Zobacz pełną wersję : Prosze o pomoc D 3100
Sprowadza mnie tu pewien problem jestem poczatkujacym. Kupilem wyzej wymieniony aparat do ngrywania filmow, na poczatku normalnie nagrywal mi bez zadnego odliczania oporstu przelaczalem na tryb wideo tym spustem po prawej stronie i normlanie nagrywalem, i teraz pojawia sie problem nie wiem czy cos nacisnalem poprzestawialem ale teraz jak wlaczam zeby cos nagrac to odlicza mi w lewym gornym rogu 30 sekund po czym sie wyłacza co to takiego jak to wylaczyc zebym mogl normalnie nagrywac dlugie filmy a nie po 30 sekund jesli ktos by byl tak mily to prosilbym jak zrobic to krok po kroku . Pozdrawiam
Kupilem wyzej wymieniony aparat do ngrywania filmow,
Może trzeba było pomyśleć o kamerze, a co do Twojego problemu to myślę, że lekiem będzie instrukcja obsługi.
Czytałeś może w/w lekturę?
Polecam spędzić sobotni wieczór z instrukcją obsługi ;-) A tak poza tym to poszukaj w manu opcji przywrócenia do ustawień fabrycznych.
I proszę: interpunkcja nie boli...
filipP1996
08-01-2012, 10:09
Mam D3100 więc odpowiem:
wejdź w:
Menu -> Menu ustawień -> Czasy autowyłączania -> Ustawienia osobiste -> ustaw czas na 1 minutę. -> w ten sposób zmienisz czasy wyłączania trybu LV - wtedy nie będziesz miał tego 30 sekundowego odliczania w lewym górnym rogu
U mnie wideo mogę nagrywać przez 10minut w HD
Sprowadza mnie tu pewien problem jestem poczatkujacym. Kupilem wyzej wymieniony aparat do ngrywania filmow, na poczatku normalnie nagrywal mi bez zadnego odliczania oporstu przelaczalem na tryb wideo tym spustem po prawej stronie i normlanie nagrywalem, i teraz pojawia sie problem nie wiem czy cos nacisnalem poprzestawialem ale teraz jak wlaczam zeby cos nagrac to odlicza mi w lewym gornym rogu 30 sekund po czym sie wyłacza co to takiego jak to wylaczyc zebym mogl normalnie nagrywac dlugie filmy a nie po 30 sekund jesli ktos by byl tak mily to prosilbym jak zrobic to krok po kroku . Pozdrawiam
Czołem - ten czas 30s autowyłączania dotyczy wyświetlacza (oznacza że jeśli nic nie zrobisz przez ten czas wyświetlacz się wyłączy). Spróbuj tak: włącz wyświetlacz - następnie naciśnij do połowy spust wyzwalacza by ustawił ostrość - w tym czasie czerwona ramka zmieni się na zieloną - następnie naciśnij jeden raz przycisk nagrywania filmów. W prawym górnym rogu powinno pojawić się odliczanie od 10minut. Jeśli naciśniesz jeszcze raz przycisk do nagrywania - zostanie uruchomiony tryb 30s i po ty czasie zostanie wyłączony wyświetlacz.
Marek
Mam D3100 więc odpowiem:
wejdź w:
Menu -> Menu ustawień -> Czasy autowyłączania -> Ustawienia osobiste -> ustaw czas na 1 minutę. -> w ten sposób zmienisz czasy wyłączania trybu LV - wtedy nie będziesz miał tego 30 sekundowego odliczania w lewym górnym rogu
U mnie wideo mogę nagrywać przez 10minut w HD
Dokładnie tak jak napisałeś z tym, że poprzez Menu przechodzimy do Menu ustawień -> Czasy autowyłączania -> Ustawienia osobiste -> Podgląd na żywo -> i tam właśnie jest "regulacja" czasu od 30s do 5min.
Druga możliwość to Menu ustawień -> Reset opcji ustawień, co pozwoli na wyzerowanie ewentualnego zamętu w ustawieniach D3100.
To co koledzy Tobie radzą - dotyczy autowyłączania "ekranu". Nie ma żadnego znaczenia czy ustawisz to na 30sek. lub na 5 minut - bo to dotyczy - autowyłączania ekranu - nie kamery nagrywającej. Jeśli tak ustawisz czas auto wyłączania to po przełączeniu ekranu na podgląd np. podczas robienia zdjęć ekran wyłączy się automatycznie np. po 5 minutach. Funkcja autowyłączania - dotyczy czasu wygaszania ekranu. Nie ma nic wspólnego z czasem nagrywania kamerą. Zapewne popełniasz jeden błąd - jak uruchomi się ekran (podgląd) po jednym naciśnięciu przycisku uruchamiającego kamerę - nawet nie wiadomo czy kamera ruszyła (tak widać czerwone kółeczko nagrywania - ale nie słychać że coś się dzieje w aparacie) często drugi raz naciskamy przycisk uruchamiający nagrywanie i wyświetla się w lewym rogu odliczanie 30 sek.
Zrób jak napisałem wcześniej - przełącz "wajchą" na podgląd na ekranie - teraz pojawi się w lewym rogu odliczanie 30 sek. - a na środku czerwony prostokąt - teraz obierz miejsce filmowania- naciśnij do połowy spust migawki - prostokąt zmieni się na zielony i pewnie troszkę się zmniejszy - teraz naciśnij przycisk nagrywania. Ruszy kamera a w prawym górnym rogu zacznie się odliczanie czasu od 10 minut.
Powinno działać - nie wierzę byś cokolwiek "przypadkowo" zmienił w tych ustawieniach :-)