PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - matówka dla jasnych obiektywów MF

raider
04-01-2012, 02:04
Do Canona 5dII można kupić firmową matówkę pozwalającą dokładniej ostrzyć manualnie ze szkłami jaśniejszymi niż f/2.8 - tutaj trochę opinii na temat takiej matówki: http://www.amazon.com/Canon-Eg-S-Precision-Focusing-5D-Mark/product-reviews/B001KBZ3S2 Czy do Nikona D700 można nabyć coś podobnego, czy też pozostają matówki z klinem - Katzeye lub tańsze chińskie, i czy taka matówka z klinem tak jak w przypadku tej dodatkowej z Canona daje przewagę w korzystaniu ze szkieł jaśniejszych niż f/2.8 czy tylko jest to klin na środku kadru a reszta kadru wygląda podobnie jak w standardowej matówce?

Jacek_Z
05-01-2012, 13:06
Były wątki o tym, poszukaj.

Kryhu
05-01-2012, 13:47
Było już*na ten temat ale w skrócie opiszę z własnego doświaczenia z D700. Kupiłem na Ebay z HK jakąś tanią z klinem na środku i mikrorastrem , z przesyłką wyszło około 100 zł. Niestety okazało się że matówki w D700 są różnie osadzone w zależności od konkretnego egz. i wymagają stosowania podkładek żeby nie było przesunięcia punktu ostrości. Na moich 2 korpusach D700 na każdym było inaczej, w jednym fabrycznie dali nawet podkładkę. Niestety żadna kombinacja nie sprawdziła się z ultrajasnym Noct Nikkorem 58/1.2. I teraz czekam już ze 3 miesiące na zamówione podkładki pod matówką o różnych grubościach żeby to jakoś sensownie poustawiać. Przy okazji powiem że żadane ustawianie na zieloną kropkę czy okular powiększający DK-17M nie było skuteczne przy w/w szkle :/ Jedynie ostrzenie na LV daje radę ale ja sobie tego nie wyobrażam przy pracy pomijając jakieś*makro itp. ze statywu.

teo
05-01-2012, 14:17
A tutaj firma, która przycina Canonowską matówkę typu S pod Nikona D700:
http://www.focusingscreen.com/product_info.php?cPath=22_92&products_id=1072

raider
05-01-2012, 14:47
Było już*na ten temat ale w skrócie opiszę z własnego doświaczenia z D700. Kupiłem na Ebay z HK jakąś tanią z klinem na środku i mikrorastrem , z przesyłką wyszło około 100 zł. Niestety okazało się że matówki w D700 są różnie osadzone w zależności od konkretnego egz. i wymagają stosowania podkładek żeby nie było przesunięcia punktu ostrości. Na moich 2 korpusach D700 na każdym było inaczej, w jednym fabrycznie dali nawet podkładkę. Niestety żadna kombinacja nie sprawdziła się z ultrajasnym Noct Nikkorem 58/1.2. I teraz czekam już ze 3 miesiące na zamówione podkładki pod matówką o różnych grubościach żeby to jakoś sensownie poustawiać. Przy okazji powiem że żadane ustawianie na zieloną kropkę czy okular powiększający DK-17M nie było skuteczne przy w/w szkle :/ Jedynie ostrzenie na LV daje radę ale ja sobie tego nie wyobrażam przy pracy pomijając jakieś*makro itp. ze statywu.

Dzięki za odp., też gdzieś już czytałem że bywają kłopoty z odpowiednim dopasowaniem. Ja sobie jakoś radzę ze szkłem 50/1.2 i standardową matówką plus kropka (może póki co łatwe stacjonarne cele albo obniżone wymagania heh..) ale chciałem właśnie przetestować coś takiego jak ma Canon, czyli nie klin a cała matówka dla jasnych szkieł, ponoć znacznie ułatwiająca trafienie.

A tutaj firma, która przycina Canonowską matówkę typu S pod Nikona D700:
http://www.focusingscreen.com/product_info.php?cPath=22_92&products_id=1072

Też trafiłem na tę stronę, pomyślę o zamówieniu, trochę obawiam się jednak tych podkładek i dopasowania do korpusu.. ehh jednak Canon ma lepsze wsparcie firmowe dla manualnych szkieł, choć chyba w Nikonie jest ich większy wybór (do Canona zdaje się że nie wszystkie stare manuale można podpiąć, ale nie wnikałem w ten temat szczegółowo).

Jacek_Z
05-01-2012, 15:20
Były wątki o tym, poszukaj.
Zamkne ten wątek. Znajdź stare i tam pisz, odkop. Po co mnożyć watki o tym samym.