Zobacz pełną wersję : Jak to jest z ładowaniem eneloopów ??
Witam niedawno kupiłem sobie zestaw akumulatorów eneloop AA 1900mAh wraz z ładowarką MQN04.
W instukcji podano, ze czas ładowania dla tych akumulatorów, wynosi około 10 godzin, przy czym po 16 godzinach ładowarka wyłącza sie automatycznie (zabezpieczenie przed przeładowaniem)
Pytanie takie, czy po tych 10 godzinach mam zakończyć ładowanie, czy pozwolić ładowarce na samoczynne wyłączenie po tych 16 godzinach ?
Są tam dwie diody, nie sygnalizują naładowania aku? Sprzedaj swoją na alledrogo i zobacz na techno line BC-700. Będziesz zadowolony, gwarantuje.
Są diody, które sygnalizują ładowanie , ale one własnie gasną po 16 godzinach.
wasilewk
08-01-2012, 12:48
Ja mam BC-700 do eneloopów. Po skończonym foceniu, wkładam akumulatorki do niej a ładowarka jest tak ustawiona, że najpierw je rozładuje a potem naładuje do pełna i po ładowaniu ustawia się w tryb prądu konserwującego (przez noc - na rano gotowe). Mało tego: prąd ładowania też mogę ustawiać. Tak mnie uczono dla dużych akumulatorów i dla małych ma to też zastosowanie. Niby nie jest to potężna akumulatornia jądrowa do pracy rezerwowej na kilka tygodni, ale zawsze lepiej stosować się do mądrej nauki - unika się niepotrzebnych stresów.
Pzdr.
Czyli wgl mnie, siedzenie akumualtorów w ładowarce pełne 16 godzin nie powinno im zaszkodzić ? W końcu producent chyba wiedział co robi, programując ładowarkę na czas 16 h
wasilewk
08-01-2012, 13:52
Czyli wgl mnie, siedzenie akumualtorów w ładowarce pełne 16 godzin nie powinno im zaszkodzić ? W końcu producent chyba wiedział co robi, programując ładowarkę na czas 16 h
Ja taki 'wierny Tomasz' nie jestem. Wziąłbym miernik uniwersalny i pomierzył: i prąd i napięcie w funkcji czasu.
W BC-700 wiem jak jest, bo to jest umieszczone w instrukcji i budowa (schemat ideowy) tej ładowarki dają mi podstawę do względnego spokoju - względnego: o ile jest sprawna. Każdy kanał jest sterowany oddzielnie i to jest logiczne. Czy w Twojej ładowarce producent zadbał o jakość bardziej niż o swoje dochody - nie wiem.
Pzdr.
paparazzi89
08-01-2012, 14:24
Czyli w BC700/900 można ładować 4 rożne akumulatorów na raz? O rożnych pojemnosciach i innych firm?
Czy rozladowanie przed naladowanego jakoś usprawnia życie baterii?
wasilewk
08-01-2012, 14:58
Czyli w BC700/900 można ładować 4 rożne akumulatorów na raz? O rożnych pojemnosciach i innych firm?
Chyba tak, choć BC-900 ma większe możliwości. Na pewno po 2 mają termometr, ale prądy mogą mieć różne.
Te oddzielne kanały raczej w praktyce pozwalają na indywidualne potraktowanie każdego akumulatorka, bo nigdy nie ma dwóch identycznych. Oczywiście możliwe jest ładowanie różnych typów akumulatorków, ale - bądźmy szczerzy - w praktyce to bardzo rzadko wystepuje: lampy są na 2 lub 4 akumulatorki, aparaty też, więc to nie jest takie nie wiem co.
Co do pełnego ładowania (czyli rozładowanie przed naładowaniem), to ogólnie można stwierdzić, że choć obecnie coraz mniej akumulatorów tego wymaga (efekt pamięci i inne elementy), to wcale nie przeszkadza ładowanym akumulatorom.
Pzdr.
Tak przy okazji Eneloopow zapytam. Uzywa ktos oprocz bialych (2000 mAh) takze czarnych (2500 mAh)? Mam na mysli te:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cdn2.sulitstatic.com/images/2011/0928/032615265_032258660306c9caa0c02d42dd3ea7f635d2a91d d9b3eac61.jpg)
Kupilem ostatnio i po pierwszej sesji mam wrazenie, ze znacznie dluzej laduja Sabinki niz te biale. Czy ktos z posiadajacych biale i czarne moze potwierdzic lub zaprzeczyc moim spostrzezeniom?
Brakło mi cierpliwości, wyłączyłem ładowarkę po jakichś 14 godzinach i jestem zaskoczony jak lampa szybko jest gotowa do pracy :) Na innych akumulatorach, w lampie mrugała mi dioda kontrola około 14 razy, nim zapaliła się na stałe, oznajmiając gotowość do pracy. Na tych akumualtorach, dioda mrugnęła tylko 6 razy i gotowe ;)
Zobaczymy jak z wydajnością będzie.
