PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krakowski Krajobraz

forbes
09-01-2012, 12:48

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/7791/krakowskikrajobraz.jpg)

Zdjęcie zrobione w Krakowie przy ulicy Legionów Piłsudskiego. W oddali widać most również jego imienia.

Semati
09-01-2012, 12:52
podoba mi się kadr i "kolor"

żółty
09-01-2012, 14:06
Kolejne wg mnie dobre zdjęcie "z tramwajem". BW bardzo dobre. Mamy kontrast pomiędzy "zabieganym", dynamicznym tramwajem a dwoma parami spokojnie dyskutujących ludzi. Na chodniku obok tramwaju brakuje jakiegoś listonosza, a to w związku z szyldem po prawej "Poczta Polska" :mrgreen:

P.S.: ja cały czas próbuję konwersji do BW, ale nie mam dobrych efektów.

Dune
09-01-2012, 14:44
Dynamiczna kompozycja, bardzo udana konwersja. Nie znajduje jedynie uzasadnienia dla takiego przyciemnienia PG, mzd wygląda to trochę sztucznie, zwłaszcza anteny w zestawieniu z tą znajdującą się poniżej. Nie wiem, być może warto rozważyć, wykadrowanie "trochę" prawej strony.

forbes
09-01-2012, 17:13
Kolejne wg mnie dobre zdjęcie "z tramwajem". BW bardzo dobre. Mamy kontrast pomiędzy "zabieganym", dynamicznym tramwajem a dwoma parami spokojnie dyskutujących ludzi. Na chodniku obok tramwaju brakuje jakiegoś listonosza, a to w związku z szyldem po prawej "Poczta Polska" :mrgreen:

P.S.: ja cały czas próbuję konwersji do BW, ale nie mam dobrych efektów.

Miło, że się podoba. A co do konwersji, to znam ten ból :) Od 3 lat odkąd robię na cyfrze eksperymentuję z konwersją do BW i zawsze coś jeszcze poprawiam (ale już jestem bliżej niż dalej do dobrego BW :) ) Jeśli chcesz to na PW dam Ci kilka tipów jak ja to robie. Pozdrawiam!

Bartekkw
09-01-2012, 17:40
Bardzo ciekawie to wyszło - BW bardzo dobre jak dla mnie

Sobek00
09-01-2012, 22:29
Super zdjęcie i nie tylko to , cała seria interesująca . Ciekawe kadry , fajnie uchwycone . Czas ekspozycji odpowiednio dodaje klimatu i akcji w kadrze. Miło się to ogląda . Co do B&W to chętnie wziąłbym lekcje . Ekstra.

Nikonozaur
09-01-2012, 23:02
BW bardzo mi się podoba, kadr już mniej. Mówię tu przede wszystkim o tych antenach po prawej. No i ta czarna plama przy lewej krawędzi kadru też nie wpływa pozytywnie na mój odbiór.

harb
09-01-2012, 23:29
BW bardzo mi się podoba, kadr już mniej. Mówię tu przede wszystkim o tych antenach po prawej. No i ta czarna plama przy lewej krawędzi kadru też nie wpływa pozytywnie na mój odbiór.

Zgadzam się z przedmówcą, o ile dwie wcześniejsze Twoje prace były dobre technicznie o tyle ta ma w/w niedomagania, sam temat to kolejna dynamiczna ulica w dobrej konwersji :)

forbes
09-01-2012, 23:56
Dziękuje wszystkim za miłe słowa jak i konstruktywną krytykę, dzięki temu mogę doskonalić swój warsztat i wiem co muszę poprawić :)

Amadeusz
10-01-2012, 00:19
Mało krakowskie. BW zbyt bure.

forbes
10-01-2012, 00:32
Mało krakowskie. BW zbyt bure.

Kraków, to nie tylko rynek... A co do BW, to każdy lubi co innego.

creep
10-01-2012, 09:18
Mało krakowskie.
A jak dla mnie bardzo krakowskie, ale to pewnie dlatego że okolice basenu Korona wiele lat temu regularnie odwiedziałem :) Ale żarty na bok, całą seria bardzo mi się podoba, chociaż dałbym ją bardziej do "architektury" niż do "krajobrazu".
Co do konwersji, to o ile w Twoim ostatnim górskim zdjęciu trochę mi nie pasowała, to w tej serii to właśnie ona tworzy klimat. Chociaż chyba czernie są minimalnie słabsze?

forbes
10-01-2012, 10:46
A jak dla mnie bardzo krakowskie, ale to pewnie dlatego że okolice basenu Korona wiele lat temu regularnie odwiedziałem :) Ale żarty na bok, całą seria bardzo mi się podoba, chociaż dałbym ją bardziej do "architektury" niż do "krajobrazu".
Co do konwersji, to o ile w Twoim ostatnim górskim zdjęciu trochę mi nie pasowała, to w tej serii to właśnie ona tworzy klimat. Chociaż chyba czernie są minimalnie słabsze?

Też tam bywałem :) Dla mnie to nie jest architektura, elementy architektoniczne są tylko częścią kadru. To co przedstawiam na swoich zdjęciach wolę nazywać krajobrazem miejskim, bo obok architektury staram się uchwycić inne elementy: tak jak ludzi, czy pędzący tramwaj, ogólnie życie. Dopiero od niedawna mieszkam na stałe w Krakowie, dlatego niektórzy jak Amadeusz mogą stwierdzić, że są "mało krakowskie", ale zdjęcia odzwierciedlają moje wyobrażanie Krakowa i dla mnie są krakowskie :)

Co do konwersji, ciesze się, że tym razem przypadła do gustu. Ciągle się uczę :)

Pozdrawiam

Amadeusz
10-01-2012, 12:22
Kraków, to nie tylko rynek...

Wiem, wiem. Jeszcze wiele przed Tobą w tym fantastycznym mieście, korzystaj :)

A co do BW, to każdy lubi co innego.

Chodziło mi konkretnie o chodnik na wysokości i długości tramwaju i ostatnią kamienicę.

ALF
12-01-2012, 18:29
Ten tramwaj podoba się znacznie lepiej... przyśpieszył :)

Włochacz
13-01-2012, 12:25
Po lewej pewnie tramwaj 10tka :D

borregaard
13-01-2012, 22:45
Cóż ,krajobrazy są różne..Ja nie czuję tu Krakowa,a znam więcej niż Rynek..;).
To co nie pasi ,w krajobrazie...nie zawsze ,a praktycznie nigdy,żadem element nie spiernicza...;):)
Wodospady,to i tamto,ale nie tramwaj...;)

forbes
14-01-2012, 01:49
Cóż ,krajobrazy są różne..Ja nie czuję tu Krakowa,a znam więcej niż Rynek..;).
To co nie pasi ,w krajobrazie...nie zawsze ,a praktycznie nigdy,żadem element nie spiernicza...;):)
Wodospady,to i tamto,ale nie tramwaj...;)

Co do "czucia" Krakowa, to rzecz subiektywna. Każdy w inny sposób odbiera każde miejsce. Miasto jest w ciągłym ruchu, więc statyczne pokazanie krajobrazu miejskiego (bez wrażenia ruchu) trochę mija się z celem. W mieście ciągle coś spiernicza, nic nie stoi w miejscu i właśnie dlatego nie sfotografowałem tramwaju na zajezdni tylko jak to pięknie ująłeś jak spierniczał mi z kadru ;)

Pozdrawiam :)