PDA

Zobacz pełną wersję : sb-900 + eneloop strasznie się grzeje

wrtp
04-01-2012, 23:46
Witam, czy ktoś z Was może używa lampy sb-900 + aku eneloop ? ja niestety zauważyłem ostatnio, że akumulatory strasznie się grzeją.. nawet nie przy zdjęciach seryjnych tylko zwykłych, czasami trudno je utrzymać w reku...

miał ktoś coś podobnego ?

baku127
04-01-2012, 23:54
Używam enelopa do innej lampy,ale nie mam takiego problemu.
Jest ok.

kazwita
05-01-2012, 00:22
Witam.

Używam akumulatorków Sanyo Eneloop w dwu lampach SB-900. Moje akumulatory raczej nigdy nie osiągnęły temperatury wyższej niż może czterdzieści stopni. To już prędzej dawał o sobie znać czujnik przegrzania lampy. Moim zdaniem Twoje akumulatory mogą być uszkodzone. Jeżeli znacznie wzrosła ich rezystancja wewnętrzna, to wydziela się na nich zauważalnie większa moc. Mniej prawdopodobne jest chyba to, że na skutek jakiegoś uszkodzenia wzrósł apetyt Sabinki na prąd, co wywołuje silniejsze nagrzewanie ogniw.

Kilka pytań do głównych podejrzanych:
- Jak z pojemnością akumulatorów, czy zauważalnie krócej pracują niż kiedyś?
- Jakiej używasz ładowarki?
- Ile orientacyjnie cykli ładowania / rozładowania już przeżyły?

Jak będzie trzeba to pomierzę prąd pobierany podczas ładowania lampy.

Pozdrawiam.

wrtp
05-01-2012, 00:55
niestety obawiam się, że to lampa :/ mam 3 komplety eneloopów, i mam to samo ze wszystkimi :/
może też coś się dzieje z ładowarką ( techno line bc 700 ) bo nie chciała mi rozładowywać akumulatorów, znaczy chciała ale jej się nie udawało bo trwało to całą noc bez rezultatu... spróbuję dziś sprawdzić ich pojemność może to mi coś podpowie

Lukdz
05-01-2012, 12:50
Ja używam eneloopów i SB-900 od roku bez takich "problemów". Oprócz opcji z uszkodzoną lampą widzę 2 wyjaśnienia:
-podrobione eneloopy (sporo piszą o tym w sieci->kupowałeś od razy 3 komplety, czy osobno?)
-chińska ładowarka mogła uszkodzić aku - miałem tak z aku od sony, poszły na noc do ładowani, ale zamiast po 4h automatycznie wyłączyć się, ładowała dalej, rano były gorące i straciły sporo pojemności, po tym z aparatu trafiły do myszki, więc na temat "grzania się" nic nie powiem

Sprawdź inne aku w lampie, albo eneloopy w innym sprzęcie - żeby mieć pewność, wtedy lampa do serwisu.

pawulon
05-01-2012, 12:54
Jeżeli napierdzielasz lampą seriami w sufit lub na duże odległości to się grzeje. W przeciwnym wypadku parzyć nie powinno. ;)

Emhyrion
05-01-2012, 13:24
Ale to też może być inny problem. Rozmawiałem ostatnio ze znajomą fotograf na co dzień pracującą w Izraelu. Tam dość powszechnie występują w sklepach - uwaga! - podrabiane Eneloopy. Grzeją się, szybko tracą energię, szybki się zużywają. A wyglądają kropka w kropkę jak oryginały. Podobno najczęściej podrabiane są czarne i niebieskie, ale i te białe zdarzają się fałszywe.

Nie spotkałem się z tym problemem w Polsce. Nawet w opowieściach. Co nie znaczy, że nie ma miejsca, bo może po prostu temat jeszcze nie został rozpoznany...

wrtp
05-01-2012, 15:24
kurcze nie zwróciłem na to uwagi, ale faktycznie problemy zaczęło się po kupnie tych 3 kompletów akumulatorów w jednym z małych sklepów w centrum warszawy.. wcześniej śmigała bez problemów... no nic dziś zrobię długą sesję mojemu psu, zobaczymy co pożyczona sb-600 zrobi z tymi akumulatorami :P

Anion
05-01-2012, 18:45
łosz kurcze - wielki żółty naród już wziął się za podrabianie enelopów. Ja swoje używam jakieś pół roku (z sb900) i nie zauważyłem przegrzewania się. Może miałem szczęście nabyć oryginały.

JURAS12
06-01-2012, 00:48
Używam enelopa do innej lampy,ale nie mam takiego problemu.
Jest ok.