Tak przy okazji Eneloopow zapytam. Uzywa ktos oprocz bialych (2000 mAh) takze czarnych (2500 mAh)? Mam na mysli te:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cdn2.sulitstatic.com/images/2011/0928/032615265_032258660306c9caa0c02d42dd3ea7f635d2a91d d9b3eac61.jpg)
Kupilem ostatnio i po pierwszej sesji mam wrazenie, ze znacznie dluzej laduja Sabinki niz te biale. Czy ktos z posiadajacych biale i czarne moze potwierdzic lub zaprzeczyc moim spostrzezeniom?
Używam tylko czarnych i nie mam porównania do białych ale mogę powiedzieć że są o wiele bardziej wydajne i szybciej ładują lampę niż duracell czy energizer przy podobnych pojemnościach.
Są tam dwie diody, nie sygnalizują naładowania aku? Sprzedaj swoją na alledrogo i zobacz na techno line BC-700. Będziesz zadowolony, gwarantuje.
Jedna z lepszych ładowarek za rozsądne pieniądze. Można dla każdego aku ustawić inny tryb, naprawdę fajna sprawa. Polecam.
Tak przy okazji Eneloopow zapytam. Uzywa ktos oprocz bialych (2000 mAh) takze czarnych (2500 mAh)?
nie odpowiem na twoje pytanie ale wspomnę, że mi właśnie wylał się biały aku - używany jako piąty w dodatkowym zasobniku sb800. Przebieg roczny, zdecydowanie lekka eksploatacja, nie podróbka - kupiony bezpośrednio u importera.
u mnie po jakichś 2 latach średnio intensywnego użytkowania Enelopków białych, wykazały pojemność w przedziale 1920-2010, czyli praktycznie tyle, ile producent obiecuje na opakowaniu, dobrze to świadczy o ich jakości. Skoro mowa o BC-700, ostatnimi czasy, zaczęła się dziwnie u mnie zachowywać (o podobnych przypadkach wyczytałem tu na forum), nie ryzykując - zakupiłem inną, MH-C9000, droższa o jakieś 60% od BC-700, 20% od BC900, ale o sporo większych możliwościach, na razie jestem przezadowolony z niej
U mnie zdarza się, że co jakiś czas podczas ładowania eneloopów, któryś potrafi się ładować 2x dłużej od pozostałych. Generalnie nie narzekam na ich wydajność (w sobotę zrobiłem na nich ok. 1300 błysków na sb-700) i nadal trzymają. Co do ładowarek, to chyba wolałbym kupić kolejny zestaw aku, niż bardzo drogą ładowarkę, ale to tak mz :).
Rafał_Sz
23-01-2012, 17:12
Tak. Każde gniazdo w BC 700 jest traktowane przez ładowarkę indywidualnie.
Istotne jest rozładowanie aku do pewnego bezpiecznego poziomu i wydłuża to prawidłowe funkcjonowanie aku. Jednak rozładowywanie do zera (latarką na przykład) działa odwrotnie. Robi straszne kuku.
czy BL-700 to to samo co BC-700??
Przy okazji tego watku zapytam, co moge zrobic kiedy podczas ladowania 4 akumulatorkow Eneloop 2000mAh pradem 200mA trzy z nich laduja sie do konca (full po okolo 12h), ale niestety jeden z nich tylko pare godzin do okolo 850mAh.
Czy funkcja rozladowania-ladowania wystarczy?
Dodam, ze chodzi o ladowarke BC-700.
Rafał_Sz
02-02-2012, 13:13
Przy okazji tego watku zapytam, co moge zrobic kiedy podczas ladowania 4 akumulatorkow Eneloop 2000mAh pradem 200mA trzy z nich laduja sie do konca (full po okolo 12h), ale niestety jeden z nich tylko pare godzin do okolo 850mAh.
Czy funkcja rozladowania-ladowania wystarczy?
Dodam, ze chodzi o ladowarke BC-700.
Albo ogniwo jest uszkodzone (99%), albo ładowarka (1%). Wsadź ten jeden akumulator do innego gniazda, wybierz 500mA i daj refresh. Po 2-3 dniach będzie wiadomo na 100%.
Hmm, tylko że te wartości podane na koniec ładowania, to informacje ile zostało przesłane z ładowarki do akumulatora, musisz np. odjąć straty, itd.. Pełną informację, jaką pojemność ma dany akumulator zdobędziesz, jeśli zrobisz test lub refresh.
Dokładnie. Zrób refresh. Miałem eneloopa, który naładował sie do 300 z kawałkiem. Po refresh jest 2100 :)