-2012, 12:31
Nie za bardzo rozumiem narzekania. Seria G zbierała zachwyty przy znacznie mniejszej matrycy i podobnie ciemnych szkłach o niemal identycznym zakresie (np G12). Tutaj dostajecie matrycę niemal jak w lustrzance, wiele ulepszeń a już od samego początku jęki jaka to bida z nędzą... Wam to się nigdy nie dogodzi :/
Pewnie, że nie będzie idealny dla każdego, jednak mnie cieszy fakt, że Canon być może zapoczątkuje trend w kierunku zwiększania wielkości matryc w kompaktach. A jeśli przy tej wielkości przetwornika oczekiwaliście szkła 2.0 - 2.8 to pogratulować fantazji...

Podpisuję się pod wypowiedzią, seria G to ulubione aparaty fotoreporterów na świecie. Znakomicie spisują się w ekstremalnych warunkach, dają dobry obrazek w sytuacjach gdy wyciągnięcie lustrzanki jest narażaniem życia.
To co czytam w tym wątku to zwykłe trolowanie ludzi którzy nigdy nie mieli styku z tym urządzeniem i pewnie nigdy mieć nie będą oceniając sprzęt na podstawie obrazka w necie. Niestety 90% wpisów na tym forum to śmieciowe generowanie ruchu w sieci.
Porównywanie serii G z Nikonowską "Jedynką" jest nie na miejscu. Bezpośrednim konkurentem jest Nikon P7100. Niestety Nikon tym razem został z tyłu.

Pozdrawiam serdecznie
eles

andrzejek
10-01-2012, 13:03
Hmm, no cóż, dla każdego coś miłego, klienci zadecydują o jego popularnosci.Jeden kupi i bedzie chwalił, inny nie i bedzie narzekał.Jak dla mnie to jednak zbyt duży i cieżki kloc, waży ok. 540 g i gabaryty niezbyt kieszonkowe, pomijając ten ciemny zoom.Wydaje sie jakby Canon chciał koniecznie dać dorażnie odpór bezlusterkowej konkurencji i nie tworząc nowej linii i nowego bagnetu stworzył nowego G, matryca nie mniejsza niż m4/3 ( a nawet ciut większa) a wieksza od Nikona V1 , dość spory zoom, wszystko w jednym.itp. itd. Dał niejako sobie czas na to by jeszcze nie teraz wypuszczać coś nowego z segmentu bezlusterkowców.Wydaje sie, że to mądry ruch.Ja ze swej strony dodam coś przewrotnie, że w tych wszytkich systemach bezlusterkowców szansę na przeżycie wydaja sie mieć :1-system Nikona V1 (mala matryca a przez to male szkla, potencjalnie maly, prawdziwy kieszonkowy systemz jasnymi szklami, system , ktory optycznie stanie ponad obrazkiem z telefonu komorkowego oraz 2- bezlusterkowce z matrycą APSC i FF, tu na 1-szym miejscu bedzie ważna jakość obrazu. A system m4/3 ( w ktorym nota bene siedzę ) nie będzie ani dostatecznie mały i kieszonkowy ( jak nikon 1) ani dostetecznie dobry jak więksi bracia.Ale to taka moja mala dywagacja, a czas dopiero pokaże. Ciekaw jestem jaką drogę ( a może dwie drogi: mala matryca oraz duza matryca ) wybierze Canon.Bo jestem przekonany, że Nikon na systemie V1 nie skończy i kwestią czasu jest coś z matrycą FF lub APSc.Ups..przecież to temat Canona G...

pavel_9
10-01-2012, 13:04
Porównywanie serii G z Nikonowską "Jedynką" jest nie na miejscu. Bezpośrednim konkurentem jest Nikon P7100. Niestety Nikon tym razem został z tyłu.
zgadza się, choc p7100 to tez nie materiał na bezposredni porownanie.
autor wątku napisał, że Canon wydał coś gorszego niż nikon prezentując "1". Jedynymi którzy się ślinią na widok "1" to niepoprawni fascynaci wszystkiego co ma logo Nikon. ale jeżeli już mielibiśmy się bawić w porówniania,

nikon v1 + 10-30: droooooogi, ciemny obiektyw, mniejszy zakres ogniskowych, paskudny wygląd, tycia matryca
canon g1x: tańszy, jasniejszy obiektyw, wiekszy zakres ogniskowych, wygląda pro, duża matryca

jedyny plus nikona to to, że teoretycznie będzie można dokupić nowe szkła, które kiedyś tam niby wyjdą.
no i chyba, że mamy chajs, to możemy sobie kupic przejsciowke i podpiąc szkła pasujące do luster.

jeśli nazywamy produkt Canona bublem, to nie wiem jak powinnismy nazwac wowczas serie "1" nikona :D, a ja osobiscie nie miałbym nic przeciwko zeby nikon wydawał takie buble jak canon G1X.

nowart
10-01-2012, 13:22
Ale dlaczego porównujecie go do bezlusterkowców? Do tej pory seria G była uważana za profesjonalną serię uzupełniającą torbę z lustrzankami więc Canon unowocześnił następcę wyposażając go w matarycę wielkości niemal z lustrzanki aps-c.
Nie każdy płynie z trendem mini bezlusterkowców, które w ostatecznym rozrachunku i tak okazują się nie tak tanie, nie tak małe, i nie tak uniwersalnie-kieszonkowe jak to wielu stara się przedstawić. Pokażcie mi inny aparat z podobnym przetwornikiem, jakością wykonania i szkłem jak w tym Canonie.
Tak to widzę i w mojej ocenie to Canon po raz kolejny wskazał nowy kierunek w rozwoju kompaktów z wyższej półki zostawiając Nikona z tyłu...

koniecpolska
10-01-2012, 13:39
Ale dlaczego porównujecie go do bezlusterkowców? [...] Pokażcie mi inny aparat z podobnym przetwornikiem, jakością wykonania i szkłem jak w tym Canonie.
Na poprzedniej stronie pokazałem porównanie z Panasonikiem GX1, ale może być to każdy m4/3 z obiektywem 14-42X. Na okoliczność używania uniwersalnego zooma i gabarytów jest podobnie, z tym że m43 można w każdej chwili przezbroić na coś innego:
- szerszego,
- jaśniejszego,
- zooma o jeszcze większym uniwersalnym zakresie zakresie

Np. ja bardzo lubię portrety i do zestawu m43 z 14-42x miałbym dodatkowo 45mm/1.8 - niestety w przypadku G1X będzie z tym ciężko.

Idę o zakład, ze wcześniej czy później linia G1X dorobi się wymiennych obiektywów, póki co Canon zbyt wiele sianka kosi z LE DSLR, nie będzie więc zabijał kury co znosi złote jaja.

nowart
10-01-2012, 13:48
W porządku, ale nie każdy ma ochotę i potrzebę wchodzić w bezlusterkowce tylko po to, żeby znów tachać ze sobą torbę ze szkłami szerszymi, jaśniejszymi i zoomami o jeszcze większym zakresie. To aparat skierowany do użytkowników uniwersalnych kompaktów w pełnym tego słowa znaczeniu, którzy otrzymali niesamowitego fiuczera w postaci matrycy większej od tej w m4/3 o kompaktach nie wspominając.

pavel_9
10-01-2012, 13:50
Ale dlaczego porównujecie go do bezlusterkowców
bo:
-matryca jest naprawdę duża jak na kompakt i bliżej jej do do tego co oferują bezlusterkowce (no może poza systemem "1" nikona i pentaxem q)
-bo cena jest na porównywalnym poziomie

może dlatego?

nowart
10-01-2012, 13:55
W ten sposób można porównywać wszystko. Nawet Benza SLR z 18 tonowym Manem. W obu silniki ok 6 litrów i cena podobna.
Tylko jaki jest tego sens?

andrzejek
10-01-2012, 14:17
Ja go porównuję do bezlusterkowcow wlasnie ze wzgledu na porównywalną wielkosc matrycy , gabaryty i wagę.Sam mam akuratnie Canona z serii G i cenię tę serie Canona, bo zawrzeć wszystko w jednym korpusie to fajna rzecz.No cóż, stworzyć aparat dla każdego, to jak kobietę, ktora sie spodoba każdemu mężczczyżnie.Nie ma i nie bedzie, jeden woli szczupłe, inne tęgie, ten blondynki, a ten brunetki itp. Ile ludzi, tyle opinii, temu sie spodoba to, co nie podoba sie innemu, zwykła, ludzka rzecz.

