Zobacz pełną wersję : Kraków - zwiedzanie dla obcokrajowców
Poniewaz Krakow znam mniej wiecej tak samo jak Pekin to przyda sie Wasza pomoc. Otoz ktos ode mnie z pracy wybiera sie do Krakowa w lutym. Potzrebuje jakies sensowne miejsca ktore moga zwiedzic. Najchetniej w postaci linkow. Byloby juz w ogole rewelacyjnie gdyby te linki byly dostepne w jezyku angielskim.
Być moze jacys forumowi Krakowiacy beda w stanie cos podrzucic bo ja to wysle delikwentow na Wawel i to by bylo na tyle.
Moj znajomy z pracy byl sam w Krakowie, poznal jakiegos kolesia ktory wozil ludzi ryksza i opowiadal z pieknym szkockim akcentem:D Koles mieszkall 6 lat w Szkocji, postaram sie o jego numer telefonu, ale to moze byc dopiero pod koniec tygodnia;)
downandout
08-01-2012, 11:03
Kraków jest chyba najlepiej przysposobionym miastem w Polsce do obsługi turysty zagranicznego, jest masa stron w języku angielskim opisujących zabytki. Ważne jest ilu dniowy będzie to pobyt, czy mają być wycieczki fakultatywne, zorganizowane, czy wszystko samemu.
Jeśli pobyt będzie trwał więcej niż 3 dni, to wręcz obowiązkiem jest poświęcenie jednego dnia na Oświęcim.
http://www.cracow.travel/ - tutaj masz w miarę sensownie podane informacje
Dodam jeszcze jedną fajną sprawę. jak już sobie znajomy zwiedzi Kraków, niech uda się na drugi brzeg Wisły, bo tam, prawie naprzeciwko Wawelu można za circa 30zł na 15 minut wzbić się w powietrze balonem i podziwiać miasto z lotu ptaka.
krzysztof jot
08-01-2012, 21:00
no, na Wawel to nie wejdzie się "z marszu"...
poza tym - chyba spłaszczasz temat Krakowa - to piąte "najczęściej odwiedzane miasto na świecie" - 6mln turystów coś oznacza - zdałbym się jednak na bardziej profesjonalne podejście do tematu.
Grzesiek - fajnie by bylo
Down - podziekowal za linke
Na Couchsurfingu ludzie się umawiają na darmowe zwiedzanie Krakowa bądź "co łaska" dla przewodnika, dam znać. W Krakowie jest wiele zabytków, nie ma sensu wchodzić do więcej niż 3 - 4 kościołów. Kazimierz, stara synagoga, no i "Czajownia" - knajpa herbaciana z najlepszym humusem (potrawka ze wschodu) na świecie.
Wszystko zależy od tego ile ma się dni. Wieliczka i Auschwitz to żelazne punkty. To coś wyjątkowego w skali światowej. Żeby zobaczyć cały Wawel to stówka wyparuje z kieszeni. Moim zdaniem szkoda czasu na cały Wawel, zwłaszcza, że część ekspozycji w płatnych salach jest nieoryginalna, kupowana przez lata na różnych licytacjach. Więc - Wawel na 2 godzinki wystarczy.
Kraków to miasto samograj - spodoba się każdemu turyście. Uliczki, knajpki w normalnymi cenami, zabytków od groma, ładne dziewczyny na ulicach, stragany w Sukiennicach itp. Swojego czasu w jakimś wątku Czornyj wypowiadał się na temat knajp, warto poszukać.
Psychotrop
10-01-2012, 01:34
Struś
nie chrzań, tylko zbieraj się z tym znajomkiem ;)
zrobimy sobie rajd szlakiem krakowskich knajp ;)
Osz kurna.... Krakow pod avatarem. A ja jeszcze przewodnika nie mam ??? Zarty sobie robisz ???
Nie mam opcji urlopowej niestety. Ale co sie odwlecze... :)
Psychotrop
10-01-2012, 01:57
no cóż :/
będzie opcja urlopowa, dawaj znać ;)
a co do kumpla, to określ jego preferencje :)
szczerze ci powiem, że np ja, mimo żem "antychryst", to uwielbiam kościoły/kościółki/kapliczki, zamki wszelakiego rodzaju i fortyfikacje .
są ludzie którzy lubią po muzeach chodzić, ludzie lubiący teatry/kina/imprezy publiczne i takie tam.
zapytaj gościa na co się nastawia, to się mu coś poleci, bo może interesują go tylko knajpy ;)
a jeśli sam nie wie, to się go odeśle do standardowego przewodnika polecającego "największe atrakcje" Krakowa i posprzątane :)
W piatek sie bede widzial to go pociagne do odpowiedzialnosci :)