Zobacz pełną wersję : Pixel Rook. Mega problem
Witam. Dziś dotartł do mnie komplet wyzwalacz z odbiornikiem oraz dodatkowy odb. wszystko do nikona. okazuje się że zestaw działa super tylko pod studyjnymi. pod lampami systemowymi sb800 i 900 zawiesza tak jakby lampę. pod metzem 40-MZ2 nie da rady wyzwolić lampy z jej guzików. pachnie mi to zwarą styków w odb. ale że w 2 szt. naraz? gdy podłączam przez kable. do lamp studyjnych wszystko działa jak należy, kanały grupy mieszanie grup itd. a w systemówkach nic. po naciśnięciu testu na nadajniku lampka kontrolna się zapala na każdym z odb. (oczywiście tylko jeśli odpowiednio dobrałem kanał i grupę) ale i tak lampa pozostaje martwa pod względem sterowania. odsyłać paczkę czy może jest jakieś magiczne rozwiązanie? przyznam że cholernie mnie to rozczarowało. czytałem, szukałem opinii itd. w końcu kupiłem i kicha sezonu. ehhh
Ja wiem że to może być głupie/nie bawiłem się akurat pixel-em - ale w moich yongnuo zdarzało się coś takiego gdy wsuwałem włączoną lampę do włączonego wyzwalacza (już nie pamiętam w której to występowało sb-28 czy sb600).
Próbowałeś włączyć już jak będą osadzone ?
próbowałem. sb900 blokuje sie na obu odbiornikach nawet gdy włączam odb oraz sb900 juz po osadzeniu na sankach odbiornika. sb800 z kolei się nie blokuje na obu odb. ale nie chce błyskać. na studyjnych wszsytko działa
przetestowałem synchro na kablu i zarówno studyjne oraz sb800 i 900 błyskają. problem poprzez gniazdo gorącej stopki na obu odbiornikach. jeśli ktoś posiada Pixel ROOKA i jest zadowolony bardzo proszę o priva bo miałbym kilka pytań. z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam
Może nie wniosę za dużo do tematu ale u mnie Pixel Rook na podwórku jakby szwankował. W domu bez problemu wyzwalam SB-900 i SB-25 a na podwórku strzeli z 2-3 błyski a potem jakby się zawiesił (nadajnik albo odbiornik). Nie wiem może taka pogoda, że trochę wilgotno i elektronika w Pixel`ach zaczyna szwankować.
ja odesłałem dziś do wymiany na inny egzemplarz Rooka. Odezwę się jak przyślą i napisze co i jak z tego wynikło.
wyczytałem gdzieś że w momencie gdy na nadajniku będzie zapięta lampa w ttlu a na odbiornikach np. manualne doświetlające np sufit itd to sie nie zsynchronizują. Jeśli to prawda to totalny bezsens stosowania ttlki na nadajniku. ktoś coś nt. wie?
Otrzymałem nowy sprzęt. Wszystko tym razem działa jak należy. TTLl przenosi na lampę na aparacie, lampy z odbiornikami pstrykają w M oraz A. Więc gra gitara :) Pozdrawiam i biore się do roboty.
DonAlberto
22-12-2012, 23:55
gdzie kupowałeś Pixel Rook-a bo ja dostałem z fotozakupy i mam chyba ten sam problem, może dostałem twoje egzemplarze.
dodam żę o ile na D3 działa jako tako to na D800 totalna kiszka