Erie
10-01-2012, 14:21
jezu co Wam w tym aparacie nie pasuje? zdecydowanie sensowny sprzęt

Do tej pory ludzie z powodzeniem aparatów G5 używają. Tak więc sądzę, że po zakupieniu G1X będą mieli aparat na kilka ładnych lat i będzie w pełni funkcjonalny. A Wy w tym czasie marudzić będziecie na kolejne BF/FF, ciężar, wielkość i cholera wie co jeszcze w Waszych lustrzankach dla "zaawansowanego amatora" lub bezlusterkowcach, które po założeniu obiektywu typu 18-55 stają się mało wygodne, a coś dłuższego to już wogóle zaczyna być kaplicą.

nowart
10-01-2012, 14:22
...to jak kobietę, ktora sie spodoba każdemu mężczczyżnie.Nie ma i nie bedzie, jeden woli szczupłe, inne tęgie, ten blondynki, a ten brunetki itp.

A nieprawda - 9 na 10 mężczyzn woli kobiety z dużym biustem. Kogo woli dziesiąty chyba już słyszałeś nie raz :D

marcin_G
10-01-2012, 14:45
Porównywanie serii G z Nikonowską "Jedynką" jest nie na miejscu. Bezpośrednim konkurentem jest Nikon P7100.
eles
A ja sądzę, że ten Canon skopie bezlitośnie tyłek systemowi "1" - przez wielkość matrycy, ergonomię, obsługę, oferowane ogniskowe itp.
Przepraszam, ale mam wrażenie, że wczoraj Fuji do spółki z Canonem zagnali nikonowskie bezlusterkowce w kąt, by tam sobie w ciszy skonał....

<| MICHAŁ |>
10-01-2012, 14:56
Przepraszam, ale mam wrażenie, że wczoraj Fuji do spółki z Canonem zagnali nikonowskie bezlusterkowce w kąt, by tam sobie w ciszy skonał....
amen

sv
10-01-2012, 14:57
sample wyglądają zupełnie nieźle :-)
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/digital_cameras/powershot_g1_x#SampleImages

jm
10-01-2012, 14:59

Dobre podsumowanie rynku :mrgreen:

pavel_9
10-01-2012, 15:06
no to ładnie żeś to ujął :) sam chciałbym pisać takie ładne posty :( <chlip>

andrzejek
10-01-2012, 17:41
O tym końcu systemu Nikona 1V pozwole sobie mieć inne zdanie.Na dziś, na teraz, V1 wydaje sie czymś nie przystającym do premier nowego Canona G,i Fuji , Nexa itp. I jesli popatrzeć na kiepską guzikologię, mała matrycę , ciemne zoomy i wysoką cenę to racja.Ale ja tam widze w tej 1V Nikona spory potencjał, jesli dolożą pare małych i jasnych szkiełek, podobny lekki i jasny i zoom to w połączeniu z niezłą matrycą i świetnym autofocusem może to byc znakomity i rzeczywiscie "kieszonkowy i podróżny" aparat osobisty.Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ktoś kto szuka "malucha" z optymalną jakoscią obrazu może go znależć być może w przyszlosci w postaci Nikona ..2.3,czy.... 5V.Zamiast, wlasnie zamiast Pansonica LX5, Olympusa XZ-1 czy Fuji X-10 a i być może Canona G a obok ( powtarzam obok) innych , sporo wiekszych aparatów typu Fuji X1Pro, Nex 7 czy D700, z którymi to nie może i nie ma zamairu konkurować..

pioter m
11-01-2012, 20:37
A ja sądzę, że ten Canon skopie bezlitośnie tyłek systemowi "1" - przez wielkość matrycy, ergonomię, obsługę, oferowane ogniskowe itp.
Sama prawda. Nawet podforum o jedynce zamarlo, wiec nie mam zludzen...
Jedynka ma potencjal tylko cena jest jak kamien u szyi.

Canon zechce, to ten obiektyw odspawa i wtedy juz bedzie lux. Narazie sledza rynek i zareaguja odpowiednio. Teraz im sie chyba rzeczywiscie udalo.

<| MICHAŁ |>
11-01-2012, 21:01
chyba w watku o nex5 pisalem "ciekawe co pokaze canon, bo cos przeciez musi pokazac".
Wracam do tej konstrukcji kolejny raz i kolejny raz uwazam, ze to jedna z wazniejszych premier tego roku, choc w sumie dopiero sie zaczal.
Pierwszy kompakt z tak duza matryca. w sumie to nie jest spelnienie moich marzen, bo tym jest kompakt z pelna klatka, ale to wielki krok w tym kierunku.
i mimo tego, ze wlasnie kupilem 5N, to jest wielce prawdopodobne, ze ten apart rowniez u mie zagosci...

marcin_G
11-01-2012, 23:25
...jesli dolożą pare małych i jasnych szkiełek, podobny lekki i jasny i zoom
Właśnie..... -> JEŚLI.... A ja obawiam się, że nie dołożą, bo jakiś natchniony gość z Tokio, najpierw stworzył nieudany system, a teraz na siłę usiłują dla niego stworzyć grupę docelowych użytkowników - ludzi, którzy zapłacą kupę kasy, by niezwykle ciemnym zoomem robić "ruchome zdjęcie" dziecku w parku....
Dla mnie szczytem niekompetencji jest ten power-zoom 10-100 czy jakoś tam tak. Reklamują go jako idealny do filmowania, a każdy średnio rozgarnięty miłośnik filmowania cyfrowego wie, że podstawa to JASNY zoom (ten Nikona jest ciemny) z możliwością RĘCZNEGO zoomowania (...a nasz jest power zoomem)

No, ale wracajmy do Canona -> Piękny aparacik zrobili, piękny....

Pawel92
12-01-2012, 07:06
...Dla mnie szczytem niekompetencji jest ten power-zoom 10-100 czy jakoś tam tak. Reklamują go jako idealny do filmowania, a każdy średnio rozgarnięty miłośnik filmowania cyfrowego wie, że podstawa to JASNY zoom (ten Nikona jest ciemny) z możliwością RĘCZNEGO zoomowania (...a nasz jest power zoomem)...

