PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Amarantowo...

PABLOOK
06-01-2012, 20:12
...dzień się zaczyna.

Wschód widziany ze wzgórza Varden (Norwegia Środkowa).
W tle Alpy Sunnmøre z 222 widocznymi szczytami górskimi.
Oczywiście w kadrze tylko mały wycinek.

*** Zapraszam ***

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/aafb38c62c20c540-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

*** Dziękuję ***

Nikonozaur
06-01-2012, 20:30
Monumentalnie, wielki spokój aż bije, Podoba mi się, ale czuję, że w dużym formacie fota naprawdę rozwija skrzydła.

PABLOOK
06-01-2012, 20:44
Monumentalnie, wielki spokój aż bije, Podoba mi się, ale czuję, że w dużym formacie fota naprawdę rozwija skrzydła.

No tak Andrzeju, na papierze zawsze to ciekawiej wygląda niż miniaturka w necie ;).
U mnie tylko A3+ na podorędziu jest, ale i tak prezentuje się całkiem ciekawie.
Ale nic nie zastąpi widoku na żywo. A dzień był wyjątkowo udany i dłuuuugi... ;).
Tu skończyliśmy, a rozsądniejszym było by powiedzieć rozpoczęliśmy następny dzień naszej fotoekspedycji.
Przepiękne miejsce. Nastrój udziela się niebywale, także człowiek chłonie całym sobą :).
Tym bardziej, że byliśmy tam prawie sami, nie licząc jednego "helmutowskiego" busa, który i tak szybciutko zawinął rano opony.
A wracając jeszcze do zdjęcia, to światło było tego poranka niesamowite. Tutaj początek i kolory jeszcze mocno w róże i amaranty uciekały.
Jak znajdę chwilkę czasu, to postaram się obrobić i zaprezentować następne kadry, które pięknie zobrazują, jak światło zmienia swoją barwę w zależności od pory.
Pozdrawiam :).

Greg77
06-01-2012, 20:58
Podoba sie pawle, ale jak na moje oko, lekkoz za czerwono...

Nikonozaur
06-01-2012, 20:58
[...] Jak znajdę chwilkę czasu, to postaram się obrobić i zaprezentować następne kadry, które pięknie zobrazują, jak światło zmienia swoją barwę w zależności od pory.
Tak, znam to bardzo dobrze. Na "moim" miejscu w Norwegii można całą noc przesiedzieć (słoneczko w lipcu tu nie zachodzi), pstrykać co parę minut fotkę i wszystkie będą inne mimo, że w ten sam punkt wycelowane. Niestety w 2008 roku, zaczynając przygodę z aparatem jeszcze tego nie dostrzegałem... :shock: Ot młody to durny. ;)

JaroPienza
06-01-2012, 21:15
Podoba sie pawle, ale jak na moje oko, lekkoz za czerwono...

Też mi się lekko za czerwono wydaje. Rozumiem chmury szczyty oświetlone, ale cienie? Mi nie pasuje

PABLOOK
06-01-2012, 21:28
Też mi się lekko za czerwono wydaje. Rozumiem chmury szczyty oświetlone, ale cienie? Mi nie pasuje

Oczywiście, że pasować nie musi ;).
Żaden to konkurs, czy wystawa ;).
Wywoływałem tego nefka kilka razy, klikając i szukając WB takiego który mi najbardziej by pasował.
Przy bardziej "prawidłowych" kolorach klimat uciekał mi bardzo szybciutko, a nie tak zapamiętałem tamto miejsce, tamtą chwilę. Każdy ma oczywiście prawo do własnej oceny prezentowanego zdjęcia i jak najbardziej każde zdanie szanuję. A mi właśnie tak się najbardziej podobało i tak to właśnie przedstawiłem. I nie mam zamiaru nikomu udowadniać, że tak tam było, gdyż moim zdaniem mija się to z celem. Nie uprawiam fotografii reportażowej, jak niejednokrotnie podkreślałem i efekt finalny to nic innego jak wizja autorska.

