Zobacz pełną wersję : jak to jest z tymi quantuumami? czas błysku...
Naczytałem się na forum wątków (czasem i kłótni:) ) na temat czasów błysku lamp quantuum i mam mętlik w głowie...
czy ktoś ma rzetelną specyfikację na temat czasów błysku lamp PT300 R+300 i R+600???
Bardzo proszę o jakieś faktyczne liczby bo gdzie nie spojrzę te czasy się różnią i to do tego stopnia, że np lampa PT300 ma rzekomo krótszy czas błysku niż R+300... No chyba że tak faktycznie jest, ale co sprzedawca to inne dane...
Jak to jest z tymi lampami??? a właściwie z czasami błysków, która z wymienionych ma faktycznie najkrótszy???
Byłbym wdzięczny za jakieś życiowe przykłady jak np. ten z filmu Broncolor vs. Profoto shootout. - link jest gdzieś na forum...
dziękuję za wszelką pomoc
Naczytałem się na forum wątków (czasem i kłótni:) ) na temat czasów błysku lamp quantuum i mam mętlik w głowie...
czy ktoś ma rzetelną specyfikację na temat czasów błysku lamp PT300 R+300 i R+600??? Nie dziwię się, że masz mętlik. Pytasz o czas 0,5 który ma niewielkie znaczenie, naprawdę. W dodatku nie ma rzetelnej specyfikacji lamp quantuum (zresztą inne chińczyki - to samo), tzn nigdzie nie podają czasu t 0,1. Rzetelnie to by było gdyby go podawano i to dla każdego poziomu mocy, co 1 EV. Bo ten czas błysku się zmienia w zalezności od ustawienia pokrętła mocy. A producenci podają go tylko dla pełnej mocy. Dla mniejszych - nie. czasmi podają od-do - nalezy sie domyślać, że to min i max mocy.
Najtańsza sensowna lampa z krótkim błyskiem R+300 Digital HS http://quantuum.pl/detal.php?id=2150&lang=pl&curr=PLN
ale nawet tam robią sobie jaja i nie podają czasów błysku. Tzn jakiś przedział czasów podają, ale nie wiadomo jaki to czas i przy jakim położeniu potencjometru mocy
Powiedz co chcesz zamrozić, a ja ci powiem czy dasz rade. Ile będzie światła zastanego. Jakie body, jaka metoda synchronizacji - też podaj. Koniecznie.
Czasami ludzie nie wiedzą, że wcale nie potrzebują tego, co myślą, że potrzebują :)
W studyjnym błyskaniu szczególnie :)
ok, przede wszystkim dzięki za odzew, domyślam się oczywiście, że to czas t 0,5, a prędkość rzędu 1/1500s przy minimum mocy wydaje się dość dużo... ale może właśnie tylko się wydaje...
myślałem o lampie Digital HS, ale nie jestem pewien czy chcę te 500zł dokładać...
Co do zamrażania: jakie są szanse by w studio lampą R+600 z radarem (chyba to zżera najmniej światła?) zamrozić np. kopniętą przez dziecko piłkę (klasyczną futbolówkę)? (brak światła zastanego)
kolejna sprawa: spadające na modelkę suche liście? oraz wersja bardziej ekstremalna: liście dmuchane przez niewielki wentylator (światło zastane j.w.)
i jeszcze: dziewczę stoi w zwiewnej sukience i dmucham NA nią ;) wentylatorkiem - zamrożę ruch sukienki?
i na deser: modelka stoi a element jej sukienki (szeroki pasek z materiału takiego jak sukienka - chyba coś a'la tafta) zostaje podrzucony do góry i spada swobodnie - w tym czasie błysk (światło zastane j.w.)
Body D700 - mam do wyboru 3 opcje synchro: radio Rf-603(synchronizuje do 1/200), kabel i fotocela
dzięki za pomoc
Jeśli masz jakieś własne przykłady tego co mogę zamrozić lampą Q 300Ws i 600Ws to napisz proszę
Nie mam do dyspozycji tych lamp.
Na zwykłych quantuumach zamrozisz opisywany ruch tak jak na tym zdjęciu z piłką (materiały broncolora, w innym watku). Krawędź będzie nieostra, będzie rozmyta na pare pikseli.
Jesli się orbi minatury do netu to starczy. Na plakacie będzie widoczne.
Ruch lisci - to jest chyba wolno, więc starczy. Piłka w podrzucie w momencie max wysokosci "staje" na ułamek sekundy. Jak trafisz wtedy to jest ostra. Kopnieta futbolówka - nieostrość na kilka pikseli. Reszta podobnie - sukienka itd.
