PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Emila simple

wujekadam
04-01-2012, 01:08
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img708.imageshack.us/img708/9598/simplenm.jpg)

mOSAd
04-01-2012, 03:11
Jestem na nie. Ale pomyślę jeszcze trochę nad uzasadnieniem wyroku. ;) Może ktoś coś podrzuci. Wstępnie - kształt ciała oraz sposób ujęcia i kadru kojarzy mi się z takim nagim kurczakiem bez łba, chwyconym za nogi i prezentowanym przed sprzedażą. Jakby co, to nic nie piłem. I wiem, że to może niewiele mówiący komentarz - a może coś da się z niego zrozumieć? Powodzenia.

JarekJaszczyk
04-01-2012, 08:17
Podoba mi sie swiatlo, zaciekawia sposob kadrowania.
Nie podoba mi sie kolor skory i niezdecydowana glebia ostrosci.

Pozdrowienia,

eagis
04-01-2012, 08:20
20 cm niżej i wszyscy byli by szczęśliwi;)

durom
04-01-2012, 13:51
Ja tam wolałbym 20cm wyżej. Ten przepał mi się nie podoba. Modelka zacna.

wujekadam
04-01-2012, 14:35
Wszystkiego bym się spodziewał, ale nie przepału. zdjęcie jest w ogóle dość ciemne. Od przepału dzieli je kanion

maniek750
04-01-2012, 14:53
Jeżeli chodzi o mnie to kadrowanie na nie, a dlaczego? Mam podobne skojarzenia jak mOSAd ;) i nad skórą bym popracował trochę (mam na myśli D&B) Światło jak dla mnie jest oki ;)

durom
04-01-2012, 14:54
No dobra, może nie przepał ale to co jest na lewej piersi nie wygląda najlepiej.

nonnatus
05-01-2012, 04:57
twarz napięta. nienaturalna.
drugi podbródek.
włosy w nieładzie.
zdecydowanie do przekadrowania.
oczy ładne.
pstryk.

TCT
05-01-2012, 12:35
Może ze mną coś jest nie tak. Nawet napewno. Przy tym kadrze nie skupiam się na twarzy ani ... innych zacnych szczegółach. Wzrok uparcie ucieka w okolice lewego ramienia i obojczyka. A tutaj w sumie ten fragment jest mniej ciekawy.

poiytg
05-01-2012, 12:47
ja też jestem na nie, chyba tradycyjnie brakuje mi głowy

Yaaculek
05-01-2012, 17:37
Im dłużej patrzę-tym bardziej mi się podoba. Bardzo świadome zdjęcie,pozostaje na dłużej w pamięci,chce się do niego wracać...

wujekadam
05-01-2012, 18:09
Nie twierdzę, że zdjęcie spodoba się każdemu, ale na Boga, gdzie tu widać drugi podbródek? Chyba zdajecie sobie sprawę, że dobry monitor potrzebny jest tak samo, jak dobre szkło.

Yaaculek
05-01-2012, 18:31
wujekadam-mam nadzieję,że masz dystans i nie przejmujesz się niektórymi opiniami.Twoje zdjęcie posiada moc przyciągania przez łamanie ustalonych zasad.
Twierdzę,że znajdą się kolejni,którzy dostrzegą w tym obrazie coś niekonwecjonalnego-w tym pozytywnym sensie.
Modelka również pokazała tu swoje wnętrze. Gratulacje dla Was obojga. Chętnie zobaczę kolejne z tej sesji.

eagis
05-01-2012, 18:59
Im dłużej patrzę-tym bardziej mi się podoba. Bardzo świadome zdjęcie,pozostaje na dłużej w pamięci,chce się do niego wracać...

W pełni się zgadzam - otwieram to zdjęcie po raz kolejny...

wujekadam
05-01-2012, 19:30
Nie wychodzą mi "ładne zdjęcia", więc się nie przejmuje, ale podbródek mnie rozsierdził ciut:>

Yaaculek
05-01-2012, 19:44
Myślę,że wiele mógłbym się od Ciebie nauczyć,bo sztuką jest prowokować do myślenia prostymi środkami,a nie epatować nieuzasadnioną dosłownością...

wujekadam
05-01-2012, 20:41
Dzięki, to miłe, ale jestem zwykłym fotopstrykiem:> Pozdro

fufinek
05-01-2012, 20:49
No nie wiem , ja bym uciął zdjęcie na wysokości ramion , a nawet tak żeby ich nie było. Zrobilbym format panoramy.

nonnatus
05-01-2012, 22:07
Nie twierdzę, że zdjęcie spodoba się każdemu, ale na Boga, gdzie tu widać drugi podbrudek? Chyba zdajecie sobie sprawę, że dobry monitor potrzebny jest tak samo, jak dobre szkło.

