Zobacz pełną wersję : WOŚP - Gracie???
Kundzior
08-01-2012, 11:12
Jak tam w waszych miastach coś ciekawego się dzieje???
W Białymstoku UM nie zgodził się na organizację imprezy (tylko pogratulować), ale za to obok w Supraślu nieźle się dzieje.
http://wosp.bialystok.pl/ - zapraszam do lokalnej witryny WOŚPu
Piszcie co i jak u Was.
Kundzior
08-01-2012, 12:06
Przyznam szczerze że nigdy nie wspierałem WOŚPu, z różnych przyczyn. Teraz może dorosłem, czy zpokorniałem, sam nie wiem, ale ta idea jest z gruntu słuszna. W tym roku postanowiłem że jednak na ile mi pozwala moja zasobność to pomogę, a co. Każda "złotówa" się liczy.
Znam opinie o WOŚPie nawet te negatywne, że kosztuje itd. Ale mamy teraz tak zmaterializowany świat, iż każda inicjatywa ponosi za sobą koszty. Nie da się nic zrobić by za coś płacić nie musieć. Choć by przykładem z mego życia, powódź w gminie Wilków, poniosłem spore koszta z tytułu pomocy, ale tez miałem, mam wielką satysfakcję z tego powodu.
Dobrze pamiętać iż zwieńczeniem akcji J. Owsiaka jest Przystanek Woodstock, inaczej święto muzyki, głównie Rockowej. To daje nam fotografom tez świetną okazję do rewelacyjnych zdjęć, z której mam w tym roku zamiar skorzystać.
KaleidoStar
08-01-2012, 12:18
O, to się na Woodctocku spotkamy :)
W Trójmieście sporo się dzieje, nie wiem jak Gdynia, ale Sopot i Gdańsk będą ladnie grać. W Sopocie w ramach światełka - lampiony będą puszczane :)
Kundzior
08-01-2012, 12:25
O, to się na Woodctocku spotkamy :)
Tak planuje rok by wreszcie móc pojechać.
KaleidoStar
08-01-2012, 12:26
Zdecydowanie warto ;] Jak się raz pojedzie, to już się przepada na amen ;]
Mi utkwiła w pamięci taka sytuacja....
Robiłem materiał o dzieciach i ich traktowaniu przez rodziców (o ile dobrze pamiętam). Facet pobił śmiertelnie kilkumiesięczne dziecko. Dzieciak leżał w specjalnym (inkubatorze?) podłączony do wielu urządzeń. NA każdym była plakietka orkiestry....
W Białymstoku UM nie zgodził się na organizację imprezy (tylko pogratulować),.
Nie ma czego gratulować. Ta "pomoc" kosztuje kolosalne pieniądze. Nikt miastu za darmoszkę nie postawi sceny, nagłośnienia, oświetlenia, nie opłaci artystów i masy innych rachunków. Sam od wielu lat organizuję dla wośp koncerty w Poznaniu i okolicach (scena, oświetlenie) więc wiem jak to wygląda ze strony finansowej.
Pisząc to podcinam gałąź na której sam siedzę ale odpowiedzmy sobie szczerze - jeśli ktoś będzie miał ochotę pomóc, wrzucić piątaka do skarbonki wolontariusza, to przyjdzie na event nawet bez wielkiej sceny i artysty za kilkudziesięciotysięczne honorarium.
Jeśli macie wątpliwości to sprawdźcie ile orkiestra uzbierała milionów w ub. r. a ile wydała na pomoc...
Kundzior
08-01-2012, 13:07
nowart (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=6468) oczywiście rozumiem że zawsze są jakieś koszta. Był artykuł w prasie gdzie wypowiadał się też organizator od strony WOŚP. Tu chodziło o osobiste antypatie magistratu.
fafniak (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9901) Bo ten cały WOŚP, to suma sumarum, kawał dobrej społecznej roboty.
Znam opinie o WOŚPie nawet te negatywne, że kosztuje itd. Ale mamy teraz tak zmaterializowany świat, iż każda inicjatywa ponosi za sobą koszty. Nie da się nic zrobić by za coś płacić nie musieć. Choć by przykładem z mego życia, powódź w gminie Wilków, poniosłem spore koszta z tytułu pomocy, ale tez miałem, mam wielką satysfakcję z tego powodu.
WOŚP jest jedną z najwydajniejszych fundacji w sensie odsetka pieniędzy przekazywanych na cele statutowe.
O, to się na Woodctocku spotkamy
Tez się planuję wreszcie wybrać, obiecuję to sobie od X lat...
Kundzior
08-01-2012, 13:34
Dobra, nie oceniajmy.
Wstawiajcie zdjęcia i piszcie, opisujcie imprezy.
Jak Was czytam, to mi się taki demot przypomina...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mainhg.demotywatory.pl/uploads/201201/1325865316_by_Hafananana%20_500.jpg)
robin102
08-01-2012, 14:05
Tak miedzy innymi można wesprzeć WOŚP
http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=587146
gratka dla fotografów lotnictwa, na jakiś pokazach lotniczych np w Radomiu można zadać szyku w towarzystwie
Kundzior
08-01-2012, 14:17
Macie pojęcie Białorusini wrzucają do puszek dzięgi :)) Z serduchami śmigają :)
Art Erie
08-01-2012, 14:26
Pewnie, że gramy :) Nie wiem jak u mnie na pipidówce, ale właśnie wróciłem z Wrocka; śmigałem jakimiś bocznymi drogami, ale jak zobaczyłem wolontariusza z puszką to się zatrzymałem i mogłem spokojnie wrócić do domu :)
Super sprawa, jedyna akcja na świecie na taką skalę.
Kundzior
08-01-2012, 14:27
Pewnie, że gramy :) Nie wiem jak u mnie na pipidówce, ale właśnie wróciłem z Wrocka; śmigałem jakimiś bocznymi drogami, ale jak zobaczyłem wolontariusza z puszką to się zatrzymałem i mogłem spokojnie wrócić do domu :)
Super sprawa, jedyna akcja na świecie na taką skalę.
Kolega w Anglii w Luton śmiga z puchą :)
http://mainhg.demotywatory.pl/uploads/201201/1325865316_by_Hafananana%20_500.jpg
źródło (http://mainhg.demotywatory.pl/uploads/201201/1325865316_by_Hafananana%20_500.jpg)
Rozumiem, że to skierowane do mnie skoro póki co byłem tu jedyną osobą, odnoszącą się do kasy ze zbiórek, która mogłaby być zarządzana znacznie, znacznie efektywniej. Pojechałeś ostro po bandzie więc ostrzegam spasuj bo brniesz w bardzo niebezpieczną uliczkę, w której dyskusja nie zakończy się przyjemnie...
