Zobacz pełną wersję : Monitoring terenu wokół budynku wielorodzinnego
Azazel85
07-01-2012, 04:02
Mam pytanko, może ktoś jest albo choć otarł się o podobny temat :)
Wspólnota mieszkaniowa myśli o monitorowaniu (swojego) terenu wokół budynku wielorodzinnego (niewielka zieleń, przede wszystkim zaparkowane auta).
Chodzi o samo zapisywanie w pętli obrazu z ostatnich powiedzmy 48h, które w razie czego można zatrzymać/kopiować, i obejrzeć.
I teraz, czy można to zrobić jakoś "samodzielnie"?
Tzn. kupić po prostu kilka kamer (4 - max 6) które przesyłałyby sygnał (najwygodniej chyba bezprzewodowo) do jakiegoś serwera, który rejestrowałby cały czas obraz, z zapętlonym zapisem np wspomnianych 48h wstecz (chodzi o możliwość skopiowania wybranego fragmentu, np jakiegoś zdarzenia zarejestrowanego przez taki monitoring które miałoby miejsce np 24h wcześniej).
Nie wiem, możliwe że bredzę, tak to sobie po prostu wyobrażam :)
Wiem że są firmy które specjalizują się w monitoringu czy telewizji przemysłowej - ale tacy zazwyczaj krzykną zmiękczającą nogi kwotę, dlatego zastanawiam się na ile jest to wykonalne bez ich pomocy, szczególnie że chodzi o chyba mało skomplikowany system.
I jeszcze kwestia prawna, czy do czegoś takiego wymagane są jakieś zezwolenia czy coś? Albo jakieś obostrzenia, co w zasięgu widzenia kamery może być a co nie (wiadomo, że nikt sąsiadom w okna nie chce zaglądać, jak wspomniałem chodzi głównie o miejsca parkingowe i zieleń wokół budynku).
Z góry dzięki za info i wszelkie sugestie;)
Jedna sugestia: przed zakupem przetestuj w praktyce jakość obrazu z tych kamer. Miałem kiedyś nieprzyjemność zobaczyć, że czasem taki "monitoring" można sobie w buty wsadzić, bo jakość nagrania jest tak podła, że nie można odczytać numeru rejestracyjnego auta :/
RobertMiernik
07-01-2012, 12:06
Jakiś czas temu montowałem coś takiego dla jednej z firm, nie zajmuję się tym na normalnie ale jakiś większych problemów nie było.
Używałem:
Rejestrator DVS-32LE-U - 3000 zł
2 dyski 2TB (pewnie jeden Ci wystarczy) - 360 zł
DVS-600IR-V - 270 zł
Rejestrator może być za duży dla Ciebie ale bez problemu znajdziesz coś podobnego.
Pamiętaj tylko o użyciu porządnego stabilizowanego zasilacza do kamer i koniecznie używaj kamer po kablu koncentrycznym a nie tych po skętce, po koncentryku od razu prąd idzie i połączenie jest stabilniejsze.
Ogólnie polecam bardzo Błażeja Ryczka z telewizja-przemyslowa.pl nie dość, że pomógł w konfiguracji (przez telefon) to jeszcze przed zakupem miał czas i ochotę na 15 min rozmowę o samych podstawach...
przede wszystkim 48h to stanowczo za mało....nie zdażysz wytrzeźwieć, a już będzie po ptakach .Firmy wezmą więcej ,ale rozwiązują problemy ,o których przeciętny Kowalski nawet nie pomyśli..
1. Jeśli są lampy wokół ,warto zobaczyć dokąd dochodzą przepusty kablowe celem położenia okablowania (ułatwienia pracy).
2. Dobór kamer w zależności od oświetlenia terenu- najlepiej dzień /noc z mech. filtrem podczerwieni.
3. Takowy obiektyw ogniskową trzeba dopasować indywidualnie.
4. Ilość kamer od tego co chcemy zobaczyć...całość czyli nic lub dobrze wykrojony kawałek terenu ,z którego coś będzie widać.
5. Bezprzewodowo, hmmm mogą nie muszą być jebitne problemy z tym. Nailepiej przewód.
6. Sprzęt nie z Castoramy ani z Obi itp.
to tak na szybko ,więcej infotrmacji jak chcesz to na priw..
telefonicznie szybciej i dokładniej...
