PDA

Zobacz pełną wersję : Nieduży aparat

Michaelg
07-01-2012, 22:06
Witam,

poszukuję dla koleżanki jak to opisała- niedużego dobrego aparatu. Lubi chodzić w góry i tam chciałabym tez robić zdjęcia. Kwota do 3000 zł. Pierwsza myśl to D90 + 18-105 jednak jest on stosunkowo duży. Teraz wpadła mi na myśl opcja czegoś naprawdę mniejszego pomyślałem o D3100 (niestety nie orientuję się w jakości tych lustrzanek z tej półki) +18-105. Kiedyś miałem D5000 i był to mój najlepszy aparacik.wydaje mi się że silnik AF nie jest dla niej rzeczą niezbędną ponieważ mając jedno szkło które chciałbym zaproponować byłoby dość "giętkie" i uniwersalne. Ew jeśli chciałaby się bawić w portretówki jasne to 50 1.8 można polecić w przyszłości ale wątpię. Gdzieś kiedyś pzrelotem na forum wyczytałem, że D3100 jest nieco ciekawszy niż D3000- na ile to fakt? I teraz przeglądając allegro znalzłem kilka opcji w zestawie z D3100. Standard body + 18-55, body+ Tamron 18-200 , body + Sigma 18-200 i w sumie najdroższy zestaw body + Nikkor 18-105 (jest przy tym najjaśniejszy 3.5-5.6, ale krótszy a pozostałe 3.5-6.3).
Wg mnie 18-105 byłby najodpowiedniejszy bo długi a mniejszy chyba niż te 18-200- dzięki czemu wygodniejszy nieco. 18-55 to chyba za mało, oder... ?
I teraz czy D3100 to odpowiedni sprzęt + 18-55 / 18-105 ?

bogdi64
07-01-2012, 22:36
przed tobą ciężkie wyzwanie, weź koleżankę na piwo-kawę i porozmawiaj, wszystko zależy od indywidualnych upodobań, mały to masz np kieszonkowy kompakt
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195659
czy może troszeczkę większy z minimalnie większą matrycą
http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/fujifilm-finepix-hs20-exr.bhtml
a może jeszcze troszkę większa matryca ?
http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/nikon-coolpix-p7100-czarny.bhtml
a bardziej kieszonkowy, a może któryś z olympusów
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/olympus-pen-e-pl1-14-42mm-zloty.bhtml
+
http://www.euro.com.pl/obiektywy1/olympus-mikro-zuiko-digital-ed-40-150-mm-f-4-5-6-r-czarny.bhtml
lub nikon 3100 + używany 18-200 który po złożeniu jest niewiele większy pd 18-105 ?
po trzech kawach będziesz wiedział co chce (własna dedukcja) i po wszystkim będziesz przyjacielem lub wrogiem - naprawdę ciężko doradzić osobie, której się nie zna wymagań, bo czym większa matryca tym potrzebne większe umiejętności
ps - z takimi pytaniami jestem na co dzień

124miko
07-01-2012, 22:54
Tez o czymś takim myślałem ostatnio i wybór padł na Sony NEX 5N+E 18-55 + E 16 = 2888 PLN w FJ.

Michaelg
07-01-2012, 23:07
Z tym, że takie szerokie OSOBNE szkło myślę, że może u osoby nieobytej i zapewne nie chcącej "szaleć" z robieniem zdjęć się nie przyda/ nie znajdzie zastosowania. Zaś sam 18-55 może być mało.

Ogólnie to koleżanka koleżanki czegoś szuka, ale uprościłem, że chodzi o kobietę do tego nie obytą z fotografią. Może jak nie lustro co hybryda Canon Power Shot SX 1 IS - miałem ja jakiś czas. Nie wiem czy wyszedł jego jakiś następca. Albo Canon G12?

soja
07-01-2012, 23:26
ja w takiej sytuacji kupiłem Panas. FT2
dobry kompakt, można z nim nurkować [oczywiście to że co jakiś czas ja z nim nurkuję to przypadek :lol: ]
a tak naprawdę to foty z niego wychodzą niezłe, kreci filmy full-hd. Zaletą jest to, że nawet jak nie nurkujesz to w normalnym użytkowaniu on nadal jest szczelny = działa
jak koleżanka nie ma zacięcia by samemu ustawiać parametry, to może coś pomogłem.

bogdi64
07-01-2012, 23:26
pomogę ci
- pytanie pierwsze, czy ma dzieci ? - (szybki af również w niekorzystnych warunkach)
- pytanie dwa, czy lepszy wyświetlacz, czy wizjer optyczny (już masz odpowiedź czy lustro czy inny wynalazek)
- pytanie trzy, czy ma pojęcie o fotografii, a może tylko trzeba wyjąć z torebki i nacisnąć spust (czyli pochowany manual, a na wierzch pełny program)
- pytanie cztery, czy będzie robić fotki w domu ? (lampa zewnętrzna lub mocna wbudowana, czyli aparat z dużym aku)
- pytanie pięć, czy lubi "przybliżenia" (jeśli tak to szkło do 200 z dobrą stabilizacją, jeśli nie do wystarczy do 105 - stabilizacja polecana)
- pytanie sześć, jaką duża ma torebkę (i to już rozwiąże większość twoich problemów)
z własnego doświadczenia, w domu mam kilka aparatów (różne systemy), a żona używa TYLKO taniej małpki, bo mieści się w torebce, na zdjęciu można rozpoznać osoby, obsługa jego nie wymagała przeczytania instrukcji, a nawet jak coś się przestawi w torebce to "robi" dobre zdjęcia

Michaelg
07-01-2012, 23:30
bogdi faktycznie pomogłeś ;) dzięki , dowiem się i podzielę wiedzą :)

soja
07-01-2012, 23:32
pomogę ci
- pytanie pierwsze, czy ma dzieci ? - (szybki af również w niekorzystnych warunkach)
- pytanie dwa, czy lepszy wyświetlacz, czy wizjer optyczny (już masz odpowiedź czy lustro czy inny wynalazek)
- pytanie trzy, czy ma pojęcie o fotografii, a może tylko trzeba wyjąć z torebki i nacisnąć spust (czyli pochowany manual, a na wierzch pełny program)
- pytanie cztery, czy będzie robić fotki w domu ? (lampa zewnętrzna lub mocna wbudowana, czyli aparat z dużym aku)
- pytanie pięć, czy lubi "przybliżenia" (jeśli tak to szkło do 200 z dobrą stabilizacją, jeśli nie do wystarczy do 105 - stabilizacja polecana)
- pytanie sześć, jaką duża ma torebkę (i to już rozwiąże większość twoich problemów)
z własnego doświadczenia, w domu mam kilka aparatów (różne systemy), a żona używa TYLKO taniej małpki, bo mieści się w torebce, na zdjęciu można rozpoznać osoby, obsługa jego nie wymagała przeczytania instrukcji, a nawet jak coś się przestawi w torebce to "robi" dobre zdjęcia

u mnie identycznie, dlatego FT2 "u mnie" to idealny sprzęt. W każdym ustawieniu robi zdjęcia, a o czymś takim jak zmiana objektywu to na razie u mnie - ZAPOMNIJ :smile: