PDA

Zobacz pełną wersję : GameCodes a legalność

Aeon88
06-01-2012, 17:42
Siemka,

Wiem że temat pewnie dziecinny, ale co będę owijał w bawełnę - lubię sobie pograć :)

Do tych celów używam głównie platrofmy steam bo kupuję online, mam odrazu co chcę i nie muszę chomikować pudełek. Jednak ceny niektórych gier w Steam Store są masakryczne (90zł CoD4 w STEAM, 50 w MediaMarkt). Dlatego szukając ostatnio alternatywy znalazłem stronkę www.gamecodes.pl gdzie jest prowadzona cyfrowa dystrybucja gier przez sprzedaż kluczy online.

I teraz pytanie, CZY TO JEST LEGALNE? Tysiące ludzi to kupuje miesiac w miesiąc, aktywują te klucze i grają, piszą że niby wszystko ok, ale są ludzie którym przez takie klucze konta poblokowali... A ja swojego nie chce stracić bo troche $ w nie włożyłem i kilka gierek na nim mam..

Kupował ktoś z Was coś tam kiedykolwiek?

costi
06-01-2012, 18:06
Najprostsza metoda - założyć oddzielne konto na taką grę.

Aeon88
06-01-2012, 18:18
To nie jest takie proste jak Ci się wydaje. Ludzie piszą że im poblokowali konta po x czasu od kupienia gry/gier. Kupię jedną, będzie ok, kupię drugą, będzie ok, kupię dziesiątą, a po 2-3 miesiącach całe konto pójdzie spać gdzie wydam na nie np 300zł. Nie stać mnie na takie luksusy.

Sęk w tym że ci ludzie mogli kupić ciul wie skąd te klucze a myśleli ze kupili od GameCodes (jest w cholere oszustów na alledrogo), stąd moje pytanie czy ktoś u źródła (STEAM, EA) dowiadywał się co do legalności takich kluczy. Ja pytanie zadałem na STEAM Support, ale wątek założyłem bo na moje ostatnie pytanie odpowiedzieli mi po 2 tygodniach więc może prędzej się tu dowiem co i jak...

Greg77
06-01-2012, 19:49
Wiem cos tylko na temat Batllefielda i tam BF3 kosztuje 109zl co jest normalna cena, przynajmniej u mnie mozna juz w sklepie kupic BF3 za 29euro......
Jednak z tego co zauwazylem sprzedaja tez tak zwany BF3 RU czyli rosyjski klucz z ograniczeniami regionalnymi, ktory nie oszyukujmy sie jest tez na allegro w podobnej cenie ok 50zl, to juz jest 100% walek a moze nie walek a klucz kupiony z kradzionego numery karty kredytowej, klucz bedzie dziala, ale moga zablokowac jego region jak dosja, ze byl kupiony z lewej karty.
Jezeli sprzedaja takie gry to znaczy, ze kreca jakies walki i chyba bym nie ryzykowal.....

Wlasnie zerknalem na konta Xbox Live i sa w normalnych cenach, wiec chyba sa legalni......choc sam juz nie wiem....

cheyenne
06-01-2012, 19:57
Wielokrotnie kupowałem klucze u gamecodes.
Działo się to na przestrzeni ostatnich 3 lat.
Często były to doładowania xbox live oraz punkty microsoft, czasami klucze do gier.
Ostatnimi czasy kupiłem kod do starcraft 2.
Nigdy nikt nie zablokował mi konta.

Zapewne gamecodes kupuje klucze hurtem, stąd niskie ceny.
Na tej samej zasadzie można kupić np. u operatora minuty które potem np. markety sprzedają pod swoim szyldem.
Wielu producentów gier preferuje pobranie gry z ich serwera (np. Blizard) i odblokowanie jej kodem.
W działalności gamecodes nie widzę nic niepokojącego.

