Zobacz pełną wersję : Rola przycisku AF-ON w D700
pJarosław
05-01-2012, 16:20
Witam, na body D700 jest przycisk AF-ON... Wczesniej fotografowalem D90 i teraz mam zagwozdke jak ten przycisk moze mi ulatwic zycie?
Możesz sobie zatrzymać AF w trybie AF-C, albo go uruchomić w AF-S, choć właściwie można i na odwrót, jak co komu pasuje.
pJarosław
05-01-2012, 16:29
Wczesniej lapalem AF wciskajac spust do polowy, no ale fakt przy AF-C to o blokadzie moglem zapomniec...
...bądź też zupełnie przenieść AF ze spustu na ten przycisk (we wszystkich trybach), co jest dla mnie najwygodniejszą opcją :)
pJarosław
05-01-2012, 16:39
Mozesz podac jakies sytuacje? Dlaczego lepiej tym przyciskiem, mozna tez spust do polowy przytrzymac... Sorrki, ale jakos sobie radzilem bez AF-on i teraz mam z nim klopot ;)
Generalnie masz lepszą kontrolę nad AF. Ja mam ustawiony AF-C praktycznie cały czas. Wciskam AF-ON i strzelam spustem kiedy potrzebuję. Spust nigdy nie będzie przyblokowany, jeżeli nawet w danej chwili AF-S dalej by ostrzył. Inne zastrosowanie to gdy fotografuję ruchome obiekty mogę ustawić ostrość na jakimś punkcie, czy planie i czekać aż mój ruchomy obiekt ustawi się w strefie ostrości - mogę wtedy szybko pstryknąć nie martwiąc się o AF. Kolejna rzecz, to np. strzelanie panoram (każda klatka ma ostrość na ten sam punkt), albo przy bracketingu do HDRów.
Przy statycznych scenach wygodnie też ustawić ostrość na danym punkcie i przekadrować przed strzałem. Można wtedy kilka różnych kadrów strzelić jeden po drugim bez ruszania AF.
Po tym jak się przywzyczaiłem logiczne wydaje się dla mnie rozdzielenie zupełnie na niezależne płaszczyzny ustawianie ostrości i strzelanie zdjęcia.
hijax_pl
05-01-2012, 16:58
Przenieś sobie AF na przycisk AF, na spuście migawki zostaw blokadę ekspozycji.
W sytuacji, gdzie AF musisz zablokować na jednym elemencie, a pomiar ekspozycji na innym - to najwygodniejsze rozwiązanie ;)
hostman22
05-01-2012, 17:27
Mozesz podac jakies sytuacje? Dlaczego lepiej tym przyciskiem, mozna tez spust do polowy przytrzymac... Sorrki, ale jakos sobie radzilem bez AF-on i teraz mam z nim klopot ;)
spustem do połowy blokuje pomiar, af-on to af, mnie tak wygodniej ;) pytanie co i w jaki sposób fotografujesz :)
Po paru sytuacjach w których AF nie mógł się zdecydować na co ustawić ostrość spróbowałem tej funkcji i teraz nie wyobrażam sobie aby mogło być inaczej.Używam również w makro do szybkiego
przeostrzania.To jedyny guzik w d700 gdzie po trzyletnim używaniu korpusu wytarł się napis.
pJarosław
05-01-2012, 20:57
Ja zajechalem spust w D90 tez po trzech latach :D ostrosc blokowalem spustem do polowy lub wyłączałem w celu jej blokady. Ekspozycje blokowalem przyciskiem do jej blokowania albo manual:D... No a ten AF-on jakos tylko "jest" i nie widzialem do nigo zastosowania, D700 mam dwa tygodnie wiec moze jeszcze wszystko przede mna...
Jest tylko jedna wada używania AF-ON. Jak oddajesz w aparat w obce ręce, to inni nie umieją nim wykonać ostrego kadru. :) Co może być zaletą w pewnych warunkach...
sprocket
06-01-2012, 21:30
Jest tez druga wada, kiedy jestes lewooczny :)
Jest tez druga wada, kiedy jestes lewooczny :)
Jestem lewooczny, ale... noszę okulary. To akurat chyba kwestia przyzwyczajenia. Po kilku razach już powinno się pamiętać.