Pewnie zależy to też od tego, kogo mamy na myśli mówiąc "średnio rozgarnięty miłośnik filmowania". Jest jednak trochę ludzi, którzy od lat "zoomują" za pomocą dwóch guzików lub jakiegoś przycisku. I wydaje mi się, że jest ich dosyć sporo :smile:

A wracając do Canona, to mnie on również się podoba.

pioter m
12-01-2012, 07:14
Pewnie zależy to też od tego, kogo mamy na myśli mówiąc "średnio rozgarnięty miłośnik filmowania". Jest jednak trochę ludzi, którzy od lat "zoomują" za pomocą dwóch guzików lub jakiś przycisku. I wydaje mi się, że jest ich dosyć sporo :smile:

Ci sa z tych mniej rozgarnietych. Zobacz, jak to zoomowanie im wychodzi. Chocby, jaka jest bezwladnosc systemu guzikowego.

Najgorsze jest to, ze te zabawki maja (wszystkie) chore ceny.

Pawel92
12-01-2012, 08:01
Ci sa z tych mniej rozgarnietych...
Ale jest ich dużo. Bardzo dużo :mrgreen:

pioter m
12-01-2012, 10:59
Prawda. Ale oni i tak kupia panasa fz-costam z zoomem x140.

Swoja droga, to ciekawe, jak smiga AF w tym kompakciku.

andrzejek
12-01-2012, 12:56
[QUOTE=marcin_G;2677533]Właśnie..... -> JEŚLI.... A ja obawiam się, że nie dołożą, bo jakiś natchniony gość z Tokio, najpierw stworzył nieudany system, a teraz na siłę usiłują dla niego stworzyć grupę docelowych użytkowników - ludzi, którzy zapłacą kupę kasy, by niezwykle ciemnym zoomem robić "ruchome zdjęcie" dziecku w parku....
Dla mnie szczytem niekompetencji jest ten power-zoom 10-100 czy jakoś tam tak. Reklamują go jako idealny do filmowania, a każdy średnio rozgarnięty miłośnik filmowania cyfrowego wie, że podstawa to JASNY zoom (ten Nikona jest ciemny) z możliwością RĘCZNEGO zoomowania (...a nasz jest power zoomem)

Wychodzi na to, że jestem nieoczekiwanie obroncą Nikona 1V.Nie o to chodzi.Wystarczy popatrzeć, że np. w Fuji x-10 (matryca 2/3)mamy jASNY ZOOM 2-2,8 W ZAKRESIE 28-112 A PODOBNY ZAKRES np. w Canonie G1X (matryca ok. 4/3) jest i większy i ciemniejszy by przy 112mm osiągnąć ok. 5,6.Nie sądzę, by konstruktorzy systemu 1V Nikona nie wzięli tego pod uwagę wybierając matrycę mieszczącą się akurat miedzy 4/3 a 2/3.Myślę, że kwestią czasu i chęci Nikona jest to, by wypuscić następcę 1V z jasnym zoomem o niewielkich gabarytach, czy paroma jasnymi stalkami.Mogę tylko spekulować , że obecna guzikologia i ciemne zoomy to był target klientów kompaktów, a nie amatorów dobrego kompaktu (jesli chodzi o gabaryty) i dobrego obrazka, lepszego niż LX5 itp.

marszull
12-01-2012, 15:01
preorder w Calumet 700 funciakow, troche duzo

de Fresz
12-01-2012, 16:17
Widzę, że niektórzy tutaj na samo zestawienie słów "kompakt" i "APS-C" doznają napadu ekscytacji przysłaniającej rzeczywistość, więc pozwolę sobie dołożyć łyżkę dziegciu albo i ze dwie do tej beczułki miodku ;-)

Co do "przezajebiaszczości" serii G – jakoś tak mam nieco odmienne zdanie. Owszem, do niedawna nie były to złe aparaty, ale to tylko dlatego, że nie było nic lepszego. I piszę to jako posiadacz G5 i G9. Szczęśliwie od jakiegoś czasu w tym segmencie zrobiła się fajna konkurencja, która przyćmiła znacznie wyjątkowość tej serii – Panasy LX, Oly XZ1, Sammy EX1, Nikon P7x00 oraz IMHO jeden z najfajniejszych z racji prawdziwie kompaktowych rozmiarów Canon S90/95/100.
Jeśli idzie o jakość wykonania – jak dla mnie nic rzucającego na kolana, owszem niezła, daleka od tandety, ale żeby się tym jakoś szczególnie emocjonować (zwłaszcza pamiętając o wpadkach, jak zasysanie kurzu przez obiektyw G7/9)? Ficzersami Canon też nigdy nie zachwycał, a potrafił nieźle wkurzyć usuwaniem w nowych modelach funkcji ze starych i głośnym przywracaniem ich w kolejnych modelach (ruchomy ekran, RAWy itd.) – to ci dopiero fantastyczny model biznesowy.
No ale dość o przeszłości. Jak patrzę na nowy wypust Canona, to przyznam szczerze mam poczucie zawodu na całej linii, a nadmienię, że jestem miłośnikiem kompaktowych aparatów, na cyfrowe lustra przerzuciłem się tylko przez dramatyczne niedostatki funkcjonalne w tym segmencie (m.in. właśnie dzięki G9). A teraz dlaczego zupełnie nie podoba mi się nowy G1X.

Po pierwsze wielkość. Już G9 (o G5 nawet przez litość nie wspominając) był daleki od kieszonkowości – po włożeniu w jakiś pokrowiec z dodatkową baterią (wg mnie konieczność) i kartą mieścił się już tylko w naprawdę dużych kieszeniach, o wygodzie noszenia tak aparatu na codzień mowy nie było. I co? G1X jest jeszcze większy, zyskując sporo w najważniejszym IMHO wymiarze, czyli głębokości. Rozmiarami nie odbiega od wszelakich bezlusterkowców z naleśnikami, więc jedna z potencjalnie największych zalet systemu zintegrowanego idzie na drzewo.

Po drugie obiektyw. Za duży zakres i za ciemny, przekreślający w wielu sytuacjach całą zaletę posiadania matrycy w okolicach APSC. W tym samym nędznym świetle gdzie Canona trzeba będzie podkręcić do ISO 3200, w innych aparatach, gdzie da się podpiąć coś jaśniejszego, wystarczy 1600 lub nawet mniej. Kolejną sprawą jest kontrola GO, która z racji ciemności obiektywu będzie raczej mizerna – i znów zaprzeczenie posiadania większej matrycy. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym jak szybko spada jasność tego obiektywu przy kręceniu zumem, ale bazując na poprzednikach będzie to zapewne dość szybko, przypuszczam, że szumne f2.8 będzie wyłącznie na najszerszym końcu, w okolicach ekw. 50 pewnie już w okolicach f4.5. No i przy tych wymiarach i zakresie spodziewam się raczej dalekiej przeciętności w kwestii rozdzielczości, dystorsji, czy aberracji.

Po trzecie cena. 800 dolców, czyli na nasze okolice 3k zł. Za te pieniądze już można przebierać w bezlusterkowcach, można np. kupić Panasa GX1 z płaściutkim 14-42X – zestaw nie dość że mniejszy, to jeszcze o wiele praktyczniejszy w większości sytuacji.

pioter m
13-01-2012, 07:53
Trudno sie nie zgodzic, ale poczekajmy i ocenimy po 'owocach jego', czyli fotkach.
Poki co. Wyszla droga cegla, ktora da sie robic jakies zdjecia.
Podobne rzeczy zarzucilem jedynce nikona, to mi odpisano, ze sie czepiam.