Co do kasy ...
Nie przegiąć w taniości,ale też nie szaleć .
Można serwery Ip dedykowane zastosować i wtedy każdy ma podglad.
Jeśli jest kablówka to wrzucic obraz w jeden z kanałów TV ,każdy ma podgląd wtedy, ale to już insza inszość
Pamiętaj o jednej istotnej sprawie, nawet najlepsze analogowe kamery do monitoringu to tylko 720 linii, czyli uzyskujesz z nich obraz o trochę wyższej rozdzielczości niż VGA. Montaż monitoringu analogowego ma sens jeżeli kamera obejmuje stosunkowo mały obszar, bo wówczas szczegółowość nagrania z niej jest akceptowalna, co wymusza stosowanie większej liczby kamer. Oczywiście są też kamery Mpix'elowe o wyższych rozdzielczościach, ale ich ceny to trochę inna półka i rejestratory też są inne (oczywiście droższe).
Chcesz bardzo ogólnie zobaczyć na jaką jakość możesz liczyć, stań w planowanym miejscu montażu kamery, nagraj komórką filmik w jakości VGA i obejrzyj go sobie na komputerze. Będziesz mógł ocenić czy warto wydawać kilka tysięcy złotych na nagrania takiej jakości(rejestrator, 5 kamer, okablowanie i montaż), bo może się okazać (i najpewniej tak będzie), że oszczędzanie na ilości kamer spowoduje tak niską jakość obrazu, że pieniądze przeznaczone na zamontowanie układu lepiej byłoby przepić.
Podobnie jak koledzy sugeruję zlecenie ewentualnego montażu monitoringu wyspecjalizowanej firmie, najlepiej z umową precyzującą jakość obrazu (np. odczyt numerów rejestracyjnych, rozpoznanie twarzy itp.), kamery bezprzewodowe sobie daruj. Zamontujesz coś taniego na szybko, a sąsiedzi będą spodziewać się cudów jak z amerykańskich filmów i na koniec wyjdziesz na złodzieja albo gamonia.
KaleidoStar
07-01-2012, 18:56
Napisz do Canokina, może coś doradzi. A jakby jednak decyzja o firmie była, to mam człowieka wysoko siedzącego w City Security;]
dwa razy rozpoznałem po nagraniu kiepskiej jakości miłych sąsiadów którzy ocerali się swoimi autkami o mój samochód
pomimo bardzo słabej jakości dało się rozpoznać samochody sprawców (jedno z nagrań - noc , parking z dostępem ograniczonym
- czyli głównie mieszkańcy i w miarę stały skład autek)
monitoring w budynku wielomieszkaniowym , nie mam pojęcia o szczegółach - wiem tylko że zapis leży 30 dni i jest realizowany
chyba na zasadzie 1 klatka na sekundę
zapis na 2 dni - za mało
jakość zapisu - zalezy czy dostęp do parkingu jest ograniczony (zarówno dla aut jak i "obcych z buta")
jeśli ograniczony - jakość może być niższa ...zaś jeśli jest ryzyko uszkodzenia np przez dowolne inne auto
- jakość powinna być taka aby w każdych warunkach odczytać nr rejestracyjny (czyli np podczas nocnego deszczu)
pracuję w firmie która czymś takim między innymi się zajmuje
- póki co odpuścicie sobie kamery IP (koszty kamer i serwera)
- rejestrator jakikolwiek (polecam APER) ale 16 kamer - na pewno rozbudujecie.
- bezprzewodówkę wybić sobie z głowy - zakłócenia, kanały współdzielone itp.
- zasilanie - z lamp typu latarnia - nie bardzo się da bo włączanie są tylko wieczorem
- ogólnie trzeba uważać na źródła światła w polach widzenia kamer..
- lepiej więcej kamer niż szersze plany
- ustawić detekcję ruchu i dać 5-10 klatek /s zamiast nagrywać cały czas nagrywać 1kl/s
Jak jest taka możliwość to proszę zrobić 1 kanał w kablówce z tego monitoringu, aby każdy mógł sobie popatrzeć na parking.
Ale po co? Żeby gdy się trafi nieuczciwy sąsiad to znał dokładnie wszystkie słabe strony monitoringu?
