Zobacz pełną wersję : Radio via net w sklepie - zapytanie
Polsar74
04-01-2012, 19:17
Witam - czy ktoś z Was orientuje się czy słuchanie cicho radia poprzez net w sklepie jest legalne bez jakichś dodatkowych opłat/abonamentów?
Paweł
imho cicho jest kwestią względną
natomiast ustawa mówi że abonament radiowo-tv płacą posiadacze odbiorników radiowych i tv
jeśli się mylę prosze mnie poprawic
Boryszuk
04-01-2012, 20:16
Ale tu chyba chodzi o ZAIKS. Byl calkiem niedawno podobny temat w Cafe. Wnioskow nie pamietam niestety :(
Edit
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195985
W necie można znaleźć muzykę wolną od ZAIKS-owych opłat. Kiedyś byłem w lokalu i na wejściu już była tabliczka"ZAIKS-owi dziękujemy.". Jeśli będziesz puszczał taka muzykę to nikt nie powinien się przyczepić. Idiotyzmów nie brakuję, bo chyba nikt nie chodzi słuchać muzyki do fryzjera, czy kiosku, no ale zawsze mogę się mylić...
W necie można znaleźć muzykę wolną od ZAIKS-owych opłat. Kiedyś byłem w lokalu i na wejściu już była tabliczka"ZAIKS-owi dziękujemy.". Jeśli będziesz puszczał taka muzykę to nikt nie powinien się przyczepić. Idiotyzmów nie brakuję, bo chyba nikt nie chodzi słuchać muzyki do fryzjera, czy kiosku, no ale zawsze mogę się mylić...
chodzili..
. moherowe berety...czy chodzą teraz, nie wiem.
KaleidoStar
04-01-2012, 22:53
Kumplowi się przyczepili, jak w zakładzie sluchal radia... Koleś jest tatuażystą. Teraz słucha tam tylko jakiegoś netowego radia wolnego od ZAIKSu.
Ale jak u niego leżalam na fotelu, zastanawialam się co z sytuacją taką - słucham w lokalu muzyki poważnej - ot np Chopina... którego utwory wykonuję ja czy ktoś znajomy. Gram, nagrywam i odtwarzam. Jak to wtedy jest?
tu nie chodzi już o abonament - niestety zgodnie z interpretacją jest to publiczne odtwarzanie utworów muzycznych, a w miejscach publicznych (wg nich) ma to na celu uatrakcyjnienie miejsca i przez to możliwe zwiększenie dochodów, więc nie podlegasz pod brak abonamentu (jeśli taki jest płacony) ale o rozpowszechnianie, a każdy utwór jest objęty prawami autorskimi chyba, że zaopatrzysz się w "Paris Music" i tylko to będziesz odtwarzał
Polsar74
06-01-2012, 18:28
fatalnie :) Chyba zaczne sobie słuchać Trójki przez słuchawkę z telefonu :/
Jak jest ze słuchaniem radia to nie wiem, ale publiczne odtwarzanie muzyki, filmów, koncertów itp. w miejscu, dla którego nie jest to część działalności (jak np. sklep) kosztuje grosze. Lepiej zapłacić i mieć święty spokój.
Polsar74
07-01-2012, 09:47
Artur_A - ale to nie mój sklep.
Trzeba było tak od razu :) Jako pracownik sklepu masz prawo słuchać sobie radia i nie podlega to opłatom ZAIKS. Nie wiem natomiast jak jest z abonamentem RTV.
Polsar74
10-01-2012, 19:41
to radio netowe ! Abonament chyba jest tylko za samo radio w sensie odbiornik radiowy ! Nie mylę się - co nie ?
flashmen
10-01-2012, 19:48
slyszalem, ze mozna ominac ten przepis kupujac radio, ktore ma zamontowany zegarek 'w sobie'
Polsar74
11-01-2012, 17:07
Trzeba było tak od razu :) Jako pracownik sklepu masz prawo słuchać sobie radia i nie podlega to opłatom ZAIKS. Nie wiem natomiast jak jest z abonamentem RTV.
ktoś jeszcze to potwierdza ?
http://media2.pl/media/34563-W-sklepie-wylacz-radio-albo-plac.html
http://wyborcza.pl/1,75478,8364146,Cicho_w_sklepach_i_u_fryzjera__Nik t_nie_lubi_ZAiKS_u.html
http://media2.pl/media/34563-W-sklepie-wylacz-radio-albo-plac.html
http://wyborcza.pl/1,75478,8364146,Cicho_w_sklepach_i_u_fryzjera__Nik t_nie_lubi_ZAiKS_u.html
Przepraszam, ale nieskromnie powiem, że ja akurat umowę z ZAIKSem dla knajpy załatwiałem i dowiedziałem się od nich co i jak, a wybiórcza to zwykły brukowiec, w którym prawdę napiszą jak się pomylą.