Mikro 4/3 i nexy od soniacza wygladaja bardziej interesujaco.

nowart
13-01-2012, 10:52
Po trzecie cena. 800 dolców, czyli na nasze okolice 3k zł. Za te pieniądze już można przebierać w bezlusterkowcach, można np. kupić Panasa GX1 z płaściutkim 14-42X – zestaw nie dość że mniejszy, to jeszcze o wiele praktyczniejszy w większości sytuacji.

jakoś przyglądam się porównaniu wymiarów G1X-a z Panasem GX1 i tym niby płaściutkim 14-42 to za cholerę nie mogę się dopatrzeć tej wielkiej różnicy w wymiarach, o praktyczności w większości sytuacji nie wspominając, widząc różnicę w ogniskowych zdecydowanie na korzyść Canona 84mm a 112mm przy tej samej jasności...

barkowx
13-01-2012, 17:19
sample http://www.focus-numerique.com/test-1354/compact-canon-g1-x-powershot-bruit-electronique-12.html http://digitalfotoonline.dk/Nyheder/verdenspremiere-se-vores-testskud-med-canon-g1-x

MariuszJ
13-01-2012, 17:29
sample http://www.focus-numerique.com/test-1354/compact-canon-g1-x-powershot-bruit-electronique-12.html http://digitalfotoonline.dk/Nyheder/verdenspremiere-se-vores-testskud-med-canon-g1-x
Wygląda więcej niż dobrze.

koniecpolska
13-01-2012, 17:39
jakoś przyglądam się porównaniu wymiarów G1X-a z Panasem GX1 i tym niby płaściutkim 14-42 to za cholerę nie mogę się dopatrzeć tej wielkiej różnicy w wymiarach, o praktyczności w większości sytuacji nie wspominając, widząc różnicę w ogniskowych zdecydowanie na korzyść Canona 84mm a 112mm przy tej samej jasności...Różnica w praktyczności nie polega na różnicy w zakresie ogniskowych 14-42 vs. 28-112, czy też w różnicy w jasności obu zoomów. O praktyczności decyduje tu mozliwość podłączenia do Panasonika obiektywu portretowego typu 45mm/1.8 czy też jasnego standardu 25mm/1.4 itp ...

de Fresz
13-01-2012, 18:05
Dokładnie. Najwidoczniej niezbyt precyzyjnie się wyraziłem.

nowart
13-01-2012, 18:15
Różnica w praktyczności nie polega na różnicy w zakresie ogniskowych 14-42 vs. 28-112, czy też w różnicy w jasności obu zoomów. O praktyczności decyduje tu mozliwość podłączenia do Panasonika obiektywu portretowego typu 45mm/1.8 czy też jasnego standardu 25mm/1.4 itp ...

Już o tym pisaliśmy, nie wiem po co wracasz w kółko do tego samego..? Nie za bardzo mi się wydaje, żeby potencjalny użytkownik kompakta był zainteresowany kompletowaniem całej torby szkiełek na każdą okazję. Nie każdy też do fotografii portretowej potrzebuje mikroskopowej GO i szkieł f/1.8.

koniecpolska
13-01-2012, 19:15
Już o tym pisaliśmy, nie wiem po co wracasz w kółko do tego samego..? Nie za bardzo mi się wydaje, żeby potencjalny użytkownik kompakta był zainteresowany kompletowaniem całej torby szkiełek na każdą okazję. Nie każdy też do fotografii portretowej potrzebuje mikroskopowej GO i szkieł f/1.8.
Masz rację. Ale jeżeli cena jest podobna, jeżeli funkcje są podobne, to lepiej mieć możliwość podpięcia innego obiektywu, niż nie mieć takiej możliwości.

samek
13-01-2012, 19:31
Masz rację. Ale jeżeli cena jest podobna, jeżeli funkcje są podobne, to lepiej mieć możliwość podpięcia innego obiektywu, niż nie mieć takiej możliwości.

Ależ jesteś uparty. Z tego co widzę w różnych wątkach.
Naprawdę trudno zrozumieć, że w tym wątku jest mowa o KOMPAKCIE z niewymiennym szkłem? I że decydując się na taki kompakt wiem co robię i czego chcę? I jestem zadowolony, że dali tam większą matrycę co w połączeniu z RAWem da mi pewne określone możliwości. Chcesz może tłumaczyć Canonowi, że zrobił błąd nie dając możliwości wymiany szkieł? Chcesz mi tłumaczyć, że robię błąd nie decydując się na możliwość wymiany szkieł i że CHCĘ mieć kompakt z określonym przyspawanym obiektywem?
To jest tak trudne do zrozumienia, że Canon wypuścił sprzęt w pewnym określonym segmencie?

<| MICHAŁ |>
13-01-2012, 22:22
Ależ jesteś uparty. Z tego co widzę w różnych wątkach.
Naprawdę trudno zrozumieć, że w tym wątku jest mowa o KOMPAKCIE z niewymiennym szkłem? I że decydując się na taki kompakt wiem co robię i czego chcę? I jestem zadowolony, że dali tam większą matrycę co w połączeniu z RAWem da mi pewne określone możliwości. Chcesz może tłumaczyć Canonowi, że zrobił błąd nie dając możliwości wymiany szkieł? Chcesz mi tłumaczyć, że robię błąd nie decydując się na możliwość wymiany szkieł i że CHCĘ mieć kompakt z określonym przyspawanym obiektywem?
To jest tak trudne do zrozumienia, że Canon wypuścił sprzęt w pewnym określonym segmencie?

no jak widac ciezko to skumac :)
jest grupa uzytkownikow, w tym rowniez i ja, ktorym przejadlo sie juz to cale "stalkowanie" i wpatrywanie sie z wypiekami na pysku w monitor, wyszukujac pojedyncze piksele.
Sa ludzie, ktorzy tego nie potrzebuja, wiec uszczesliwianie ich na sile cala torba obiektywow jest chorym pomyslem, z gory skazanym na niepowodzenie.
Co tu duzo gadac - wystarczy popatrzec jak rozwija sie dyskusja w sasiednim watku o aparacie w daleka podroz... na prawde - niektorzy powinni sie gleboko zastanowic zanim cos napisza...

gary
13-01-2012, 22:51
i ja się dołączę do nieszczęsnego targetu dla którego głupi canon wypuścił ten głupi aparat :)

yggdrassill
13-01-2012, 23:20
ja też skłaniam się do zakupu g1x-a ;)
moja połówka chciałaby coś mniejszego od lustrzanki no i bez bawienia się w zmiany obiektywów ;)

GoOrange
14-01-2012, 11:55
Nie wiem czy było... http://www.optyczne.pl/4568-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_PowerShot_G1_X_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html
Wygląda to naprawdę baardzo dobrze!

krzysiek.81
14-01-2012, 12:40
Nie wiem czy było... http://www.optyczne.pl/4568-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_PowerShot_G1_X_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html
Wygląda to naprawdę baardzo dobrze!

Właśnie byłem na optycznych i widziałem...fakt robi wrażenie:)
nawet ISO 12800 wygląda całkiem dobrze... http://pliki.optyczne.pl/G1_X_przykl/IMG_0069.JPG

Zobaczymy jak wypadnie w normalnych warunkach, przy gorszym oświetleniu.

Zapowiada się bardzo dobrze, i myślę że będzie wielu chętnych na ten aparacik.

pacyf
14-01-2012, 13:12
Zapowiada się bardzo dobrze, i myślę że będzie wielu chętnych na ten aparacik.

Nie martw się Krzysiek, zaraz znajdzie się piętnastu malkontentów którzy stwierdzą że to dziadowska puszka bo D4 mniej szumi lub że jest za duża bo iphone mieści się w kieszeni ... myślę że są w stanie wymyślić jeszcze bardziej idiotyczne porównanie :) Faktem jest że to urządzenie Canona jest przełomowe, wielu z nas na coś takiego czekało. Do podjęcia decyzji o zakupie brakuje mi tylko informacji o "shutter lag". Jeśli będzie na poziomie poprzednich G lub lepszy to kupuję bez słowa.