Kundzior
08-01-2012, 15:48
Koledzy i koleżanki, każdy ma prawo uważać co sobie chce. Nie róbmy nerwówy.
zapraszam do licytacji kalendarza - zdjęcia autorstwa kolegi
http://aukcje.wosp.org.pl/search.php...3322&country=1
...licytuję jedynkę
aha , tylko 20 sztuk
Kundzior , ja nie twierdzę, że to zła inicjatywa - jest fantastyczna. Odniosłem się jedynie do krytyki jakiegoś tam urzędu, którego być może nie stać na finansowanie jak to się wielu wydaje "darmowej" wośp i wydawanie setek tysięcy na organizację imprez. A wqrwa dostaję strasznego jak ktoś od razu , bez najmniejszej chęci zrozumienia słowa pisanego, przykleja mi łatkę lumpa bez serca wycierając sobie jeszcze gębę dziećmi w inkubatorach...
http://aukcje.wosp.org.pl/search.php...3322&country=1
...licytuję jedynkę
aha , tylko 20 sztuk
źle wklejony link chyba... skopiowałeś z "...." a nie cały
sprocket
08-01-2012, 16:15
W tym roku czytam duzo negatywow o orkiestrze, moze to tylko dlatego ze mam duzo czasu na czytanie :) Takie zbieractwo jest na calym swiecie a nasza orkiestre pokazuja wszedzie jako wzor :)
Ja powiem tak - jeśli jakiekolwiek urządzenie kupione za pieniądze z WOŚP uratowało choćby jedno dziecko to znaczy, że WOŚP ma sens! Kupionych urządzeń są setki, jak nie tysiące, a więc uratowanych zostało wiele dzieci. I tylko to się liczy.
A tym, którzy wylewają pomyje na Owsiaka, że ma z WOŚP profity proponuję wziąć duży rozbieg i z całej siły uderzyć głową w ścianę. Oczywiście, że ma, za coś żyć też musi. Jak dla mnie może zarabiać i milion miesięcznie, skoro równocześnie dzięki temu ratuje się życie dzieci.
Kundzior
08-01-2012, 16:42
Ja niestety siedzę w pracy do 20, ale ktoś może ma jakieś już zdjęcia z imprez czy jakiekolwiek WOŚPowe???
Kundzior , ja nie twierdzę, że to zła inicjatywa - jest fantastyczna. Odniosłem się jedynie do krytyki jakiegoś tam urzędu, którego być może nie stać na finansowanie jak to się wielu wydaje "darmowej" wośp i wydawanie setek tysięcy na organizację imprez. A wqrwa dostaję strasznego jak ktoś od razu , bez najmniejszej chęci zrozumienia słowa pisanego, przykleja mi łatkę lumpa bez serca wycierając sobie jeszcze gębę dziećmi w inkubatorach...
Tylko nie mieszajmy dwóch rzeczy - tego, że urząd nie chciał zasponsorować imprezy i tego, jak WOŚP zarządza pieniędzmi, bo to są dwa kompletnie odrębne zagadnienia.
Prawo urzędu odmówić - przychodzi fundacja "chcielibyśmy zrobić to i to, szukamy finasowania". Urząd na to "sorry, nie mamy kasy/uważamy, że to za drogo/ nie damy, bo się to nie opłaca/whatever" - ich pieniądze, ich prawo. W tym momencie fundacja może:
A. szukać innego sponsora, a jeśli nie znajdzie, to występu nie będzie,
B. zapłacić z własnej kieszeni
Wybrano rozwiązanie A, które IMHO jest dużo lepsze - zbiórka i tak jest (najwyżej skromniejsza), a fundacja nie trwoni pieniędzy. Wariant B byłby dla mnie takim "zastaw się, a postaw się" - WOŚP wywaliłby pieniądze na festyn, zamiast na cele statutowe.
costi - rozumiem o czym piszesz. odniosłem się tylko do konkretnego urzędu w Białymstoku, którego najzwyczajniej w świecie na to być może nie stać. Nie można wylewać żali na samorząd tylko dlatego, że ustawiło się xx gęb do wykarmienia przy okazji wośp. oczywiście, że w statutach wośp tego nie uświadczysz bo płaci za to państwo ale wiele, wiele instytucji organizujących tę szczytną imprezę mogłoby spuścić z tonu choćby na ten jeden dzień a tymczasem to jedna z niewielu okazji w roku, w których chapią ile wlezie "bo samorząd i tak da, bo jakże by nie dał na dzieci w inkubatorach"....
wiele lat temu stawialiśmy scenę w pewnym miejscu w Poznaniu za x,000zł. Od kilku lat nie stawiamy w tym miejscu bo znalazł się potentat na rynku z układami, który stawia za xx,000zł. To samo...
ech, temat rzeka. Pozwolę sobie na EOT.
Co do tego masz rację. Z tym, że fundacja ratuje życie również się zgadzam. Szkoda mi tylko dwóch rzeczy - marnotrawienia pieniędzy na organizację szopek i tego, że nie pilnuje się by zespoły były fair wobec regulaminu. Pamiętajmy, że wszystkie te festyny są finansowane są m.in. przez urzędy. Czyli przez nas samych, z naszych podatków. Jeśli mam być szczery wolałbym by te pieniądze bezpośrednio przeznaczyć na pomoc. A występy artystów? Niby mówi się o tym, że otrzymują oni tylko zwrot kosztów dojazdu. ;) L.U.C. za dojazd z Wrocławia do Oławy (ze 30km) zażądał... 6tys zł! Wiem, wiem.. paliwo teraz drogie ;)
Żeby nie było - widzę też dobre strony, każda pomoc się przydaje. Nie chcę też by doszło do opluwania zwolenników i przeciwników akcji bo nie o to chodzi. Dziś przeczytałem komentarz w stronę Caritasu, któremu ktoś zarzucał, że to jest dopiero złodziejstwo i sponsorowanie klechów. Wydaje mi się, że nagonka na kościół już niektórym oczy przysłoniła. ;)
Ja zagram za 1-2h, idziemy na jeden z zagranicznych koncertow.....u mnie dzis jakas kapela SKA Irlandzka i Czesiu Mozil jako gwiazda:D
Rafał_Sz
08-01-2012, 17:16
Wydaje mi się, że nagonka na kościół już niektórym oczy przysłoniła. ;)
To nie nagonka, tylko oświecenie.
Ale właśnie te szopki, pokazy, koncerty to właśnie część składowa całego zamieszania, rozgłosu, dzięki temu cała akcja ma taki rozmach i dużo większe możliwości w zbieraniu kasy. Przy takim ogromnym przedsięwzięciu nie da sie wszystkiego zrobić za darmo, a bilans jest jednak jak najbardziej korzystny.
