Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Toscana
JaroPienza
06-01-2012, 22:23
Żeby nie było ,że Toskanię pokazuje często i każde z moich zdjęć mogło mieć taki tytuł. Jest w pierwszym zdjęcia moim zdaniem pokazana ta kwintesencja
Toscana B&W
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/4328/dsc8603web.jpg)
Bonus
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img710.imageshack.us/img710/6585/dsc8594web.jpg)
Bartek_902
06-01-2012, 23:08
Świetne obydwa kadry ! Patrząc na nr 1 miałem wrażenie że to zima :)
JaroPienza
06-01-2012, 23:14
W sumie to zimę mamy ;) Bez śniegu ,ale za to z mgłami
Jedynka ciekawa Jarku....na drugim jak na moje oko zbyt miekko, choc jest to ok, to nie na calym obrazku, selektywnie bym widzial mijsca ostrzejsze;)
JaroPienza
07-01-2012, 00:41
Jedynka ciekawa Jarku....na drugim jak na moje oko zbyt miekko, choc jest to ok, to nie na calym obrazku, selektywnie bym widzial mijsca ostrzejsze;)
szuuuumiało więc od szumiałem i na miękko podałem
Twoje zdjęcia świetnie ilustrują to co opisuje Dario Castagno w swoich książkach.
ostrytux
07-01-2012, 01:35
Dla mnie zdecydowanie numer jeden!
grudzinsky
07-01-2012, 01:36
Toscana B&W - poprosze na sciane do salonu w dwoch kwadratach na plotnie o rozmiarach min 60cmx60cm - ile i gdzie mam kase przeslac? ;)
dawno tak dobrego zdjecia nie widzialem tu na forum. Mistrzostwo swiata! gratki!
No ciekawe to spojrzenie w BW.Pozdrawiam
Fota nr 1 zdecydowanie odstaje in plus od dwójki, ciekawa odsłona tego miejsca w b/w dobre zdjęcie aczkolwiek wolę Twoje z kolorem i światłem
Dwójka w mojej ocenie, odstaje od jedynki , mało szczegółu, dość płasko, to dobra miejscówka, szczególnie ciaśniejsze wykadrowanie tego kościółka ( kapliczki ? ) zasługuje na uwagę, oczywiście w świetle :)
maniak666
07-01-2012, 15:39
Twoje zdjęcia świetnie ilustrują to co opisuje Dario Castagno w swoich książkach.
He he pamietasz Jarku-kiedys Ci o nim wspominalem. Widze ze nie tylko mnie nie jest obcy.
Jedynka zdecydowanie choc jakims tam fanem BW nie jestem.
malasana
07-01-2012, 15:42
Jedynka swietna, minimalizm podkresla delikatnosc i subtelnosc toskanii. Po raz kolejny obiecuje sobie sie tam wybrac;)
JaroPienza
07-01-2012, 17:06
He he pamietasz Jarku-kiedys Ci o nim wspominalem. Widze ze nie tylko mnie nie jest obcy.
Jedynka zdecydowanie choc jakims tam fanem BW nie jestem.
To widzę że tylko mi jest obcy i trzeba to zmienić ;)
Bonus dla mnie kapitalny.
Jedynka tutaj zdecydowanie wygrywa, świetne zdjęcie. :)
Oba pięknie się prezentują, ale nigdy w życiu nie pokazywałbym ich razem, a przynajmniej nie obok siebie.
JaroPienza
07-01-2012, 22:42
Oba pięknie się prezentują, ale nigdy w życiu nie pokazywałbym ich razem, a przynajmniej nie obok siebie.
w zasadzie drugie jest jako bonus. Nie jestem z niego zadowolony w 100% i jest jako ciekawostka
2 jest wcale nie mniej ciekawe od 1. Dałbym je w jakimś tryptyku z tym klimatem :)
maniak666
08-01-2012, 00:11
To widzę że tylko mi jest obcy i trzeba to zmienić ;)
To najlepiej zacznij od debiutu- "Za duzo slonca Toskanii"
Przednia zabawa-polecam.
jarekf34
08-01-2012, 01:02
Jedyneczka dla mnie jest super, chyba jeszcze nie widziałem takiej odsłony w Twoim wykonaniu :)
Mi się obie podobają, niemniej 1-ka to jest TO: kadr, konwersja i ... w efekcie klimat :D
Bardzo ładnie!