Pozdrawiam
eles

MariuszJ
14-01-2012, 13:47
Widzę tylko jedną, realną słabość G1X, oczywiście wynikająca z przyjętego założenia co do gabarytów (rozmiar matrycy i jasność obiektywu): aby zdjęcia miały efekt "wow", trzeba się do nich przyłożyć - proste efekciarstwo bazujące na małej GO nie jest osiągalne. W tym sensie porównanie z ajfonem nie jest niestety zupełnie z czapy.

Widzę jednak w G1X dużo ciekawsze, lepiej pomyślane narzędzie niż Fuji X10, które trudno określić jako wyróżniające się z tłumu.

schwepes
14-01-2012, 13:50
Ja się bardzo zawiodłem 1-ką. Oczekiwałem, że pójdą w kierunku Sony i zrobią system na matrycach z cropem 1.5 lub zbliżonych. Jestem w trakcie poszukiwania czegoś podręcznego na wycieczki rower/góry, ale na tak małą matrycę jak oferuje Nikon na pewno się nie zdecyduję.

Z kolei G1X wygląda bardzo dobrze, szkoda tylko że nie ma lepszej światłosiły na długim końcu.

yggdrassill
14-01-2012, 14:39
tutaj jest co prawda sporo marketingu, ale co obejrzeć można:
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/powershot_g1_x_on_film_gary_knight.do

GoOrange
14-01-2012, 16:50
Mnie zastanawia po co Canonowi takie proporcje matrycy? Nie chodzi chyba o tylko i wyłącznie konkurencję z m4/3, może jeszcze w grę wchodzić kwestia nie robienia samemu sobie konkurencji (małe lustrzanki APS-C). Może chodzi o zmniejszenie szkieł? Jak myślicie?

MariuszJ
14-01-2012, 16:51
4:3 to mniejsza przekątna przy tej samej megapikselozie. Mniejsza przekątna to mniejsze szkło, albo lepsze rogi - do wyboru. Optymalnie by było 1:1 :)

andrzejek
14-01-2012, 17:20
[QUOTE=pacyf;2680642]Nie martw się Krzysiek, zaraz znajdzie się piętnastu malkontentów którzy stwierdzą że to dziadowska puszka bo D4 mniej szumi lub że jest za duża bo iphone mieści się w kieszeni ... myślę że są w stanie wymyślić jeszcze bardziej idiotyczne porównanie :) Faktem jest że to urządzenie Canona jest przełomowe, wielu z nas na coś takiego czekało.

No tak, nie dla wszystkich to jest przełom, i dla niektórych właśnie te "niekieszeniowe " rozmiary , moga stanowić przeszkodę przy zakupie.Wydaje mi się, że inne oczekiwania są rzeczą najbardziej naturalną i nie podchodzą pod kategorie "idiotycznych".

GoOrange
14-01-2012, 17:41
No tak, nie dla wszystkich to jest przełom, i dla niektórych właśnie te "niekieszeniowe " rozmiary , moga stanowić przeszkodę przy zakupie.Wydaje mi się, że inne oczekiwania są rzeczą najbardziej naturalną i nie podchodzą pod kategorie "idiotycznych".

Jasne, tylko że aparat fotograficzny służy do robienia zdjęć i pod tym kątem należy go oceniać. Oczywiście, jeśli rezygnujemy z posiadania / zabierania lustrzanki a decydujemy się na bezlusterkowca czy zaawansowany kompakt ze względu na gabaryty to parametr taki jak wielkość ma duże znaczenie. Ciągle jednak to aparat i pod kątem jakości generowanego obrazka należy go rozpatrywać przede wszystkim.

Dla mnie ten Canon to nadzieja na przełom w tym co pokazuje matryca Canona w odniesieniu do konkurencji Sony (lub Nikon dla tych co wierzą w niezależną produkcję matryc przez Nikona).

MariuszJ
14-01-2012, 18:09
Dla mnie ten Canon to nadzieja na przełom w tym co pokazuje matryca Canona w odniesieniu do konkurencji Sony (lub Nikon dla tych co wierzą w niezależną produkcję matryc przez Nikona).
Słowo przełom jest na wyrost, bo nawet jeżeli mniejsza matryca będzie miała podobny poziom szumów, rozpiętości i rozdzielczości tonalnej co większa, pozostanie coś, co najbardziej boli w każdym cropie - spłaszczenie obrazka. Będę to powtarzał jak mantrę, bo zabiera nam to jedno z najbardziej kreatywnych narzędzi fotograficznych jaką jest głębia ostrości. Po dodaniu ciemnego obiektywu - a dla 4/3 ciemny w typowych sytuacjach fotograficznych to już f2 niestety - mamy niestety ceglastego ajfona i to bez funkcji dzwonienia :)

Oczywiście przesadzam mocno dla rozgrzania dyskusji, ale niektórym napalającym się to ten produkt jako substytut dslr lub równoważnego systemu, warto to uświadomić. Po prostu nie da się zrobić miksu Fuji X100 i Canona G1X zachowując gabaryt.

samek
14-01-2012, 18:27
Weźcie wy się niektórzy ogarnijcie i pomyślcie co się wiąże z wielkością matrycy oraz jasnością szkła. Wielkość tego szkła na wszelki wypadek dopowiem.
Ja oczywiście bardzo bym chciał kompakt wielkości swojego telefonu z FXem oraz szkłem 24-70 2.8. Ale jestem odrobinę realistą.
To jest kurde kompakt, który wstępnie oceniam bardzo dobrze. Se poczekam, se dotkne, se zrobię jakieś foto, w którym pogmeram w kompie i być może se kupie. Nie do noszenia w kieszeni - bo w to też nie za bardzo wierzę.

nowart
14-01-2012, 22:32

Nie rozumiesz jednego więc powtórzę po raz kolejny - skoro to pierwszy kompakt z matrycą niemal aps-c z lustrzanki to właśnie jest to przełom. Do tego ze zintegrowanym szkłem o tym zakresie i tej wielkości, której próżno szukać u jakiejkolwiek konkurencji.
Skoro jednak dla Ciebie przeszkodą w jego zakupie są jego "niekieszeniowe" wymiary to znaczy , że nie jesteś grupą docelową. Do takich użytkowników skierowana jest już cała gablota kompaktów wszelkiej maści z kilkukrotnie mniejszą matrycą w stajni każdego z producentów.