Nie wiem na ile perfekcjonistą jesteś. Jednych takie mrożenie zadowoli, inni są niezadowoleni.
chyba trochę jestem perfekcjonistą :|
ale jeśli na miniaturach nie widać to jakoś to przełknę...
z tą sukienką mi trochę szkoda... ale trudno.
A powiedz mia tak: mam do wyboru R+300 (czas 1/800 - 1/1500) R+600 (jak obok) oraz PT-300 (1/700 - 1/1700) - którą sam wybrałbyś, by mieć najlepsze mrożenie? Rozmiaru studia nie bierzemy chwilowo pod uwagę.
z tą kopniętą futbolówką to rozmycie chyba jednak byłoby na plus, zawsze to jakaś dynamika na zdjęciu...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/140779599exifY-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/140779599&exif=Y.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/140779600.pg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/140779602-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/140779602.jpg)
http://www.pbase.com/fafniak/image/140779599 to link do pierwszego zdjęcia - exif się wyświetla
lampy marko flash + ten przenośny chińczyk
czas chyba 1/125 synchro
moc lamp ok połowy
(swoją drogą rozmyte krawędzie dodają zdjęciu.... chyba że jest inna potrzeba
którą sam wybrałbyś, by mieć najlepsze mrożenie? .
R+600 - bo będziesz pracował na połowie mocy w stosunku do ustawienia R+300
z tą kopniętą futbolówką to rozmycie chyba jednak byłoby na plus, zawsze to jakaś dynamika na zdjęciu...niestety to nie będzie duże przesunięcie, nie wygląda to jak ruch, tylko jak nieostrość.
fafniak dzięki za zdjęcia, hmm... no szału nie ma... jeśli ta piłka będzie wyglądać tak jak szal to faktycznie, nieostre zdjęcie i kropka.
R+600 miałem właśnie na uwadze. Będę mógł wynieść do ogrodu przed studio, rozwinąć 20m przedłużacza i pobłyskać plenerowo w mało słoneczny dzień. 300Ws by chyba nie wydoliła...
dzięki za przykłady i wskazówki
.:Gerard:.
08-01-2012, 00:20
Kolego mmmkkk
Właśnie zacząłem budować swoje studio domowe a widzę ze jesteś zainteresowany kupnem lampy ja wczoraj zamówiłem taki zestaw http://photostudio-shop.de/online-shop.html?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=65&category_id=8
może koledzy którzy znają się doradza czy warto a ja dowiem się czy zrobiłem dobry zakup.
Powiem szczerze, że ja mam obawy co do Twojego przyszłego statywu, który ma udźwignąć 3,5kg lampę i jakby nie było dłuuugi softbox. Ja rozważałem statywy quantuum AIR 260cm ale jak zobaczyłem wagę lampy od razu zmieniłem na solidniejsze 395cm AIR. na pewno nie rozłożę ich do końca bo mam ledwo 3m wysokości do dyspozycji zatem będą jeszcze stabilniejsze. Jak przyjdą i zamontuję lampę + 120cm oktę na tym statywie to dam znać jak stabilne wszystko jest.
Co do lampy to jestem zdecydowany na razie na R+600 a potem jeszcze jedna taka i na deser PT-300 (ma nieco krótszy czas błysku niż R+300)
i na deser PT-300 (ma nieco krótszy czas błysku niż R+300) :mrgreen:jak uda ci się to praktycznie pokazać to stawiam ci piwo :)
ile to masz % róznicy w tych czasach błysku?
w jednej lampie rozmycie na 6 pikseli, w drugiej na 4 piksele - jest o co się bić?
ThomasVoland
08-01-2012, 09:27
Nie lepiej maila do quantuuma napisać? Odpisują w 1 dzień. PT-300 to bardzo amatorska lampa, ale najbardziej mnie denerwuje w niej, że zapniesz jakiś większy modyfikator i po chwili jej smutno. Muszę używać drugiego statywu, który podpiera lampę żeby nie opadała. Porażka. Trzeba to będzie kiedyś rozebrać i jakoś przerobić żeby mocniej trzymało. No i 50W jako światło modelujące to przy przy BD z gridem daje tyle światła co świeczka.
uuu, no to nie ma o co się bić.
dzięki za wskazówkę z tym uchwytem od PT-300.
czytałem wcześniej o "smutniejących" lampkach, ale dotyczyło to raczej lamp typu CY, Jincośtam, itp...
co do przeróbki uchwytu, może pomogą dodatkowe podkładki z gumy, albo takie ząbkowane?