Również ja nie mam problemów z "białymi" Enelopami w innej lampie - Metz .

petelski
06-01-2012, 13:13
Jadę na eneloopach białych i czarnych w sumie od 2 lat. Przy sb-900 potrafiły sie nagrzać, gdy zmuszony byłem robić pełną mozą lampy w sufit i do tego na przymkniętej dziurze :) Tak - były gorące nie mówiąc o tym, że lampa ze względu na czujnik sioę wyłączałą.
pozd®ówka

Emhyrion
06-01-2012, 13:17
Ja też nie twierdzę, że na 100% są to podróbki. Sygnalizuję jedynie, że w Izrealu rozpoznano problem. Koleżanka twierdzi nawet, że tam nie ma gwarancji oryginalności nawet w sieciówkach rtv-agd. Podobno zalało ich podróbkami, nie tylko ona się nacięła ale jeszcze paru innych fotografów.
Może u nas są to sporadyczne wypadki albo nie ma ich jeszcze w ogóle - tego nie wiem. Ja mam białe Eneloopy, jedne kupowane wraz z lampą w sklepiku z logo Nikona (pani zresztą też miała firmową koszulkę, choć sprzedają tam też obiektywy Sigmy :) ), drugie w Fotojokerze i na obu kompletach wszystko gra i buczy. Może są sprawniejsze i bardziej rzetelne kanały dystrybucji, może Chińczycy nie nadążają z produkcją podróbek i póki co pchają wszystko na inne rynki :)

Ale warto uważać...

krzysiekn
06-01-2012, 13:43
używam białych od kilku lat,zółtych(złotych) od kilku miesięcy i nie grzeją się wcale.cholera,o podróbkach nie słyszałem.

kux
06-01-2012, 13:45
mam dokładnie taki sam zestaw
owszem, przy intensywnym waleniu w sufit grzeją się, ale w mojej subiektywnej ocenie nie na tyle, żeby był to problem, raczej normalne zjawisko

LordRamzes
06-01-2012, 14:11
Normalną rzeczą jest ,że akumlatory się grzeją zwłaszcza przy użyciu pełnej mocy i częstych błyskach u mnie zarówno w sb 800 i 900 nie raz b mocno się nagrzewały , jak się nie mylę to w sb900 nawet jest chyba czujnik tmp przy aku

wrtp
06-01-2012, 14:12
chyba niestety dałem się złapać... mam w sumie 3 komplety, jeden kupiony 2 lata temu i dwa jakieś 4 miesiące temu... te nowe ładowane dosłownie kilka razy, sprawdziłem dziś pojemność, te dwuletnie mają ok 1700mAh a nowe około 900mAh :/ ładowarka od dwóch lat ta sama wiec to raczej nie jej wina...

mam jeszcze jedną prośbę, napiszcie gdzie ostatnio kupowaliście "dobre" eneloop'y moje trafiają do pilota :/

Emhyrion
06-01-2012, 14:25
Fotojoker w Arkadii - jeden komplet. Drugi w sklepie Nikona w Złotych Tarasach.

krzysiekn
06-01-2012, 14:27
ja kupowałem w "baltrade" z gdańska.oferta jest na all....

wrtp
06-01-2012, 16:51
dzięki, też kupię w arkadii, a i oczywiście nie chce nikogo oskarżać bo pewności nie mam, ale "wadliwe" eneloopy kupiłem http://www.digital.waw.pl/ ul. świętokrzyska warszawa

wasilewk
06-01-2012, 17:21
To wszystko przez tego bankruta !;-)

falko29
07-01-2012, 19:46
Używam w sunpaku pz42x ,nie ma problemu grzania.

Mariusz888
07-01-2012, 19:54
Ja od zawsze używam eneloopów w SB900 i nigdy nie było najmniejszego problemu. Bardzo żywotne i do tego nie miałem problemów z jakimś mega grzaniem się...

adolfik9501
07-01-2012, 22:43
chyba niestety dałem się złapać... mam w sumie 3 komplety, jeden kupiony 2 lata temu i dwa jakieś 4 miesiące temu... te nowe ładowane dosłownie kilka razy, sprawdziłem dziś pojemność, te dwuletnie mają ok 1700mAh a nowe około 900mAh :/ ładowarka od dwóch lat ta sama wiec to raczej nie jej wina...

mam jeszcze jedną prośbę, napiszcie gdzie ostatnio kupowaliście "dobre" eneloop'y moje trafiają do pilota :/

Nie jest to przypadkiem wersja Lite, czy jak ona się tam zwie, one mają mniejszą pojemność, ale za to nadają się do długiego leżakowania w sprzęcie, np. w pilotach.

JURAS12
08-01-2012, 00:13
ja kupowałem w "baltrade" z gdańska.oferta jest na all....

