Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] A na wschodzie światło płonie

michauorin
08-01-2012, 16:31
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/2811/41588876.jpg)

Nada się toto do czegoś??

(I czy wam też ten jakiś rozbłysk u góry się nie widzi?)

Semati
08-01-2012, 16:47
To My mamy wiedzieć??

yans
08-01-2012, 16:53
Na wyświetlaczu laptopa w konturze domu widzę czarną plamę bez szczegółów.

michauorin
08-01-2012, 19:08
To My mamy wiedzieć??

Wszak to forum fotograficzne, wydawało mi się, że będzie tu ktoś, kto będzie wiedział, i widząc, że nie, powie, że nie...

No bo patrząc na to zdjęcie i wiedząc co chciałem pokazać wiem, że nie jest to bardzo fortunny kard, i że mogłem to zrobić znacznie lepiej na wiele różnych sposobów, na przykład wstawiając coś [drzewo] między rudą a normalną część nieba zamiast budynku, ale nie miałem możliwości wyjścia w domu, a samo zjawisko trwało krótko.
I że tytuł ma się niezbyt do samego obrazu, bo skąd ktoś poza mną miałby wiedzieć gdzie jest wschód na nim, jak również nie widać żeby jakieś światło płonęło a co najwyżej częściowe, rudawo-pomarańczowe zabarwienie nieba.

No i miałem nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto byłby w stanie powiedzieć coś, co w tym kadrze, jaki istnieje jest złe, i co na pewno mogłem zrobić w nim lepiej, oprócz drastycznego przemieszczenia się...

Ale fakt, żeby liczyć na faktyczną, i fachową, jaka tu na forum bywa, krytykę, trzeba wstawiać zdjęcia, które są tegoż forum godne.

Na wyświetlaczu laptopa w konturze domu widzę czarną plamę bez szczegółów.

Możliwe. Zdaje się, że są tam jakieś gałęzie. Swoją drogą niewiele szczegółów tu jest w ogóle.

darkmajin
08-01-2012, 20:48
Możliwe. Zdaje się, że są tam jakieś gałęzie. Swoją drogą niewiele szczegółów tu jest w ogóle.

chyba nie wyczułeś nutki sarkazmu?

tym co napisałeś to sam się pogrążyłeś ja tam się ciągle uczę i dużo mi brakuje do forumowych wyjadaczy, ale wydaje mi się że większość się zgodzi że każde zdjęcie do czegoś się nadaje twoje akurat prosto do kosza

żeby nie było:

1. 60% zdjęcia to czarna plama to że nie mogłeś wyjść nie jest tu żadnym usprawiedliwieniem zaraz by ludzie wstawiali czarne kwadraty i mówili że to portret tylko z przodu obiektywu był dekielek którego nie mogli zdjąć
2. zdjęcie poruszone tudzież nie ostre
3. taki efekt można uzyskać ruszając suwaczkami prawie na oślep

michauorin
08-01-2012, 23:10
ja tam się ciągle uczę

No widzisz, a ja dopiero zaczynam się uczyć tak na prawdę, i jestem wdzięczny za Każdą krytykę, zwłaszcza jeśli nie ograniczy się do słów "do kosza" ;). Dziękuję.

taki efekt można uzyskać ruszając suwaczkami prawie na oślep

Fakt, ale akurat to światło było naturalne.

darkmajin
08-01-2012, 23:15
ja też swoje na niebie widziałem czasem nie dało rady zrobić fotki,a czasem nie miałem aparatu, patrząc na tą widzę zmarnowaną szansę... nawet wyjść przed ten dom...

żółty
09-01-2012, 22:00
Na niebie fajnie się działo, niestety nie wykorzystałeś tego. Co do porad. Hmmm... jeśli chodzi o to zdjęcie to najlepiej będzie usunąć, zapomnieć, iść do przodu. Po prostu poza tym, że widzę, że jest nieostre/poruszone (zapewne długi czas naświetlania "z ręki"), nic tu nie ma. Jest czarny kontur domu.

Co do ogółu "początków przygody z fotografią", to polecę poczytać jakąś literaturę (jest taki temat nawet na forum o książkach związanych z fotografią), czy też materiały dostępne w internecie - szerokikadr.pl. No i oczywiście pooglądać zdjęcia, np. na forum i poczytać komentarze.

Jeżeli chcesz konkretnych zagadnień do przerobienia na początek, to proszę bardzo - zapoznać się z trybami P,S,A,M (na co w ogóle pozwalają), czas otwarcia migawki (w tym bulb) a przesłona, głębia ostrości a przesłona, ogniskowa a bokeh, ISO (kiedy niższe, kiedy wyższe). Poza tym kadrowanie, podział kadru. Poprawna ekspozycja, histogram. Filtry polaryzacyjne, szare, etc. Z czasem wczujesz się w to trochę.

Marta Baranowska
13-01-2012, 12:48
przede wszystkim... to jest poruszone

Semati
16-01-2012, 12:27
"1. 60% zdjęcia to czarna plama to że nie mogłeś wyjść nie jest tu żadnym usprawiedliwieniem zaraz by ludzie wstawiali czarne kwadraty i mówili że to portret tylko z przodu obiektywu był dekielek którego nie mogli zdjąć"

;););)