Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Black & White
Z braku nowych kadrów, grzebię sobie po szufladach i eksperymentuję sobie z BW.
Obrabiane na laptoku.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/1007/dsc5193700.jpg)
Pozdrawiam
Bardzo przyjemne :) Ale ciął bym górę (do wysokości drzew), bo i tak nie widać nieba z wody.
Ładna konwersja, zdjęcie wygląda też nieźle obrócone o 180 st ... ;-)
Ładna konwersja, zdjęcie wygląda też nieźle obrócone o 180 st ... ;-)
Sprawdziłem i.... rzeczywiście, coś w tym jest :D
Fantastyczna robota dowodząca, że z czegoś pozornie średnio ciekawego można stworzyć coś z jajem. Ty tego w tym zdjęciu dokonałeś.
Świetna konwersja, moim zdaniem idealna.
Piękny kadr z dopełnieniem tego odbicia chmurek w tafli wody, słownie mniam.
Dobrze, że dałeś ramkę bo dzięki niej lepiej się odróżnia foto od tła strony i łatwej ocenić zastosowane kontrasty ale..., mogłaby by być delikatniejsza/węższa/nie tak przytłaczająca :D .
ps
i ten detal w postaci liścia w ld, pięknie.
Sebastianito
04-01-2012, 20:37
Trudno sie nie zgodzic z Marcinem. Mam jednakowe spostrzezenia, ten listek dodaje uroku temu zdjeciu. Swietnie wypadla ta prezentacja pomimo tego, ze nie przepadam za zdjeciami czarno-bialymi.
Nikonozaur
04-01-2012, 22:48
Dobre BW. Bardzo dobry pomysł zagrania tym listkiem leżącym w towarzystwie (przepraszam za słowo ;)) odbitych w wodzie chmurek. Może pozbyłbym się ich oryginałów wystających zza górnej krawędzi kadru.
rzeczywiście bardzo dobra fota, robi wrażenie bardzo starannej i dopracowanej, dobra konwersja , kontrastowość dodaje jej blasku - gratuluje :)
Fantastyczna robota dowodząca, że z czegoś pozornie średnio ciekawego można stworzyć coś z jajem. Ty tego w tym zdjęciu dokonałeś.
Świetna konwersja, moim zdaniem idealna.
Piękny kadr z dopełnieniem tego odbicia chmurek w tafli wody, słownie mniam.
Dobrze, że dałeś ramkę bo dzięki niej lepiej się odróżnia foto od tła strony i łatwej ocenić zastosowane kontrasty ale..., mogłaby by być delikatniejsza/węższa/nie tak przytłaczająca :grin: .
ps
i ten detal w postaci liścia w ld, pięknie.
Dziękuję za wyczerpującą opinię.
W sumie dość długo pochodziłem do tego zdjęcia, a w zasadzie po pierwszym obejrzeniu materiału, zdjęcie przeleżało kilka miesięcy z adnotacją "mało ciekawe". I zapewne gdyby nie fakt, że zrzuciłem je na komputer mojej lubej, a nie swój, to trafiło by po jakimś czasie do kosza. Morał z tego taki, że nie należy wyrzucać żadnych swoich zdjęć, ponieważ inspiracja co do obróbki może przyjść po dłuugim czasie. Tak było w tym wypadku. W momencie naciskania spustu migawki, założeniem był poziomy kadr w kolorach złotej jesieni, a sami widzicie co z tego wyszło :)
Co do ramki, to w sumie od jakiegoś czasu nie jestem zwolennikiem, ale do niektórych kadrów, w mojej subiektywnej opinii jest niezbędna. Tutaj długo eksperymentowałem z jej wielkością. Została taka szeroka, bo mnie osobiście najbardziej przekonała.
Trudno sie nie zgodzic z Marcinem. Mam jednakowe spostrzezenia, ten listek dodaje uroku temu zdjeciu. Swietnie wypadla ta prezentacja pomimo tego, ze nie przepadam za zdjeciami czarno-bialymi.
Listek pozostawiłem z pełną świadomością. Nawet mnie, jako autorowi, wydał się "wisienką na torcie" ;)
Dobre BW. Bardzo dobry pomysł zagrania tym listkiem leżącym w towarzystwie (przepraszam za słowo :wink:) odbitych w wodzie chmurek. Może pozbyłbym się ich oryginałów wystających zza górnej krawędzi kadru.
Myślałem o usunięciu tych chmurek na niebie. Ale kurczę, bez ramki było ich więcej, więc zostawiłem. A gdy pomyślałem, że jednak z ramką to zdjęcie będzie lepsze, po prostu zapomniałem o tym detalu.
rzeczywiście bardzo dobra fota, robi wrażenie bardzo starannej i dopracowanej, dobra konwersja , kontrastowość dodaje jej blasku - gratuluje :)
Dziękuję Janku. Dokładnie tak sobie założyłem - aby było bardzo starannie, ba nawet sterylnie - i cieszę się, że to zauważyliście ;)
Największy mam zawsze problem z wyostrzaniem, bo mam laptopa z matrycą 15'4 cala o rozdzielczości 1680x1050, a zatem bardzo mała plamka. I to co na tej matrycy wygląda bardzo fajnie, na np. 22 calach o tej samej rozdziałce, już jest przeostrzone. Dlatego większość moich zdjęc jest ostrzona "na oko", czyli mniej, niż uważam, że powinno być.
Mój ekran 32" mówi ze ostro jest w sam raz :). Więc od tej strony idealnie się spisałeś :) .
Rzuć to na duży papirus, imho warto :)
krzysztofz24
05-01-2012, 05:12
Podoba mi sie swoisty "clear" rej foty, spoko BW I akurat ja bum nieba nie ruszal, tylko zostawil tak jak teraz.
Mnie też spodobała się ta praca :-) począwszy od kadrowania ( o chmurkach w LG już pisano ) po dobre wykonanie BW :-)
Jak to mawiają mądrzy ludzie: Warto czasami sobie pogrzebać... ;), oczywiście w szufladzie :).
Jeżeli takowe są owoce powyższej czynności, to grzebaj ile wlezie ;).
Właściwie już prawie wszystko napisano odnośnie zalet tego BW kwadrata.
Mi pozostaje się pod tym podpisać i pogratulować, bo jest czego :).
I ja lubie grzebac w szufladzie :-) ...a w szczególności tych głębokich , jest w nich wiele dobrego materiału :)
Tutaj bezbłędnie, znakomite b&w ... to odbicie chmur i listek robią cały efekt , w rame i na ściane :)