Zobacz pełną wersję : Sprawa JPEG w D70S - znowu :-)
Robię zdjęcia głownie w JPEgach.
Jak ustawić D70S-kę żeby kolory nie były takie wyprane? Z D50 wychodziły naprawdę ładniejsze:-(
bawisz sie w amatorksie foty - wejdz w menu i ustaw zdjecia na VIVID
powinno wystarczyc - najprostrze zalatwienie sprawy jednym ustawieniem
pozdro
olo
Już tak zrobiłem i nie załatwia samo takie przestawienie sprawy :-(
Czemu w JPEgach? Niedorosłem jeszcze do RAWów najwyraźniej :-)
Ja pracuje na takich ustawieniach z JPG: w menu optimize image na custom, przestrzen barw na mode III, ostrosc +1, tone comp -1/0 (w zaleznosci od potrzeb), saturacja noraml no i to by bylo na tyle nie jest najgorzej, aha no i jeszcze balans bieli, na zewnatrz robie na cloudy/shade, przy lampie na auto/lampa, w wiekszosci sytuacji kolory mi odpowiadaja, pozdrawiam
PS. jak juz nic nie da sie zrobic zostaje RAW :wink:
Wielkie dzięki bipi87 !
Sprawdzę jakie da mi to rezultaty.
tak jak mowi bipi- modeIII, mozna tez podkrecic saturacje:) i bedzie bardziej kolorowo:)
Tak mozna podkrecic saturacje tylko ze wtedy wychodzi zbyt kolorowo tzn. kolory sa przesycone i az nienaturalne, przynajmniej takie jest moje odczucie, kontrastu (tone comp) tez nie ma co za duzo rozkrecac, bo czern wychodzi za gleboka i tez nieciekawie to wyglada :]
Jacek Wrzesińsk
24-02-2007, 18:28
A ja na lampie mam ustawione cloudy-1,kolory wychodzą przy tym ustawieniu nieźle.
thumbtack
26-02-2007, 18:07
witam!
Wczesniej pstrykalem troche na analogach, ale ograniczany przez brak funduszy na wywolywanie filmow, stwierdzilem ze lepiej wydac raz wiecej i kupic lustrzanke cyfrową. tym oto sposobem od niedawna jestem prawie szczescliwym posiadaczem D70s 18-70 kit i napotkalem pare problemów z jakością. Czuje się zagubiony w poszukiwaniach, czytaniu, robieniu testów i chyba mam paranoje... Wiec proszę o pomoc doświadczonych użytkowników bo zaczynam wątpić.Nie wiem czy to wina mojej niewiedzy, czy sprzętu. Zamieszcze link do zdjecia i prosiłbym o spojrzenie na nie pod kątem kompletnie technicznym bo zdaje sobie sprawe ze reszta na uwage średnio zasluguje.P:)problemy pojawiają sie w takich wlasnie sytuacjach, głownie w cieniach. przejsc tonalnych momentami po prostu nie ma:/ i teraz pytanie. czy to jest norma? To zalezy jeszcze od programu w jakim dane zdjecie otwieram ale to juz zdaje sie osobna kwestia ( choc nie ukrywam chetnie przeczytam wskazówki na kazdy temat)
nie chcialem zakladac nowego tematu wiec pisze w powiedzmy powiązanym.
link do zdjecia: http://img180.imageshack.us/my.php?image=testfj6.jpg
prosze o pomoc bo strasznie mnie to drazni!!!
Ps. dodam ze po wrzuceniu do netu wyglada duzo lepiej niz ten sam plik na kompie. tego tez nie jestem w stanie zrozumiec
po pierwsze to chyba troche ciemno.
Kraftsman
26-02-2007, 19:03
witam!
