Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Poranek na Moście
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img39.imageshack.us/img39/4619/starymost.jpg)
ck_dezerter
07-01-2012, 19:06
Moment, miejsce i światełko fajne! Podoba mi się! Może troszę przeszkadzają bliki w ld ale raczej nie dało się ich chyba uniknąć... Domyślam się, że to most w Tczewie?
pozdrowienia!
Zgadza się to most w Tczewie :)
ck_dezerter
07-01-2012, 19:20
Tak myślałem. Od dawna się tam wybieram, ale nie mogę dotrzeć....
pozdrowienia!
Inkognito
08-01-2012, 22:27
Hmm... Zdjęcie robi wrażenie typowo dokumentalnego - nie bardzo przepadam za takimi, więc mogę z gruntu oceniać zdjęcie pod zupełnie innym kątem niż pierwotny zamysł autora. Jeżeli miało to być uchwycenie słonecznej 'gwiazdy' w dość przypadkowym kadrze, ot byle złapać okolice górnego mocnego punktu - no to się udało.
Jeżeli jednak, zależało Ci Mirku na zrobieniu zdjęcia nie tylko efekciarskiego, ale też efektownego - to w moim odczuciu jest to niestety wysiłek zakończony niepowodzeniem.
Już tłumaczę dlaczego tak odbieram tą fotografię.
Po pierwsze, nie bardzo (poza powyższym powodem) rozumiem akurat takie kadrowanie. Sprawia ono, że zamiast podążać w stronę światła, najpierw skupiam się na potężnych przęsłach, potem zwracam uwagę na gwiazdkę i gdy chcę wątek zamknąć, dopiero wtedy, widzę że ten most to taki jakby 'tunel' i prowadzi ku czemuś. Perspektywa 'na ugiętych nogach, czy też kucająca' (bo takie wrażenie robi) wydaje mi się nawet całkiem zasadna, ale chyba jednak pokusiłbym się o kadr bardziej centralny. Wydaje mi się, że to zdjęcie jest trochę za szerokie, bardzo dużo rozpraszaczy wokół (o gwiazdce już nie wspominam). Być może, gdyby tak przejść na drugą stronę i poszukać jakiegoś bardziej spektakularnego kadru i jeszcze bardziej ekstremalnego "nie centralnego" kadru... może wtedy zdjęcie robiłoby znacznie lepsze wrażenie. A gdyby tak całość zamknąć w kwadracie... bo odnoszę wrażenie, że motyw wręcz prosi się o takie kadrowanie, lub inaczej - w bardzo panoramicznej formie (jeśli już na siłę trzymamy się gwiazdki, która w kwadracie mogłaby się nie zmieścić) to zdjęcie byłoby jeszcze ciekawsze!
Ostatnim o czym chciałem wspomnieć to obróbka. Jest bardzo naturalna, nie ma jakichś rażących błędów, a przynajmniej trudno mi jest je wychwycić. Sęk w tym, że i ona potęguje to wrażenie dokumentalności zdjęcia - za którym osobiście nie przepadam. Nie chodzi tu o to aby od razu robić HDRy w Photomatixie ;) Po prostu trochę więcej pazura i wyciągania z cieni w takim "instalacyjno-techniczno-konstrukcyjnym" kadrze miałoby uzasadnienie.
Inkognito dzieki za konstruktywny komentarz !