Bechowiec
14-01-2012, 22:50
Tak, najlepiej by sprzęt miał matrycę 35mm, zoom przynajmniej 18-100 - 2.8 i do tego kieszonkowe rozmiary. Tak się nie da, niestety. Albo kieszonkowe rozmiary albo duża matryca. Sensor o większej średnicy wymusza większe rozmiary optyki. G1X może być fajną alternatywą w podróż - rozmiar zdecydowanie bardziej kieszonkowy niż taki NEX z czymkolwiek innym niż naleśnikiem.

bogdi64
15-01-2012, 00:02
można się troszkę przyczepiać do obiektywy(jasność - ogniskowa), dla mnie na razie największą widoczną wadą tego aparaty (przy tych rozmiarach) jest elektryczny zoom, czyli, dodatkowy dźwięk, zużycie prądu, skomplikowana mechanika itp, nie wiem dlaczego pozostawili to rozwiązanie dla mnie niestety nieakceptowalne

mrawi
15-01-2012, 15:56
A dla mnie największą wadą G1X, także X10 jest ich cena. Bo dla kogo są te aparaty? Dla amatorów nieświadomych zalet i wad takiego sprzętu jedyną wyrocznią będzie cena. Kompakty te z racji stałego obiektywu nie wyglądają poważnie w porównaniu do lustrzanek. Laicy wielu rzeczy mogą nie wiedzieć, ale jedno wiedzą wszyscy,..gdy aparat ma odłączany obiektyw to jest to aparat dla zawodowców i musi być droższy. Gdy zobaczą cenę G1X to mogą sobie pomyśleć, że ktoś ich chce zrobić w konia. Wielkość matrycy im nic nie powie, bo pewnie nawet nie wiedzą co to jest matryca, bo przecież producenci bardzo skutecznie skrywają ten parametr przed klientami w sklepach i klientela się nie wyedukowała w tym zakresie. Świadomi amatorzy też nie rzucą się na te aparaty, bo drogie, a cena nieadekwatna do możliwości luster i bezlusterkowców, które niejednokrotnie są tańsze. Amatorzy zazwyczaj mają jeden drogi aparat i na więcej się nie decydują, bo są amatorami. Trzeba pamiętać, że w Polsce potężna (ciekawe ile procentowo, ale na pewno zdecydowana większość) masa ludzi zarabia mniej niż 2000 zł netto. Pozostają tylko Ci co fotografią zajmują się bardziej profesjonalnie i zawodowo. I teraz ich trzeba by było spytać czy kupią te aparaty, oczywiście tylko jako uzupełnienie systemu, bo po wypowiedziach na forach to właśnie wywnioskowałem.

Pawel92
15-01-2012, 16:15
A dla mnie największą wadą G1X, także X10 jest ich cena. Bo dla kogo są te aparaty? Dla amatorów nieświadomych zalet i wad takiego sprzętu jedyną wyrocznią będzie cena. Kompakty te z racji stałego obiektywu nie wyglądają poważnie w porównaniu do lustrzanek. Laicy wielu rzeczy mogą nie wiedzieć, ale jedno wiedzą wszyscy,..gdy aparat ma odłączany obiektyw to jest to aparat dla zawodowców i musi być droższy. Gdy zobaczą cenę G1X to mogą sobie pomyśleć, że ktoś ich chce zrobić w konia. Wielkość matrycy im nic nie powie, bo pewnie nawet nie wiedzą co to jest matryca, bo przecież producenci bardzo skutecznie skrywają ten parametr przed klientami w sklepach i klientela się nie wyedukowała w tym zakresie. Świadomi amatorzy też nie rzucą się na te aparaty, bo drogie, a cena nieadekwatna do możliwości luster i bezlusterkowców, które niejednokrotnie są tańsze. Amatorzy zazwyczaj mają jeden drogi aparat i na więcej się nie decydują, bo są amatorami. Trzeba pamiętać, że w Polsce potężna (ciekawe ile procentowo, ale na pewno zdecydowana większość) masa ludzi zarabia mniej niż 2000 zł netto. Pozostają tylko Ci co fotografią zajmują się bardziej profesjonalnie i zawodowo. I teraz ich trzeba by było spytać czy kupią te aparaty, oczywiście tylko jako uzupełnienie systemu, bo po wypowiedziach na forach to właśnie wywnioskowałem.

Nie pozostaje Ci chyba nic innego, jak błyskawicznie podzielić się Twoimi przemyśleniami z Canonem.:roll:

jazco
15-01-2012, 16:24

Wszystko fajnie, tylko nie zapominajmy, że rynkiem światowym rządzą trochę inne prawa, niż polskim.

mrawi
15-01-2012, 16:31
Oczywiście racja. To w odniesieniu do polskiego rynku.

mister
17-01-2012, 09:45
A mnie pomijając wszystko podobają się sample z tego sprzętu - wysokie ISO jest powalające, mam wrażenie, że mój D90 szumi bardziej - ciekawe czy matryca jest taka dobra czy dużą rolę odgrywa tu soft - zobaczymy po pierwszych testach.
Ciekawi mnie również DR

krolewicz
17-01-2012, 10:51
A mnie pomijając wszystko podobają się sample z tego sprzętu - wysokie ISO jest powalające, mam wrażenie, że mój D90 szumi bardziej - ciekawe czy matryca jest taka dobra czy dużą rolę odgrywa tu soft - zobaczymy po pierwszych testach.
Ciekawi mnie również DR

a Ty zdjęcia robisz samą matrycą, czy jednak całym aparatem, z obiektywem, ekranem i jednak softem ?:D

<| MICHAŁ |>
17-01-2012, 14:00
krolewicz, wiesz o co chodzi i sie czepiasz :D
porownaj sobie matryce z 5D i z D3s - zeby skaly sr...ły, to samym softem takich efektow nie osiagniesz - a obydwa to fulfrejmy przeciez.
Moim zdaniem to wypadkowa dobrej matrycy i dobrego softu, z naciskiem na to pierwsze, bo bez dobrego materialu wyjsciowego nie ma co marzyc o dobrym rezultacie...

Sin
20-01-2012, 10:04
Nie rozumiesz jednego więc powtórzę po raz kolejny - skoro to pierwszy kompakt z matrycą niemal aps-c z lustrzanki to właśnie jest to przełom.
Byl juz kompakt z matryca nie 'prawie', a dokladnie APS-C - Sony DSC-R1.

Trzeba pamiętać, że w Polsce potężna (ciekawe ile procentowo, ale na pewno zdecydowana większość) masa ludzi zarabia mniej niż 2000 zł netto. Pozostają tylko Ci co fotografią zajmują się bardziej profesjonalnie i zawodowo. I teraz ich trzeba by było spytać czy kupią te aparaty, oczywiście tylko jako uzupełnienie systemu, bo po wypowiedziach na forach to właśnie wywnioskowałem.
Primo - Canon chyba w swych dzialaniach marketingowych nie skupia sie na takich krajach trzeciego swiata jak Polska.

Secundo - seria G zawsze sprzedawala sie bardzo dobrze, kupowali ja i amatorzy i userzy bardziej zaawansowani szukajacy uzupelnienia dla torby przeroznego fotosprzetu.

bogdi64
20-01-2012, 18:50
Byl juz kompakt z matryca nie 'prawie', a dokladnie APS-C - Sony DSC-R1.

Primo - Canon chyba w swych dzialaniach marketingowych nie skupia sie na takich krajach trzeciego swiata jak Polska.

Secundo - seria G zawsze sprzedawala sie bardzo dobrze, kupowali ja i amatorzy i userzy bardziej zaawansowani szukajacy uzupelnienia dla torby przeroznego fotosprzetu.

zgadza się, mając kiedyś lustro Canona w torbie był też mały "G", wtedy to był szacunek dla posiadacza i systemu -dlatego, że mały "G" pracował na tych samych kartach, na takim samym aku i z tą samą lampą, więc wkładając do torby TYLKO mały aparacik miało się wszystko z większego brata, a teraz to szkoda gadać ......

A sony R1 miał jeszcze do dyspozycji obiektyw o lepszym zakresie i najważniejsze !!! "zoomowanie odbywało się ręcznie

nowart
20-01-2012, 20:36
Zgadza się, był. Ale był wiele, wiele lat temu i od tamtego czasu nic nowszego nie powstało. Poza tym ciężko nazwać go "kompaktem" skoro ważył 1 kg a samo szkło było większe niż cały G1x :)
światło i zakres minimalnie lepszy ale porównajcie wymiary tych szkieł... aczkolwiek posiadałem parę miesięcy i wspominam bardzo miło :)

Sin
21-01-2012, 12:36
skoro R1 za malo kompaktowe, to moze Sigmy DP1\DP2? Tez matryce rozmiaru ~APS-C i niewymienna optyka.

mister
01-02-2012, 08:15
Na dxomark pojawił się test G1X - generalnie dobrze, ale bez fajerwerków.