Greg77
06-01-2012, 20:04
spoko, ale wiem na 100%, ze ruski BF3 to walek i brlokuja region na te klucze, bo nie mozna nic innego zrobic, czytalem wypowiedz na forum BF pracownika EA Polska

costi
06-01-2012, 20:57
Tak samo wałkiem są kupowane hurtem np. w Indiach klucze (za śmieszne pieniądze), które mają jednak w licencji ograniczenie o zakazie sprzedaży (czy wręczy użytkowania) poza określonym rejonem. Wtedy jak złapią to jest problem.
Co do samego gamecodes, to ciężko mi się wypowiedzieć. Wydaje mi się, że jest to legalne, w końcu to nie jest jakiś tam koleś z Allegro, który dziś jest, a jutro go nie ma, gdyby były wałki z kluczami, to raczej szybko zostaliby zwinięci.

To nie jest takie proste jak Ci się wydaje. Ludzie piszą że im poblokowali konta po x czasu od kupienia gry/gier. Kupię jedną, będzie ok, kupię drugą, będzie ok, kupię dziesiątą, a po 2-3 miesiącach całe konto pójdzie spać gdzie wydam na nie np 300zł. Nie stać mnie na takie luksusy.
A to problem założyć więcej niż jedno konto? ;) Jedna gra = jedno konto, jeśli chcesz się zabezpieczyć na maksa, to to jest najprostsza metoda.

Aeon88
06-01-2012, 21:51
no to bez jaj 1 gra = 1 konto = 1 email i zabawy z przelogowaniem za każdym razem jak chcę pograć w coś innego, nie mówiąc o znajomych których mam na 1 koncie a na innym miał już nie będę. Chce mieć wszystko w 1 miejscu a nie 20 kont robić bo mam 20 gier. To nie tak ma działać.

jackrabbit
06-01-2012, 22:31
na steamie trzeba sledzic promocje, czasami sa swietne dile, ja tylko tak kupuje :mrgreen:

thorcik
06-01-2012, 22:35
na steamie trzeba sledzic promocje, czasami sa swietne dile, ja tylko tak kupuje :mrgreen:

Oj tak, świąteczne deale były przecudne, wzbogaciłem się o 5 tytułów za śmiszną kasę ;o)

Wcześniejsze promocje też były milutkie, za nieduże pieniądze kupiłem komplet Civ IV i Civ V z dodatkami ;o)

Aeon88
07-01-2012, 00:42

też kupuję tylko jak są promocje bo "normalne" ceny są z kosmosu (CoD4 za 25 euro - śmich! w Media można pudełkowe BlackOPS i MoH 2010 kupić za 50zł a co dopiero CoD4).

Ale coś nie mogę doczekać promocji 2 tytułów najbardziej mnie w tym momencie interesujących czyli CoD4 i NFS HP.. A 100zł za tak stare gry nie uśmiecha mi się dawać.

PS. A gra ktoś w NFS World? :P

jackrabbit
07-01-2012, 01:07
a gra ktos w BF2? :)

Majek
07-01-2012, 13:34
Ja tak przy okazji tematu BF3... Czy wersja PC jest kompatybilna w sieci z PSową? Bo nie wiem, czy brać na kompa, czy na kuńsolę. Znajomi grają na PC, a mnie tak chodzi po łbie, żeby się na sofie przed TV rozwalić. Tylko że nigdy jeszcze nie grałem w FPSa na padzie. Bardzo hardzior?

Greg77
07-01-2012, 13:46
a gra ktos w BF2? :)

Grywam, ale BF2 BC

Ja tak przy okazji tematu BF3... Czy wersja PC jest kompatybilna w sieci z PSową? Bo nie wiem, czy brać na kompa, czy na kuńsolę. Znajomi grają na PC, a mnie tak chodzi po łbie, żeby się na sofie przed TV rozwalić. Tylko że nigdy jeszcze nie grałem w FPSa na padzie. Bardzo hardzior?