MisterToy
07-01-2012, 01:08
Kiedy masz obiektyw z VR, ostrzenie za pomoca AF-ON nie wyzwala VR, co tez moze byc w konkretnych sytuacjach uzyteczne, np sledzenie obiektu przez jakis czas i w pozadanym momencie jednoczesne wcisniecie spustu migawki aby ustabilizowac obraz i wykonac zdjecie. Taka oszczednosc baterii ze tak sie wesolo wyraze.
bragjure
07-01-2012, 12:17
Można poczytać na form tu
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=84908
Załączam jeszcze to...chyba już dawałem na forum ale nie mogę odnaleźć gdzie:-))
--------------
...Mały cytat ... nie dosłowny bo omawiał temat na przykładzie Canona z artykułu w Foto - Kurierze 06/2009 autorstwa Jarosław Mikołajczuka ...w sprawie m.in. AF-ON
Obiekty statyczne
Zaletą korzystania z AF-ON przy obiektach statycznych które w trakcie fotografowania nie zmieniają swojej odległości od aparatu ( np. portret , krajobraz...itp) jest to że ostrość wystraczy nastawić jeden raz. Później , bez utraty czasu na z reguły zbyteczną już pracę atofokus ( ..czyli stratę czasu ) można wykonać kilka szybkich zdjęć z rzędu. Praca staje się szybsza i efektywniejsza bo można rejestrować więcej ważnych momentów...Metoda ta jest też wygodniejsza od tradycyjnej , bo przy całej sekwencji zdjęć ( np. krajobraz ) nie trzeba za każdym razem rozpraszać uwagi na nastawianie ostrości a wystarczy jedynie skupić się na kompozycji ( przekadrowaniu ) czy też wprowadzeniu korekcji ekspozycji albo zapamiętywaniu pomiaru światła
...Funkcję nastawiania ostrości kciukiem ( AF-ON ) można powiązać ( lub nie ) z przydzieleniem spustowi migawki funkcji zapamietywania pomiaru światła...W pierwszym przypadku ostrość wygodnie nastawiamy kciukiem na jedną partię sceny ( np . oczy osoby ) po czym za pomocą spustu migawki zapamiętujemy pomiar światła z innej parti sceny - np. z tła gdy portret doświetlamy błyskiem, czy też skierować obiektyw ku ziemi ( krajobraz ). Obydwie funkcje są rozdzielone, co przyśpiesza i ułatwia nam pracę a dodatkowo tradycyjnym przyciskiem blokady ekspozycji ( AE-L) możemy ręcznie wyzwolić przedbłyski pomiarowe lampy błyskowej ( blokada mocy błysku )
Jeżeli natomiast zapamiętywanie pomiaru światła nie przyporządkowujemy spustowi a pozostawimy tradycyjnie przyciskowi blokady ekspozycji ( AE-L) to mamy z kolei sytuację obsługi wszystkich trzech funkcji - nastawiania ostrości, zapamiętywania pomiaru światła i wyzwalania migawki - trzema oddzielnymi przyciskami.
Po nastawieniu ostrości kciukiem można np. następnie "zapamiętać" nim pomiar światła, wciskając przycisk AE-L ( pamięci ekspozycji ) i nie zwalniając go można teraz swobodnie wykonać wiele zdjęć z identycznymi parametrami naświetlenia, np. zdjęcia architektury z tryskającą z fontanny wodą, przechodzącymi ludźmi ..itp..
Obiekty dynamiczne
Przy szybko poruszających się obiektach ( np. sport ) gdy fotografujemy dynamiczną akcję nastawianie ostrości kciukiem ( AF-ON) pozwala na wyjątkowo pewne działanie autofokusa.
Przytrzymywanie przycisku w trakcie następujących po sobie kolejnych serii zapewnia ciągłe śledzenia ostrością poruszającego się obiektu.. Jeśli natomiast nastawiamy ostrość tradycyjnym spustem migawki , łatwo można ją "zgubić" gdy po wykonaniu jedej serii spust odruchowo zwolnimy. Gdy ponownie naciśniemy wyzwolenie migawki , autofokus może nie zdążyć z nastawieniem ostrości przy szybko dziejącej się akcji albo też wogóle zacznie błądzić...
