Zobacz pełną wersję : Nikon F60 + Nikkor AF 50mm f/1.8
Witam.
Jestem nowy na forum.
Od kilku lat zajmuję się fotografią, bądź co bądź spacerową oraz portretową.
Do tej pory używałem Nikona D80 ze swoim średnim kitem Nikkor AF 18 - 135 f/3.5-5.6.
Zdecydowałem przejść na aparat analogowy. Wybrałem Nikona F60 + Nikkora AF 50mm f/1.8.
Czy to dobry zestaw dla amatora? Da się z nim osiągnąć dobre efekty? Z jaką kliszą?
Z góry dzięki ;)
pastwisko
08-01-2012, 15:51
Jasne zestaw fajny, ale poleciłbym F75 - ciut wyższy model troche lepiej zrobiony etc. A nie wiele droższy. Albo F80 - ten to bedzie całkiem fajny.
Efekty na pewno będą dobre bo 50/1.8 na filmie da radę spokojnie (body w analogu ma niewiele do obrazu). Ale jesli bedziesz chciał to przenieść do kompa, to duzo bedzie zależało od skanowania - jesli kiepsko zeskanujesz to efekty moga cię rozczarować. Tak samo jesli kupisz jakiś kiepski tani film. Ja bym na poczatek polecił jakiś lepszy np. Kodak Portra, Fuji Reala, Fuji 160s, Fuji Pro..
Jasne zestaw fajny, ale poleciłbym F75 - ciut wyższy model troche lepiej zrobiony etc. A nie wiele droższy. Albo F80 - ten to bedzie całkiem fajny.
Efekty na pewno będą dobre bo 50/1.8 na filmie da radę spokojnie (body w analogu ma niewiele do obrazu). Ale jesli bedziesz chciał to przenieść do kompa, to duzo bedzie zależało od skanowania - jesli kiepsko zeskanujesz to efekty moga cię rozczarować. Tak samo jesli kupisz jakiś kiepski tani film. Ja bym na poczatek polecił jakiś lepszy np. Kodak Portra, Fuji Reala, Fuji 160s, Fuji Pro..
Właśnie to samo wiem o body, za dużej roli nie gra, wiec już mam F60, wpadł mi w stanie IDEALNYM za pięć dych.
Nie wiem czy polecacie, ale jest możliwość oddawania kliszy na skan do Fotojokrea za chyba 13 zeta, ale jak to wychodzi nie wiem.
W każdym razie dzięki za opinie i radę ;)
pastwisko
08-01-2012, 16:25
Nie no jak już masz to okej. Aparat nie tatuaż - zawsze mozna sprzedać i wymienić na lepsze.
Jeszcze jedno pytanie. Do jakich czasów mogę schodzić z ręki maksymalnie by zdjęcie nie było rozmyte?
A ile utrzymasz, teoria mówi o 1/50, przy obiektywie 50 mm, ale to tylko teoria.
pastwisko
08-01-2012, 17:18
Ciężko to stwierdzić bo nie wiemy jakie masz stabilne ręce - jeden poruszy na 1/60, a inny na 1/10 zrobi.. Trzymaj się 1/60 - najwyzej zrob 3-5 zdjec testowych, na rolce masz aż 36 klatek.
Dzięki Wam za podpowiedzi! :)
sztefanek
09-01-2012, 12:00
...jeden poruszy na 1/60, a inny na 1/10 zrobi..
Są też tacy co potrafią poruszyć nawet przy 1/125. Reguła jest ta sama: musisz wyzwalać migawkę na bezdechu pomiędzy uderzeniami serca. Jeżeli obiekt będzie nieruchliwy to śmiało 1/15 możesz zrobić. ;)(oczywiście mowa o obiektywie 50mm)
Zgodzę się z pastwiskiem jeżeli chodzi o film. Zacznij od lepszych, żeby się nie zniechęcić na początku.
Powtórzę się po raz kolejny...
F60 ma fajną i unikalną funkcję podpiętą pod przycisk AE-L, który to przełącza pomiar z matrycowego na centralnie-ważony, we wszystkich trybach poza M. W "M" jest zawsze C-W.
A powiedzenie, że F75 czy F80 są lepiej zrobione niż F60, to się musiałeś drogi Pastwisko pomylić - jest dokładnie odwrotnie. Te nowsze są bardziej wyposażone w funkcje, ale nie zamieniłbym F60 nawet z dopłatą...