Pozdr
Kundzior
08-01-2012, 17:26
Koledzy, nie chodziło o kasę bo na koncerty itp. byli sponsorzy, chodziło o osobiste antypatie prezydenta miasta, do sztabu WOŚP, ale nie do samego WOŚP. Szczegóły w linku.
http://www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/region/id/71712
Art Erie
08-01-2012, 18:03
Ale "Dzik" :mrgreen:
RomanZWrocławia
08-01-2012, 18:16
nowart jeśli mogę dla własnej informacji, a nie żeby kogoś atakować czy bronić: Jest jak rozumiem tak WOŚP przychodzi do rządzących w White Stocku i proszą o sfinansowanie imprezy. Jak sobie wyobrażam przedstawiają plan wydarzeń w zakresie "artystycznym" jak i techniczno finansowym . I teraz : Orkiestra sugeruje czy narzuca ludzi i firmy mające zrealizować przedsięwzięcie? Czy mówi np. potrzebujemy scenę z całą infrastrukturą a jak to zrobicie czytaj: kogo do tego weźmiecie i ile mu zapłacicie to sprawa po waszej stronie.
Chciałbym usłyszeć taką jeszcze argumentację władz miasta: organizacja imprezy dla WOŚP kosztowała by nas xxxx zł, z tytułu działalności tej fundacji do naszych szpitali trafi sprzęt za około xxx zł. Tymi pieniędzmi postanowiliśmy wesprzeć finansowo służbę zdrowia na naszym terenie a nie działalność Orkiestry.
ten link rzuca jakieś światło na kulisy organizacji, strona administracji "wypowiedziała się " ustami rzecznika. bez komentarza
Nie mam złudzeń, że jak przy każdym wielkim przedsięwzięciu znajdą ludzie bez skazy ale też łajzy i szuje. W moich oczach zachowania tych drugich zbrukają ich sumienia ale nie ideę.
W przypadku WOŚP centralnie pod ogonem mam ludzkie małości i brudy :) poszedł przelew, dzieci wrzuciły pieniądze do puszek, siema :)
Kundzior
08-01-2012, 18:22
Z relacji znajomych którzy są już rodzicami, mieli okazję być w szpitalach Podlaskich, z takich czy innych powodów, jest sporo sprzętu z naklejeczką :)
Jak na mój gust im więcej sprzętu z naklejeczkami tym lepiej.
W zasadzie powiem Wam że nie ważne jak się pomaga i kiedy, ważne by chcieć, umieć, pomagać. A czy to w Orkiestrze, czy w jakikolwiek inny sposób, to już jest mało ważne.
nieprawda, pogląd na WOŚP zmienia się wówczas gdy potrzebujesz skorzystać z urządzeń "ufundowanych" przez WOŚP, które są w szpitalu, w którym leżysz, a nie możesz bo umowa z WOŚP tego zakazuje, gdyż urządzenie jest przeznaczone tylko dla okreslonej grupy potrzebujących, a szpital nie może sobi ekupić drugiego takiego samego urządzenia bo znów zakazują mu durne przepisy urzędasów
tak więc kazdy medal ma dwie strony, z jednej fajnie, że grają, że pomagają, a z drugiej strony nie do końca jest to słuszne, że wogóle muszą pomagać i umowy jakie zawierają z placówkami medycznymi
RomanZWrocławia
08-01-2012, 18:34
"W zasadzie powiem Wam że nie ważne jak się pomaga i kiedy, ważne by chcieć, umieć, pomagać. A czy to w Orkiestrze, czy w jakikolwiek inny sposób, to już jest mało ważne"
Kundzior ogarnij się :) :) :) ważne czy nie ważne ? :) ja rozumiem emocje .... ;)
A nowarta chyba też rozumiem: boli kiedy się widzi, jak marnotrawione są nasze pieniądze, jak płyną do kieszeni cwaniaczków a mogły by na szczytny cel. Ale to problem kontroli nad wydawaniem środków publicznych, a nie plama na WOŚP
Kundzior
08-01-2012, 18:34
O!! Cho!! Ja nie słyszałem by sprzęt był dla określonej grupy ludzi tylko dostępny, za to wiem że kupują sprzęt przeznaczony dla określonej grupy chorych, i ta grupa korzysta bez ograniczeń, przykładowo teraz Kobietom w ciąży z cukrzycą.
Kundzior
08-01-2012, 18:37
"W zasadzie powiem Wam że nie ważne jak się pomaga i kiedy, ważne by chcieć, umieć, pomagać. A czy to w Orkiestrze, czy w jakikolwiek inny sposób, to już jest mało ważne"
Kundzior ogarnij się :) :) :) ważne czy nie ważne ? :) ja rozumiem emocje .... ;)
Już tam emocje....nie przesadzajmy. Lubię pomagać, mam z tego radochę.
O!! Cho!! Ja nie słyszałem by sprzęt był dla określonej grupy ludzi tylko dostępny, za to wiem że kupują sprzęt przeznaczony dla określonej grupy chorych, i ta grupa korzysta bez ograniczeń, przykładowo teraz Kobietom w ciąży z cukrzycą.
o ho, niestety tak jest - jezeli sprzęt jest dla dzieci typu inkubatory to ok, jest tylko określona grupa i koniec, leczyć tam raczej staruszków czy dorosłych nie będą, ale jeżeli to były np. tomografy czy coś i nagle się okazywało, że są przeznaczone tylko dla iksów, a inni nie mogą skorzystać to trochę bez sensu ta pomoc
Kundzior
08-01-2012, 18:41
No ale raczej to nie WOŚP określa że pierwszeństwo z korzystania z tomografów mają iksy, a raczej ten kto tym tomografem zawiaduje.
RomanZWrocławia
08-01-2012, 18:43
Erie przyznaj się, wrzuciłeś prawda? :)
No ale raczej to nie WOŚP określa że pierwszeństwo z korzystania z tomografów mają iksy, a raczej ten kto tym tomografem zawiaduje.
poczytaj sobie umowy z WOŚP, a potem powiedz to ludziom, którzy musieli zapieprzać po n kilometrów do innych szpitali i tam musieli czekać po n tygodni, bo nie dostaną się na tomograf ufundowany przez WOŚP, mimo iż ten stał nieobładowany
nie stwierdzę z całą pewnością że nie ma w tym winy również placówek medycznych, ale nie oszukujmy się samo WOŚP źle to rozgrywa
rychu_cmg
08-01-2012, 18:47
To wszystko potwierdza, że publiczna "bezpłatna" służba zdrowia umiera i w jej miejsce za kilka lat zajmą prywatne przychodnie.
poprawiony link poniżej :
http://aukcje.wosp.org.pl/search.php?string=20+kalendarzy+na+20+Fina%C5%82+W O%C5%9AP&buy=0&new=0&pay=0&us_id=283322&country=1
...licytuję jedynkę
aha , tylko 20 sztuk
Rafał_Sz
08-01-2012, 18:47
Erie, ale gdyby z tomografu korzystaliby wszyscy, podniosłyby się głosy, że to jest przecież sprzęt dla konkretnej grupy chorych, nie dla wszystkich.