Kupiłem tam 3 komplety białych Enelopków -działanie bez zastrzeżeń.

Averne
08-01-2012, 09:17
Uzywam sb900 z bialymi eneloopami. Ladowarka chinska procesorowa jednokanalowa.

Przecietnie robie kolo 1000 blyskow.

Aku kupione:
2 komplety Nikon zlote tarasy
2 komplety jabbafoto
1 dostalem od kogos w spadku.

Jezeli nie trafiles na podroby, ladowarka mogla je uszkodzic.

Nie jest to przypadkiem wersja Lite, czy jak ona się tam zwie, one mają mniejszą pojemność, ale za to nadają się do długiego leżakowania w sprzęcie, np. w pilotach.

Wszystkie eneloopy nadaja sie do lezakowania. Dlatego tez sprzedaja je pelne.

wrtp
08-01-2012, 19:20
wersja normalna, białe eneloopy, ładowarka raczej ok, ale jestem jeszcze w trakcie sprawdzania:), a zmieniając trochę temat jakie macie ładowarki ? bo zupełnie się na nich nie znal :P ja mam tą bc-700 i wydawało mi się zawsze, że jest dobra :)

wasilewk
08-01-2012, 19:35
wersja normalna, białe eneloopy, ładowarka raczej ok, ale jestem jeszcze w trakcie sprawdzania:), a zmieniając trochę temat jakie macie ładowarki ? bo zupełnie się na nich nie znal :P ja mam tą bc-700 i wydawało mi się zawsze, że jest dobra :)

Bardzo dobra !

Jeśli są kłopoty, to pytanie: czy sprawna ?
Te ładowarki Technoline są produkowane trochę 'chałupniczo' - czyli nie wielka hala z falą lutowniczą na 200m - ale ręcznie lutowane elementy. Powoduje to znany problem: powtarzalności. Tak więc od szybkości produkcji zależy jej jakość i czasami kontrola techniczna nie wszystko wychwyci. Zdarza się, że w fabryce działa a u klienta, po paru ładowaniach, już nie. Zdarza się też nie wszędzie polutowana płytka, lub zimny lut (za szybki). Jednak jest to znikomy procent wśród całości produkcji. Ja swoją najpierw rozebrałem, wszystko obejrzałem, poprawiłem lutowania tam, gdzie nie wytrzymywały 'mojej normy' - złożyłem i działa od dwóch lat, ładując akumulatorki średnio raz na tydzień przez całą noc.

Osobiście mogę powiedzieć, że nie znam lepszej ładowarki tego typu (no, może poza moją z pracy dyplomowej, ale to była wielka krowa do dużych, żelowych, akumulatorów).

Pzdr.

Willy1987
08-01-2012, 20:38
ja mam 4 komplety tych baterii do moich dwóch sb-900 i nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska, jednak przyznam że nigdy nie korzystam z pełnej mocy lampy

ładuje je w bc-900 prądem 500:)

wasilewk
08-01-2012, 21:56
Polecam:

http://www.fotosik.pl/module.show_document_htm.php?doc=DFV_lekcja_19

kazwita
08-01-2012, 22:58
a zmieniając trochę temat jakie macie ładowarki ? bo zupełnie się na nich nie znal :P ja mam tą bc-700 i wydawało mi się zawsze, że jest dobra :)

Od dłuższego czasu używam Powerex'a MH-C9000. Wprawdzie sprzęt do najtańszych nie należy, ale sprawdza się wyśmienicie. http://www.batimex.pl/zdjecia/pdf/mh-c9000.pdf

wrtp
09-01-2012, 00:36
Polecam:

http://www.fotosik.pl/module.show_document_htm.php?doc=DFV_lekcja_19

wielkie dzięki ! bardzo przydatny link :)

adolfik9501
09-01-2012, 09:40
Od dłuższego czasu używam Powerex'a MH-C9000. Wprawdzie sprzęt do najtańszych nie należy, ale sprawdza się wyśmienicie. http://www.batimex.pl/zdjecia/pdf/mh-c9000.pdf

Jakby była tańsza to nikt by nie mówił, że BC700/900 są najlepsze, choć nie powiem, BC700 jako standardowa ładowarka jest wystarczająca.

Lukdz
09-01-2012, 16:29
Ja używam SANYO (4 kanałowa, mikroprocesorowa, nazwy modelu nie pamiętam). Wahałem się między nią, a BC700/900, ale uznałem że te dodatkowe funkcje (bajery) mi nie potrzebne.

JURAS12
10-01-2012, 00:50
Ja swoje Enelopy ładuję BC 700 - jak na razie (17 m-cy) bez zastrzeżeń.