Z 50mm a jeszcze lepiej 35mm to sprzęcik gwarantujący dobre zdjęcia, świetnie mierzy.
klisza36
09-01-2012, 22:16
warto zainteresować się F70 lepszy od obu sześćdziesiątek.
Lepszy bez dwóch zdań, pod warunkiem, że się zaakceptuje ekranik (to przełknąłem) i bardzo czuły spust - tu poległem, chyba, że miałem taka sztukę :-P
pastwisko
09-01-2012, 22:57
A powiedzenie, że F75 czy F80 są lepiej zrobione niż F60, to się musiałeś drogi Pastwisko pomylić - jest dokładnie odwrotnie. Te nowsze są bardziej wyposażone w funkcje, ale nie zamieniłbym F60 nawet z dopłatą...
Z 50mm a jeszcze lepiej 35mm to sprzęcik gwarantujący dobre zdjęcia, świetnie mierzy.
Dla mnie F60 to chyba najplastikowniejszy aparat jaki miałem (holgi nieliczę bo pozyczona byla na chwilę). F75 był o wiele lepszy. Ostatnio miałem ponownie F60 w domu i oddalem go bez mrugniecia okiem za friko. Zapewne jestem aktualnie skrzywiony Arią, ale uwazalem go za taki juz wczesniej.
pastwisko
09-01-2012, 23:35
ps. żaden sprzęt nie gwarantuje swietnych zdjęć ;)
Boryszuk
10-01-2012, 06:34
ps. żaden sprzęt nie gwarantuje swietnych zdjęć ;)
Teraz mi to mowisz? Teraz?
pewnie pogonił Ci stado sprzętu za górę kasiory :)
A kolega ma fajny sprzęcik za 5 dych :razz:
pastwisko
10-01-2012, 18:19
Jeden z aparatów ktorym robiło mi sie najlepiej zdjecia zrobiłem sobie sam z pudełka po ajfonie i kosztował mnie 15 zeta za blaszkę z dziurką z allegro ;)
chciałbym tym zestawem robic fajne portrety przy dość okrojonym świetle
http://www.digart.pl/zoom/1449663/Powrot_Ani_3.html#.Twy7DG-FiPM
coś w ten deseń, z fajnym bokehem, w mieście wieczorem, znaleść fajnie oświetlone miejsce (we Wrocławiu nie trudno) dające fajne światło na twarz, reszta - mrok.
Jaką klisze do tego ?
pastwisko
11-01-2012, 01:00
Problem z filmem jest taki, ze nie dobierzesz sobie balansu bieli, jak trafisz niebiałe swiatło to moze być srednio, bo filmy są pod światło dzienne. Z kolorowych z tym iso Portra 160 lub Fuji 160s.
klisza36
11-01-2012, 12:42
chyba że użyjesz filtrów korekcyjnych.stracimy trochę czułości ale to co białe wyjdzie białe(rozważam oczywiście fot. w pełni analogową)_
adolfik9501
11-01-2012, 21:02
Lepszy bez dwóch zdań, pod warunkiem, że się zaakceptuje ekranik (to przełknąłem)
F70 fajny jest. Co się zaś tyczy wyświetlacza to, nie jest tak źle. Opanowałem sprzęt w 20 minut.
i bardzo czuły spust - tu poległem, chyba, że miałem taka sztukę :-P
Tak się trafiło, że mam dwa i w jednym jest odpowiedni "luz" a w drugim nie, mimo to nie mam problemu w operowaniu AF ;)
EDIT: Z F70 spust, jak dla mnie, działa lepiej niż mym D80...
Dla mnie F60 to chyba najplastikowniejszy aparat jaki miałem
F55 może być jeszcze bardziej ;)
Osobiście brałbym F80 albo F75. Ale starsze modele również brałbym pod uwagę (np. F70, F90).
F80 lub F90x
F80 za cichosc lustra (zaden wspolczesny dSLR mu nie dorasta do piet, F75 czy F65 IMHO nie warte zachodu, F60 ... fajne ale AF taki sobie i sprzedac go sie nie da)
F90x ma wiele wiecej ciekawych funkcji, takie F100 dla ubogich
nastepny w kolejce F100 i w sumie w te polke nalezy celowac (no mozna jeszcze rozwazyc F3 ale to juz inna bajlka)
skąd F60 wie o jakim iso film mu wsadze ?
Boryszuk
23-01-2012, 02:41
Ma czujnik kodu dx
pastwisko
23-01-2012, 02:51
wiec muisisz kupić taki oznaczony tym kodem
Boryszuk
23-01-2012, 03:00
I zalozyc go w odpowiedni sposob ;)