RobertMiernik
08-01-2012, 22:26
Sąsiad i tak będzie znał - komuś nieuczciwemu wystarczy jeden spacer w kółko budynku i będzie znał, sąsiad spacerujący trzy razy dziennie będzie je znał czy zobaczy nagranie czy nie.
A z tym kanałem w kablówce - zajebiaszczy pomysł!
szkoda życia na oglądanie ekranu z podglądem na parking - od tego są zawodowcy ;)
jak się coś stanie - szuka się zapisu i tyle :)
jackrabbit
08-01-2012, 22:53
szkoda życia na oglądanie ekranu z podglądem na parking - od tego są zawodowcy ;)
jak się coś stanie - szuka się zapisu i tyle :)
ale niektorzy nie maja co robic i beda sobie siedziec i robic robote za darmo, szczegolnie stare babcie.. wiec to chyba dobry pomysl :)
RobertMiernik
08-01-2012, 23:05
Nawet nie o tym myślałem, chociażby na gości czekasz, to odpalasz 10 min wcześniej i może zdążysz jeszcze poodkurzać jak ich na parkingu zobaczysz :p
Co do kamer ,które tutaj kolega oferował 700,600 linii są dobre pod warunkiem ,że rejestrator taką ilość przyjmie ,a nie sam ma 400 ;))
Ale kolego ,masz teraz zapewne jaśniej w głowie... :))
Ale to nie ma przyjaciół w wf rmach City Security ;)) albo nie pracował...
Co do firm . Wybierz lokalną, mniejszą niż korporacyjną , takie firmy stać na to ,żeby co dziennie przyjeżdżali serwisanci i coś poprawiali czego się nie da poprawić. Firmy mniejsze nie stać na taki wydatek w ramach gwarancji, drożej ,ale lepiej..
Hej, trochę odgrzeję kotleta.
Widzę, że niektórzy z Was mają do czynienia CCTV, więc może będą mi w stanie pomóc.
Otóż mam sobie jedną kamerkę IP. Taką typową IP. Bez żadnych innych wyjść, tylko LAN. Ta kamerka sobie patrzy na bramę wjazdową na teren zakładu i jest ok. Tylko teraz, przy okazji przebudowy całej instalacji alarmowej, dokładamy sobie CCTV. Dla odmiany taką typową analogową telewizje przemysłową z rejestratorem, dyskiem itd. I teraz pytanie. Czy jest sposób, żeby tę kamerę IP, co już sobie wisi, wpiąć jakimś magicznym sposobem do rejestratora analogowego? Rejestrator już kupiony, kable położone, wszystko się właśnie podpina do kupy. Z wyjątkiem tej jednej kamery. Człowiek, który to wszystko montuje twierdzi, że pewnie się da, ale on takich fikołków nigdy nie robił, więc pewności nie ma. Sugeruje, żeby albo zostawić tę, co jest (i obsługiwać, jak dotychczas) albo wymienić na taką, co będzie współpracować z rejestratorem. W ostateczności tak właśnie zrobię, bo chciałbym mieć wszystkie kamery wpięte pod rejestrator. Ja przypuszczam, że jest coś takiego, co by umożliwiło podłączenie kamery IP pod analogowy rejestrator. No bo co to za filozofia w sumie? Wszystko stoi w serwerowni. Rejestrator jest wpięty w sieć, kamera IP też. Teraz by wystarczyło koło rejestratora postawić jakiś pierdzielnik, który byłby jednym kabelkiem podłączony do sieci i zalogowany do kamery i który przechwytywał by z niej obraz, a drugim kabelkiem (BNC) przekazywał ten obraz analogowo do rejestratora. Czy ktoś coś takiego wymyślił?
ostatnio wyceniałem kamery analogowe ,a później pomyśleli o IP . I z tak świeżych informacji to wyceniłem rejestrator z licencją na kamery IP i z możliwością podłączenia analogowych.... czy się da tak jak mówisz?? Muszę poszperać , jak coś to na priv.