Fotografując poruszające się obiekty metodą nastawiania ostrości AF-ON (kciukiem ) można również zapamiętać pomiar światła spustem migawki, lub spust może służyć jedynie do aktywacji pomiaru wykonywanego na bieżąco.
Pierwszy wariant jest korzystny , gdy obiekt ma na przykład niestandardową jasność i zmienia w trakcie serii zdjęć - ze względu na swój ruch - wielkość w kadrze ( np. nadjeżdżającym z daleka jasny, lśniący w słońcu samochód na początku serii zdjęć jest całkiem mały w kadrze a więc jego duża jasność nie wpływa jeszcze negatywnie na ekspozycję. Zostaje ona zablokowana podczas fotografowania naciśniętym spustem igawki , więc utrzymuje początkowy poziom naświetlania do momentu gdy zbliżający samochód "urośnie" w kadrze tak że wypełni go niemal w całości.
Gdyby ekspozycja nie została zapamiętana przy pierwszym zdjęciu w serii, jasny samochód fotografowany w słoneczny dzień wyszedłby na ostatnich kadrach wyraźnie niedoświetlony.
Z kolei, bez zapamiętywania ekspozycji dla pierwszego zdjęcia w serii, fotografujemy przy zmienionych warunkach oświetleniowych. Wykonując zdjęcia seryjne "szalejących skuterów wodnych" możemy mieć do czynienia z sytuacją , kiedy raz znajdują się one na śrdoku nasłonecznionego jeziora a raz blisko brzegu w obszarze zacienionym. W takim przypadku ekspozycja powinna być ustalana na bieżąco.
pJarosław
07-01-2012, 17:18
Dzieki ladnie podane :D
Albert44
08-01-2012, 11:27
Praktyczne.. :)
Po paru sytuacjach w których AF nie mógł się zdecydować na co ustawić ostrość spróbowałem tej funkcji i teraz nie wyobrażam sobie aby mogło być inaczej.Używam również w makro do szybkiego
przeostrzania.To jedyny guzik w d700 gdzie po trzyletnim używaniu korpusu wytarł się napis.
I właśnie tego przycisku brakuje mi w D90...
Ależ w D90 można sobie to ustawić pod AE-L/AF-L.
Tak, ale wtedy nie ma AE-L.
AE-L mozesz miec pod spustem przeciez.
Dokładnie, blokada ekspozycji pod spustem a AE-L to wyzwalania AF, dla mnie najlepsza kombinacja w D90.
Że najlepsza to się zgadzam, bo jedyna. Blokowanie AE spustem migawki to taki ersatz. Czym w końcu różni się blokowanie spustem migawki AF od blokowania AE? Tu i tu jest to niepewne. Z tym, że łatwiej jest później poprawić niewłaściwe naświetlenie, niż niewłaściwą ostrość .
Można poczytać na form tu
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=84908
Załączam jeszcze to...chyba już dawałem na forum ale nie mogę odnaleźć gdzie:-))
--------------
...Mały cytat ... nie dosłowny bo omawiał temat na przykładzie Canona z artykułu w Foto - Kurierze 06/2009 autorstwa Jarosław Mikołajczuka ...w sprawie m.in. AF-ON
Wielkie dzięki. D700 mam od niedawna. Póki co używałem AF-ON głównie w połączeniu z 70-200 VR aby zaoszczędzić prąd (jestem z Poznania) ;-). Czytając powyższy tekst zrozumiałem jakie korzyści daje przeniesienie AF pod ten przycisk, właśnie przy pojedynczym AF. Bywały sytuacje z chwilową dużą ilością pary albo dymu gdzie traciłem ostrość bo AF w takich warunkach nie dał rady (postać w środku tego dymu czy mgły lub pary wodnej). Jeżeli są to sytuacje przewidywalne (tzn wiemy że za chwilę można się spodziewać widowiskowej mgły albo dymu) można ustawić przy pomocy AF-ON ostrość i czekać. Normalnie musiałbym praktycznie cały czas trzymać zablokowany spust migawki. Z kolei puszczając spust wciśnięty do połowy AF i tak zacznie zabawę od nowa. Kilka razy już mnie przekonywano do tej opcji (podczas krótkiej przygody z F100) jednak dopiero powyższy tekst uświadomił mi zalety tej metody. Pozostaje tylko się przyzwyczaić do nowego nawyku. Mam nadzieję że nie będzie to takie trudne. Jedyna obawa to taka aby nie zapomnieć podczas dynamicznych scen aby najpierw wcisnąć AF-ON a dopiero potem lub prawie jednocześnie spust migawki do końca.