To skomplikowane.
kronos28
08-01-2012, 18:48
a w sumie... po kiego jakiś tam urzędnicze pierdoły rozdrapywać.
Kundzior
08-01-2012, 18:50
Erie (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5740) jak nie WOŚP to kto?? Damy radę kolego. Wiadomo w kupie siła.
Kundzior
08-01-2012, 18:55
Dobra, nie ma trzepania piany...czekam na zdjęcia i relację z Waszych WOŚPowych imprez. Bez OT, na to można inny watek założyć, który wiadomo jak się skończy.
kronos28
08-01-2012, 18:57
a w sumie i racja... czyść ktoś
Mam sierduszko jakby co ;)
RomanZWrocławia
08-01-2012, 19:02
Ale co czyścić? Wymiana myśli jest zabroniona? Chyba nikt w żaden sposób nie naruszył dobrych obyczajów.
Ja nie daję. M.in. z tego o czym pisał Nowart.
Z drugiej - nie wiem ile jest w tym prawdy - ale nieraz słyszałem że te sprzęty nie spełniają wszystkich norm, albo niby są,
ale nie takie jak trzeba, i jak czytam że coś stoi kupione i się kurzy to... po co jest???
Skądinąd znam (faktyczny!) przypadek, gdzie kobieta chodziła zbierała pieniądze w imieniu fundacji (nie WOŚP) na m.in siebie i z tego co uzbierała dostała... 10%,
co ponoć jest normą w wielu fundacjach dla biednych i niepełnosprawnych.
Wiadomo że utrzymanie fundacji kosztuje - ale niech oni zarabiają 10% a nie 90%.
PS
I błagam was - nie czyście nic...
Oby nie było tu jak na forum Saaba - tam to dopiero cenzura i poprawność polityczna króluje że hej
RomanZWrocławia
08-01-2012, 19:24
"Z drugiej - nie wiem ile jest w tym prawdy - ale nieraz słyszałem że te sprzęty nie spełniają wszystkich norm, albo niby są,
ale nie takie jak trzeba, i jak czytam że coś stoi kupione i się kurzy to... po co jest???"
teraz ja się wycofuję, albo rozmawiamy o konkretach albo sobie po.........y I wcale nie dla tego, ze jestem fanatycznym zwolennikiem WOŚP. Mam wrażenie, że sprawnie oddzielam ziarna od plew.
BEZ ODBIORU
Rafał_Sz
08-01-2012, 19:25
Nie czyścić, tylko wywalić to w kosmos.
Kto chce ten wspomoże, kto nie chce to nie. Taka "dyskusja" i tak doprowadzi do dymu.
Kundzior
08-01-2012, 19:52
A może i racja....nie o dyskusji na temat słuszności akcji miał być ten wątek.....
Ja tam nie gram z WOŚP. Wspieram inne organizacje i akcje. Ostatnio np. moja firma wspomagała akcję "Pomóż dzieciom przetrwać zimę" Udało nam się zebrać sporo datków i przekazać je potrzebującym. Przynajmniej miałem pewność że 100% tego co zebrałem trafiło do ludzi którzy tej pomocy potrzebowali. W przypadku WOŚP tak nie jest.
Przestałem grać z WOŚP kilka lat temu. Mój znajomy był w sztabie orkiestry. Przed tym był wolontariuszem i zbierał pieniądze na ulicy. Do rzeczy.Opowiedział mi co się działo w sztabie przed i po finale.... On też już nie gra od tego czasu.
rychu_cmg
08-01-2012, 20:27
Gdyby podzielić zebrane pieniądze zebrane przez WOŚP w jednym roku wychodzi troszkę powyżej złotówki na mieszkańca Polski.
coach_lodz
08-01-2012, 20:30
ja wspomagam zarówno WOŚP jak i inne akcje... robię to tez dla siebie... a jeśli ktoś z tego coś ma to jednak jego sumienie to obciąża a nie moje... ja się staram pomagać ile mogę i tyle... orkiestra coś robi i ma szczytny cel... ale jak w każdej organizacji... udzielają się tam tylko ludzie, a jak wiadomo są różni...
robin102
08-01-2012, 21:38
Co roku te same *******ety wokół WOŚP, już normalnie nóż w kieszeni zaczyna się mi otwierać.
Blisko rok czasu spędziłem przy szpitalnym łożku swojego synka, a obok stały, pracowały urzadzenia z sygnaturami WOŚP. Całkiem możliwe że gdyby nie te sprzęty z pierwszych edycji WOŚP mój syn dziś nie był by takim dorodnym młdzieńcem, może w ogóle by nie był. Nikomu tego nie życze, ale uwierzcie jak wszystko staje się oczywiste i proste w takiej sytuacji. Diametralnie zmieniają się poglądy czy WOŚP to słuszna, uczciwa, właściwa moralna czy nie moralna instytucja. Czy Jurek zarabia na tym miliony, pierdyliony, czy nie jest zupełnie bez znaczenia. Najważniejsze to że ratują czynem życie ludzkie, a nie pieprzeniem w klawiatury i narzekanie, drążenie bezsensowne tematu.
dobrze też coś sensownego przeczytać
Ja powiem tak - jeśli jakiekolwiek urządzenie kupione za pieniądze z WOŚP uratowało choćby jedno dziecko to znaczy, że WOŚP ma sens! Kupionych urządzeń są setki, jak nie tysiące, a więc uratowanych zostało wiele dzieci. I tylko to się liczy.
A tym, którzy wylewają pomyje na Owsiaka, że ma z WOŚP profity proponuję wziąć duży rozbieg i z całej siły uderzyć głową w ścianę. Oczywiście, że ma, za coś żyć też musi. Jak dla mnie może zarabiać i milion miesięcznie, skoro równocześnie dzięki temu ratuje się życie dzieci.
