PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Corfe Castle-szufladowo

maniak666
04-01-2012, 20:32
...jak w tytule-ciagle szuflada. Pojechaloby sie gdzies, ale pogoda nie zacheca nawet do wyciagniecia puszki z plecaka:twisted:, ktora zalega tam juz drugi miesiac.
Takie tam moje proby z mglami.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

Zapraszam.

Kulten
04-01-2012, 20:39
W moim odczuciu jest poprawnie choć w odbiorze ta jasna plama na niebie w kontraście z ciemnym dołem, zwłaszcza ld. budzi mieszane uczucia, powiedziałbym, że dość niekorzystne.

A co do pogody to nie wiem co ludziska tak narzekają, może w mieście inaczej to się odczuwa ale na samej plaży czy ogólnie nad morzem na pd uk jest bardzo umiarkowanie i w mojej ocenie obiecująco fotograficznie. Zatem patrz mój podpis i do dzieła z aparatem :D .

maniak666
04-01-2012, 20:50
Marcinie- juz Ci gdzies pisalem ze GB to juz tylko piekne wspomnienia pozostaly. Tutaj do morza mam jakies 800km i jego brak doskwiera jak nie wiem co. A obecne miejscowki i pogoda jakos za diabla nie wspolgraja. Tereny gorzyste z pieknie wijacymi sie Renem i Neckarem, zamki na zboczach gor, winnice. Tereny wymarzone tylko jakos nie widze ich w tej porze roku w dodatku w takiej aurze. Moze zeby choc odrobina sniegu. Tak ze na razie tylko penetracja terenu, szukanie miejscowek i kadrow na lepsze czasy... Tak ze nie pekam. Ale coby nie zgnusniec to szuflade penetruje z obrobka walcze stosujac sie do swietnej rady udzielonej mi przez Sylvestra BVB ( skad inad gdzie sie podziewasz Sylwus) codziennie godzinka minimum obrobke cwiczyc mus.
LD probowalem wyciagac- niestety umiejetnosci nie starcza byc moze, ale niekorzystnie to wygladalo. A jasna plama?- cytujac Grega naszego kochanego:wink:- TAK TAM BYLO.

Kulten
04-01-2012, 20:58
Marcinie- juz Ci gdzies pisalem ze GB to juz tylko piekne wspomnienia pozostaly. Tutaj do morza mam jakies 800km i jego brak doskwiera jak nie wiem co. A obecne miejscowki i pogoda jakos za diabla nie wspolgraja. Tereny gorzyste z pieknie wijacymi sie Renem i Neckarem, zamki na zboczach gor, winnice. Tereny wymarzone tylko jakos nie widze ich w tej porze roku w dodatku w takiej aurze. Moze zeby choc odrobina sniegu. Tak ze na razie tylko penetracja terenu, szukanie miejscowek i kadrow na lepsze czasy... Tak ze nie pekam. Ale coby nie zgnusniec to szuflade penetruje z obrobka walcze stosujac sie do swietnej rady udzielonej mi przez Sylvestra BVB ( skad inad gdzie sie podziewasz Sylwus) codziennie godzinka minimum obrobke cwiczyc mus.
LD probowalem wyciagac- niestety umiejetnosci nie starcza byc moze, ale niekorzystnie to wygladalo. A jasna plama?- cytujac Grega naszego kochanego:wink:- TAK TAM BYLO.

W profilu obok innych miast masz ciągle Londyn więc myślałem, że Twoja nieobecność w GB to tylko świąteczna zwłoka :) .

To na stałe wybyłeś do D jeśli mogę spytać?

Co do plamy, no cóż, nie twierdzę, że było inaczej albo by coś z tym kombinować, bardziej stwierdziłem (w domyśle:)), że stałeś z aparatem na niewłaściwym wzgórku hihihi.

maniak666
04-01-2012, 21:10
Ano na stale. Jak Anglia to byla milosc od pierwszego wejrzenia ,tak D to raczej malzenstwo z rozsadku:wink:

Kulten
04-01-2012, 21:14
Ano na stale. Jak Anglia to byla milosc od pierwszego wejrzenia ,tak D to raczej malzenstwo z rozsadku:wink:

Ja niestety nie szwargoczę po ichniemu więc z ang. pod koniec roku przerzucę się już na stałe na mowę przodków :).

