PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - jak zarchiwizować na zewnątrz z wyedytowanymi DNG

arhetyp
08-01-2012, 21:48
Witam,

mam następujące pytanie.

Od około roku organizuje sobie i obrabiam zdjęcia w programie Lightroom 3.
Jakie pliki skopiować na dysk zewnętrzny aby mieć pewność, że jak mi padnie dysk bieżący to będę mógł je odczytać później z poziomu LR z obrobieniem, które wczesniej zrobiłem.

Nie chodzi mi o eksport gotowych plików DNG, często wracam do wcześniej wyedytowanych zdjęć i chciałbym mieć zawsze taką możliwość z poziomu LR.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Arek

stef
08-01-2012, 22:42
No, ale z tego co ja wiem, to właśnie DNG pozwoli Ci zachować informacje o obróbce, ale zawiera też surowy oryginał.

MariuszJ
08-01-2012, 22:58
Ja proponuję nie konwertować do DNG. Zrobiłem ten błąd i teraz kupę rawów mogę obrabiać tylko programami, które akceptują DNG na wejściu - czyli np. ruszyć ich DPP (rawy canonowskie) czy NX (rawy nikonowskie) nie mogę.

Archiwizujesz rawa i skojarzony z nim .xmp
Wymaga to ustawienia opcji zapisywania workflow w osobnym pliku, nie w katalogu (nie powiem Ci teraz, gdzie to jest dokładnie).

arhetyp
08-01-2012, 23:36
OK, czyli jak włączę w opcjach te samodzielne pliki xmp to taki plik zostanie utworzony do każdego pojedynczego zdjęcia i jak skopiuję taką parę to potem odpalę ją w LR na innym kompie i będę miał i oryginał i moje zmiany edycyjne, tak?

Arek

jackrabbit
09-01-2012, 00:12
OK, czyli jak włączę w opcjach te samodzielne pliki xmp to taki plik zostanie utworzony do każdego pojedynczego zdjęcia i jak skopiuję taką parę to potem odpalę ją w LR na innym kompie i będę miał i oryginał i moje zmiany edycyjne, tak?

Arek

jesli dopiero teraz wlaczasz ta opcje to zeby starsze pliki mialy potworzone te xmp to musisz zdaje sie je zaznaczyc wszystkie i kliknac ze chcesz wyeksportowac xmp, to tak z pamieci, niech mnie ktos poprawi jesli sie myle

MariuszJ
09-01-2012, 00:12
Tak. Oczywiście po tym, jak na tym drugim komputerze zsynchronizujesz tak wrzucone pliki (synchronize folder).

Yanluk
09-01-2012, 07:44
Witam,

mam następujące pytanie.

Od około roku organizuje sobie i obrabiam zdjęcia w programie Lightroom 3.
Jakie pliki skopiować na dysk zewnętrzny aby mieć pewność, że jak mi padnie dysk bieżący to będę mógł je odczytać później z poziomu LR z obrobieniem, które wczesniej zrobiłem.

Nie chodzi mi o eksport gotowych plików DNG, często wracam do wcześniej wyedytowanych zdjęć i chciałbym mieć zawsze taką możliwość z poziomu LR.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Arek

Ja uzywam szybszego sposobu, zaznaczasz wszystkie zdjecia i klikasz File - Export as Catalog. Podajesz gdzie i Lightroom automatycznie zapisuje katalog w nowym miejscu, ktory pozniej mozna otworzyc na jakimkolwiek komputerze z LR.

arhetyp
09-01-2012, 22:37
Bardzo dziękuję za porady.

Muszę się zastanowić, które rozwiązanie jest dla mnie najwygodniejsze.

Pozdrawiam,
Arek