Mariusz_007
29-02-2012, 15:25
Kolega JaroPienza przez skromność nie chwali się, że w marcowym nr DCP właśnie to zdjęcie zostało docenione - cytat:
"Zdjęcie zachwyca kompozycją. Jarosław pięknie zagrał kształtem i formą, a konwersja do czerni i bieli pozwoliła uzyskać niezwykle czysty i graficzny obraz.:
W nagrodę otrzymał książkę - serdecznie gratuluję i życzę dalszych sukcesów :)
wolnyslimak
29-02-2012, 16:11
Pod tytuł jakoś bardziej 1-ka mi pasuje. Toscana jak malowana.
JaroPienza
29-02-2012, 17:00
Kolega JaroPienza przez skromność nie chwali się, że w marcowym nr DCP właśnie to zdjęcie zostało docenione - cytat:
"Zdjęcie zachwyca kompozycją. Jarosław pięknie zagrał kształtem i formą, a konwersja do czerni i bieli pozwoliła uzyskać niezwykle czysty i graficzny obraz.:
W nagrodę otrzymał książkę - serdecznie gratuluję i życzę dalszych sukcesów :)
Dzięki za info. Redakcja DCP nie zechciała mnie poinformować o tym (ale to chyba normalne u nich). Nagrody nie dostałem. Może dla tego że nikt z redakcji nie poprosił mnie o niego :(
Szkoda. Chyba się obrazimy na tą redakcję.
Mariusz_007
29-02-2012, 17:44
Liczę, że wszystko dobrze się skończy i, że u Ciebie nie będzie takiej sytuacji jak tutaj: http://dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=6908
JaroPienza
29-02-2012, 18:28
Liczę, że wszystko dobrze się skończy i, że u Ciebie nie będzie takiej sytuacji jak tutaj: http://dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=6908
było juz i na tym forum,ale chyba nic to nikogo nie nauczyło. Napiszę maila zobaczymy co odpiszą :D
mateosite
29-02-2012, 19:37
w dwójce obciąłbym nieco nieba
JaroPienza
29-02-2012, 22:26
1 na nie , 2 super !
:D
Na pierwszym planie drzewo zbyt wyraźne.Także na drugim planie zbyt wyraźny wierzchołek.W tego typu fotografii wszystkie plany powinny być bardziej ujednolicone tonalnie zamiast tak się wyróżniać jak drzewa na pierwszym i drugim planie.Doskonale uchwycone barwy budynku w PG.
Dotyczy pierwszej fotografii.
JaroPienza
01-03-2012, 23:33
Na pierwszym planie drzewo zbyt wyraźne.Także na drugim planie zbyt wyraźny wierzchołek.W tego typu fotografii wszystkie plany powinny być bardziej ujednolicone tonalnie zamiast tak się wyróżniać jak drzewa na pierwszym i drugim planie...
Sam taką zasadę wymyśliłeś ? W zasadzie to natura ,a nie jakaś sztuczka magiczna.
Super, Jarku. Nigdy nie widziałem takiego podejścia do Toskanii.
Publikacja się należała, szkoda tylko, że Polskie wydanie jest bardzo słabe przy Brytyjskim.
JaroPienza
04-03-2012, 21:38
Super, Jarku. Nigdy nie widziałem takiego podejścia do Toskanii.
Publikacja się należała, szkoda tylko, że Polskie wydanie jest bardzo słabe przy Brytyjskim.
Dokładnie to Pani od publikacji mojego zdjęcia napisałem ;)
Dziękuję
jarekf34
29-03-2012, 22:34
No ja dopiero dzisiaj przeglądając marcowy nr. DC dostrzegłem jedyneczkę z postu. Gratki Jarku.
JaroPienza
29-03-2012, 22:39
No ja dopiero dzisiaj przeglądając marcowy nr. DC dostrzegłem jedyneczkę z postu. Gratki Jarku.
Dzięki