Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak w sklepie przetestować obiektyw

kiks
05-01-2012, 22:58
mam zamiar kupić do Nikona D5000 obiektyw Sigmy 17-70 jako zamiennik kitowego Nikkora 18-50. Z opinii znalezionych w necie wynika, że są rozbieżności pomiędzy egzemplarzami i że dobrze jest sprawdzić jakość przed zakupem.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć, co mógłbym zrobić w warunkach niewielkiego sklepu i na co zwracać uwagę. To mój pierwszy zakup obiektywu i nie mam doświadczenia.

maciey75
05-01-2012, 23:05
Rozumiem, ze to bedzie sklep z nowym sprzetem, wiec: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55208

kiks
06-01-2012, 23:52
Zrobiłem przyrządzik wg. opisu i na razie sprawdzam swój obiektyw. Mam chyba mały Back focus.

grzes73
27-08-2012, 16:35
A ja mam zamiar kupic uzywanego N14-24/2.8 i mam pytanie co testowac w warunkach sklepowych?

raftik
30-08-2012, 10:18
A ja mam zamiar kupic uzywanego N14-24/2.8 i mam pytanie co testowac w warunkach sklepowych?

Napiszę tak, jak kupowałem dwa dni temu Nikkora 50mm f/1.8 to przedewszystkim zrobiłem kilka zdjęć bateryjek na przysłonie 1.8 przesuniętych względem siebie. Tu test wyszedł pozytywnie, bateryjka w którą celowałem znajdowała się idealnie w GO, później wyszedłem z FotoJokera na sklep AUCHAN i robiłem zdjęcia różnym mocno oddalonym obiektom takim jak reklamy i produkty pamiętając gdzie celowałem AF. Miła Pani w FJ pozwoliła mi na laptoppie oglądnąć zdjęcia na monitorze i w ten sposób porównałem 3 obiektywy. Dwie sztuki 50mm G i jeden bez silnika D. Niestety potwierdza się, że obiektyw obiektywowi nie równy i pierwsza pięćdziesiątka na f1.8 mydliła strasznie, to samo było z wersją bez silnika i dopiero druga z silnikiem dała ładne wyraźne zdjęcia i tą kupiłem. Najlepiej testować na oddalonych obiektach nawet o kilkanaście metrów jeżeli to możliwe.