Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mędrcy
http://wpk.eltrakon.pl/IMG001%20Medrcy.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/IMG001%20Medrcy.jpg)
jacek.gold
05-01-2012, 11:52
ech...
moja wyobraźnia nie podąża tym samym torem...
To może jakaś wskazówka? Po jakich substancjach zacznę widzieć? ;)
Sama fotografia do mnie nie przemawia, nie wywołuję żadnych emocji.
Po jakich substancjach zacznę widzieć? ;)
W moim przypadku wystarczyło Cappucino :lol:
Widzieć - to mało. Trzeba jeszcze słyszeć. :D
Widzieć - to mało. Trzeba jeszcze słyszeć. :D
...o czym szumią trawy?
microbot
05-01-2012, 12:34
od razu widać, że Mędrcy stoją za Contaxem ... murem
Za Contaxem Mędrcy z Paxem.
...a przed Zeissem Mędrcy z Scheißem :D
petelski
05-01-2012, 15:22
Dziwne - miałem wrażenie że komentujemy zdjęcie a nie bawimy się w limeryki..... Chyba, że się mylę....
Co do fotki - IMHO do niczego. Ani w tym przekazu, ani treści ani techniki.
pozd®ówka
A mnie się podoba, nawet przed obiadem!
Tytuł nawet niekoniecznie jest mi dla tego foto niezbędny.
Limeryków nie pociągnę, bo brak mi wiedzy na ...temat słownictwa z tego rejestru;)
Natomiast w ramach OT - dziwnie się na tym forum w dziale krajobrazy porobiło, bardzo dziwnie.
Jeśli pokazane zdjęcie nie jest zmasakrowane obróbką, do takiego stopnia, kiedy scena już kompletnie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością widzianą, to z automatu jest złe, bez tematu, przekazu, treści itp - jednym słowem...dno?
Bardzo rzadko tu zaglądam, ale dziś dwa wątki odwiedziłam - w obu ten sam schemat:?
No cóż wpkx,chyba założę Twój fanclub.Nietuzinkowe krajobrazy bardzo mi podchodzą.
Nikonozaur
05-01-2012, 15:50
Dobre, podoba mi się takie przedstawienie tematu, w prostocie siła. Trochę włazi w oko ten słupek po lewej, ale do wytrzymania. No i oczywiście dobra konwersja.
Dobre, podoba mi się takie przedstawienie tematu, w prostocie siła. Trochę włazi w oko ten słupek po lewej, ale do wytrzymania. No i oczywiście dobra konwersja.
Faktycznie ten słupek jest do wycięcia.
Nie usuwać słupka!
Krajobraz to nie sterylne laboratorium! W ogóle nie przeszkadza, ba... wręcz przeciwnie:)
dokładnie, ja również uważam tak samo, starajmy się pokazywac materiał bez "przekoloryzowania" zarówno barwnego jak i "malarskiego" ;-)
To może jakaś wskazówka? Po jakich substancjach zacznę widzieć? ;)
Sama fotografia do mnie nie przemawia, nie wywołuję żadnych emocji.
Są trzy drzewa i mędrców było trzech. Do mnie też nie gada. :d
Dziwne - miałem wrażenie że komentujemy zdjęcie
Faktycznie - byłbym zapomniał :D
A więc zdjęcie wciąga widza w arcysubtelną acz inteligentną grę alegorycznej symboliki. Na pniu drzewa jawią się twarze dwóch brodatych starców, najprawdopodobniej starozakonnych - drzewo wyciągające swe gałęzie ku niebu, a korzenie ku ziemi przywodzi bowiem na myśl gwiazdę Dawida składającą się z dwóch przeciwstawnych trójkątów symbolizujących: "jak na górze tak na dole, jak na dole tak na górze".
Twarze starców skierowane są na zachód, w ich plecy zaś oskarżycielsko kierują się kłosy zbóż, będących częstym motywem symboliki komunistycznej, co dodatkowo podkreślone jest ich umiejscownieniem w kadrze po stronie wschodu - kierunki świata dodatkowo podkreślone są przez skierowany z lewej do prawej światłocień.
Całość - w kontekście tytułu - w oczywisty sposób jawi się zatem jako aluzja do "Protokołów Mędrców Syjonu".
Marcin, zostaje jeszcze słupek - co z nim? Bo nieskromnie dodam, że jest tam celowo.
PS Andrzeju, konwersja do BW jest, jakby to nazwać? Emulsyjna. ;)
Marcin, zostaje jeszcze słupek - co z nim? Bo nieskromnie dodam, że jest tam celowo.
Słupek symbolizuje granicę (słup graniczny) - nawet nie tłumaczyłem tak oczywistej alegorii by nie obrazić inteligencji odbiorców ;)
Czyli sugestia niektórych, aby go wystemplować niesie przesłanie. Tylko jakie?
a) - zniesienie barier między narodami świata, czy
b) - zamiatanie ich PhotoShopem?
Drzewa wyglądają jakby były skatowane przez złomowate volkswageny, ale nie wiedzieć czemu od strony wody-podmokłej łączki(?)/ Czyżby motorówki biły po tych drzewach? ;)
malasana
05-01-2012, 23:11
A do mnie trafia ten kadr, w swojej prostocie jest mz ułożony i schludny.
Sent from my HTC Desire using Tapatalk
Dyskusję prowadzą to fakt, ale skąd wniosek, że to mędrcy ?
Czyli sugestia niektórych, aby go wystemplować niesie przesłanie. Tylko jakie?
a) - zniesienie barier między narodami świata, czy
b) - zamiatanie ich PhotoShopem?
Ja jednak myślę, że to wielbiciele naszej znakomitej, czerwonowłosej gwiazdy muzyki rozrywkowej Michała Wu, nucąc pod nosem Keine Grenzen, chcą definitywnego zniesienia wszelakich barier… miejmy nadzieję, że przede wszystkim tych estetycznych (o czym już kilka innych osób wspomniało). ;)
Bardzo japońscy ci mędrcy.
Ja jednak myślę, że to wielbiciele naszej znakomitej, czerwonowłosej gwiazdy muzyki rozrywkowej Michała Wu (...)
Bardzo japońscy ci mędrcy.
A Wu to chińskie nazwisko.
A Wu to chińskie nazwisko.
No patrz go, a tak dobrze zgrywa polskiego niemiaszka… w dzisiejszych czasach nikomu nie można ufać. ;)