PDA

Zobacz pełną wersję : Perspektywa i pole widzenia DX a FF

RudVan
08-01-2012, 18:30
Witam,
mam pytanie bo bardzo mnie to ciekawi, otóż jak wygląda perspektywa(?), kadr(?), pole widzenia(?) obiektywu podłączonego do pełnej klatki a jak do cropa?
Już tłumaczę o co mi chodzi.
Czy zakładając, że ustawimy aparat FF tak samo jak DX (trudne do wykonania np na statywie bo rozmiar body FF jest inny o DX, ale mówimy teoretycznie), to czy uzyskamy ten sam kadr i to o czym pisałem wyżej jeśli użyjemy pod DX 17-55 a pod FF 24-70? Z przeliczenia cropa na FF wychodzi na "to samo" tzn 17-55 * 1.5 daje nam właśnie 24-70 czyli TEORETYCZNIE identyczne pole widzenia co na FF z 24-70, czy tak jest w rzeczywistości?
Macie może jakieś przykłady jak to wygląda na "papierze"? Zastanawia mnie to czy mając kiedyś N17-55 pod DX a teraz 24-70 zmieściłbym "to co kiedyś musiałem uciąć" bo nie można było się już cofnąć o dwa kroki bo była ściana?
Czy też może jest to to samo, i musiałbym zapiąć pod FF coś węższego np 14-24 aby spełnić moje oczekiwania?
Pozdrawiam

marcin_G
08-01-2012, 18:51
Perspektywa zależy tylko od wzajemnego położenia aparatu (a dokładnie tylnego punktu głównego obiektywu) od obiektów
Pole widzenia nie wpływa na perspektywę obrazu, ale wpływa na to czy widoczne są przerysowania perspektywicze w brzegowej części obrazu. Czyli obiektyw 20mm z korpusem DX da IDENTYCZNE zdjęcie, jak obiektyw 30mm w korpusie FX (o ile podczas wykonywania obu zdjęć tylne punkty główne obiektywów były w tym samym miejscu.
Jedyna różnica to liniowe wymiary obrazu - obiekty na obrazie utworzonym przez szkło 30 mm będą liniowo 1,5x większe niż w przypadku 20tki

RudVan
08-01-2012, 19:11
Czyli nie uzyskam większego pola widzenia mając kiedys dx z 17-55 a na dniach ff z 24-70? Tak przypuszczałem, ale miałem jednak nadzieje, że pełna klatka widzi więcej niż po przeliczeniu cropa z ogniskowych dx a ff.

Ctzn, że liniowe wymiary obrazu będą większe?

morzon
08-01-2012, 19:16
Czyli nie uzyskam większego pola widzenia mając kiedys dx z 17-55 a na dniach ff z 24-70? Tak przypuszczałem, ale miałem jednak nadzieje, że pełna klatka widzi więcej niż po przeliczeniu cropa z ogniskowych dx a ff.

Będziesz miał minimalnie większe pole widzenia z FF, bo 24mm to troszeczkę mniej niż 17*1.5.

marcin_G
08-01-2012, 19:30
Ctzn, że liniowe wymiary obrazu będą większe?
Dla ustalonej ogniskowej, rozmiar obrazu jest wprost proporcjonalny do ogniskowej.
Jeśli przy ogniskowej 30 mm obraz jakiegoś budynku będzie miał w płaszczyźnie obrazu (czyli płaszczyźnie matrycy) np. będzie miał 9 mm, to z tego samego miejsca na zdjęciu wykonanym obiektywem 20 mm, budynek będzie miał 6 mm.

tmk_t
10-01-2012, 20:51
tutaj http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
wybierasz matryce, szkło, ogniskową i...

Jacek_Z
12-01-2012, 01:21
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=34393
tu ma wszystko.
zamykam