Zobacz pełną wersję : Jak odzyskać usunięte zdjęcia z karty SD ?
Witam, kupiłem niedawno nową kartę SD firmy emtec 8 gb. Tego samego dnia robiłem zdjęcia używając właśnie tej karty, po wykonaniu ok. 50 zdjęć wyskoczyło mi że karta jest uszkodzona i wszystkie fotki się skasowały :/ Po chwili znowu karta zaczęła działać i mogłem robić dalej fotki.
Po powrocie do domu włożyłem ją do czytnika i co się okazało, było masę różnych folderów czy plików na tej karcie o jakiś dziwnych znakach, i żaden z nich nie chciał się otworzyć. Udało mi się znaleźć folder w którym były zdjęcia które robiłem po usunięciu tych starych i z wielkim problemem je zgrałem.
Moje pytanie, da się odzyskać usunięte zdjęcia ? Karta nie była jeszcze formatowana, no i czy zwrócić się z kartą do sklepu gdzie była kupiona z prośbą o wymiane na nową ?
hijax_pl
04-01-2012, 16:48
Darmowy? http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
Generalnie format karty usuwa informacje o polikach ale nie same pliki...
Tak więc do odzyskania jest wszystko co było na karcie...
a po formacie nadpisujesz zdjęcia od pierwszego do ostatniego który mógłby się zmieścić...
generalnie jakiś program który potrafi odczytać to co tam jest i masz wszystkie zdjęcia...
Inna sprawa to to czy karta jest uszkodzona? Mam nadzieje że przed pierwszym użyciem ją formatowałeś?
Jeśli nie to spróbuj po odzyskaniu zdjęć format i znów zdjęcia robić. Jeśli wyskoczy znów błąd to zasuwaj do sklepu.
Pytanie tylko co to za karta i za ile? jak droga to ja bym leciał z reklamacją od razu. Jak tania to niestety ale możliwe że inna tania też tak się zachowa.
RomanZWrocławia
07-01-2012, 00:43
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189771
astramus
07-01-2012, 00:53
Witam, kupiłem niedawno nową kartę SD firmy emtec 8 gb. Tego samego dnia robiłem zdjęcia używając właśnie tej karty, po wykonaniu ok. 50 zdjęć wyskoczyło mi że karta jest uszkodzona i wszystkie fotki się skasowały :/ Po chwili znowu karta zaczęła działać i mogłem robić dalej fotki.
Po powrocie do domu włożyłem ją do czytnika i co się okazało, było masę różnych folderów czy plików na tej karcie o jakiś dziwnych znakach, i żaden z nich nie chciał się otworzyć. Udało mi się znaleźć folder w którym były zdjęcia które robiłem po usunięciu tych starych i z wielkim problemem je zgrałem.
Moje pytanie, da się odzyskać usunięte zdjęcia ? Karta nie była jeszcze formatowana, no i czy zwrócić się z kartą do sklepu gdzie była kupiona z prośbą o wymiane na nową ?
Ja swojego czasu używałem programu RECUVA gdy usunąłem coś z kosza kompa czy też karty pamięci. Myślę, że to dobry program i z tego co pamiętam to darmowy. Bardzo prosty w obsłudze. Nie wiem czy zadziała do tych
Mnie z kolei żadnymi Ontrackami i temu podobnymi nie udało się odzyskać tyle co darmowym Digital Image Recovery. Mały, prosty i skuteczny.
bochen1701
17-01-2012, 20:40
Ja moge polecić program GetDataBack ostatnio odzyskałem wszystko z zewnętrznego twrdziela po wysypaniu MFT.
sabrewulf
22-01-2012, 14:30
Digital Image Recovery - sprawdzony nie raz i odzyska nawet uszkodzone, z tym że "wypluje" jako niekompletne. Warto tym narzędziem sprawdzić.