Zobacz pełną wersję : Żart?
Głupi żart, prowokacja? kto się przyzna? dosyć zabawne, hmm chyba nie... takie czasy? niemożliwe, nie może być aż tak źle prawda??
http://www.wykop.pl/link/999099/fotografie-zaplac-za-mozliwosc-zrobienia-zdjec-na-weselu/
Nie. Rozmawiałem z człowiekiem ,który ma układy z firmą ,która organizuje "wszystko związane z weselami" i mówi ,że Ona nie musi go zatrudniać ,ponieważ przychodzą d o niej ludzie ,chcący zbudować swoją markę i z chęcią zrobią to za darmo lub po kosztach jak ich Ona poleci...
po za tym, każda branża ma to samo...Nie tylko fotografia...
ech..
debile są na kazdym kroku.
plus jest taki że debile raczej nie robią dobrych zdjęc, nie potrafią się ogranąć. wiec jak sie trochę narobisz to ty będziesz mieć klienta, a nie debil.
poza tym trzeba jakoś rynek ograniczyć żeby banda amatorów idiotów nie mogła komercyjnie (nawet za darmo) zajmowac się fotografią.
sculptor
07-01-2012, 16:07
poza tym trzeba jakoś rynek ograniczyć żeby banda amatorów idiotów nie mogła komercyjnie (nawet za darmo) zajmowac się fotografią.
Masz już jakiś pomysł jak to konkretnie zrobisz?
bylo chyba w humorze...
Prawda jest taka, ze jako "poczatkujacy amator" widzi czesto fotografie jako kombinacje tylko ISO, F i czas i to wszystko, czesto ludzie nie wiedza co to za literki za info ogniskowej z zuma (chodzi o przyslone).
Im wiecej czlowiek czyta tym wiecej wie ile nie wie co jest tak naprawde potezna wiedza - z czasem i doswiadczeniem luki sie zapelniaja ale trzeba na to mase cierpliwowsci.
petelski
07-01-2012, 16:58
Rany:) Jakiś kretyn z branży zrobił psikusa i drugi dzień internet przy tym się onanizuje. Dajcie spokuj debilizmom, chyba, że bierzecie pod uwagę sytuację, że skorzystalibyście z takiego "ogłoszenia".
pozd®ówka
Na pohybel wolnemu rynkowi! Stworzmy jedyna sluszna organizacje fotografow, calkowicie kontrolujaca rynek. Zeby wszystkim zylo sie lepiej.
marszull
07-01-2012, 20:19
ktos wymieniony w tym ogloszeniu jako "wzor" zrobil virala (jak widac calkiem dobrego), czy tez ktos mu zrobil
a jak zauwazyl petelski ludzie sie tym podniecaja juz ktorys dzien (widzialem na dwoch forach, na FB i wykopie)
ktos wymieniony w tym ogloszeniu jako "wzor" zrobil virala (jak widac calkiem dobrego), czy tez ktos mu zrobil
a jak zauwazyl petelski ludzie sie tym podniecaja juz ktorys dzien (widzialem na dwoch forach, na FB i wykopie)
dokładnie tak samo myślę. Poza tym brak tu daty ślubu, która by zweryfikowała prawdziwość ogłoszenia.
Jak ktoś się lubi bawić w detektywa, może spróbować się dowiedzieć np. o rezerwacji w tym pałacu, czy w ogóle ma miejsce w ten dzień.
To ze podpucha to od razu widac. tylko pytanie po co i dlaczego? ktos sfrustrowany chce odreagowac?
To ze podpucha to od razu widac. tylko pytanie po co i dlaczego? ktos sfrustrowany chce odreagowac?
Może ktoś pisze pracę magisterską - "Fotografia ślubna, a zepsuty rynek" ;)
Na pohybel wolnemu rynkowi! Stworzmy jedyna sluszna organizacje fotografow, calkowicie kontrolujaca rynek. Zeby wszystkim zylo sie lepiej.
z ust mi to wyjąłeś
Może ktoś chciał się podlansować ;)
Głupi żart, prowokacja? kto się przyzna? dosyć zabawne, hmm chyba nie... takie czasy? niemożliwe, nie może być aż tak źle prawda??
http://www.wykop.pl/link/999099/fotografie-zaplac-za-mozliwosc-zrobienia-zdjec-na-weselu/
ha
w czasach gdy setki fotografów robi zdjęcia za darmo nic mnie nie zdziwi. Być może właśnie doczekaliśmy się czasów, gdy fotograf bedzie musiał płacić za robienie zdjęć w zamian za prawo publikacji w gazecie ;-)
Tym razem to żart, ale równolegle z nim obserwuję ogłoszenia poważne (tzn. od realnych klientów, choć treści niepoważne), w których poszukują foto i/lub video, którzy potrafią zrobić DOBRY materiał...
