PDA

Zobacz pełną wersję : Magisterka - prośba o pomoc

Zolza
05-01-2012, 01:35
Kochani Nikoniarze!

Jakoś specjalnie nie udzielam się, więc pewnie część z Was może uznać - "nie znam, nie widziałem, aaaa .. pierdzielę". Mam jednak nadzieję, że część z Was się odezwie :)

Otóż sprawa kształci się tak: 2 lata temu pisałam pracę licencjacką z zakresu reklam Nikona - analiza i prezentacja plakatów, reklamy TV i product placement.

Latka lecą i przyszła pora na magisterkę. Tak więc biorę się za robotę - temat trochę obszerniejszy - mianowicie fotografia reklamowa i komercyjna i manipulacja obrazem w reklamie. Założenie główne jest takie, że "ludzie niezwiązani z fotografią pomimo świadomości manipulacji wykorzystanej w fotografii produktu nie zmieniają zdania na niekorzyść o produkcie". Tak więc - wiemy, że jest, a mimo to nam to nie przeszkadza.

Mam już trochę bibliografii jednak to nadal może być mało - będę wdzięczna za każdy możliwy odzew z poleceniem pozycji, strony internetowej bądź tutoriali dotyczących fotografii reklamowej, głównie żywności i ludzi :)

Dzięęęęęę-kuuuuuuuuuuu-jęęęęęęęęęę :)

Gosia.

downandout
05-01-2012, 02:33
Poszukaj informacji o projekcie "Gender Advertisements" E. Goffmana. Myślę, że będzie w sam raz.
Zakładam, że znasz "Socjologię wizualną" P. Sztompki, a jeśli nie, to zacznij od tego: http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje44/text24p.htm#r34
Pomóc może jeszcze następująca pozycja:
K. Jurecki, Współczesne funkcje fotografii, [w:] Red. B. Frydryczak, Ekspansja obrazów. Sztuka i media w świecie współczesnym, Zielona Góra, Warszawa 2000

pilon
05-01-2012, 07:19
Poszukaj też czegoś o bodźcach podprogowych i zakamuflowanych symbolach erotycznych i genitalnych (piszę w 100% poważnie) w fotografii reklamowej. Mało ludzi o tym wie, więc zgrabnie opisane powinno wywrzeć dobre wrażenie.

EDIT: na poczet korekt przyszłej magisterki ;) :

(...)Otóż sprawa kształci się tak: (...)
Sprawa się kształtuje :) A Ty się kształcisz, żeby ukształtować sobie dobrą przyłość :)

Za pierwszym razem jakoś mi to umknęło ;)

login_87
05-01-2012, 09:36
hmm.. Tak sobie przegladam i mysle ze mogla by sie przydac ksiazka "Psychologiczne mechanizmy reklamy" - Dariusz Doliński

Zolza
08-01-2012, 00:39
Pilon - było to celowe - oczywiście polska jazyk to trudny język, ale raczej mi bliski na tyle, żeby błędy robić celowo :)
a ten akurat jest z filmu pt. "Lejdis" :)

Dzięki za podpowiedź, akurat wymienionych przez Ciebie książek nie znałam. Na pewno się przydadzą!