Pawel Pawlak
01-02-2012, 13:17
Sądząc po wynikach dxo, canon od czasu 7D nie chce/nie potrafi porawić technologii matryc a jedynie robi coraz ładniej odszumiające procesory DIGIC. Matryca 1GX osiągnęła poziom szumów, tonalności, kolorów, znacznie bardziej gęstej matrycy nikona J1 co raczej nie jest sukcesem a porażką (zwłaszcza że obrazek z jedynki prawie jendnogłośnie został okrzyknięty na tym forum mianem beznadziejnego, nie odbiegającego od kompaktów z matrycą wielkości łebka od szpilki). Jedynie DR na wyższych iso jest trocję lepszy, ale na niskich słabszy.

wyrwiflak
01-02-2012, 13:50
dxomark naszą wyrocznią ;)

Pawel Pawlak
01-02-2012, 13:54
moją nie, ale często potwierdzało się w nim to co sam zaobserwowałem :) Dlatego w przypadku sprzętu którego nie zamierzam testować osobiście, trochę im wierzę :)

marekm
02-02-2012, 14:22
Co stało na przeszkodzie, żeby G1 X miał wymienną optykę (poza ochroną sprzedaży własnych lustrzanek) ?

Pawel Pawlak
02-02-2012, 14:25
może konieczność uruchomienia nowej lini obiektywów ? Może inne plany na plasny na bezlustrowce - krążyły ploty że canon chce wykorzystać matrycę od 1d - z cropem 1.3 do swojego bezlustrowca.

Czornyj
02-02-2012, 14:36
dxomark naszą wyrocznią ;)

Osobiście nie porwałbym się na kwestionowanie wyników DXO Labs. Każdy przeciętny śmiertelnik jest na to o wiele za krótki.

<| MICHAŁ |>
02-02-2012, 16:19
Osobiście nie porwałbym się na kwestionowanie wyników DXO Labs.
Mozna co najwyzej je olac i nie brac ich pod uwage :)
Ja generalnie starsznie nie lubie dzielenia wlosa na czworo - zawsze staram sie w wyborze puszki lub szkla kierowac samplami, ktore zberam ogladajac rozne strony w necie. Jak na razie zawiodlem sie tylko raz, kupujac d200 - aparat skądinąd świetny, jednakże moim zdaniem o tak lichym wysokim ISO, ze czym predzej sie go pozbylem, bo wywolywal u mnie glebokie poczucie zniesmaczenia.
Wiele z tych testow, oczywiscie nie neguje informacji w nich zawartych, ma sie nijak do normalnego robienia zdjec, gdzie wiekszosc wad mozna skorygowac w prosty, dziecinny wrecz sposob, a wiele z nich nawet sie nie ujawnia, a jesli juz, to w bardzo specyficznych okolicznosciach.
O wiele bardziej od samych technikaliow, interesuje mnie odpowiedz na pytania - jak aparat bedzie mi lezal w reku, jak bedzie sie sprawowal w codziennym uzytkowaniu, czy bede zadowolony z peodukowanych zdjec - pominawszy kadr, z kontrastow, kolorow, odwzorowania detali itd. Wracajec tym sposobem na chwile do G1X - moge go porownac z G11 - mialem przez rok, uzywalem, bardzo sobie chwalilem - uwazam, ze to moze byc swietny sprzet, zapowiada sie na wielki hit - sprzet dajacy wysokiej klasy obrazy, zamkniety w niewielkiej obudowie, dla przecietnego Kowalskiego, ktoremu wlasnie zalezy na owej jakosci obrazu, prostocie obslugi, dyskrecji i pelnej funkcjonalnosci, ktory to jednoczesnie Kowalski nie potrzebuje tagrac ze soba lustrzanki z arsenalem szkiel. O zastosowaniu G1X prze profi/semiprofi nawet nie wspomne, bo to oczywiste :)

de Fresz
02-02-2012, 17:05
Osobiście nie porwałbym się na kwestionowanie wyników DXO Labs. Każdy przeciętny śmiertelnik jest na to o wiele za krótki.

Nie zgadzam się z tą opinią –*osobiście mam trochę*zastrzeżeń do metodologii i kryteriów generowania ocen w świetele wyników jakie im wychodzą – szczególnie w odniesieniu do praktyki robienia zdjęć. Mam wrażenie, że z DXO jest jak z reklamą w słynnym powiedzeniu Johna Wanamakera – połowa to fizyka, połowa to marketingowy bełkot, ino niełatwo określić która jest która.

Pawel Pawlak
14-02-2012, 10:36
http://www.engadget.com/2012/02/13/canon-powershot-g1-x-review/

Sin
21-02-2012, 20:53
http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_g1_x_review/

shaolin
07-03-2012, 19:33
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20120308_517101.html

dinus
14-03-2012, 20:57
przesadzili trochę z ceną 2999 PLN (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-canon-powershot-g1-x.html) :?

Jasand
14-03-2012, 21:19
Dokładnie tyle ile sugerował przedstawiciel Canon Polska w Fotograficznym programie bez nazwy odcinek 5 http://dfv.pl/fotograficzny-program-bez-nazwy.html?id=1605

Władca Pixeli
28-03-2012, 06:25
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1010&message=40977659
http://www.imaging-resource.com/news/2012/03/21/canon-g1-x-exhibits-light-leak-or-internal-reflection-in-certain-conditions

micz87
28-03-2012, 10:08
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1010&message=40977659
http://www.imaging-resource.com/news/2012/03/21/canon-g1-x-exhibits-light-leak-or-internal-reflection-in-certain-conditions

Ale fail :(

<| MICHAŁ |>
28-03-2012, 22:03
chyba juz zadna firma nie umie wyprodukowac jakiegokolwiek produktu, ktory by nie byl zaopatrzony w mniejsza lub wieksza wade - albo konstrukcyjna, albo zainstalowanego podzespolu.
i dobrze, przynajmniej serwis ma na czym zerowac :)

PiterM
30-03-2012, 08:08
Ogladalem to na targach... jakie to jest ciezkie i klockowate! I to ma byc konkurencja do chocby takiego Panasa GX1? Dwa razy ciezszy klocek. No i szklo ciemnawe jednak. Do bezlusterkowca mozna sobie dokupic jasnego nalesnika obok kitowego szkla (chocby taki 14/2.5, ze o 20/1.7 nie wspomne) i wieczorem strzelac az milo.

<| MICHAŁ |>
14-10-2012, 09:16
wczoraj dopadlem G1X do testow
w zasadzie okolo 2 godzin - porownywalem z nex-5n, bo niby z czym innym :) Staralem sie miec podobne ustawienia, dajac automatyce aparatu wiele swobody :)
interesowal mnie jedynie obrazek na wyjsciu - zadne inne aspekty. Zestawienie kilku par ponizej - obrobka identyczna, wstepnie w NX2 + akcja w PSE9:

5N

źródło (http://imageshack.us/a/img543/4628/dsc03429n.jpg)

G1X

źródło (http://imageshack.us/a/img688/6791/img2718rh.jpg)

5N

źródło (http://imageshack.us/a/img198/4162/dsc03409k.jpg)

G1X

źródło (http://imageshack.us/a/img850/3683/img2674hs.jpg)

5N

źródło (http://imageshack.us/a/img837/6539/dsc03448i.jpg)

G1X

źródło (http://imageshack.us/a/img855/9984/img2739v.jpg)

5N

źródło (http://imageshack.us/a/img211/198/dsc03453g.jpg)

G1X

źródło (http://imageshack.us/a/img252/9789/img2746ue.jpg)

stachmuszel
15-10-2012, 11:06
Widzę, że kolega odwiedził Radziejowice:-). Ładniejsza kolorystyka w 5N.