Dodatkowo okaże się ,że braknie Ci dysku po tygodniu ,dwóch...zależy od jakości i ilości danych z kamery ip
Wiesz co, temat już nieaktualny. Że są rejestratory hybrydowe, to ja wiem. Ale jam mam kupiony zwykły, analogowy i przecież nie będę zmieniał. Dowiedziałem się jednak, że pierdzielniki, o których pisałem wyżej istnieją, jak najbardziej (się to dekoder IP nazywa i są wersje dla jednej, dla dwóch, czterech kamer), ale ich ceny po prostu zwalają z nóg. Dużo prościej i taniej będzie powiesić tam po prostu inną kamerę.
Mam u siebie monitoring terenu w okół domu już od paru lat, w tym czasie rozbudowywałem i modernizowałem.
Ceny dziś są tak niskie, że śmiało można montować bez obaw na zrujnowanie kieszeni.
Miałem kilka kamer analogowych o bardzo dobrej jakości obrazu, ale potrzebowałem puścić sygnał w sieć domową a rejestrator który posiadałem niestety nie miał takiej opcji.
Zakupiłem za całe 500zł ! 4 kanałowy rejestrator cyfrowy DVS-04LE, posiada on wejścia analogowe oraz gniazdo LAN. Sam rejestrator przetwarza obrazy analogowe, więc na podglądzie 32"LCD obrazik jest jak żyleta.
Całe sterowanie oraz podgląd i wszystkie dodatkowe opcje wykonuje się z poziomu przeglądarki. Można z dowolnego komputera w sieci po zalogowaniu mieć dostęp do wszystkiego.
Dodatkowo oprogramowanie pozwala na dołączenie kamer IP łącznie wszystkiego może być 36szt. Wspaniale można konfigurować pola detekcji, period - godziny w których ma działać lub nie działać wykrywanie ruchu.
Cała masa przydatnych rzeczy jest no i CENA !!! nie jakieś tam tysiące złotych tylko 500.
Testowałem też kamery IP Megapikselowe SANYO ale tak naprawdę obraz przyzwoity zaczyna się dopiero od 4MPix a tu cena bez obiektywu to jest około 2500zł.
Najlepiej się spisują na zewnątrz kamery z czujnikami D/N CCD 1/3" SONY superHAD do tego obiektywy koniecznie z auto irys, dobre w cenie i jakości są Fujinon.
Trzeba zaznaczyć, że wymagania stawiane kamerom zewnętrznym są dużo większe, gdyż panują tam jednak bardzo zmienne warunki oświetleniowe.
Ale przyzwoitą kamerę ze stałym obiektywem 8mm łącznie z podgrzewaną obudową można kupić dziś za niecałe 1000zł. Obraz z niej z pewnością będzie przewyższał cyfrówki nawet te 1,3Mpix.
Przyzwoite ceny są w firmie ALKAM-SECURITY, ale i Delta i wiele wiele innych jest.
Wiesz co, temat już nieaktualny. Że są rejestratory hybrydowe, to ja wiem. Ale jam mam kupiony zwykły, analogowy i przecież nie będę zmieniał. Dowiedziałem się jednak, że pierdzielniki, o których pisałem wyżej istnieją, jak najbardziej (się to dekoder IP nazywa i są wersje dla jednej, dla dwóch, czterech kamer), ale ich ceny po prostu zwalają z nóg. Dużo prościej i taniej będzie powiesić tam po prostu inną kamerę.
dlatego jest taniej zakupić rejestrator :)) jak coś.. nawet tani i poprzez wyjście monitorowe zapdać sygnał na drugi do podglądu, ale....
wszystko można zrobić ,ale im bardziej "wyrafinowane " sposoby to gorzej działa w praktyce...
co do rejestratorów za 500 zł . Do domu tak , natomiast dla obcego nie stosuje , zawsze są kłopoty....(chyba Prawo Murphiego )
ech...
co do rejestratorów za 500 zł . Do domu tak , natomiast dla obcego nie stosuje , zawsze są kłopoty....(chyba Prawo Murphiego )
ech...
Ja rozumiem, że nie opłaca się montować taniego sprzętu, nie tylko dla tego, że jest zawodny, ale dla tego, że mały zysk jest ze sprzedaży. To jest tak zawsze jak firma nie ma odwagi cenić się za swoje usługi tak by było to dla niej opłacalne a swój zysk stara się generować właśnie na marży z kosztownego sprzętu.
Rejestrator o którym napisałem jest powszechnie stosowany w systemach monitoringu i niska jego cena wcale nie oznacza zawodności czy jakiejkolwiek ułomności.