Bambello
17-01-2013, 09:59
Możesz sobie zatrzymać AF w trybie AF-C, albo go uruchomić w AF-S, choć właściwie można i na odwrót, jak co komu pasuje.
Nie udało mi się zatrzymać AF w trybie C
Jedynie uruchomić w S i C, czy mam coś pokręcone w menue (próbowałem to znaleźć), czy może ramzey się pomylił ?
Af udało mi się zatrzymać jedynie przyciskiem blokady ekspozycji i przyciskiem funkcyjnym.
Jeszcze taki drobiazg piszę o d800, ale pewnie d700 ma tak samo.
o
;)
Możesz sobie zatrzymać AF w trybie AF-C
Jakbyś był uprzejmy opisać jakąś syt. w której zatrzymujesz AF w trybie C....
Tu jeszcze jedno objaśnienie. (http://www.youtube.com/watch?v=WyPv1bLkwqA)
Bambello
17-01-2013, 12:04
o
;)
Jakbyś był uprzejmy opisać jakąś syt. w której zatrzymujesz AF w trybie C....
Chodzi oto, żeby nie uczyć się przyzwyczajeń od nowa i uruchamiać af spustem migawki.
Natomiast jak chcę przekadrować to tylko wciskam af-on, który jest w bardzo wygodnym miejscu.
Teraz blokowanie af ustawiłem pod przycisk funkcyjny, ten z przodu na dole.
Na podstawie Waszych podpowiedzi potestowałem sobie ostrzenie za pomocą af-on i dostrzegam w tym jeden duży minus.
Uruchamiając af kciukiem nie możemy dynamicznie zmieniać punktów af i jak dla mnie to przekreśla to rozwiązanie.
Wydaje mi się że ostrzenie spustem plus ewentualne zatrzymanie przyciskiem funkcyjnym, lub blokadą ekspozycji jest lepszym rozwiązaniem.
Ale to wiadomo, zależy jak komu wygodniej ;)
Zapytam jeszcze przy okazji.
Jakie macie doświadczenie w temacie czasu na jaki aparat ma blokować ostrość w trybie afc?
Może tak jak z przyciskiem af-on ktoś to porządnie przetestował?
RobertMiernik
17-01-2013, 13:38
Przecież nie zmieniasz punktów jednocześnie ostrząc...
Bambello
17-01-2013, 13:44
Przecież nie zmieniasz punktów jednocześnie ostrząc...
Fotografuję śluby.
Wyobraź sobie taką sytuację:
Para tańczy i śledzisz punktem ładną panią ;)
Raz jest z prawej, za chwilę z lewej w tym przypadku wygodniej jest śledzić ją ciągle kursorem, a w najfajniejszym momencie pstryknąć fotę.
Ja tak działam od zawsze.
To pierwszy przykład, który mi przyszedł do głowy.
Fotografuję śluby.
Wyobraź sobie taką sytuację:
Para tańczy i śledzisz punktem ładną panią ;)
Raz jest z prawej, za chwilę z lewej w tym przypadku wygodniej jest śledzić ją ciągle kursorem, a w najfajniejszym momencie pstryknąć fotę.
To pierwszy przykład, który mi przyszedł do głowy.
Ze jak??
w tym przypadku wygodniej jest śledzić ją ciągle kursorem, a w najfajniejszym momencie pstryknąć fotę.
Pokaz jakiś efekt takiego "śledzenia kursorem" bo ta technika to dla mnie coś nowego... Może też się nauczę.