Co roku te same *******ety wokół WOŚP, już normalnie nóż w kieszeni zaczyna się mi otwierać.
to uważaj na jajka ;)
a poważnie to czy wszyscy muszą być zachwyceni działaniem WOŚP? jak już napisałem fajnie, że ratuje to w jakiś sposób życie dzieci, fajnie, w jakiś sposób pomogło to Twojemu dziecku, ale to nie sprawia, że nie ma wad - ot i tyle
nie mam nic do tego, że Jurek na tym zarabia, że organizuje potem sobie swój przystanek, mam jednak dużo do tego jak to potem jest zorganizowane jesli chodzi o użytkowanie podarowanego przez fundację sprzętu i tak jak Twojemu dziecku pomógł sprzęt, tak inne osoby (nie dzieci) dzięki głupiemu zarządzaniu tego sprzętu są narażone na utratę zdrowia - vide przykład z tomografem
mogę mieć w naszej kochanej demokracji obiekcje? czy mam jak leming przyklasnąć i rzucić się z urwiska zadwowolony że jest cudownie jak nie jest?
robin102
08-01-2012, 21:58
to uważaj na jajka ;)
Nosze w tylnej kieszeni, taki malutki scyzoryk :)
obiekcje powiadasz ?
hmmmmmm
a miej sobie miej, teraz podobno demokracja która powstała na gruncie obiekcji też :)
Art Erie
08-01-2012, 22:04
to uważaj na jajka ;)
a poważnie to czy wszyscy muszą być zachwyceni działaniem WOŚP? jak już napisałem fajnie, że ratuje to w jakiś sposób życie dzieci, fajnie, w jakiś sposób pomogło to Twojemu dziecku, ale to nie sprawia, że nie ma wad - ot i tyle
nie mam nic do tego, że Jurek na tym zarabia, że organizuje potem sobie swój przystanek, mam jednak dużo do tego jak to potem jest zorganizowane jesli chodzi o użytkowanie podarowanego przez fundację sprzętu i tak jak Twojemu dziecku pomógł sprzęt, tak inne osoby (nie dzieci) dzięki głupiemu zarządzaniu tego sprzętu są narażone na utratę zdrowia - vide przykład z tomografem
mogę mieć w naszej kochanej demokracji obiekcje? czy mam jak leming przyklasnąć i rzucić się z urwiska zadwowolony że jest cudownie jak nie jest?
Jak do tej pory nikt nie potrafi robić tego lepiej, jest dokładnie tak jak Churchill powiedział o demokracji.
Gram od początku, i jeśli kiedyś zostanie mi tylko złotówka; bez namysłu przełamię ją na pół.
Jak do tej pory nikt nie potrafi robić tego lepiej, jest dokładnie tak jak Churchill powiedział o demokracji.
Gram od początku, i jeśli kiedyś zostanie mi tylko złotówka; bez namysłu przełamię ją na pół.
ależ graj, ja tego nie neguję - chcesz to dajesz, ja też daję na orkiestrę, ale mam pewne negatywne uwagi do jej działania, podobnie jak nie wiem... korzystam ze sprzętu Nikona (aby było w temacie forum :D), ale mam do tego działania określone uwagi - tylko tyle i aż tyle
Art Erie
08-01-2012, 22:12
ależ graj, ja tego nie neguję - chcesz to dajesz, ja też daję na orkiestrę, ale mam pewne negatywne uwagi do jej działania, podobnie jak nie wiem... korzystam ze sprzętu Nikona (aby było w temacie forum :D), ale mam do tego działania określone uwagi - tylko tyle i aż tyle
Chciałem powiedzieć tylko, że nikt tego nie potrafi zrobić lepiej :)
Al Koholik
08-01-2012, 23:18
Ma mieszane uczucia co do tej akcji, bardzo mieszane. Rozumiem taką akcję zrobić raz, dwa no może trzy... ale dwadzieścia razy? Toż to dla mnie jest już jakąś paranoją. Nasuwa mi się pytanie. Jak daleko jesteśmy "za murzynami", że takie akcje są ciągle potrzebne. Jak można w cywilizowanym kraju przez 20 lat robić ściepę do kapelusza na służbę zdrowia? To się po prostu w mojej głowie nie mieści. Pobijemy kolejny rekord, zbierzemy kolejne miliony, które to powinny popłynąć z innego źródła.
robin102
08-01-2012, 23:25
To się po prostu w mojej głowie nie mieści. Pobijemy kolejny rekord, zbierzemy kolejne miliony, które to powinny popłynąć z innego źródła.
Przyznam Ci szczerze że w mojej siwiejacej już łepetynie też się nie mieści. Żyjemy w państwie które jest jakby z definicji anty obywatelskie, tzn nie pełni roli służebnej wobec nas, a próbuje wyssać z obywateli co się da i trzymać ich pod buciorem władzy wszelakiej. To chyba są niestety koszty transformacji ustrojowej i dopóki tak będzie to takie WOŚPy będą miały racje bytu bo są po prostu odpowiedzą i obrona obywateli przed nieudacznictwem państwa jako instytucji. Więc dobrze, że są. Może i kulawe i niedoskonałe ale są.
Misie drogie, ale politykować tu się nie będzie, kłódką pachnie. ;)
Amadeusz
09-01-2012, 00:17
Ciekawe jaki jest bilans zaangażowania wszystkich ludzi i instytucji dla WOŚP i w WOŚP do uzbieranych pieniędzy.
Ja niestety korzystałem ze sprzętu szpitalnego zakupionego przez WOŚP wiele razy i wspomagam ponieważ bez tego bylibyśmy jeszcze więcej lat za murzynami niż jesteśmy.
velaskez
09-01-2012, 00:36
Na pytanie zadane w wątku. Nie gram.
grudzinsky
09-01-2012, 00:47
sam dawno temu zorganizowalem III, IV i V Final w mojej rodzinnej miejscowosci. od tamtego czasu juz bylem tylko "wrzucajacy" do puszki i tak mi do tej pory pozostalo...
sztefanek
09-01-2012, 09:55
Plotka głosi iż w Bielsku Podlaskim był sobowtór Maćka Orłosia :)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/802/sobu.jpg/)
Kundzior
09-01-2012, 10:11
Ocho!!! W Bielsku też była impreza :) Fajnie :)
sztefanek
09-01-2012, 10:56
Oj działo się działo.
Dla mnie WOSP od paru lat kojarzy się też z przyzwoleniem picia alkoholu na ulicy, ale chyba tak jest tylko w moim dość specyficznym mieście ;)
Stara mądrość ludowa głosi, że nie myli się tylko ten, co nic nie robi.
Bylem wczoraj na WOSP w Limerick w Irlandii, tutaj nikt z miasta nie dal na to pieniedzy, dali sponsorzy i nikt inny, akcje od wielu lat uwazam za sluszna i choc Owsiak przyczynil sie do zlikwidowania prawdziwego Jarocina to i tak ma u mnie duzy szacunek za to co robi. Kosciol....coz chcieli by dla siebie a oficjalnie dla Caritasu takie kokosy, jednak nie kazdy musi byc katolikiem i dzialac przy kosciele prawda?! Wolny kraj, daje na orkiestre, a xiendzu nic nie dam, nawet slub biore cywilny tak sie zawziąłem;)
Rafał_Sz
09-01-2012, 11:42
Zuch chłop! :)
Wiadomo że utrzymanie fundacji kosztuje - ale niech oni zarabiają 10% a nie 90%.
