PDA

Zobacz pełną wersję : Pixel Rook. Mega problem

mizerek
04-01-2012, 23:01
Witam. Dziś dotartł do mnie komplet wyzwalacz z odbiornikiem oraz dodatkowy odb. wszystko do nikona. okazuje się że zestaw działa super tylko pod studyjnymi. pod lampami systemowymi sb800 i 900 zawiesza tak jakby lampę. pod metzem 40-MZ2 nie da rady wyzwolić lampy z jej guzików. pachnie mi to zwarą styków w odb. ale że w 2 szt. naraz? gdy podłączam przez kable. do lamp studyjnych wszystko działa jak należy, kanały grupy mieszanie grup itd. a w systemówkach nic. po naciśnięciu testu na nadajniku lampka kontrolna się zapala na każdym z odb. (oczywiście tylko jeśli odpowiednio dobrałem kanał i grupę) ale i tak lampa pozostaje martwa pod względem sterowania. odsyłać paczkę czy może jest jakieś magiczne rozwiązanie? przyznam że cholernie mnie to rozczarowało. czytałem, szukałem opinii itd. w końcu kupiłem i kicha sezonu. ehhh

erro
05-01-2012, 01:52
Ja wiem że to może być głupie/nie bawiłem się akurat pixel-em - ale w moich yongnuo zdarzało się coś takiego gdy wsuwałem włączoną lampę do włączonego wyzwalacza (już nie pamiętam w której to występowało sb-28 czy sb600).

Próbowałeś włączyć już jak będą osadzone ?

mizerek
05-01-2012, 10:29
próbowałem. sb900 blokuje sie na obu odbiornikach nawet gdy włączam odb oraz sb900 juz po osadzeniu na sankach odbiornika. sb800 z kolei się nie blokuje na obu odb. ale nie chce błyskać. na studyjnych wszsytko działa

przetestowałem synchro na kablu i zarówno studyjne oraz sb800 i 900 błyskają. problem poprzez gniazdo gorącej stopki na obu odbiornikach. jeśli ktoś posiada Pixel ROOKA i jest zadowolony bardzo proszę o priva bo miałbym kilka pytań. z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam

rafko
05-01-2012, 12:36
Może nie wniosę za dużo do tematu ale u mnie Pixel Rook na podwórku jakby szwankował. W domu bez problemu wyzwalam SB-900 i SB-25 a na podwórku strzeli z 2-3 błyski a potem jakby się zawiesił (nadajnik albo odbiornik). Nie wiem może taka pogoda, że trochę wilgotno i elektronika w Pixel`ach zaczyna szwankować.

mizerek
05-01-2012, 13:27
ja odesłałem dziś do wymiany na inny egzemplarz Rooka. Odezwę się jak przyślą i napisze co i jak z tego wynikło.

wyczytałem gdzieś że w momencie gdy na nadajniku będzie zapięta lampa w ttlu a na odbiornikach np. manualne doświetlające np sufit itd to sie nie zsynchronizują. Jeśli to prawda to totalny bezsens stosowania ttlki na nadajniku. ktoś coś nt. wie?

mizerek
12-01-2012, 18:04
Otrzymałem nowy sprzęt. Wszystko tym razem działa jak należy. TTLl przenosi na lampę na aparacie, lampy z odbiornikami pstrykają w M oraz A. Więc gra gitara :) Pozdrawiam i biore się do roboty.

DonAlberto
22-12-2012, 23:55
gdzie kupowałeś Pixel Rook-a bo ja dostałem z fotozakupy i mam chyba ten sam problem, może dostałem twoje egzemplarze.
dodam żę o ile na D3 działa jako tako to na D800 totalna kiszka