P.S. To tak Jarku jak z Twoimi ostatnimi kadrami z mgiełkami w roli głównej. Fiolety, niebieskości itp. Masz prawo do własnej interpretacji i przedstawiania zarejestrowanej sceny. A czy takie kolory naturalnymi są, hmm... ;).

diablo1
06-01-2012, 22:00
Dobrze to przedstawiłeś,mi tam kolor nie przeszkadza a nawet podobuje i dobrze,że przedstawiasz swoją wizję :)

JaroPienza
06-01-2012, 22:12
Oczywiście, że pasować nie musi ;).
Żaden to konkurs, czy wystawa ;).
Wywoływałem tego nefka kilka razy, klikając i szukając WB takiego który mi najbardziej by pasował.
Przy bardziej "prawidłowych" kolorach klimat uciekał mi bardzo szybciutko, a nie tak zapamiętałem tamto miejsce, tamtą chwilę. Każdy ma oczywiście prawo do własnej oceny prezentowanego zdjęcia i jak najbardziej każde zdanie szanuję. A mi właśnie tak się najbardziej podobało i tak to właśnie przedstawiłem. I nie mam zamiaru nikomu udowadniać, że tak tam było, gdyż moim zdaniem mija się to z celem. Nie uprawiam fotografii reportażowej, jak niejednokrotnie podkreślałem i efekt finalny to nic innego jak wizja autorska.

P.S. To tak Jarku jak z Twoimi ostatnimi kadrami z mgiełkami w roli głównej. Fiolety, niebieskości itp. Masz prawo do własnej interpretacji i przedstawiania zarejestrowanej sceny. A czy takie kolory naturalnymi są, hmm... ;).

Nie chciałem Ci Pawle podnieść ciśnienia. Tylko wydaje mi się dość czerwono.

PABLOOK
06-01-2012, 22:26
Nie chciałem Ci Pawle podnieść ciśnienia. Tylko wydaje mi się dość czerwono.

Jarku, daleko do zmian w moim krwioobiegu ;). I mam nadzieję, że tak pozostanie jak najdłużej. Znamy się już trochę, forumowo oczywiście. I wiesz doskonale, jakie jest moje podejście do fotografii i zdjęć prezentowanych na forach. Jak największy dystans do nich, komentarzy które pod nimi się pojawiają i przede wszystkim do własnej osoby. Najważniejsze, aby mieć dużo frajdy i dobrej zabawy :).
A co do "czerwoności", to kilka słów wyjaśnień z mojej strony w poście powyżej.

Kulten
06-01-2012, 22:52
Kolorystycznie nie mój świat ale to co mi się na prawdę nie podoba do kadr :|. Ok, rozumiem, że będąc tam na żywca pieściłeś swoje oczy tym widokiem ale zdjęcie jakoś czuję, że odebrało temu miejscu całą jego siłę, przestrzeń i oddech. Te pierwszoplanowe wzgórki wprowadzają za duży dysonans a jednocześnie cięzko określić czym są :) .

PABLOOK
06-01-2012, 22:55
... Te pierwszoplanowe wzgórki wprowadzają za duży dysonans a jednocześnie cięzko określić czym są :) .

No i tutaj Marcinie się różnimy. Dla mnie to bardzo ważny element kompozycyjny w tym kadrze. Mam rozumieć, że Ty wolałbyś kadr czysty, bez przedplanu ?

Kulten
06-01-2012, 23:00
No i tutaj Marcinie się różnimy. Dla mnie to bardzo ważny element kompozycyjny w tym kadrze. Mam rozumieć, że Ty wolałbyś kadr czysty, bez przedplanu ?

Tak ale gdyby na tych wzgórzach w tle było lepsze światło :) . Prawdopodobnie gdybym tam był o tej porze, to bawiłbym się tylko szerokim kątem tylko. I nie dlatego, że głównie posiłkuję się takim szkłem ale ze względu na wspomniane światło, a właściwie jego niedostatki :).