Ale w D. też są piękne tereny, pamiętam gdy za dzieciaka tam jeździłem i wiem, że mają dużo bardzo fotogenicznego materiału. Ok, to koniec OT, czekamy na fotosy :).

moshica
04-01-2012, 21:16
W ogóle po za Polską wszędzie są fajne miejsca, w mojej okolicy z kumplem zabrakło pomysłu na wychodzenie z puchą w plener. Można pozazdrościć wybrzeża wyspowego, czy to GB czy inny rejon, motywy się znajdą, gorzej jak się mieszka w nieciekawym regionie ;-(

Kulten
04-01-2012, 21:20
W ogóle po za Polską wszędzie są fajne miejsca, w mojej okolicy z kumplem zabrakło pomysłu na wychodzenie z puchą w plener. Można pozazdrościć wybrzeża wyspowego, czy to GB czy inny rejon, motywy się znajdą, gorzej jak się mieszka w nieciekawym regionie ;-(

Postaram się takie przekonanie zmienić gdy wrócę :) do pl. Wiadomo, egzotyka, inność zawsze lepiej smakują ale to są tylko pozory. Zobacz co Dem wrzucił za fotę w swoim wątku. Dowód, że wszędzie można.

moshica
04-01-2012, 21:27
No fakt, masz rację, ale zauważ że wiele ostatnio prac prezentowanych jest z wybrzeża GB, Irlandii, Szkocji, etc. Tam pomysłów i miejscówek jest od zatrzęsienia, ktoś jak ja mieszka z dala od morza, to może sobie pomarzyć ;-) Fakt, że bywam co roku nad morzem/oceanem, nie powoduje że tym krótkim czasie można przywieźć ciekawy materiał...

mirekvampirek
04-01-2012, 21:31
co do zdjecia, to uwazam, ze to bardzo dobra, tajemnicza i klimatyczna odslona tego popularnego miejsca, to, ze jestes na GRANICY przepalu i "smoly" dodaje moim zdaniem temu zdjeciu, bo nie wszystko musi byc zawsze na tacy podane ;)

co do twojej wyprowadzki do D ;) to powiem ci, ze samemu jakos tak inaczej mi sie pleneruje i jak stare powiedzenie mowi: we "dwojke razniej" nam bylo teraz jakos tak smutno sie zrobilo

pozdrawiam serdecznie

Kulten
04-01-2012, 21:48
No fakt, masz rację, ale zauważ że wiele ostatnio prac prezentowanych jest z wybrzeża GB, Irlandii, Szkocji, etc. Tam pomysłów i miejscówek jest od zatrzęsienia, ktoś jak ja mieszka z dala od morza, to może sobie pomarzyć ;-) Fakt, że bywam co roku nad morzem/oceanem, nie powoduje że tym krótkim czasie można przywieźć ciekawy materiał...

No sam nie wiem skąd ten wysyp :) . Ale popatrz na zdjęcia kolegi Ostrego, wzbudza u niejednego fale zazdrości albo przynajmniej chęci powielenia jego dokonań :) .

Polska jest dobra, wymaga tylko więcej poświęcenia no i ekonomiczne aspekty tutaj też nie pozostają bez głosu, jak i czas itd.

moshica
04-01-2012, 21:55
Dokładnie jest jak piszesz, może źle się wyraziłem w Polsce też są ciekawe miejsca, ale niestety potencjał "ciekawych" kadrów zauważam po za granicami kraju, być może spowodowane jest to wyszukiwaniem miejsc geograficznie i historycznie ciekawszych i dających dużo więcej możliwości w sprawie kreatywności fotograficznej...

A fotka autora ma jak widać potencjał, coś bym zrobił z jasnymi częściami kadru i troszkę podkręcił kontrast aby podkreślić dół...

Dune
04-01-2012, 22:04
Klimat zdjęcia kojarzy mi się się z późnymi pracami Williama Turnera.

maniak666
04-01-2012, 22:20
powiem ci, ze samemu jakos tak inaczej mi sie pleneruje i jak stare powiedzenie mowi: we "dwojke razniej" nam bylo teraz jakos tak smutno sie zrobilo

pozdrawiam serdecznie

Nawet sobie nie wyobrazasz jak mi bardzo brakuje naszych wypadow. Ale tak jak sie umawialismy poszperam poszukam przygotuje i jakis intensywny urlop zaplanujemy. No i oczywiscie Lake District na jesien pozna. Tylko zaklep u Krolowej Pogode sprzyjajaca. Przynajmniej tak jak ostatnio.
Pozdrawiam Wszystkich.

