Zobacz pełną wersję : RAW SHOOTER 2006 Pytanie błache :-)
Chciałbym Was zapytać bo nigdy nie bawiłem się NEFami w RAW SHOOTERze, i poprostu nie wiem jak to zrobić.
Obrabiam sobie zdjęcie zrobione w NEFie i chcę je zapisać, i teraz...
czy zdjecie można? zapisać skonwartować na JPEga tak,zeby raz zajmowały mnej miejsca na dysku, dwa: żeby można je było spokojnie dać do wywołania.
Jeśli cos głupio pisze to poproszę o wyjaśnienie jak "krowie na gwanicy", bez bicia :-)
Druga sprawa to fizycznie gdzie się znajduje (bo nie widzę :-( ) takie coś jak "zapisz jako" naprzykład?
Powtarzam pytam (może głupio) bo jeszcze z RAW SHOOTERa nie korzystałem.
Możesz zapisać zdjęcie jako jpg lub tiff - z prawej strony przechodzisz na zakładkę "batch convert" - a tam już hulaj dusza :)
Bóg zapłać dobry człowieku :-)
To ja może dodam coś o RawShooterze - suwaki usuwania szumów i wyostrzania robią się dostępne, kiedy powiększenie zdjęcia ustawisz na >= 100%. Niby banał, ale nie wszyscy wiedzą...
Ja o Raw Shooterze powiem tyle, że przy nefach z D50 robi śmieszne kolory :/ Rozważam zakup karty San Disca z numerem do Capture One, bo jestem z niego znacznie bardziej zadowolony.
Archangel
24-02-2007, 16:01
a ja mam pytanie co do RAWshootera
zapisuje jak TIFF
Batch convert/add
po zapisie, to zdjecie wł. mi sie w ACDsee :/
i jak zapisujesz np. 20 fotek to mam otworzone 20 fotek z ACD :/
jak to wył. ?
any idea?
no toż przecież masz opcję, żeby po konwersji otwierał zdjęcie w wybranym programie - wystarczy to "odptaszkować" i już
To ja może dodam coś o RawShooterze - suwaki usuwania szumów i wyostrzania robią się dostępne, kiedy powiększenie zdjęcia ustawisz na >= 100%. Niby banał, ale nie wszyscy wiedzą...
Odie dobrze że napiałeś o tym, bo ja nie wiedziałem.
Może dodam że aby zlokalizować, przepały i niedoświetlenia wystarczy podczas edycji zdjęcia użyć CTRL-a
Mam pytanie, które wersja, lub co trzeba zainstalować lub doinstalować, by raw-shooter otwierał NEFy z D80?
BugsBunny
20-03-2007, 23:49
Mam pytanie, które wersja, lub co trzeba zainstalować lub doinstalować, by raw-shooter otwierał NEFy z D80?
żadna wersja nie otwiera i nie będzie otwierać NEFów z D80
program nie jest rozwijany, zastąpił go płatny Lightroom