Nie nie jest kompatybilna, nie zagrasz z ludzmi z PS3 ani z ludzmi z Xboxa, jak i oni nie zagraja z PC....co uwazam nie jest zbyt madre.

jackrabbit
07-01-2012, 13:54
Nie nie jest kompatybilna, nie zagrasz z ludzmi z PS3 ani z ludzmi z Xboxa, jak i oni nie zagraja z PC....co uwazam nie jest zbyt madre.

czy ja wiem, jak patrze jak kolega gra w rozne FPS na PS przy pomocy pada to wydaje mi sie ze przetrwalby dlugo z PCtowcami

Aeon88
07-01-2012, 15:18
chciałeś napisać "nie przetrwałby długo" :) na padzie chyba nie da sie tak dobrze celować jak myszką.. Na myszy to mam wyczucie bdb, a jednak latać tym analogiem za ludzikami.. średnio wygodne.

Greg77
07-01-2012, 15:50
chciałeś napisać "nie przetrwałby długo" :) na padzie chyba nie da sie tak dobrze celować jak myszką.. Na myszy to mam wyczucie bdb, a jednak latać tym analogiem za ludzikami.. średnio wygodne.

Tez bylem takiego zdania do momentu jak zobaczylem znajomego jak gra w MW3 na Xboxie.....szczeka mi spadla:D:D:D Choc sam siebie w tym nie widze:D Mysz to podstawa:D

jackrabbit
07-01-2012, 16:49

no, dokladnie to wlasnie chcialem napisac :) moze i ktos wymiata na padzie ale pewnie przyzwyczajony do tego diabelskiego wynalazku od dziecka jest

ponawiam pytanie o BF2 (dwa) na PC, kocham ta gre (poki nie zmienie kompa na lepszego zeby mi pociagnal BF3 ;), moja ulubiona zabawa to robienie samochodow-pulapek :mrgreen:

Aeon88
07-01-2012, 17:58
a to nie jest przypadkiem tak że jak grasz na Xbox/PS3 to po wciśnięciu przedniego spustu celownik sam celuje a analogiem tylko zmieniasz ludzi w których celownik wyceluje? Kiedyś w jakiejś grze tak to właśnie działało...

costi
07-01-2012, 18:25
też kupuję tylko jak są promocje bo "normalne" ceny są z kosmosu (CoD4 za 25 euro - śmich! w Media można pudełkowe BlackOPS i MoH 2010 kupić za 50zł a co dopiero CoD4).

Ale coś nie mogę doczekać promocji 2 tytułów najbardziej mnie w tym momencie interesujących czyli CoD4 i NFS HP.. A 100zł za tak stare gry nie uśmiecha mi się dawać.

Ale skoro u nas te gry są tańsze, to co za problem kupić u nas i dodać do konta Steam?

A co do międzyplatformowego grania w BF3: PC - 64 graczy na mapie; PS3 - 24. 'nuff said. I właśnie dlatego wersja PS3 nie ma sensu, bo mapy są w obu takie same, więc na PS3 pustka straszy.

cheyenne
07-01-2012, 18:26
a to nie jest przypadkiem tak że jak grasz na Xbox/PS3 to po wciśnięciu przedniego spustu celownik sam celuje a analogiem tylko zmieniasz ludzi w których celownik wyceluje? Kiedyś w jakiejś grze tak to właśnie działało...

Jak grasz na konsoli sam musisz wcelować w przeciwnika.
Nic automatycznie za Ciebie tego nie zrobi.

jackrabbit
07-01-2012, 18:27

jesli tak jest to znowu nie fair w stosunku do pecetowcow :)

tak jak jest to jest ok, jest tyle graczy na swiecie ze moga sobie osobno byc na PS i na PC

Aeon88
07-01-2012, 19:56
bo np NFS Hot Pursuit kosztuje dalej ok 80zł wersja pudełkowa, a 32 zł na gamecodes. CoD4 kosztuje 50zł w MM, 30 na gamecodes. Wiesz, takie niby małe różnice ale kupując 2 gry pudełkowe to tak jak bym kupił 3 gry na GC. A ja jak już wspomniałem lubię pograć :D

Aeon88
11-01-2012, 23:38
Dostałem odpowiedź:

Hello Adrian,

Thank you for contacting Steam Support.