Bambello
17-01-2013, 23:06
Pokaz jakiś efekt takiego "śledzenia kursorem" bo ta technika to dla mnie coś nowego... Może też się nauczę.
Bardzo proszę
http://blog.krzysztofkawczynski.pl/
http://krzysztofkawczynski.pl/
Jeszcze zapytam jak wy fotografujecie takie sytuacje, może ja się czegoś nauczę ? ;)
RobertMiernik
17-01-2013, 23:16
Oba zdjęcia do strony głównej, co to ma być...
Przecież zanim zrobisz zdjęcie to kadr wybierasz, np ładna pani z prawej strony kadru wygięta przez szczęśliwego pana w tańcu, no to ustawiasz prawy punkt (pewnie nawet nie skrajny, tylko 'drugi od prawej') i celujesz w panią, jak zostanie wygięta to pstryk i masz zdjęcie...
Nie wyobrażam sobie innej sytuacji, rozumiem że Ty kadr trzymasz jeden ('tort w środku') a punktem AF gonisz tańczącą dookoła tortu panią?
Bardzo proszę
Konkretnie pokaż mi jedną klatkę, a nie jak babka szminkę nakłada, bo to to ja zrobię nawet komórką... bez efektu śledzenia.
Bambello
17-01-2013, 23:29
Oba zdjęcia do strony głównej, co to ma być...
Przecież zanim zrobisz zdjęcie to kadr wybierasz, np ładna pani z prawej strony kadru wygięta przez szczęśliwego pana w tańcu, no to ustawiasz prawy punkt (pewnie nawet nie skrajny, tylko 'drugi od prawej') i celujesz w panią, jak zostanie wygięta to pstryk i masz zdjęcie...
Nie wyobrażam sobie innej sytuacji, rozumiem że Ty kadr trzymasz jeden ('tort w środku') a punktem AF gonisz tańczącą dookoła tortu panią?
Idąc twoim tokiem myślenia należy tylko fotografować panią z jednej strony (prawej), a jak w tańcu przedzie na lewą, lub obrócą się w osi o 45 stopni to już odpuszczamy ? ;)
Sorki, ale lepiej będzie jak każdy zostanie przy swoim, ponieważ nie mam zamiaru tutaj niczego udowadniać.
RobertMiernik
17-01-2013, 23:50
Jeszcze zapytam jak wy fotografujecie takie sytuacje, może ja się czegoś nauczę ? ;)
Sorki, ale lepiej będzie jak każdy zostanie przy swoim, ponieważ nie mam zamiaru tutaj niczego udowadniać.
Byś się zdecydował...
Idąc twoim tokiem myślenia należy tylko fotografować panią z jednej strony (prawej), a jak w tańcu przedzie na lewą, lub obrócą się w osi o 45 stopni to już odpuszczamy ? ;)
Idąc moim tokiem rozumowania, jak chcę zrobić zdjęcie panny młodej z prawej to robię z prawej a jak z lewej to ustawiam się na lewą i robię zdjęcie. Nigdy nie robię odwrotnie, tzn najpierw robię zdjęcie a później się zastanawiam jak to skadrować.
Nie mówię, że to jedyna słuszna metoda przecież, pytałeś jak to robimy to piszę jak ja to robię. Zawsze najpierw mam kadr a dopiero później zdjęcie, więc nigdy nie potrzebuję gonić panny młodej punktem AF, zresztą nie wiem jak Ci się udaje nadążyć ale to inna sprawa.
Bambello, nie przejmuj się, ja też tak foce (tzn, z wędrującym "ręcznie" punktem AF)
tzn, jest to jeden ze sposobów, zależnych od sytuacji, pary tańczącej, mojego humoru i fazy księżyca ;)
a przy okazji spytam, jak się Wam pracuje (pozostańmy na przykładzie tańczącej pary) z AF dynamicznym 3D?
bo u mnie nawet, nawet, nie powiem, że to jest system w 100%, ani nawet 80% skuteczny, ale jak zrobi celną fotkę z niecentralnym motywem przewodnim, to taką, że innym sposobem nie sposób :)
Taka durnota mi przyszła do głowy: aparat stawiamy w kącie sali na statywie, montujemy zooma 28-300 i jedziemy: zoomem i punktami AF. I całe wesele mamy obleciane:-P
Nie obrażaj się Bambello, taki ajba humor na koniec dnia, jeżeli Tobie technika służy - OK.
pozdrawiam
Bambello
18-01-2013, 00:07
Jak używałem d3 to było zdecydowanie łatwiej ponieważ punkt przemieszczał się błyskawicznie.