Skad takie masz wiadomosci?
Nawet moj anty idol (http://wyborcza.pl/1,75248,10931405,Rzecznik_PiS_daje_na_Orkiestre_Ow siaka.html) sprawdzal i wie, ze proporcje sa inne;)
Ma mieszane uczucia co do tej akcji, bardzo mieszane. Rozumiem taką akcję zrobić raz, dwa no może trzy... ale dwadzieścia razy? Toż to dla mnie jest już jakąś paranoją. Nasuwa mi się pytanie. Jak daleko jesteśmy "za murzynami", że takie akcje są ciągle potrzebne. Jak można w cywilizowanym kraju przez 20 lat robić ściepę do kapelusza na służbę zdrowia? To się po prostu w mojej głowie nie mieści. Pobijemy kolejny rekord, zbierzemy kolejne miliony, które to powinny popłynąć z innego źródła.
To też prawda. Ta akcja pokazuje tylko jak nieudolne jest nasze państwo. I zobaczcie jaki to paradoks - na pałacu prezydenta jest logo WOŚP, prezydent pojawia się w studio WOŚP (ponoć był, tak?). A tak naprawdę to w dniu WOŚP wszyscy politycy powinni palić się ze wstydu, że na urządzenia ratujące życie w szpitalach musi zbierać WOŚP...
Piękne jest to, że Owsiak taką akcję rozkręcił, piękne jest to, że ludzie wspierają WOŚP, cudne jest to, że dzięki temu ratowane jest życie ludzkie. Natomiast żenujące jest to, że muszą istnieć takie akcje, które zbierają pieniądze na rzeczy, które powinny być zapewnione przez państwo.
Kundzior
09-01-2012, 12:02
To też prawda. Ta akcja pokazuje tylko jak nieudolne jest nasze Państwo. I zobaczcie jaki to paradoks - na pałacu prezydenta jest logo WOŚP, prezydent pojawia się w studio WOŚP (ponoć był, tak?). A tak naprawdę to w dniu WOŚP wszyscy politycy powinni palić się ze wstydu, że na urządzenia ratujące życie w szpitalach musi zbierać WOŚP...
Piękne jest to, że Owsiak taką akcję rozkręcił, piękne jest to, że ludzie wspierają WOŚP, cudne jest to, że dzięki temu ratowane jest życie ludzkie. Natomiast żenujące jest to, że muszą istnieć takie akcje, które zbierają pieniądze na rzeczy, które powinny być zapewnione przez Państwo.
Samo sedno.
Zgadzam sie panowie w pelni, ale zaznaczmy (nie broniac nikogo), ze orkiestra gra od 20 lat a rzady sie zmienialy przynajmniej piec razy przez ten czas....zeby nie robic z tego sprawy politycznej;)
Bylem wczoraj na WOSP w Limerick w Irlandii, tutaj nikt z miasta nie dal na to pieniedzy, dali sponsorzy i nikt inny, akcje od wielu lat uwazam za sluszna i choc Owsiak przyczynil sie do zlikwidowania prawdziwego Jarocina to i tak ma u mnie duzy szacunek za to co robi. Kosciol....coz chcieli by dla siebie a oficjalnie dla Caritasu takie kokosy, jednak nie kazdy musi byc katolikiem i dzialac przy kosciele prawda?! Wolny kraj, daje na orkiestre, a xiendzu nic nie dam, nawet slub biore cywilny tak sie zawziąłem;)
Na Caritas nie dajesz ksiedzu, fundacja jest rozliczana tak samo jak kazda inna i kasa nie idzie na nowego merca ksiedzowego, zeby bylo smieszniej to te znienawidzone klechy zbieraja wiecej kasy i zuzywaja wielokrotnie mniej na cele statutowe, ale to klechy, wiec wg nowej mody nie dajemy :wink:
...
Piękne jest to, że Owsiak taką akcję rozkręcił, piękne jest to, że ludzie wspierają WOŚP, cudne jest to, że dzięki temu ratowane jest życie ludzkie. Natomiast żenujące jest to, że muszą istnieć takie akcje, które zbierają pieniądze na rzeczy, które powinny być zapewnione przez Państwo.
A państwo skąd ma wziąć pieniądze?
jackrabbit
09-01-2012, 12:31
to jak juz tak psioczymy to chcialbym przypomniec o kontenerach na odziez z naklejkami PCK, juz chyba tego nie ma ale kiedys zawsze myslalem ze wszystkie te ciuchy ida dla biednych.. sie okazalo ze nie, firma recyklingowa na tym niezle pieniazki zbierala :)
A państwo skąd ma wziąć pieniądze?
hmm 900zl skladki zus do czegos zobowiazuje chyba
Na Caritas nie dajesz ksiedzu, fundacja jest rozliczana tak samo jak kazda inna i kasa nie idzie na nowego merca ksiedzowego, zeby bylo smieszniej to te znienawidzone klechy zbieraja wiecej kasy i zuzywaja wielokrotnie mniej na cele statutowe, ale to klechy, wiec wg nowej mody nie dajemy :wink:
A skad to wiesz? Jaka gwarancje mi dasz, napisalem, ze z zasady nie dam a chocby za ataki i szczucie WOSP oraz Woodstock o ktorym sie mowi w wielu krajach swiata i podaje jako przykladny festiwal rockowy.....a moze i za to, ze gdybym zaplacil tysiaka to bym slub dostal bez ceregieli a tak to seneda.....
Kundzior
09-01-2012, 12:38
Nie ma co tam się rozwodzić, każdy robi jak uważa, gdzie uważa itd.
Dajcie jakieś zdjęcia z imprez.
Dajcie jakieś zdjęcia z imprez.
Moi znajomi mieli aparat, zrobili sporo zdjec jak i sam popstrykalem troche, postaram sie cos wrzucic wieczorem;)
A skad to wiesz? Jaka gwarancje mi dasz, napisalem, ze z zasady nie dam a chocby za ataki i szczucie WOSP oraz Woodstock o ktorym sie mowi w wielu krajach swiata i podaje jako przykladny festiwal rockowy.....a moze i za to, ze gdybym zaplacil tysiaka to bym slub dostal bez ceregieli a tak to seneda.....
Nie jedna osoba robila rozliczenia finansowe WOSP i Caritasu, dziennikarzy TVN i Wyborczej raczej nie mozna posadzac o koscielna stronniczosc :wink:
Akurat Caritas nie daje slubow wiec co to ma do rzeczy? Wielu osobom Owsiak i jego imprezy kojarza sie z pijanstwem i cpaniem co nie przeszkadza dwac im na orkiestre .
Wielu osobom Owsiak i jego imprezy kojarza sie z pijanstwem i cpaniem co nie przeszkadza dwac im na orkiestre .