PABLOOK
06-01-2012, 23:06
Tak ale gdyby na tych wzgórzach w tle było lepsze światło :) . Prawdopodobnie gdybym tam był o tej porze, to bawiłbym się tylko szerokim kątem tylko. I nie dlatego, że głównie posiłkuję się takim szkłem ale ze względu na wspomniane światło, a właściwie jego niedostatki :).

Także bardzo lubię szerokie spojrzenie, ale w tym przypadku najmniejszego sensu nie było, aby wyciągać i zapinać je do zestawu. Jednak to dosyć duża wysokość była i jeszcze większa odległość. Także jedynie dłuższe szkiełka w użyciu były.
A co do kadru, jak już wcześniej napisałem, jest kilka innych z tego pięknego poranka. Z przedplanem i bez niego, także w niedługim czasie postaram się coś tam jeszcze pokazać.
Może i Ty znajdziesz cosik dla siebie ;).

Kulten
06-01-2012, 23:13
Spoko spoko. Nie musisz się tak krygować :), to nie jest konkurs piękności hehe.

PABLOOK
06-01-2012, 23:14
Spoko spoko. Nie musisz się tak krygować :), to nie jest konkurs piękności hehe.

To całe szczęście, bo ja już grzywkę elegancko zaczesałem ;):razz::mrgreen:.

Kulten
06-01-2012, 23:17
To całe szczęście, bo ja już grzywkę elegancko zaczesałem ;):razz::mrgreen:.

A ja już smoliłem cholewki :-P.

zaza67
06-01-2012, 23:20
Fajnie sie na to zdjecie patrzy .

maniak666
07-01-2012, 00:41
... podejście do fotografii i zdjęć prezentowanych na forach. Jak największy dystans do nich, komentarzy które pod nimi się pojawiają i przede wszystkim do własnej osoby. Najważniejsze, aby mieć dużo frajdy i dobrej zabawy :).

Ooooo-swiete slowa Pawle. Tez tak mam.:wink:
A co do foty-nie ukrywam ze nie porwalo tym razem.
Sam nie wiem co mi nie pasuje-ale jak cos od razu mi siedzi to oki, tym razem pomimo wielu podejsc jakos nie moge jej zalapac. Wiec nic na sile.
Pozdrawiam

krzysztofz24
07-01-2012, 00:54
Widoczek bardzo zacny, kadr mi sie podoba. Fajny pierwszy plan z tymi kamieniami, dobrze urozmaica dol. Bardzo dobre niebo zaserwowala tutaj matka natura. No ogolnie bardzo dobry norweski fot. Co do czerwonego, to tez bym go.widzial troszke mniej na zdjeciu(poza niebem, niebo bez zmian;-)). Ogolnie sie podoba:-).

ostrytux
07-01-2012, 01:32
Fotografia do mnie przemawia, kadr jak i kolorystyka!

Natomiast co do dystansu i przyjemności to ja, powtórzę ja :) mam czasem wątpliwości czy aby na pewno dla Wszystkich :) najważniejsza jest frajda a nie pozytywne komenty, oceny, statusy, gwiazdki, punkciki, 'przyjęcie foty', średnia ocen itd. itd. Fajnie gdy nie ma to dla fotografa znaczenia a najważniejszy jest FUN znaczenia gorzej gdy jest zupełnie odwrotnie, generalnie moje zdanie jest takie przecież to nie wyścig o złote kalesony!

To oczywiście taka ogólna uwaga nie kierowana do Ciebie Pawle!

Locter
07-01-2012, 05:50
Coś w tym jest, ale do konca mi nie pasi. Kadr bardzo monumentalny, kolory... niby ok, ale ale, nie wiem.

Radek_1
07-01-2012, 12:06
Dla mnie przepiękne. Pozazdrościć wypadu i możliwości oglądania takich zjawisk...