<| MICHAŁ |>
15-10-2012, 11:35
w sumie mieszkam tuz obok :)
wiec miejsce bylo wrecz naturalne do krotkiego wypadu

Natomiast odnosnie kolorystyki - nie wypada mi sie nie zgodzic, aczkolwiek to dosc subiektywne i pewnie znajda sie osoby, ktore wybiora canona :)

Michał M
15-10-2012, 11:39
A ta klarowność zdjęć z nexa to "wina" obróbki czy własności matrycy?

Pawel Pawlak
15-10-2012, 11:44
mnie to porównanie jednoznacznie utwierdza w przekonaniu, że canon nie jest dla mnie. Jałowość kolorystyki tego systemu jest dla mnie trudna do zaakceptowania. Odnoszę wrażenie że materiał z g1x słabiej zróżnicowany barwnie niż mój kompakt rx100 i że w zakresie niskich iso, zdecydowanie "pełniejszy" obrazek uzyskałbym RX100 niż z tego g1x

edit.
właśnie zerknąłem na DXO; nic dziwnego - pod względem Color Sensitivity canon dostaje baty zarówno od 5n jak i rx100

Remol71
15-10-2012, 11:55
Na ostatnim zdjęciu widać jak pracuje pomiar matrycowy w Canonie. Mi to nie pasuje. Canony lubią podchodzić pod przepał.

<| MICHAŁ |>
15-10-2012, 12:12
A ta klarowność zdjęć z nexa to "wina" obróbki czy własności matrycy?
i jeden i drugi byl ustawiony na wzmocnienie kolorow - ustawienia predefiniowane
zdjecia do JPG, choc i RAWy tez mam
obrobka w PSE9 taka sama - akcja niczym sie nie roznila, ani w jedym, ani w drugim przypadku
byc moze mozna tak "stuningowac" kolory w Gx1, aby jeszcze bardziej je wzmocnic, ale na takie zabawy juz mi zabraklo czasu... musialem bazowac na tym, co dawala mi puszka bez dodatkowych ingerencji.

takie zdjecia jak powyzej, ale JPG bez dotykania - jedynie zmniejszone:

G1X

źródło (http://imageshack.us/a/img7/641/img2739edytowany1.jpg)

5N

źródło (http://imageshack.us/a/img829/8559/dsc03448edytowany1.jpg)

szkoda, ze nie mialem na dluzej canona, bo z checia bym go poustawial po swojemu...
wkrotce bede mial system M i wtedy nastepne porownanie :)

i jeszcze jedno - mam wrazenie, ze 28mm z kita od soniacza, jest szersze niz 28mm z G1X

Władca Pixeli
16-10-2012, 02:43
Na ostatnim zdjęciu widać jak pracuje pomiar matrycowy w Canonie. Mi to nie pasuje. Canony lubią podchodzić pod przepał.
Mam Canona G12 i pomiar matrycowy jest jednym z najlepszych z jakim się spotkałem.
95% zdjęć z G12 jest naświetlonych perfekcyjnie lub z korektą nie większą niż +/- 0.17
Jedynie stary Nikon 8008s (matrycowy 5-cio polowy!) może miał lepszy.
Reszta obecnych cyfrowych Nikonów to tragedia. Cały czas w zależności od warunków trzeba wprowadzać korekty.

bodzio239
08-09-2013, 09:27
http://www.dpreview.com/news/2012/01/09/CanonG1X_Preview

Facet - wygłupiłeś się maksymalnie tym wpisem . Oceny pozostaw innym znającym się na rzeczy , a sam zajmij się raczej modlitwą o rozum.

deep
08-09-2013, 09:42
O rany, ale wykopalisko, powinieneś dostać złotą łopatę :)

Mcarto
08-09-2013, 14:55
:d:d:d

shaolin
12-02-2014, 06:14
G1X doczekal sie nastepcy:

http://www.dpreview.com/news/2014/02/12/canon-powershot-g1-x-mark-ii-adds-faster-lens-and-af-to-big-sensor-body

Władca Pixeli
12-02-2014, 07:26
G1X doczekal sie nastepcy:

http://www.dpreview.com/news/2014/02/12/canon-powershot-g1-x-mark-ii-adds-faster-lens-and-af-to-big-sensor-body

Canon PowerShot G1 X Mark II
Sensor - 18.7 x 14 mm
Niewymienne obiektywy
Viewfinder - No
$799

Sony - NEX-6 with 16-50mm
Sensor - APS-C
Viewfinder - Yes
$739.99

<| MICHAŁ |>
12-02-2014, 08:54
Ja bym raczej zwrócił uwagę na inną rzecz - 24–120 mm F2.0 - F3.9
To bardzo dobry zakres i bardzo dobre światło.
Liczyłem na GPS - szkoda, że go nie ma
Fajnie, ze matrya nie jest wysilona - 13.1 megapixel at 4:3 12.8 megapixel at 3:2 - o zapowiada niską gęstość, więc można się spodziewać niskich szumów. Ciekawe jak będzie z dynamiką i rozpiętością tonalną - to w sumie nowa matryca - zakładam, że niczego nie zepsuli :)
Szkoda, że tylko 30p...

Generalnie - dla mnie prawie bomba.
Już od pewnego czasu przyglądałem się pierwszej wersji, ale teraz raczej poczekam na drugą.

Najbardziej mi sie podoba krok do przodu w temacie obiektywu - obecne 24–120 mm F2.0 - F3.9, to jednak duuuuzo lepiej niz w wersji pierwszej - 28-112mm F2.8-5.8
Jeśli tylko matryca będzie dobra, to może być całkiem dobry sprzęt na wycieczki

Pawel Pawlak
12-02-2014, 12:10
szumów można się spodziewać takich samych jak w poprzedniku, więc na niskim iso wysoki , kiepskiego DR i separacji kolorów. Nadal wszystkie NEXy będą kopały mu tyłek możliwościami obrazka

<| MICHAŁ |>
12-02-2014, 13:35
nie mówię, że tak nie będzie. Tyle, że nie zakładam z góry niczego.
Wolę poczekac na miarodajne testy DxO. Skoro to nowa matryca, to może tym razem canon cos pokaże...
Bardzo ciekawe będzie bezpośrednie równanie z rx10 :)

Pawel Pawlak
12-02-2014, 13:45
No... obecnie porównanie G1X z 1" sony nie wypada dla canona zbyt dobrze... ;)

<| MICHAŁ |>
12-02-2014, 13:52
no obecne tak - jak widac kilkanascie/dziesiąt postów wcześniej - ze starym nex'em tym bardziej. Nie oznacza to jednak, ze Canon nie odrobil lekcji
zobaczymy
ale moge byc nieco nieobiektywny, bo mi sie podoba koncepcja serii G - mialem kiedys g10 i troche zaluje, ze sprzedalem

shaolin
13-02-2014, 07:07
http://www.dpreview.com/news/2014/02/13/hands-on-with-canon-powershot-g1-x-mark-ii