ThomasVoland
08-01-2012, 18:53
Właśnie o gumie myślałem, najprostsze rozwiązanie. W razie dalszych problemów można pomyśleć nad wykręceniem tego mocowania i zastąpieniem go całkiem innym (jest na dwóch śrubkach). Tylko skąd wziąć takie mocowanie... No ale tym się będę martwił jak guma nie podoła. Póki co PT musi mi wystarczyć na main light, ale coraz bardziej się zastanawiam czy na pewno będę chciał to wymienić na quantuuma R czy jednak coś lepszego i niestety droższego. Te R też nie powalają mocą żarówki modelującej, nie mają chyba żadnych nakładanych kopuł do zasłonięcia palnika w transporcie ani kopuły osłaniającej palnik. To chyba lampy nie wiele bardziej pro od PT, może poza tym, że nie smutnieją chyba.
Co do R mogę się wypowiadać jak już kurier dojedzie (R+600 w drodze) - mnie właśnie ta różnica w cenie "sugeruje", że dostanę coś naprawdę dobrego, ale równie dobrze mogę się mylić. Na razie zamówiłem 1 lampę i zobaczę czy wystarczy mi mocy z różnymi modyfikatorami (okta120cm, soft 80x120, 60x90, 60x60 i BD 42cm z gridem i dyfuzorem) następne 2 lampy dokupię trochę pod dyktando tej 600Ws. Skupiam się tylko na Quantuumach i wersjach albo PT albo R. Ciekawi mnie czy wszystkie/większość PT ma problem z "ukłonami" czy tylko Ty masz niefart...
ThomasVoland
08-01-2012, 19:14
Z tego co na necie czytałem to nie tylko ja. Ale jak się coś lekkiego założy to będzie ok. Ja zapinam na nią BD 70 cm z gridem (swoją droga 300ws do tego to za mało do zdjęć beauty, jakby bd był srebrny jak większość, a nie biały to pewnie byłoby 'na styk').
a jak blisko modelki stawiasz BD? Masz przy tym jakieś światło zastane?
ThomasVoland
08-01-2012, 19:26
Blisko ale nie jakoś mega, tak żeby nos nie był znacznie mocniej naświetlony od reszty. Przysłony wysokie więc i mocy trzeba. A grid też bierze bardzo dużo no i biały pochłania więcej niż srebrny. Po blendach widzę że o wiele więcej. Jakbym użył czegoś innego np zwykłego softboxa, to pewnie mocy byłoby aż nadto.
daniel4g
08-01-2012, 23:34
A pomijając konieczność zastosowania lampy większej mocy możesz napisać coś na temat różnic w świetle dawanym przez biały oraz srebrny BD? Stoję właśnie przed takim wyborem i nie jestem do końca zdecydowany który wybrać.
a propos bialy czy srebrny BD.
Poki nie zobaczysz zdjecia to nie zrozumiesz roznic. Slownie to mozna tylko napisac , ze bialy daje bardziej miekkie swiatlo. I tyle mozna slownie.
Musisz zobaczyc i to dokladnie przeanalizowac bo roznice nie sa kolosalne aczkolwiek czasami te niuanse sa kluczowe.
I jeszcze jedna uwaga odnosnie BD. Tajemnica ladnych twarzy w BD to makijaz profesjonalny. Jak go nie zrobisz (modelce nie sobie) to mozesz sie skrecac w chinskie S zmieniac kolory BD na czarny w kropki bordo oraz zmieniac jego polozenie a i tak efekt bedzie do ..py.
A co do mocy to z mojego doswiadczenia 750 tki moga byc za mocne jesli chcesz otwierac bardziej niz 8.
Warto miec (niestety) 750 i 400. Trzysetka faktycznie moze nie byc najlepsza ale nie przekreslalbym jej.
ThomasVoland
09-01-2012, 05:45
Różnica jak wszędzie - biały daje dużo miększe światło. Wychodziłem z założenia, że jak będę chciał ostrzejszego to najwyżej zwiększę odległość (chociaż to nie do końca to samo), ale jakby było światło za twarde to już problem byłby o wiele większy. Zresztą srebrny też może kiedyś dokupię, ale najpierw potestuję różnicę w jakimś studio. Najważniejsze żeby grid do bd mieć, on ma bardzo duży wpływ na światło.