Ja rozumiem, że nie opłaca się montować taniego sprzętu, nie tylko dla tego, że jest zawodny, ale dla tego, że mały zysk jest ze sprzedaży. To jest tak zawsze jak firma nie ma odwagi cenić się za swoje usługi tak by było to dla niej opłacalne a swój zysk stara się generować właśnie na marży z kosztownego sprzętu.
Rejestrator o którym napisałem jest powszechnie stosowany w systemach monitoringu i niska jego cena wcale nie oznacza zawodności czy jakiejkolwiek ułomności.
???
Nie do końca rozumiem Twą wypowiedź, tym bardziej, że opieram swą opinie na doświadczeniu i jak napisałem na prawie Murphiego. Znajomi montują to i im działa. To zależy też jakiemu klientowi to montujesz i jakie ma oczekiwania, więc bym był daleki od mieszania w tym odwagi co do wyceny.. Dodatkowo za "usługi" nikt nie chce zapłacić należycie; tylko u lekarzy nikt nie marudzi jak ma za 15 minut wywalić 100 zł bez rachunku...
W tej chwili rynkami w branżach rządzą "wielkie firmy " zaniżające ceny, a o wycenie danej firmy w szczególności jednoosobowej decyduje "chlebak" .To on wygania co rano do roboty...
Podłącze się do tematu. Na mojej ulicy zapanowała dziwna moda na psucie zamków w drzwiach, garażach itp. Dowcipniś poprostu zapycha zamek przez włożenie jakiś metalowych elementów- dzieje się to zazwyczaj w biały dzień aby było śmieszniej u mnie aby zapchać zamek "dowcipniś" przeskoczył bramę... a to mnie wyjątkowo wkqur.......... W związku z tym że szukam jakiejś małej kamerki z własnym zasilaniem (lub niekoniecznie) która by miała jakąś detekcje ruchu i możliwość zapisu materiału. Mogła by by też przesyłać obraz do komputera bezprzewodowo itp ale to wymóg nie konieczny. Budżet czym mniej tym lepiej :). Ideałem byłoby zaopatrzenie się w rejestrator i kilka kamerek ale jakoś narazie nie czuje potrzeby robić u siebie domu wielkiego brata. Ewentualnie szukam jakiegoś prostego urządzenia które byłoby czujnikiem ruchu ale alarmowało by mnie w domu sygnałem dźwiękowym o wkroczeniu na mój teren intruza. Jakieś pomysły ?
Boryszuk
29-02-2012, 15:48
Ewentualnie szukam jakiegoś prostego urządzenia które byłoby czujnikiem ruchu ale alarmowało by mnie w domu sygnałem dźwiękowym o wkroczeniu na mój teren intruza. Jakieś pomysły ?
Może TU (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199585) lepiej zapytaj ;)
Buehehehee... :mrgreen: Nawet własną pamięć mają. Tylko w takich urządzeniach ciężko odtworzyć zapisany materiał. ;-)
Boryszuk o tym samym pomyślałem ale wiesz ja potrzebuje na już :) a jednego pieska już mam ale do zastosowań stróżowo-obronnych się nie nadaje.
miron19j
29-02-2012, 16:45
najprościej to czujnik ruchu, taki jak w lampach ogrodowych i jakiś cichy dzwonek. Ktoś włazi na teren, to u Ciebie odzywa się brzęczyk.
Taka KAMERKA (http://allegro.pl/kamera-ip-sony-wifi-500tvl-czytnik-kart-sd-soft-pl-i2167126340.html) spełniałaby chyba wszystkie Twoje oczekiwania poza ceną. Biorąc jednak pod uwagę możliwość schwytania gościa i pociągnięcia go do poniesienia kosztów za straty, mogłaby się opłacać.
Taki system można rozbudować w oparciu o jakiegoś Netbooka i mamy rejestrator łącznie z podglądem docelowo nawet na kilka czy kamer.
Obudowa to koszt kilkudziesięciu zł.
Szukam zestawu do monitoringu domu. Min. 4 kamery zewnętrzne z czujką ruchu (w tym IR), nagrywaniem i możliwością podglądu przez www. Polecicie coś w rozsądnej cenie?