Nie komentuje tego....
Nie komentuje tego....
Grzes, to tak samo pasuje do orkiestry jak tezy ze Caritas jest "be" bo koscielny. Nie obrazaj sie jak dziecko :wink:
Widzisz, ja nawet nie pamietam kiedy ostatni raz bylem w kosciele, ot podchodze do sprawy na zimno a nie dlatego ze lubie taka muzyke czy bylem kiedys anarchista :wink:
Grzes, to tak samo pasuje do orkiestry jak tezy ze Caritas jest "be" bo koscielny. Nie obrazaj sie jak dziecko :wink:
To tak samo jak bym zaczal teraz wypisywac o ekscesach do jakich dochodzi na pielgrzymkach.....mam prawo nie dawac na caritas? Mam prawda? To nie daje i jak napisalem wole dac na orkiestre niz na nich....
Widzisz, ja nawet nie pamietam kiedy ostatni raz bylem w kosciele, ot podchodze do sprawy na zimno a nie dlatego ze lubie taka muzyke czy bylem kiedys anarchista :wink:
Widzisz jak ja bylem tym anarchista to widywali mnie w kosciele czesciej niz teraz, bo teraz to tylko pogrzeby i sluby no i chrzciny;)
to jak juz tak psioczymy to chcialbym przypomniec o kontenerach na odziez z naklejkami PCK, juz chyba tego nie ma ale kiedys zawsze myslalem ze wszystkie te ciuchy ida dla biednych.. sie okazalo ze nie, firma recyklingowa na tym niezle pieniazki zbierala :)
hmm 900zl skladki zus do czegos zobowiazuje chyba
:-)
wiesz, bez zbednych szczegółów, z tych 900 zl tylko częsc idzie na NFZ.
Łączne wydatki na opiekę zdrowotną w 2012 to niespełna 70 mld złotych. (dokladnie nfz prognozuje 62,2 mld)
Z pewnością wszystkiego się za to nie dostanie.
Bo to co ludzie wrzucali do tych kontenerów nadawało się jedynie do recyklingu.
rychu_cmg
09-01-2012, 13:26
Bo to co ludzie wrzucali do tych kontenerów nadawało się jedynie do recyklingu.
Kontenery nie należą do PCK tylko do firmy recyklingowej, która przekazuje pieniądze dla PCK za użycie znaków Czerwonego Krzyża i jakiś procent z uzyskanych ze sprzedaży ubrań i szmat, która mają szerokie zastosowanie w przemyśle.
:-)
wiesz, bez zbednych szczegółów, z tych 900 zl tylko częsc idzie na NFZ.
Gdyby ta część rzeczywiście szła na NFZ, a dalej na służbę zdrowia, a NIE UTRZYMANIE NFZ to byłoby też inaczej.
To samo jest z ZUS.
Gdyby ta część rzeczywiście szła na NFZ, a dalej na służbę zdrowia, a NIE UTRZYMANIE NFZ to byłoby też inaczej.
To samo jest z ZUS.
Od lat, wiec to na pewno nie jest sprawa polityki;)
Zgadzam sie w pelni.....
Swoja droga, wczoraj na WOSP zatrzymali kieszonkowca.....ech rodacy!
Na podstawie poprzedniego roku takie neutralne wyliczenie:
http://rafalhirsch.blogspot.com/2010/01/finanse-wosp.html
A odnośnie którejś części dyskusji (tych którzy zgadzają się z podlinkowanym demotywatorem), więc cel uświęca środki? Nie ważne jak, ważne że ratujemy dzieci? Czy stawiając się*w sytuacji rodzica, którego dziecko leży w zakupionym przez Orkiestrę inkubatorze, muszę przyznać że nie było absolutnie żadnej szansy na to, że gdyby nie WOŚP to taki sprzęt medyczny nie byłby dostępny dla mojego dziecka?
A nie daję na WOŚP bo wolę na - szeroko pojętą - tacę, Caritas czy inne doraźne sposoby pomocy.
To samo jest z ZUS.
a ile z tego idzie na utrzymanie nfz ?
RomanZWrocławia
09-01-2012, 17:14
Ymanuel (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=23791) "neutralne wyliczenie" :)
Nie dysponuję specjalistyczną wiedzą pozwalającą na zweryfikowanie wyliczeń przedstawionych przez tego pana, mam wystarczająco dużo rozsądku, żeby "neutralność" i prawidłowość jego wyliczeń tez postawić pod ogromnym znakiem zapytania. Wystarczy zerknąć do kilku linków znajdujących się w komentarzach do wyliczeń.
Ymanuel (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=23791) "neutralne wyliczenie" :)
Nie dysponuję specjalistyczną wiedzą pozwalającą na zweryfikowanie wyliczeń przedstawionych przez tego pana, mam wystarczająco dużo rozsądku, żeby "neutralność" i prawidłowość jego wyliczeń tez postawić pod ogromnym znakiem zapytania. Wystarczy zerknąć do kilku linków znajdujących się w komentarzach do wyliczeń.
Czy całkowity koszt zorganizowania WOŚP, to tylko pieniądze wydane przez fundację? Zaangażowanie instytucji państwowych, samorządowych i firm to miliony w skali kraju.
Jeśli mamy liczyć, tak jak młoda para na weselu, która cieszy się, że zebrała 20 tyś. i zapomina, że rodzice na wesele wydali 50 tyś., to po prostu nie ma sensu liczyć.
Gdyby to tak dzialalo, to nie sadze, ze nadal by dzialalo.......
na stronie wosp jest sprawozdanie finansowe (ostatnie za 2010).
Na stronie 30 opublikowany jest rachunek zysków i strat.
Wynikaja z niego przychody w wysokosci 58,3 mln złotych i koszty dzialan statutowych (czyli pieniadze wydane cele zgodne z działalnościa fundacji - sprzęt, dotacje, itp) w wysokości 54,7 mln złotych.
Zatem nadwyżka dochodów nad kosztami wyniosła 3,6 mln, z tego koszty administracyjne to 3,4 mln.
(pomijam inne zródła dochodów i inne koszta, głównie finansowe)
Te 3,4 mln w stosunku do przychodów to 5,8%.
Dla porównania koszty NFZ to 1,03% (wg planu finansowego na 2012 przychody NFZ to 64,3 mld, koszty adm to 0,66 mld)
uważasz, że Kościół też powinien podawać Woodstock jako przykładny festiwal rockowy? tak jak sie to robi w krajach świata?
uważasz, że Kościół też powinien podawać Woodstock jako przykładny festiwal rockowy?
A dlaczego nie?
Ten festiwal jest naprawde bardzo pozytywny.....
