PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon PC-E 85mm f/2.8 - proszę o radę

Master56
06-01-2012, 18:17
Witam wszystkich
Zwracam się z prośbą do wszystkich co mają lub mieli szkło Nikon 85mm f/2.8 PC-E o pomoc.
Chce zakupić d700+85mm PCE
lub
D7000 + 60mm (ostateczność)
Do zdjęć – biżuteria, zegarki.
Pewnie że lepszy będzie ten pierwszy zestaw, ale chcę kogoś popytać co ma ten obiektyw. Czy jest to dobry wybór do mojego zastosowania? jakieś rady, czy nawet cyknąć parę fotek. Cena jest wysoka, więc wole popytać żeby później nie żałować. Aparat ma służyć do zdjęć biżuterii.
Co o tym sądzicie?
Warto zainwestować w 85mm i d700? czy będzie spora róźnica między I a II zestawem
Pozdrawiam wszystkich proszę o pomoc.

mOSAd
07-01-2012, 03:25
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale coś tam cyknąłem (biżuteria na alledrogo :)), coś tam czytałem. Zestaw pełnoklatkowy jest tu na wyrost zdecydowanie. Jeżeli kontrolujesz światło to D700 ma tylko jedną przewagę. Lepszą dynamikę w postprocesie, czyli z RAWów można trochę lepiej te wszystkie bliki, czernie i niuanse oddać. Ale to może być niezauważalna różnica w praktyce i bym się nią nie sugerował. Szczególnie w studio (domowym). Zdjęcia i tak robisz na niskim ISO. Przewaga D700, czyli właśnie dobre wysokie ISO oraz mała głębia - nie są potrzebne. O wiele większe znaczenie będzie miało światło, pomysł, kolory, pokierowanie odbiciami, doświetleniem itd.

TOP67
07-01-2012, 21:18
D7000 ma jeszcze jedną przewagę. Przy dużym odchyleniu TILT-a pracujemy na brzegu pola obrazowego obiektywu. Dla formatu DX jest on zdecydowanie bliżej środka i da lepszą jakość. Sama GO też jest większa. Domyślam się, że potrzebujesz położyć GO, aby objąć np. rozłożoną kolię?

zdyboo
07-01-2012, 21:20
Tyle, że w wizjerze DX niemal nie widać rozkładu ostrości przy pokłonie. Wizjer DX jest do tego za mały. Nie wiem jak w przypadku LV, bo mój tilt już u nowego właściciela.

TOP67
07-01-2012, 21:29
W studio, to można sobie policzyć kąt na kalkulatorku ;)

HYPER
07-01-2012, 21:33
mama d700 i pc-e 85mm, ale prawde mowiac odkad go dostalem (85mm na swieta) to nie mialem nawet 20 minut zeby zrobic jakies fotki. jesli jednak bedziesz potrzebowal jakichs konkretnych sampli to moge cos dla Ciebie zrobic. daj znac jak cos.