W d700/800 trzeba się naklikać, żeby było szybciej.
Z całym szacunkiem do twojej metody, uważam że ucieka Ci sporo fajnych momentów i tak jak pisałem wcześniej nie tyczy się to wyłącznie wesela.
Nie chciałem już poznawać Twojej techniki, ponieważ odniosłem wrażenie, że się napierniczacie ze mnie, ale niech każdy wyciągnie z tej dyskusji własne wnioski.
Bambello, nie przejmuj się, ja też tak foce (tzn, z wędrującym "ręcznie" punktem AF)
tzn, jest to jeden ze sposobów, zależnych od sytuacji, pary tańczącej, mojego humoru i fazy księżyca ;)
a przy okazji spytam, jak się Wam pracuje (pozostańmy na przykładzie tańczącej pary) z AF dynamicznym 3D?
bo u mnie nawet, nawet, nie powiem, że to jest system w 100%, ani nawet 80% skuteczny, ale jak zrobi celną fotkę z niecentralnym motywem przewodnim, to taką, że innym sposobem nie sposób :)
Nie mam konkretnych wniosków w tym temacie, próbowałem zmienić na zwykłe 51 punktów i nie dostrzegłem większej różnicy.
Zastanawiałem się również nad długością blokowania ostrości w trybie afc, ale wydaje mi się, że w przypadku tańca to najlepiej ją wyłączyć.
Maki
Spróbuj może to jest patent.
Kiedyś słyszałem o panu, który usiadł sobie na krzesełku i do przodu ;)
RobertMiernik
18-01-2013, 00:29
Nie chciałem już poznawać Twojej techniki, ponieważ odniosłem wrażenie, że się napierniczacie ze mnie, ale niech każdy wyciągnie z tej dyskusji własne wnioski.
Absolutnie się nie napierniczam, zdziwiło mnie to - owszem, ale tylko dlatego, że nigdy by mi nie przyszło coś takiego do głowy a nie dlatego, że uważam, że to glupie czy coś.
Każdy pracuje jak lubi, ja bez AF-ONa sobie pracy nie wyobrażam, ale jakby wszyscy lubili tak samo to byłoby bezsensu przecież...
Zastanawiałem się również nad długością blokowania ostrości w trybie afc, ale wydaje mi się, że w przypadku tańca to najlepiej ją wyłączyć.
no nie tylko tańca uważam, ja mam ją wyłączoną na zero, bo inaczej to bywało, że jak miałem AF C i nagle ktoś ze stojącej pozy zapragnął podejść, a ja w tym momencie zrobić zdjęcie, to było nieostro, bo AF czekał ten ułamek sek. ( co innego koncerty, jak śledzimy vokal. i ktoś z publiki przed nami zacznie machać łapami, to trzeba dać ten ułamek sek. żeby AF nie szalał )
Tu jeszcze jedno objaśnienie. (http://www.youtube.com/watch?v=WyPv1bLkwqA)
Póki co testowo ustawiłem wg. tego schematu. Szukam właśnie słabych punktów tego rozwiązania. Jak na razie nie znalazłem. Korzyści jakie widzę to spora oszczędność aku przy obiektywach VR, dodatkowa oszczędność na światłomierzu (ustawiłem na 4s).
Największy plus tego rozwiązania widzę w scenach z pojawiającą się mgła lub innym czasowym przeszkadzaczem. Można raz ustawić ostrość i czekać na odpowiedni moment robiąc tyle zdjęć ile trzeba (zakładając że obiekt stoi w miejscu).
Dodatkowo na stałe włączony AF-C tylko od tego czy wciskam AF-ON cały czas czy na chwile zależy praca AF.