Zresztą nie upieram się, róbcie jak uważacie.
Polsar74
12-01-2012, 10:33
no i w dalszym ciagu nie ma konkretnej wiadomosci :( Buuuuuuuuuuuuuuuu....
Oto rozwiązanie ;oPPP
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.widelec.pl/im/1/10945/z10945211O.jpg)
krzysztof jot
15-01-2012, 01:10
no i w dalszym ciagu nie ma konkretnej wiadomosci :( Buuuuuuuuuuuuuuuu....
to jak z US - ile oddziałów tyle interpretacji.
generalnie - płacic, bywa - że udaje sie nie płacić :)
1.
Według ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych w ramach dozwolonego użytku publicznego posiadacze radioodbiorników oraz telewizorów mogą bez konieczności płacenia odbierać nadawane utwory, nawet w przypadku gdy urządzenia znajdują się w miejscu publicznym. Jednak z odbiorem tym nie może się łączyć osiąganie, nawet pośrednio, korzyści majątkowych
--
2.
Zgodnie z przepisami (art.17, art.45) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (pr. aut.) autorowi należy się wynagrodzenie za każdy sposób wykorzystania jego twórczości Ustawa dopuszcza wyjątki, które pozwalają wykorzystać cudzą twórczość bez płacenia wynagrodzenia autorom. Jednym z takich wyjątków jest możliwość słuchania radia lub oglądania telewizji w miejscu publicznym np. sklepie czy barze, jeżeli nie łączy się z tym osiąganie korzyści majątkowych (art.24 ust.2 pr. aut.).
Pojęcie osiągania korzyści majątkowych jest szeroko rozumiane i oprócz sytuacji, w których zwiększa się zysk firmy, obejmuje sytuacje w których możliwość słuchania radia czy oglądania telewizji przez klientów jest elementem szeroko rozumianego marketingu i umila pobyt klienta w danym lokalu, czego w żaden sposób nie można przeliczyć na konkretne pieniądze.
Po kilku latach istnienia przepisu art.24 ust.2 pr. aut. nie ulega wątpliwości, że autorom należy się wynagrodzenie, jeżeli sklep czy punkt gastronomiczny jest wyposażony w specjalistyczny sprzęt i głośniki w miejscu gdzie przebywają klienci. Trudno bowiem przypuszczać, że właściciel poniósł koszty (czasami znaczne) wyłącznie w celu umilenia pracy sobie czy swoim pracownikom. Jego celem jest stworzenie takiej atmosfery w lokalu, by klient chciał w nim przebywać i powrócić, a to wprawdzie pośrednio ale ewidentnie łączy się z osiąganiem korzyści majątkowych. W naszej ocenie autorzy nie mają prawa do wynagrodzenia, jeżeli radio czy telewizor znajduje się na zapleczu i możliwość korzystania mają tylko pracownicy. Tu bowiem nie można dopatrzeć się celu marketingowego.
Natomiast poważne wątpliwości budzą sytuacje, w których odbiornik znajduje w miejscu gdzie przebywają klienci, ale nie jest to sprzęt specjalistyczny a jego jakość i usytuowanie nie wskazują jednoznacznie czy ma służyć klientom dla umilenia pobytu w danej placówce czy pracownikom. Wątpliwości te muszą być rozstrzygane przez sądy.
ZAiKS ma ustawowy (art.104 ust.3 i 5 pr. aut.) obowiązek należytego zarządzania powierzonymi prawami a to oznacza, że musi dochodzić wszelkich należności na rzecz autorów, co w wypadku wątpliwości zmusza ZAiKS do poddania sprawy ocenie sądu.
---
3.
Na marginesie należy dodać, że ZAiKS wygrał większość z prowadzonych przez siebie spraw, które miały za przedmiot odtwarzanie muzyki z radia np:
wyrok Sądu Okręgowego w Kielcach z dnia 26.07.2001r. sygn. akt I C 2425/00
wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 22.10.2003r. sygn. akt IC 958/02, utrzymany w mocy wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 30.11.2004r. sygn. akt I ACa 129/04, utrzymany w mocy wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 28.09.2005r. sygn. akt I CK 164/05
wyrok Sądu Okręgowego w Częstochowie z dnia 25.10.2006r. utrzymany w mocy wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 24.04.2007r. sygn. akt. I ACa 104/07
wyrok Sądu Okręgowego w Częstochowie z dnia 20.02.2008r. sygn. akt IC 225/07, utrzymany w mocy wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 20.06.2008r. sygn. akt I ACa 328/08