Do ludzi nie dociera, że takich rzeczy, to już nawet w słynnej ERZE nie dają... Na poważnie liczą, że znajdą obsługę na swoich warunkach, a obsługa jeszcze dopłaci, innej opcji po prostu... nie potrafią zrozumieć :|
Credka, nie brakuje takich, którzy się sku*wią za "bele co", a nawet jeszcze dopłacą - więc i podobne ogłoszenia znajdą swoich amatorów. Takie czasy.
No nie wiem, czy to do końca jest żart.
"Zwracam się więc z prośbą o przyjęcie mnie do pracy jako wolontariusza. Chciałabym pracować za darmo dwa dni w tygodniu po to, żeby zdobywać doświadczenie.Interesuje mnie księgowość."
Tego typu ogłoszenia do mojej żony trafiają codziennie. U kolegi, który prowadzi dość duże laboratorium protetyczne jest podobnie. Ludziska chcą również dopłacać, za możliwość zdobycia doświadczenia lub przyuczenia.
marszull
08-01-2012, 13:06
No tak tylko gdzie w tym ogloszeniu jest o przyuczaniu?
przyklady maili do Twojej zony musialy by brzmiec: "jestem niezlym fachowcem, przyjde odwale za Pania cala robote, zaplace za uzywanie komputera/softu/fotela" ;)
jak traktuje ogloszenie z tego watku juz pisalem ;)
Amadeusz
08-01-2012, 23:43
Choć byś pękł to żaden potencjalny foter na poziomie wymienionych nie jest w stanie zaburzyć większości a w szczególności Twojego kalendarza :)
Znajomy se zazartowal. Byl ciekaw kto sie zglosi i mu sie pozglaszalo troche ludzi. A potem internet to podlapal i ruszylo. Nie jest to akcja marketingowa. Fotograf nie wymieniony na liscie.
marszull
09-01-2012, 00:23
no i sie rozwiazala zagadka ;)
ale i tak przy okazji zrobil dobra akcje marketingowa, patrzac n ato jak szybko i gdzie sie to ogloszenie pojawialo ;)
fakt. Sam sie zdziwil. :>
Krzysiek B
09-01-2012, 12:59
Znajomy se zazartowal. Byl ciekaw kto sie zglosi i mu sie pozglaszalo troche ludzi. A potem internet to podlapal i ruszylo. Nie jest to akcja marketingowa. Fotograf nie wymieniony na liscie.
Znajomy powiadasz? ;)
Zgłaszali się ludzie z doświadczeniem?
Ile osób się zgłosiło jeśli to nie tajemnica?
A ten znajomy to na którym bazarze dyplom maturę kupił? Niepisanie nie pisze się rozdzielnie
marszull
09-01-2012, 20:59
no i juz sa nasladowcy liczacy na promocje ;)
http://poznan.gumtree.pl/c-Firmy-Uslugi-slub-wesele-przyjecia-Poszukuje-fotografa-i-kamerzysty-W0QQAdIdZ343712377
Dajecie się wciągać w grę... Marszull, to było już kilka razy.
RomanZWrocławia
10-01-2012, 01:33
http://forum.przewodnikmp.pl/topic6870.html
Michał Jędrak
10-01-2012, 01:36
A ja bym się zgłosił, gdyby to było na serio. Porobiłbym sobie fajne zdjęcia, dostałbym zgodę na publikację a w umowie napisałbym, że oddaję wszystkie zdjęcia z wesela. Oddałbym młodej parze fotki w rozmiarze 120x80px (w końcu w umowie nie podałem minimalnego rozmiaru) a za większy rozmiar ja bym z kolei zażądał kwoty na swoich warunkach. Poprosiłbym skromnie o jakieś 9999zł.
Michal mam taki sam plan. Jak mi ruszy druga firma to zostawie sobie taka fotografie hobbystycznie. Szybko sie ludzie naucza co i jak.
BorysR, nic nowego. Tak firmy działają od dawna, a coraz częściej czytam opinie o nich na forach ślubnych. Oczywiście klient nie akceptuje takiego rozwiązania i szuka porady jak odzyskać kasę lub/ i duże zdjęcia. Nie znający się na rzeczy nie zapytają o rozmiar podczas spisywania umowy, a potem jest płacz ;)
To drugie ogloszenie to juz zenujace jest
w 2 godziny poki nie usunieto ogloszenia bylo 17 maili z wyzwiskami i jedna powazna oferta. Moze znowu wystawi, ciekawe kto sie zglosi jak dluzej powisi. :D