Jak na razie jestem na etapie fascynacji AF-ON ;-)
PS.
Dozbroiłem też D700 w profile D2X i zobaczę jak się sprawuje w jpg. Być może od czasu do czasu poeksperymentuje z gotowcami prosto z puszki. Szkoda tylko że funkcja D-lighting działa również na RAW'y. Można by ustawić wszystko pod jpg i tylko włączać jpg z przycisku jakości zdjęcia. Wydaje mi się że RAW'y z włączonym D-lighting otwierane w ACR są delikatnie niedoświetlone. Ale to już inny wątek.
Karrampuk
18-01-2013, 02:20
nieśmiało przypomnę, o czym tu niedoczytałem, że jak korzystamy z AF-ON to warto wyłączyć AF w spuście migawki, bo inaczej nam się sprawa rypnie :-) Wiem, że większość o tym pamięta, ale nie wszyscy :-)
nieśmiało przypomnę, o czym tu niedoczytałem, że jak korzystamy z AF-ON to warto wyłączyć AF w spuście migawki, bo inaczej nam się sprawa rypnie :-) Wiem, że większość o tym pamięta, ale nie wszyscy :-)
Pamiętamy ;-) Ale przypomnieć zawsze warto. ;-)
Kurcze ale w d90 nawet jak ustawię ae-l jako af-on to i tak nie zrobię zdjęcia jak nie mam potwierdzenia ostrości i wyłączyć się tego nie da.
w af-s potrzebujesz potwierdzenie ostrości, ale jak przestawisz na af-c to zrobisz zdjęcie.
Ok.
Tej konfiguracji nie sprawdzałem.
Proszę o pomoc. Czy jest jakiś patent aby bez wchodzenia do menu przełączać się z ustawianiem ostrości z przycisku AF-ON na spust migawki?
RobertMiernik
14-04-2013, 11:57
Proszę o pomoc. Czy jest jakiś patent aby bez wchodzenia do menu przełączać się z ustawianiem ostrości z przycisku AF-ON na spust migawki?
W d3s można sobie ustawić banki a później ich zmianę wyciągnąć na któryś z guzików, może d700 też tak umie?...
Telefonowane - może brakować ogonków...
D700 też ma banki ale przeglądając funkcje nie znalazłem AF-ON.
Karrampuk
14-04-2013, 22:12
w D800 można w banku przyporządkować AF-ON lub AF pod spustem. Banki łatwo się wybiera. Jak jest w D700? Nie wiem. Chyba podobnie?
Zaćmienie księżyca i mojej łepetyny mnie dopadło. Oczywiście, że można ustawić jako bank ale ja dodałem to ustawienie do mojego menu chyba mi łatwiej w ten sposób działać.
a ja mam pytanie do tej funkcji w d300s - jak zmieniłem AF na przycisk AF-ON (AF pod spustem wyłączony) i w trybie AF-S wybrany jest priorytet Spust migawki, to nie ma dzwięku potwierdzającego złapanie ostrości. Jak priorytet przełączę na Ostrość, to dźwięk potwierdzający trafienie AF wraca - tylko wtedy nie mogę "pstryknąć" po przekadrowaniu. Da się ten dzwięk włączyć na stałe ? Szukam w menu i nic mi do głowy nie przychodzi.
Nie mam w tej chwili aparatu w rękach ale za instrukcją:
"... Brak sygnału dźwiękowgo:
• Ustawienie Wyłączony wybrane dla ustawienia osobistego d1 (Sygnał
dźwiękowy; 0275)
Nie mam w tej chwili aparatu w rękach ale za instrukcją:
"... Brak sygnału dźwiękowgo:
Ustawienie Wyłączony wybrane dla ustawienia osobistego d1 (Sygnał
dźwiękowy; 0275)
włączony cały czas :)
inne sugestie ?
Niestety dźwięku brak - też mi tego trochę brakuje.
Karrampuk
16-04-2013, 00:23
Bo do spustu migawki przypisuje się priorytety, a do przycisków funkcyjnych nie. Dlatego pod przyciskiem AF-ON nie ma dźwięku a przydałby się i mnie.
a to dupa :( dzięki za pomoc