This is not an authorized re-seller of Steam CD Keys. Please do not complete any purchases with this vendor.

Only CD Keys included with retail copies or purchased from authorized retailers will be allowed.

Let us know if you have any further questions or concerns.

Napisali więc że GameCodes nie jest autoryzowanym resellerem kluczy STEAM, ale nie napisali że to nielegalna firma. Napisali żeby nie kupować u nich kluczy ale nie podali żadnych prawnych aspektów, stwierdzając tylko że wyłącznie klucze kupione w Steam Store i te które są na pudełkach gier kupionych w sklepie będą akceptowalne. Czyli wychodzi na to że to nie jest nielegalna firma tylko Valve nie podoba się to że ludzie tam kupują a nie w Steam Store i chcą to blokować. Moim zdaniem jeśli firma Game Codes jest legalna to Valve oszukuje ludzi, bo cyfrowa dystrybucja to przecież normalna rzecz, samo Valve się przecież tym zajmuje poprzez STEAM właśnie :|

zdyboo
12-01-2012, 09:04
Moim zdaniem jeśli firma Game Codes jest legalna to Valve oszukuje ludzi, bo cyfrowa dystrybucja to przecież normalna rzecz, samo Valve się przecież tym zajmuje poprzez STEAM właśnie :|

Widzę prezentujesz pogląd, że jeśli fakty nie są po twojej myśli, tym gorzej dla faktów.
Normalnym jest, że są rejony dystrybucji. Takie DVD z filmami podzielili na strefy u podwalin systemu i też były głosy, że to dymanie konsumenta, ale tylko na początku, teraz już nikt nie zajmuje się takimi pierdołami.
Skoro Valve jest dystrybutorem kodów do gier, to ma prawo wybrać sobie pośredników. Nie wybrał GameCodes i już.
Możesz kupować od nich taniej z ryzykiem, że mogą zablokować. Możesz kupować też drożej bez takiego ryzyka.
Tak samo jest z zakupem większości elektroniki w USA. Kupujesz tanio, ale gwarancję realizujesz w USA.

Aeon88
12-01-2012, 11:51
Ale Game Codes sprzedaje klucze do gier które regionalnie są przeznaczone na rynek polski, do polskich wersji gier. Są też klucze np od rusków, ale wtedy goście piszą że to ruski klucz. Więc wydaje mi się że jak klucz jest do polskiej edycji a więc regionalnie mi odpowiada bo mieszkam w polsce, to czemu miałbym go nie kupić?

To tak jak by mi pozwolili kupować w media markt a zabronili na morelach. Cyfrowa dystrybucja to normalny i legalny kanał sprzedaży, tylko Valve sie boi strat, bo jak oni wołają 60 euro za MW3 a GameCodes jakieś 60-80zł no to sorry ale to jest 4,5 razy taniej więc normalne że nikt nie chciałby kupować w Steam Store.

Widzisz zdyboo, ja rozumiem jak by na własną platformę pozwolili wsadzać tylko gry zakupione u nich, czyli w STEAM Store, ale oni pozwalaja wprowadzać klucze kupione w każdym innym sklepie normalnym, gdzie MW3 kosztuje okolo 120zł a nie 280 jak u nich. Skoro pozwalają na kupowanie "offline" w empikach i akceptują te klucze, to czemu nie chcą akceptować kluczy tak samo legalnych i ważnych, tyle że tańszych bo bez pudełka, płyty, kosztów transportu, magaynowania, marż itp itd? Przecież to taki sam klucz, tyle że bez calej reszty, stąd dużo tańszy.

thor88
12-01-2012, 14:17
Pytasz o BF2 czy bad company2? ja gram w BF3 i czasami w BF2BC ale BF3 z powrotem do karkkand zabija grafiką i grywalnością. Specjalnie pod bf3 kupiłem nowy zasilacz i karte;) chociaż oficjalnie karta do obróbki grafiki;)