Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krakowski Krajobraz
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/7791/krakowskikrajobraz.jpg)
Zdjęcie zrobione w Krakowie przy ulicy Legionów Piłsudskiego. W oddali widać most również jego imienia.
podoba mi się kadr i "kolor"
Kolejne wg mnie dobre zdjęcie "z tramwajem". BW bardzo dobre. Mamy kontrast pomiędzy "zabieganym", dynamicznym tramwajem a dwoma parami spokojnie dyskutujących ludzi. Na chodniku obok tramwaju brakuje jakiegoś listonosza, a to w związku z szyldem po prawej "Poczta Polska" :mrgreen:
P.S.: ja cały czas próbuję konwersji do BW, ale nie mam dobrych efektów.
Dynamiczna kompozycja, bardzo udana konwersja. Nie znajduje jedynie uzasadnienia dla takiego przyciemnienia PG, mzd wygląda to trochę sztucznie, zwłaszcza anteny w zestawieniu z tą znajdującą się poniżej. Nie wiem, być może warto rozważyć, wykadrowanie "trochę" prawej strony.
Kolejne wg mnie dobre zdjęcie "z tramwajem". BW bardzo dobre. Mamy kontrast pomiędzy "zabieganym", dynamicznym tramwajem a dwoma parami spokojnie dyskutujących ludzi. Na chodniku obok tramwaju brakuje jakiegoś listonosza, a to w związku z szyldem po prawej "Poczta Polska" :mrgreen:
P.S.: ja cały czas próbuję konwersji do BW, ale nie mam dobrych efektów.
Miło, że się podoba. A co do konwersji, to znam ten ból :) Od 3 lat odkąd robię na cyfrze eksperymentuję z konwersją do BW i zawsze coś jeszcze poprawiam (ale już jestem bliżej niż dalej do dobrego BW :) ) Jeśli chcesz to na PW dam Ci kilka tipów jak ja to robie. Pozdrawiam!
Bartekkw
09-01-2012, 17:40
Bardzo ciekawie to wyszło - BW bardzo dobre jak dla mnie
Super zdjęcie i nie tylko to , cała seria interesująca . Ciekawe kadry , fajnie uchwycone . Czas ekspozycji odpowiednio dodaje klimatu i akcji w kadrze. Miło się to ogląda . Co do B&W to chętnie wziąłbym lekcje . Ekstra.
Nikonozaur
09-01-2012, 23:02
BW bardzo mi się podoba, kadr już mniej. Mówię tu przede wszystkim o tych antenach po prawej. No i ta czarna plama przy lewej krawędzi kadru też nie wpływa pozytywnie na mój odbiór.
BW bardzo mi się podoba, kadr już mniej. Mówię tu przede wszystkim o tych antenach po prawej. No i ta czarna plama przy lewej krawędzi kadru też nie wpływa pozytywnie na mój odbiór.
Zgadzam się z przedmówcą, o ile dwie wcześniejsze Twoje prace były dobre technicznie o tyle ta ma w/w niedomagania, sam temat to kolejna dynamiczna ulica w dobrej konwersji :)
Dziękuje wszystkim za miłe słowa jak i konstruktywną krytykę, dzięki temu mogę doskonalić swój warsztat i wiem co muszę poprawić :)
Amadeusz
10-01-2012, 00:19
Mało krakowskie. BW zbyt bure.
Mało krakowskie. BW zbyt bure.
Kraków, to nie tylko rynek... A co do BW, to każdy lubi co innego.
Mało krakowskie.
A jak dla mnie bardzo krakowskie, ale to pewnie dlatego że okolice basenu Korona wiele lat temu regularnie odwiedziałem :) Ale żarty na bok, całą seria bardzo mi się podoba, chociaż dałbym ją bardziej do "architektury" niż do "krajobrazu".
Co do konwersji, to o ile w Twoim ostatnim górskim zdjęciu trochę mi nie pasowała, to w tej serii to właśnie ona tworzy klimat. Chociaż chyba czernie są minimalnie słabsze?
A jak dla mnie bardzo krakowskie, ale to pewnie dlatego że okolice basenu Korona wiele lat temu regularnie odwiedziałem :) Ale żarty na bok, całą seria bardzo mi się podoba, chociaż dałbym ją bardziej do "architektury" niż do "krajobrazu".
Co do konwersji, to o ile w Twoim ostatnim górskim zdjęciu trochę mi nie pasowała, to w tej serii to właśnie ona tworzy klimat. Chociaż chyba czernie są minimalnie słabsze?
Też tam bywałem :) Dla mnie to nie jest architektura, elementy architektoniczne są tylko częścią kadru. To co przedstawiam na swoich zdjęciach wolę nazywać krajobrazem miejskim, bo obok architektury staram się uchwycić inne elementy: tak jak ludzi, czy pędzący tramwaj, ogólnie życie. Dopiero od niedawna mieszkam na stałe w Krakowie, dlatego niektórzy jak Amadeusz mogą stwierdzić, że są "mało krakowskie", ale zdjęcia odzwierciedlają moje wyobrażanie Krakowa i dla mnie są krakowskie :)
Co do konwersji, ciesze się, że tym razem przypadła do gustu. Ciągle się uczę :)
Pozdrawiam
Amadeusz
10-01-2012, 12:22
Kraków, to nie tylko rynek...
Wiem, wiem. Jeszcze wiele przed Tobą w tym fantastycznym mieście, korzystaj :)
A co do BW, to każdy lubi co innego.
Chodziło mi konkretnie o chodnik na wysokości i długości tramwaju i ostatnią kamienicę.
Ten tramwaj podoba się znacznie lepiej... przyśpieszył :)
Włochacz
13-01-2012, 12:25
Po lewej pewnie tramwaj 10tka :D
borregaard
13-01-2012, 22:45
Cóż ,krajobrazy są różne..Ja nie czuję tu Krakowa,a znam więcej niż Rynek..;).
To co nie pasi ,w krajobrazie...nie zawsze ,a praktycznie nigdy,żadem element nie spiernicza...;):)
Wodospady,to i tamto,ale nie tramwaj...;)
Cóż ,krajobrazy są różne..Ja nie czuję tu Krakowa,a znam więcej niż Rynek..;).
To co nie pasi ,w krajobrazie...nie zawsze ,a praktycznie nigdy,żadem element nie spiernicza...;):)
Wodospady,to i tamto,ale nie tramwaj...;)
Co do "czucia" Krakowa, to rzecz subiektywna. Każdy w inny sposób odbiera każde miejsce. Miasto jest w ciągłym ruchu, więc statyczne pokazanie krajobrazu miejskiego (bez wrażenia ruchu) trochę mija się z celem. W mieście ciągle coś spiernicza, nic nie stoi w miejscu i właśnie dlatego nie sfotografowałem tramwaju na zajezdni tylko jak to pięknie ująłeś jak spierniczał mi z kadru ;)
Pozdrawiam :)