PABLOOK
07-01-2012, 12:48
Pięknie powitał :).
Widzę, że nie każdemu odpowiada taka ilość czerwieni w kadrze ;).
Zatem przygotowałem wersję z innym WB.
Wielka prośba do Was, która wersja jest bardziej przyswajalna?
Dziękuję :).

Wersja II

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/24f76a17e1a62493-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

Locter
07-01-2012, 12:51
Dla mnie zdecydowanie druga wersja lepiej wygląda.

rainer
07-01-2012, 13:10
Potwierdzam, druga wersja znacznie lepsza. :)

Kulten
07-01-2012, 13:13
Yyyy, sorki ale dla mnie żadna choć 2jka jest jednak gorsza gdybym miał się na którąś ostatecznie zdecydować. Ale dodam, że na 2jce woda wygląda strasznie teraz :) .

creep
07-01-2012, 14:57
Mi jednak Twoje pierwsze podejście bardziej pasowało.

ALF
07-01-2012, 21:12
2 bardziej, ale na 1 za dużo czerwieni, na 2 zieleni.
Byłeś albo po piwie, albo zmęczony (co na jedno wychodzi), bo nigdy nie miałeś takich problemów z WB ;)

Sobek00
07-01-2012, 22:17
Lubie ten spokój który towarzyszy Twoim pracom . Niektórzy pisali ze monumentalny ja bym powiedział to spokój który wciąga i zaraża. Działa jak mantra. Ciekawe co jeszcze nam odsłonisz - co jeszcze zobaczymy z Norwegii?
W maju tego roku wybieram się do Norwegii - mam nadzieje że zmierzę się choć w kilku procentach z takimi kadrami jakie nam serwujesz.

jarekf34
08-01-2012, 01:15
Jak już mam wybierac to napewno pierwsza wersja jest o wiele, wiele lepsza.

PABLOOK
08-01-2012, 10:16
2 bardziej, ale na 1 za dużo czerwieni, na 2 zieleni.
Byłeś albo po piwie, albo zmęczony (co na jedno wychodzi), bo nigdy nie miałeś takich problemów z WB ;)

Coś w tym jest o czym piszesz ;).
Ale tak to jest, że jak człowiek zbyt długo się zastanawia, kombinuje, klika, patrzy, klika, to już sam nie wie jak będzie lepiej ;). Tutaj faktycznie z WB trochę się porozjeżdżałem. Ale co tam, poczytałem, pomyślałem, zrozumiałem. Myślę, że za jakiś czas usiądę jeszcze raz do tego poranka i wtedy uda się wpasować tam gdzie trzeba :).

Pięknie dziękuję wszystkim za poświęcony czas i skrobnięcie kilku słów :).

Hoobie
08-01-2012, 13:20
Myślę, że z Twoim doświadczeniem i pracami jakie tu prezentujesz, możemy być "spokojni" o element przedstawienia danego miejsca w takich kolorach, jakie je zastałeś.
Nie było mi dane fotografować w norweskiej krainie i zdaję sobie sprawę, że światło może być tam czasami zaskakujące/niespotykane. Dlatego nie będę spekulował odnośnie WB.
Mi się ta praca podoba ... w pierwotnej wersji. Pewnie było krwisto i ... i już ;)

krzysztofz24
08-01-2012, 15:26
Pawel ja mialen na mysli, zeby po prostu zdjac selektywnie czerwonego ze zdjecia. Zaznaczyc w Ps narzedziem, jakim ci sie akurat podoba;-) I zdjac duzo czerwonego z zasniezonych szczytow I troche z wody. Niebo raczej bez zmian, no moze odrobinke mniej. WB na poerwszym zdjeciu jest lepiej trafiony wg mnie niz na 2. Tylko ten czerwonu troche zaszalal;-). Ale czasem warto zostawic fote na jakis czas I podejsc do niej pozniej na swiezo.
W kazdym razie korygowalbym tylko selektywnie kolor.