Różnica jak wszędzie - biały daje dużo miększe światło. Wychodziłem z założenia, że jak będę chciał ostrzejszego to najwyżej zwiększę odległość Załóż grida (plaster miodu). Z tym, że biały daje dużo mieksze światło się nie zgodzę. Bardziej zależy to od tego czy powierzchnia odbłyśnika jest matowa czy zupełnie gładka. W dodatku na gładki BD można naciągnąć dyfuzor i masz miękciej. Wg mnie ma się opcje kombinowania, więc to obojetne jaki BD się kupi. Zdecydowanie ważniejsza jest średnica.
ThomasVoland
09-01-2012, 11:06
Używam grida. Dyfuzor też mam.
Dziś rozpakowałem nowiutką R+600, nadziałem na statyw AIR 395cm (stabilne jak nie wiem co), założyłem BD 42cm, zawołałem bratową i wychodzi na to, że zoom2 miał dużo racji "Tajemnica ladnych twarzy w BD to makijaz profesjonalny. Jak go nie zrobisz (modelce nie sobie) to mozesz sie skrecac w chinskie S zmieniac kolory BD na czarny w kropki bordo oraz zmieniac jego polozenie a i tak efekt bedzie do ..py." :D
Ale jutro jak będę miał więcej czasu spróbuję coś zamrozić tym quantuumem i wrzucę efekty.
Czy ktoś mógłby jeszcze rozjaśnić mi temat fotoceli, bo w instrukcji lampy o tym nie ma. Mianowicie, nie widzę na lampie żadnego włącznika fotoceli - czy ona jest cały czas aktywna jeśli do lampy nie jest nic podłączone przez gniazdo synchro, a wyłącza się jeśli wsunie się wtyczkę do gniazda? jak to jest?
wiem, mogę jutro sprawdzić ale niecierpliwy jestem :)
http://www.fotoserwis.lublin.pl/sklep/lampy/sklep04.htm
tam znajdziesz wszystko co cie interesuje.
p.s. a instrukcji (tej samej co w linku) nie dostałeś z tym lampiszonem?
http://www.fotoserwis.lublin.pl/sklep/lampy/sklep04.htm
tam znajdziesz wszystko co cie interesuje.czasów błysku dokładnie to tam jednak nie podają. A o to nam chodzi.
A bo Pan panie Jacku to by wszystko chciał tak jak w Erze o pardon już w T-mobile.
A tak poważnie to ja fokusowałem się wyłącznie na problemie ze obsługą trybu pracy fotoceli.
Bo tak zrozumiałem ostatnie pytanie kolegi mmmkkk.
I oczywiście masz rację ,że ta instrukcja jest eufemistycznie rzecz ujmując lekko-półśrednia
instrukcja jest faktycznie bardzo lakoniczna i nie mówi nic o funkcjonowaniu fotoceli. Sprawdziłem sobie tak namacalnie i wychodzi na to, że jeśli do gniazda synchro jest podpięta wtyczka - fotocela nie działa. Aktywuje się dopiero po wyjęciu wtyczki z gniazda synchro.
No i wyzwala lampkę z czasem migawki 1/8000 sek :D:D:D
a możesz wrzucic fotke bialej sciany z D700 z czasem 1/8000 swieconej tylko ta lampa?
wystarczy sama biala sciana bez bratowej.
pewnie, tylko już jutro, teraz jestem już w domu a bratowa nie chce się upubliczniać na necie.
sprawdzałem oczywiście czy światło się wyrabia by oświetlić cały kadr - no i się wyrabia bez problemu. Zapewne chodzi tu o to co pisał wcześniej Jacek_Z na temat zamrażania: światło lampy świeci przez powiedzmy ok 1/1000sek przy ustawieniu lampy na 1/8 mocy. Zatem migawka z prędkością 1/8000 sek zdąży otworzyć się i zamknąć w czasie trwania błysku lampy.
Zrobiłem jeszcze taki teścik: Ustawiłem czas migawki 1/400sek, odpaliłem lampę przez fotocelę a w tym czasie bratowa machała do mnie szybko ręką tak jakby "na dowidzenia" - palce wyszły rozmyte na kilka pikseli (tak jakby nie ostre). potem ustawiłem migawkę na 1/1000 sek i zamroziło ją dokumentnie. Totalne zero rozmycia.
Proszę zatem zdjęcie ściany, lampa z reflektorem standardowym ok 4m od ściany, aparat przy lampie, czas migawki 1/8000s, ISO 200, f/4, moc lampy 600Ws prawdopodobnie 1/16 ew. 1/8 - zapomniałem sobie :]
wyzwalana fotocelą za pomocą SB-800 w trybie M (1/64 mocy)
pełny eksif w pliku
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mkfotografia.com/1.jpg)