Wczesniej pstrykalem troche na analogach, ale ograniczany przez brak funduszy na wywolywanie filmow, stwierdzilem ze lepiej wydac raz wiecej i kupic lustrzanke cyfrową. tym oto sposobem od niedawna jestem prawie szczescliwym posiadaczem D70s 18-70 kit i napotkalem pare problemów z jakością. Czuje się zagubiony w poszukiwaniach, czytaniu, robieniu testów i chyba mam paranoje... Wiec proszę o pomoc doświadczonych użytkowników bo zaczynam wątpić.Nie wiem czy to wina mojej niewiedzy, czy sprzętu. Zamieszcze link do zdjecia i prosiłbym o spojrzenie na nie pod kątem kompletnie technicznym bo zdaje sobie sprawe ze reszta na uwage średnio zasluguje.P:)problemy pojawiają sie w takich wlasnie sytuacjach, głownie w cieniach. przejsc tonalnych momentami po prostu nie ma:/ i teraz pytanie. czy to jest norma? To zalezy jeszcze od programu w jakim dane zdjecie otwieram ale to juz zdaje sie osobna kwestia ( choc nie ukrywam chetnie przeczytam wskazówki na kazdy temat)
nie chcialem zakladac nowego tematu wiec pisze w powiedzmy powiązanym.
link do zdjecia: http://img180.imageshack.us/my.php?image=testfj6.jpg
prosze o pomoc bo strasznie mnie to drazni!!!
Ps. dodam ze po wrzuceniu do netu wyglada duzo lepiej niz ten sam plik na kompie. tego tez nie jestem w stanie zrozumiec
Tak to jest, kiedy zdjęcie wywoływane jest przez automat a nie przez człowieka, tj. inaczej mówiąc kiedy fotografujesz do formatu jpg. Zapomnij o jpg, przejdź na NEF - skorygujesz bezboleśnie ekspozycję a przejścia tonalne powyciągasz sobie na krzywej.
witam!
prosiłbym o spojrzenie na nie pod kątem kompletnie technicznym
Dotknąłeś złożonej problematyki. Przede wszystkim wygląda, jakby to zdjęcie miało za mało światła - chyba, żeś celowo tak zarządził? Nie widzę tam ISO i nie wiem, jakie jest, ale pewnie wysokie. Jeśli robiłeś aparatami klasycznymi, to miałeś wyłącznie fotograficzne metody wpływania na obrazek - czas, przysłona, głębia ostrości, manewrowanie światłem.
W aparacie cyfrowym masz wiele ustawień, która kształtują obraz. Musisz dokładnie zgłębić ten temat - mam nadzieję, że zapoznałeś się z instrukcją Twojego aparatu?
Poza tym to zdjęcie wiele nie mówi o Twoim problemie - a wygląda na interesujący w zamyśle akt.
Pozdrawiam.
Jacek Wrzesińsk
26-02-2007, 20:56
To fakt!Nic z tego zdjęcia nie wynika,podaj parametry i powiedz co chciałeś uzyskać a co nie wyszło.
Władca Pixeli
27-02-2007, 06:14
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=224060#post224060
fotozbig
01-03-2007, 23:20
do oglądania zdjęć nie używaj nigdy windowsowskiego podglądu tylko przeglądarek. Polecam osobiście darmową przeglądarkę Picasa 2. Optymalizują one zawsze trochę obraz i jest on dużo ciekawszy jak ten ogladany pod Windows.
Osobiście zdjęcia robię w jpg. i RAW i dużo szybciej!!!!! i łatwiej !!!!! wywołuje te drugie i poddaje drobnej korekcji , np rozjasnianie cieni, przycinanie, itp. we wspomninej Picasie2 jak PS. Obecnie do PS siadam jak muszę zrobić jakieś karkołomne cuda.
Wracając do tematu. Jak chcesz mieć lepsze przejścia tonalne to rób w RAW, a jeśli jpg. to adobeRGB.
pozdr
do oglądania zdjęć nie używaj nigdy windowsowskiego podglądu tylko przeglądarek. Polecam osobiście darmową przeglądarkę Picasa 2. Optymalizują one zawsze trochę obraz i jest on dużo ciekawszy jak ten ogladany pod Windows.
Osobiście zdjęcia robię w jpg. i RAW i dużo szybciej!!!!! i łatwiej !!!!! wywołuje te drugie i poddaje drobnej korekcji , np rozjasnianie cieni, przycinanie, itp. we wspomninej Picasie2 jak PS. Obecnie do PS siadam jak muszę zrobić jakieś karkołomne cuda.
Wracając do tematu. Jak chcesz mieć lepsze przejścia tonalne to rób w RAW, a jeśli jpg. to adobeRGB.
pozdr
no to jeszcze zależy jaka winda bo xp IMO ukazuje fotki naprawdę z klasą (tylko do oglądania oczywiście)