Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] A na wschodzie światło płonie
michauorin
08-01-2012, 16:31
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/2811/41588876.jpg)
Nada się toto do czegoś??
(I czy wam też ten jakiś rozbłysk u góry się nie widzi?)
Na wyświetlaczu laptopa w konturze domu widzę czarną plamę bez szczegółów.
michauorin
08-01-2012, 19:08
To My mamy wiedzieć??
Wszak to forum fotograficzne, wydawało mi się, że będzie tu ktoś, kto będzie wiedział, i widząc, że nie, powie, że nie...
No bo patrząc na to zdjęcie i wiedząc co chciałem pokazać wiem, że nie jest to bardzo fortunny kard, i że mogłem to zrobić znacznie lepiej na wiele różnych sposobów, na przykład wstawiając coś [drzewo] między rudą a normalną część nieba zamiast budynku, ale nie miałem możliwości wyjścia w domu, a samo zjawisko trwało krótko.
I że tytuł ma się niezbyt do samego obrazu, bo skąd ktoś poza mną miałby wiedzieć gdzie jest wschód na nim, jak również nie widać żeby jakieś światło płonęło a co najwyżej częściowe, rudawo-pomarańczowe zabarwienie nieba.
No i miałem nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto byłby w stanie powiedzieć coś, co w tym kadrze, jaki istnieje jest złe, i co na pewno mogłem zrobić w nim lepiej, oprócz drastycznego przemieszczenia się...
Ale fakt, żeby liczyć na faktyczną, i fachową, jaka tu na forum bywa, krytykę, trzeba wstawiać zdjęcia, które są tegoż forum godne.
Na wyświetlaczu laptopa w konturze domu widzę czarną plamę bez szczegółów.
Możliwe. Zdaje się, że są tam jakieś gałęzie. Swoją drogą niewiele szczegółów tu jest w ogóle.
darkmajin
08-01-2012, 20:48
Możliwe. Zdaje się, że są tam jakieś gałęzie. Swoją drogą niewiele szczegółów tu jest w ogóle.
chyba nie wyczułeś nutki sarkazmu?
tym co napisałeś to sam się pogrążyłeś ja tam się ciągle uczę i dużo mi brakuje do forumowych wyjadaczy, ale wydaje mi się że większość się zgodzi że każde zdjęcie do czegoś się nadaje twoje akurat prosto do kosza
żeby nie było:
1. 60% zdjęcia to czarna plama to że nie mogłeś wyjść nie jest tu żadnym usprawiedliwieniem zaraz by ludzie wstawiali czarne kwadraty i mówili że to portret tylko z przodu obiektywu był dekielek którego nie mogli zdjąć
2. zdjęcie poruszone tudzież nie ostre
3. taki efekt można uzyskać ruszając suwaczkami prawie na oślep
michauorin
08-01-2012, 23:10
ja tam się ciągle uczę
No widzisz, a ja dopiero zaczynam się uczyć tak na prawdę, i jestem wdzięczny za Każdą krytykę, zwłaszcza jeśli nie ograniczy się do słów "do kosza" ;). Dziękuję.
taki efekt można uzyskać ruszając suwaczkami prawie na oślep
Fakt, ale akurat to światło było naturalne.
darkmajin
08-01-2012, 23:15
ja też swoje na niebie widziałem czasem nie dało rady zrobić fotki,a czasem nie miałem aparatu, patrząc na tą widzę zmarnowaną szansę... nawet wyjść przed ten dom...
Na niebie fajnie się działo, niestety nie wykorzystałeś tego. Co do porad. Hmmm... jeśli chodzi o to zdjęcie to najlepiej będzie usunąć, zapomnieć, iść do przodu. Po prostu poza tym, że widzę, że jest nieostre/poruszone (zapewne długi czas naświetlania "z ręki"), nic tu nie ma. Jest czarny kontur domu.
Co do ogółu "początków przygody z fotografią", to polecę poczytać jakąś literaturę (jest taki temat nawet na forum o książkach związanych z fotografią), czy też materiały dostępne w internecie - szerokikadr.pl. No i oczywiście pooglądać zdjęcia, np. na forum i poczytać komentarze.
Jeżeli chcesz konkretnych zagadnień do przerobienia na początek, to proszę bardzo - zapoznać się z trybami P,S,A,M (na co w ogóle pozwalają), czas otwarcia migawki (w tym bulb) a przesłona, głębia ostrości a przesłona, ogniskowa a bokeh, ISO (kiedy niższe, kiedy wyższe). Poza tym kadrowanie, podział kadru. Poprawna ekspozycja, histogram. Filtry polaryzacyjne, szare, etc. Z czasem wczujesz się w to trochę.
Marta Baranowska
13-01-2012, 12:48
przede wszystkim... to jest poruszone
"1. 60% zdjęcia to czarna plama to że nie mogłeś wyjść nie jest tu żadnym usprawiedliwieniem zaraz by ludzie wstawiali czarne kwadraty i mówili że to portret tylko z przodu obiektywu był dekielek którego nie mogli zdjąć"
;););)