PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Manhattan wieczorową porą 2 (prosty!)

sniper88
04-01-2012, 22:56
Ten sam dzień, ta sama miejscówka. Inny kadr i godzina;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.data-photo--gallery.yoyo.pl/Forum/America2011/NYC2.jpg)

Dune
04-01-2012, 23:14
Chyba jednak prawie prosty ;-) Pierwsza odsłona mzd fajniejsza, z pazurem (tam przeszkadzały mi jedynie zbyt mocne światła z lewej strony na niższych kondygnacjach). Na nr 2 czuję niedosyt prawej strony zdjęcia, chciałoby się widzieć kolejne budynki :-). Przepał po lewej stronie nieba (dwa pierwsze od góry place) do wyrzucenia.

ALF
05-01-2012, 04:18
Krzywo, rzeka płynie w prawą stronę ;)
Kadr za szeroki lub za wąski.
Naświetlanie w tych warunkach to koszmar... i tobie udało się go zrealizować ;)

Widziałbym to tak:
- wąsko, w pion tylko 2-3 budynki z lewej i filtr połówkowy ND 1,2 na słońce (czyli lewą zdjęcia) lub
- bardzo szeroko (z wolną przestrzenią po prawej), bez nieba (cięte centymetr nad najwyższym budynkiem, lub niższa perspektywa), z filtrem ND 0,9 jw., lub
- jw, ale wody 2-2,5 cm, z większym niebem. Ale wtedy potrzebujesz kompendium (zestaw holderów) i dwa filtry połówkowe: ND 0,9 po lewej i ND 0,6 na niebo.

sniper88
07-01-2012, 20:38
Jeśli chodzi o przepał, cóż... ciężko, żeby słońce nie było wyjarane;)

Naświetlanie w tych warunkach to koszmar... i tobie udało się go zrealizować
Czyli Twoim zdaniem jest koszmarnie, czy dobrze?:mrgreen:

Jeśli chodzi o Twoją wizję kadru, to faktycznie 1 i 2 mogłyby wyjść fajnie:) Choć z drugiej strony podobają mi się chmury a wtedy nie byłoby ich tak dobrze widać. Co do 3 wersji, to bałbym się, że LG byłby czarny (bo działałyby tam obie połówki).

ALF
07-01-2012, 21:03
Nie chodzi o przepał, ale różnice tonalne, które zbyt duże, powodują nieczytelność pewnych partii zdjęcia.
Nie jest ani koszmarnie, ani dobrze :)
Połówki uwydatniłyby chmury.
3- nie, po to jest kompendium, żeby można było połówkami manewrować - układ połówek przypominałby krzyż - czyli ciemne na górze (1) i po lewej (2). Kiedyś użyłem nawet 3 polówek żeby zrobić kadr ze słońcem nad wodą :D

Inkognito
08-01-2012, 21:39
ALF ma dużo racji.
Choć ja nie skreślałbym i tego ujęcia. Ma coś w sobie - a może po prostu mam słabość do takich widoków? ;)

Niemniej, jestem na tak - zdecydowanie!
A wersję pierwszą traktuję jako niezbyt udany eksperyment ;)

żółty
09-01-2012, 21:46
Mnie najbardziej "gryzie" trochę nieprzemyślane zamknięcie kadru z prawej. Chce się zobaczyć co tam dalej, a tam zdjęcie się kończy :D