Zobacz pełną wersję : Zacisk od nóżki statywu
RobertSoul
04-01-2012, 18:22
Witam ułamał mi się zacisk od nóżki statywu GoldPhoto (zacisk taki jak na obrazku)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img1.ecyfrowe.pl/13806.jpg)
czy orientujecie się czy i gdzie można dostać jakieś części od statywów ?? Pytałem w sklepie, w którym został zakupiony ale niestety nie prowadzą już części serwisowych do tego statywu bo nie mają już ich w ofercie... :/
astramus
05-01-2012, 22:43
a jakbyś np napisał jakiegoś dystrybutora albo coś ? poszukaj w google, chociaż może być ciężko.
RobertSoul
06-01-2012, 11:35
Na googlach spędziłem trochę czasu w poszukiwaniach i nic.... W sklepach też ciężko... Chyba mi zostanie kupić nowy :D
astramus
06-01-2012, 12:14
Nie są to statywy z jakiś górnych pólek więc nie ma się co dziwić na brak części zamiennych. Swojego rodzaju rozwiązaniem może też być szukanie okazji cz też oferty sprzedaży zepsutego statywu by po prostu wykorzystać zapięcie. Ale szczerze to chyba mija się to z celem i małe jest prawdopodobieństwo iż taka sytuacja będzie miała miejsce. Swoją drogą, z drugiej strony komuś też się może zepsuć jakaś część i osobnik ten będzie chciał sprzedać "zepsuty" statyw. Trudno powiedzieć. Decyzja należy do Ciebie.
cholera jasna, no od paru tygodni mam to samo, zacisk ostatniej sekcji , dokrecilem mu srubke zeby bylo ciasniej, zamykam i poooszedl.. :/ i serio nikt nigdzie nic ciemna dziura z tymi zaciskami na rynku ?
astramus
08-01-2012, 18:41
A nie da jakoś przerobić tej nóżki/zacisku ? Może dałoby radę jakoś pokombinować i prowizorycznie naprawić zepsuta część statywu. Pokombinujcie może bo z zakupem jednej części może być ciężko.
RobertSoul
08-01-2012, 20:06
cholera jasna, no od paru tygodni mam to samo, zacisk ostatniej sekcji , dokrecilem mu srubke zeby bylo ciasniej, zamykam i poooszedl.. :/ i serio nikt nigdzie nic ciemna dziura z tymi zaciskami na rynku ?
To może w takim razie chcesz sprzedać swój "uszkodzony" statywik ? :lol:
Spróbuj pokombinować z częściami od Manfrotto 190. Ten Twój statyw wygląda na klon manfrottowski, choć mogę się mylić. Dystrybucją części zamiennych Manfrotto trudni się jego przedstawiciel na Polskę - firma Foto7 z Gliwic. Może zakup takiego zacisku (a nie kosztuje on dużo) uratuje sprawę. I na koniec: nie zrozum mnie źle, ale kupowanie chińszczyzny zawsze tak się kończy. Czasami lepiej poczekać, przymówić się o wcześniejszy prezent imieninowy :-), ale kupić rzecz solidną i markową, wówczas z serwisem nie będzie problemów. Statyw to inwestycja na lata, a tanie mięso - jak powiadają - to psy jedzą... :-)
Przez chwilę poguglowałem i znalazłem. Popatrz na to:
http://fotoklik.pl/akcesoria-foto-video/statywy-g/akcesoria/manfrotto-190ql-szybkie-zaciski-do-statywow-190-i-290-warszawa-lodz.html
RobertSoul
09-01-2012, 16:40
Spróbuj pokombinować z częściami od Manfrotto 190. Ten Twój statyw wygląda na klon manfrottowski, choć mogę się mylić. Dystrybucją części zamiennych Manfrotto trudni się jego przedstawiciel na Polskę - firma Foto7 z Gliwic. Może zakup takiego zacisku (a nie kosztuje on dużo) uratuje sprawę. I na koniec: nie zrozum mnie źle, ale kupowanie chińszczyzny zawsze tak się kończy. Czasami lepiej poczekać, przymówić się o wcześniejszy prezent imieninowy :-), ale kupić rzecz solidną i markową, wówczas z serwisem nie będzie problemów. Statyw to inwestycja na lata, a tanie mięso - jak powiadają - to psy jedzą... :-)
Przez chwilę poguglowałem i znalazłem. Popatrz na to:
http://fotoklik.pl/akcesoria-foto-video/statywy-g/akcesoria/manfrotto-190ql-szybkie-zaciski-do-statywow-190-i-290-warszawa-lodz.html
Rozmawiałem z pracownikiem tego sklepu i powiedział mi, że nie będą pasowały... Także lipa. Pobawię się później w McGiver'a ;)
astramus
09-01-2012, 21:56
No i ta zabawa chyba będzie najlepszym pomysłem oraz rozwiązaniem. No chyba że któryś z was zechce odsprzedać temu drugiemu swój sprzęt.
hym.. dzisiaj bede mial inne zaciski, zobaczymy czy beda pasowac. a jak nie to zastanawiam sie czy z monopodow robionych przez goldphoto zaciski nie spasuja do nozek trojnogu hmmm.. monopod za 70zl juz z GP i tam sa 3 zaciski , kwestia srednicy
RobertSoul
10-01-2012, 11:10
hym.. dzisiaj bede mial inne zaciski, zobaczymy czy beda pasowac. a jak nie to zastanawiam sie czy z monopodow robionych przez goldphoto zaciski nie spasuja do nozek trojnogu hmmm.. monopod za 70zl juz z GP i tam sa 3 zaciski , kwestia srednicy
To jak już Ci będzie wszystko grało i śpiewało to daj znać co i jak ;)
astramus
10-01-2012, 12:18
Teoretycznie powinno dać radę, ale jak będzie w praktyce ? Szczerze to nie wpadłbym na taki pomysł. Czekamy tylko na wiadomość czy wypaliło. Może też się przejść do sklepu/sieci i najzwyczajniej porównać te elementy.
no dobra..wiec kupilem te zaciski od manfroto. w rzeczy samej nie pasuja, maja mniejsze srednice wewnetrzne o jakies 1,5-2mm. Ale zacisk wyzszej sekcji grubszy mozna wykorzystac na dolna sekcje goldphoto. Oczywiscie bedzie latal na niej , bo za duzy, ale .. pomierzylismy to i wytoczylismy na tokarce tulejki z teflonu czarnego. I kurcze dziala. JEst ok. Aczkolwiek zrobilem tez test z monopodem od goldphoto. Zaciski goldphoto z monopoda i trojnogu YH324 sa takie same i spokojnie rowniez mozna je wykorzystac, monopod za 79zeta daje nam dwa zaciski jakby co.