PDA

Zobacz pełną wersję : pozasystemowa lampa+ przejściówka a współpraca z Nikonem (D300s)?

shaolin1
06-01-2012, 00:10
Witam
Przeszukałem dział i nie znalazłem odpowiedzi.
Mianowicie chodzi o to że przewraca mi się w domu stara lampa systemu Monilty (EDIXA F300 AF-M). Kupiłem więc adapter żeby ją podłączyć pod D300s. Lampa jest w full manualu i ma tryb TTL który jak wiadomo nie zadziała raczej z Nikonem. Testowałem lampę i synchronizacja błysku jest. Myślicie że bezpieczne jest używanie lampy z innego systemu przez taką przejściówkę? Znajomy (notabene wieloletni użytkownik tego forum) straszył mnie tym że lampa może wybuchnąć ale jakoś w to nie wierzyłem i podpiąłem dziś lampę i działa bez zarzutów. Oczywiście światło ma dosyć mocne i przepala ale to podejrzewam kwestia złych ustawień manulanych mojej lampy (muszę nad tym popracować)
Jakie są wasze doświadczenia, spostrzeżenia z lampami pozasystemowymi z Nikonami (szczególnie D300s)?
To że lampa obecnie działa nie musi znaczyć że w przyszłości (odpukać) nie spowoduje jakiegoś problemu?

Przejściówka ma dodatkowo wejście na wężyk do wyzwalania tej lampy. Da się jakoś kreatywnie to użyć? ;)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Lukdz
06-01-2012, 02:09
Musisz sprawdzić (woltomierzem lub w specyfikacji) ile V daje lampa na stopce i porównać to z "wytrzymałością" D300 (w instrukcji). Ta pierwsza wartość musi być oczywiście mniejsza od drugij - wtedy na 99% wszystko będzie ok.

Chyba, że kupiłeś przejściówkę z "izolacją", która oddziela te napięcia - wtedy też nie ma obawy.

shaolin1
06-01-2012, 05:19
Najgorsze że w instrukcji znaleźć nie mogę nic na ten temat parametrów w aparacie . Przejściówka raczej izolacji nie ma, ale jeszcze ja zobaczę. No i trzeba zdobyć woltomierz bo do lampy nie mam specyfikacji (ale poszukam w necie jeszcze)... Lampa jest ogólnie tak stara że nigdzie już o niej nikt nie pisze...

Lukdz
06-01-2012, 09:26
Tabelka napięć dla starych lamp była linkowana kiedyś na tym forum. Bezpieczne napięcie dla D90 to 250V, w twoim pewnie jest podobnie.