Nikonozaur
04-01-2012, 22:42
Jedynie ta jasna plama mi wadzi, właśnie przez ową jasność, która daje po oczach. Cała reszta jest bardzo klimatyczna i zamknięta w dobrym kadrze.

maniak666
04-01-2012, 23:33
Jedynie ta jasna plama mi wadzi, właśnie przez ową jasność, która daje po oczach. Cała reszta jest bardzo klimatyczna i zamknięta w dobrym kadrze.
Powiem Ci ze gasilem te plame. U mnie az tak nie wali po oczach, stad tez zostawilem. No ale to tylko Nec a nie zadne Eizo.:wink: Slonce wschodzilo i mgla miast przygasic, blask rozswietlila jeszcze bardziej.

Nikonozaur
05-01-2012, 00:09
Powiem Ci ze gasilem te plame. U mnie az tak nie wali po oczach, stad tez zostawilem. No ale to tylko Nec a nie zadne Eizo.:wink: Slonce wschodzilo i mgla miast przygasic, blask rozswietlila jeszcze bardziej.
U mnie nawet "podły" NEC nie stoi przed oczami, zainwestowałem parę lat temu w szkło marki Philips... I dobrze mi z tym ;)

Duder
05-01-2012, 02:38
A co Wy wszyscy byście chcieli takie stonowane, wyważone i w ogóle akuratne. To jest bardzo fajny strzał i to własnie go wyróżnia, że nie jest idealnie. Przecież tak własnie bywa naprawdę, że daje czasem po oczach. Nie podoba mi sie wcale takie ciągłe namawianie do robienia landszaftu jak jakiegoś idealnego obrazu malarskiego. Nie wszyscy tak rozumieją fotografię krajobrazu. Powiem więcej, takie poukładane, wycyzelowane i wyczyszczone dla mnie jest nudne i nie budzi emocji. Tu widzę nastrój, złapaną ciekawą chwilę i dla mnie to wystarczy.

ALF
05-01-2012, 04:48
Świetny strzał. Ciął bym jedynie lewą do początków wzgórza. Lub próbował dać pion (inny pomysł na kadr), z lekka tylko rozjaśniony wschodem.

ART69
05-01-2012, 09:49
Miejsce i warunki miałeś kapitalne :-) mnie się podoba, ale można tak jak wczesniej pisali koledzy pokombinować z innym kadrowaniem :-)

maniak666
05-01-2012, 15:57
... można pokombinować z innym kadrowaniem :-)
Kadrow nie brakuje, ale nie mam w zwyczaju przynudzac(tak mi sie przynajmniej wydaje;)) wiec nie wiem. Moze kiedys...
Dzieki wszystkim za odwiedziny.

d80
05-01-2012, 16:05
O Jezu!!! Wszystko na ten temat.Czegoś takiego nigdy nie widziałem.MSZ mistrzostwo Świata!W tym zdjęciu niczego bym nie zmienił i tak naprawdę można je przedstawiać jako wzorzec do nauczania i żadnych kombinacji z kadrowaniem no może deczko niżej ale dosłownie deczko jeśli już.
Wspaniałe zdjęcie.Dziękuję.

PABLOOK
05-01-2012, 16:10
A mi się bardzo widzi na "mglista" odsłona :).
Fajny klimacior w sobie posiada i to na duży plus jej zapisuję :).
Świetlistość jak dla mnie zaletą jest ;).
A gdybym miał się już czegoś czepić, to ogólna "szorstkość" lekko drażnić może.
Po prostu wolałbym bardziej miętko i delikatnie podane ;).

Badyl81
05-01-2012, 17:08
Bardzo udane zdjęcie. Może i jasna plama jest, ale mi nie przeszkadza jakoś za bardzo. Możesz ewentualnie spróbować przyciachać kawałek góry, tak z 1,5cm. Wydaje mi się, że wtedy wygląda lepiej.

MarianS
05-01-2012, 20:09
bardzo dobra z klimatem praca.pozdrawiam

Radek_1
05-01-2012, 21:08
Mnie też ten klimat odpowiada. Jest tajemniczo i przez to ciekawie ...

ALF
05-01-2012, 22:02
bardzo dobra z klimatem praca.pozdrawiam

Kolega zapomniał, albo nie czytał. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198838