Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1.8 + Raynox DCR 250 ?
Zastanawiam sie nad kupnem stałki Nikkor 50mm 1.8, z tego co wiem obiektyw ten mozna tez wykorzystac do makro. Chyba mozna do niego podpiac raynoxa dcr-250. Uzywa ktos takiego polaczenia i moglby pokazac zdjecia makro wykonane tkim zestawem? Co w ogole myslicie o tym pomysle? Z gory dzieki.
ten raynox kosztuje połowę prawdziwego szkła makro...nie lepiej dozbierać i kupić np nikkora 55/3,5 lub 2,8???
ten raynox kosztuje połowę prawdziwego szkła makro...nie lepiej dozbierać i kupić np nikkora 55/3,5 lub 2,8???
Moglbym prosic jakies linki do opisu powyzszych szkieł? Google jakos tez nie za wiele znajduje...
Przewalilem allegro, takowych brak... Rozumiem, ze cena 300pln to cena za uzywane szkło (ktores z powyzszych) ?
a prosię bardzo:
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/micronikkor/55mmmicro.htm
jak to brak na allegro, przeca jeden jest i nawet ktoś w innym wątku pisał...ceny tych szkieł od 450 do 600zł za stan bdb do cel...
ostrzejsze od żyletki :D nie tak dawno gall się rozpisywał na ich temat...poszukaj na forum...
a ja kupilem podrobke raynoxa na allegro za 70 zł, po podpieciu do 50/1.8 nawet fajnie sie zachowuje, odwzorowanie daje mniej wiecej 1:1, nie wiem jak w szklach makro, ale 50mm + ta soczewka, daje mala glebie ostrosci, wiec trzeba pracowac na minimum f/8, co oznacza ze kazde zdjecie trzeba doswietlac sztucznym swiatlem, wada tego rozwiazania jest slaba jakosc obrazu na brzegach kadru
a ja kupilem podrobke raynoxa na allegro za 70 zł, po podpieciu do 50/1.8 nawet fajnie sie zachowuje, odwzorowanie daje mniej wiecej 1:1, nie wiem jak w szklach makro, ale 50mm + ta soczewka, daje mala glebie ostrosci, wiec trzeba pracowac na minimum f/8, co oznacza ze kazde zdjecie trzeba doswietlac sztucznym swiatlem, wada tego rozwiazania jest slaba jakosc obrazu na brzegach kadru
Z tego co widzialem raczej marne efekty daja tanie soczewki, a tymbardziej jak napisales, ze kazde zdjecie trzeba doswietlac sztucznym swiatlem to juz calkie odpada taka opcja.
a prosię bardzo:
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/micronikkor/55mmmicro.htm
jak to brak na allegro, przeca jeden jest i nawet ktoś w innym wątku pisał...ceny tych szkieł od 450 do 600zł za stan bdb do cel...
ostrzejsze od żyletki :D nie tak dawno gall się rozpisywał na ich temat...poszukaj na forum...
hehe..czyli jednak 4x cena raynoxa, a nie 2x :)
Zgadza sie, jest jedna sztuka rzeczywiscie na allegro :)
Niestety nie bedzie z moim D80 pomiaru swiatla :(
a po co ci z cyfrą pomiar światła?
Teraz to już chyba przesadziłeś. Równie dobrze można napisać, że nie jest potrzebny młotek, bo cyfrą też można od biedy wbić gwóźdź.
Jestem amatorem :)
Teraz to już chyba przesadziłeś. Równie dobrze można napisać, że nie jest potrzebny młotek, bo cyfrą też można od biedy wbić gwóźdź.
bez przesdy...cyfrą gwoździa nie wbijesz, ale zdjęcie manualem zrobić się da...co więcej, uważam to za jedyną przewagę cyfry nad analogiem...a reszta, to już zbieranie doświadczeń...i nauka :)
Jak kupisz D200 to zmienisz zdanie. :wink:
a ktory obiektyw robi lepsze zdjecia makro (chodzi mi o ostrosc i plastyke zdjecia) - Nikkor 55/2,8 czy tamron 90 Di - oczywiscie roznica w cenie jest taka jaka jest - ale glownie mi zalezy na jakosci zdjec . Albo moze jakis inny obiektyw jest godny polecenia w cenie do ok 1.5 tys zl do makro ?
używane nikkory 60 i 105 (bez D) w tej cenie się zmieszczą