A dlaczego nie?
akurat festiwale pozytywne mogą być tylko dla uczestników, nie za bardzo dla osób sprzątających to bagno po nich oraz mieszkających w pobliżu i to praktycznie każdy festiwal, czy większy zlot mas ludzi (łącznie z pielgrzymkami) - tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)
A dlaczego nie?
No faktycznie.. wszystko co tam się dzieje jest zgodne z nauczaniem zawartym w Piśmie Świętym. Nie wiem jak sobie wyobrażasz żeby Kościół miał stanąć po stronie Woodstocku.
akurat festiwale pozytywne mogą być tylko dla uczestników, nie za bardzo dla osób sprzątających to bagno po nich oraz mieszkających w pobliżu i to praktycznie każdy festiwal, czy większy zlot mas ludzi (łącznie z pielgrzymkami) - tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)
Tak jak mowisz, ale gwarantuje Tobie, ze mieszkancy nie sprzataja a wielu sie cieszy z przyjazdu festiwalowiczow...
No faktycznie.. wszystko co tam się dzieje jest zgodne z nauczaniem zawartym w Piśmie Świętym. Nie wiem jak sobie wyobrażasz żeby Kościół miał stanąć po stronie Woodstocku.
Jak nie stanie to bedzie swiecil pustkami z banda oszolomow jak tutaj w tej mocno katolickiej Irlandii......
Swoja droga co takiego sie dzieje?
Seks? Na pielgrzymkach go nie ma....nie badzmy smieszni....a moze masz pojecie o woodstocku takie jak w slynnym filmie o festiwalu z TV Trwam? Gdzie przez 40 minut filmu pokazuja z 20 razy gowniarza (tubylca) z pucha piwa a ze cycki.....sam miod....o co chodzi:D
Ale "Przystanek Jezus" tam jest i wszyscy żyją, tak?
Jak nie stanie to bedzie swiecil pustkami z banda oszolomow jak tutaj w tej mocno katolickiej Irlandii......
Swoja droga co takiego sie dzieje?
Seks? Na pielgrzymkach go nie ma....nie badzmy smieszni....a moze masz pojecie o woodstocku takie jak w slynnym filmie o festiwalu z TV Trwam? Gdzie przez 40 minut filmu pokazuja z 20 razy gowniarza (tubylca) z pucha piwa a ze cycki.....sam miod....o co chodzi:D
Wierze, że nie będzie świecił pustkami;) Na woodstocku nie byłem, ale pojęcie o festiwalach muzycznych mam i wiem, że Kościół opierając swoją naukę na Piśmie Świętym i 10 przykazaniach nigdy nie poprze takich imprez jak Woodstock. Jeśli tego oczekujesz to pomyliłeś adresy;) To, że jest to niemodne i niewygodne..nikt nie mówił, że w Kościele jest łatwo;)
Ale "Przystanek Jezus" tam jest i wszyscy żyją, tak?
No żyją. I co w związku z tym? Bo nie zrozumiałem.
Każda inicjatywa jest dobra, festiwal czy też pielgrzymka. Młodzi muszą się "gdzieś" wyszumieć jak to mawiała moja ś.p. babcia. A że tu i tam trafia się margines, no cóż tak już jest na tym świecie, bez względu na szerokość geograficzną.;)
No żyją. I co w związku z tym? Bo nie zrozumiałem.
Zyja, zyja, ale w koncu jada tam w tych swoich kiecach i sandalach a to takie niegodne miejsce.....takie niezgodne z pismem swietym.
O to chodzi o nic innego, pakuja sie zeby jezdzic po plecach Owsiaka, zal im tylki sciskal, ze ludzie jada tak tlumnie na festiwal a ich tam nie ma.....i juz im "nauki pisma swietego" nie przeszkadzaja....
Zyja, zyja, ale w koncu jada tam w tych swoich kiecach i sandalach a to takie niegodne miejsce.....takie niezgodne z pismem swietym.
O to chodzi o nic innego, pakuja sie zeby jezdzic po plecach Owsiaka, zal im tylki sciskal, ze ludzie jada tak tlumnie na festiwal a ich tam nie ma.....i juz im "nauki pisma swietego" nie przeszkadzaja....
Tak! Ty wiesz o co chodzi! zatem nie będę Ci zakłócał myślenia.
Większe tłumy widywałem na pielgrzymkach JP2, wiec bez przesady z tym ściskaniem tyłków;)
Oj, dajcie spokój - są imprezy i wydarzenia i dla ludzi religijnych, i dla tych, którym jest nie po drodze z takimi. Nie wszystkie są dla wszystkich widocznie.
Karolek (Kundzior) prosił o zdjęcia z imprez - ma ktoś?
Beda dzis jak dotre do domu, ja z mojej strony koncze, bo juz sobie jaja zaczynalem robic:D
coach_lodz
09-01-2012, 20:48
Oj, dajcie spokój - są imprezy i wydarzenia i dla ludzi religijnych, i dla tych, którym jest nie po drodze z takimi. Nie wszystkie są dla wszystkich widocznie.
no właśnie... nie ma się co licytować :)
:D Jadac do domu sluchalem sobie starej skladanki a tam brzmiala mi Armia i kawalek Ten (http://www.youtube.com/watch?v=s-OD45C5Lpg) i pomyslalem sobie, ze ladnie ze strony Owsiaka, ze nie odmawia grania na Woodstocku kapeli, która śpiewa Pismo Święte;)
vKr-ORqtAbo
Kilka z wczoraj...
Zespol SKAZZ, Irlandzka kapela grajaca Jamajskie ska...
1.
źródło (http://img855.imageshack.us/i/40823530193581317732010.jpg/)
2.
źródło (http://img546.imageshack.us/i/40495630193589317731210.jpg/)
3. Glowa kapeli, niesamowity niepelnosprawny trebacz.
źródło (http://img862.imageshack.us/i/38328230193596984397110.jpg/)
No i Czechu
4.
źródło (http://img715.imageshack.us/i/40423030193608651062610.jpg/)
5.
źródło (http://img543.imageshack.us/i/39355430193615317728610.jpg/)
Autorem zdjec jest Rafal Kalinowski moj znajomy, standardowo nie zabralem aparatu, ale czas to zmienic, bo juz nie moge tak oliwic jak kiedys:D
Kundzior
10-01-2012, 01:10
Jamajskie SKA??? Ciekawe, masz jakiś link na YT??
Jamajskie SKA??? Ciekawe, masz jakiś link na YT??
:D pewnie (http://www.youtube.com/watch?v=-PaygA-VHgk&feature=related) :D
Alllle zdjec o ja piernicze!
http://www.youtube.com/watch?v=z5GtEMpzQSc
Kundzior
14-01-2012, 10:34
Nie mam jak looknąć w pracy siedzę, wrócę do domq to sobie obejrzę.