Boga w to nie mieszaj:)
spójrz na prawą stronę twarzy modelki. zobacz jak zdeformowałeś jej twarz.
wycofana twarz niekorzystnie zmienia owal buzi, dlatego napisałem o drugim podbródku, wszak owal buzi wygląda jak drugi ...owal.

w sumie, to ani obróbka, ani kadr, ani kompozycja nie sprzyja temu by to zdjęcia nazwać udanym.

yaaculek - no błagam - wyjaśnij mi jak sześciolatkowi, gdzie widzisz genialność tej pracy? gdzie dostrzegasz świadomość jej kompozycji.
oświeć mnie proszę. kadr wyraźnie wskazuje, że to zdjęcia bardzo nieświadome.
przypadkowość ułożenia włosów. zły kadr - to nie są elementy świadomego fotografowania.

prowokacje fotograficzne przez łamanie zasad?
chętnie zobaczyłbym jak kolega wykonuje poprawnie naświetloną pracę, a potem równie chętnie bym obserwował jak odchodzi od ustalonych zasad. po mojemu to co powyżej napisałeś to dorabianie ideologii, a nie żaden dowód na świadome fotografowanie.

eagis
05-01-2012, 23:43
Czy "udane" zdjęcie musi mieć książkowe kadrowanie, dobre światło i harmonijną kompozycję? Wg mnie nie. To zdjęcie nie jest może zgodne z kanonami, ale ma w sobie coś, co każe do niego wracać i coś co pozostaje w pamięci.

nonnatus
06-01-2012, 00:34
Czy "udane" zdjęcie musi mieć książkowe kadrowanie, dobre światło i harmonijną kompozycję? Wg mnie nie. To zdjęcie nie jest może zgodne z kanonami, ale ma w sobie coś, co każe do niego wracać i coś co pozostaje w pamięci.

a jakie -wg Ciebie - powinno być dobre zdjęcie?
źle skadrowane, źle zaświecone, z nieharmonijną kompozycją?

dobre światło świadczy o poziomie fotografa - jesli potrafi je wykorzystać, znaleźć - więc światło zawsze powinno być dobre:), jesli tego nie rozumiesz, to wybacz, ale odczytuję Twój post jako szukanie dziury w całym i dorabianie ideoligii to słabego kompozycyjnie i obróbkowo zdjęcia.

ja tu widzę zwykły pstryk i kompletnie nie rozumiem po co upierać się, że to dobre zdjęcie skoro nim nie jest.
Tobie się podoba - ok.
do mnie nic nie gada ta fota, po za tym jakie są umiejętności fotografa

ps.
wyjaśnij mi proszę co to znaczy "książkowe kadrowanie"...

wujekadam
06-01-2012, 00:46
Różne świecenie mam w swoim pierwszym poście o portrecie i w wielu innych miejscach. Mimo że nie ma to i tak znaczenia w zabawie. Po co kruszyć beton, jak można pokryć lodem i się ślizgać z przyjemnością.

eagis
06-01-2012, 11:03
a jakie -wg Ciebie - powinno być dobre zdjęcie?
źle skadrowane, źle zaświecone, z nieharmonijną kompozycją?
dobre światło świadczy o poziomie fotografa - jesli potrafi je wykorzystać, znaleźć - więc światło zawsze powinno być dobre:), jesli tego nie rozumiesz, to wybacz, ale odczytuję Twój post jako szukanie dziury w całym i dorabianie ideoligii to słabego kompozycyjnie i obróbkowo zdjęcia.
ja tu widzę zwykły pstryk i kompletnie nie rozumiem po co upierać się, że to dobre zdjęcie skoro nim nie jest.
Tobie się podoba - ok.
do mnie nic nie gada ta fota, po za tym jakie są umiejętności fotografa
ps.
wyjaśnij mi proszę co to znaczy "książkowe kadrowanie"...

Myślę, że pojęcie "dobre zdjęcie" jest dość szerokie. Może być technicznie dobre - czyli właśnie być poprawnie skadrowane, zaświecone i skomponowane - a jednocześnie nudne i słabe. Może też być "artystycznie" dobre (nie wiem czy użyłem dobrego słowa) - czyli światło takie sobie, kadr też - ale mimo to ma w sobie jakąś wartość która przyciąga.
Masa zdjęć z tego wątku, mimo technicznej doskonałości znika z pamięci 10 sekund po obejrzeniu. To zdjęcie i poprzednie tego autora - jak już pisał - nie tylko mi - utkwi w pamięci.

Jak coś nie mam bladego pojęcia kim jest autor i go nie znam, wyrażam jedyne swoją opinię o jego zdjęciach.

"książkowe kadrowanie" - mam taką książeczkę całą poświęconą kadrowaniu i masą reguł - tak mi się skojarzyło:)

Rafał63
06-01-2012, 11:25
Nie wyszło zbyt dobrze. Powierzchnia klatki piersiowej zdominowała fotografie. Twarz miała być na pierwszym planie, a przez nietrafione proporcję nie jest.

Yaaculek
06-01-2012, 16:51
Sprezzatura...

rmn1
06-01-2012, 20:43
Lubie to. I nawet nie wiem dlaczego, poprostu mi się podoba.

Amadeusz
06-01-2012, 21:40
twarz napięta. nienaturalna.
drugi podbródek.
włosy w nieładzie.
zdecydowanie do przekadrowania.
oczy ładne.
pstryk.

Daj już spokój. Za bardzo chcesz coś udowodnić tylko nie bardzo wiesz co. Nie pleć bzdur.

Zdjęcie przyciąga i pewnie można je różnie odebrać. Dla mnie to taka trochę kobieta zniewolona poprzez ręce z tyłu, wymowną mimikę i obróbkę.

nonnatus
09-01-2012, 04:56
Daj już spokój. Za bardzo chcesz coś udowodnić tylko nie bardzo wiesz co. Nie pleć bzdur.

bardzo lubię jak ktoś mi mówi co wiem i czego nie wiem, co chcę udowodnić, a czego nie.

sam pleciesz bzdurne bzdury...

daję spokój.
dla mnie EOT

pozdrawiam:)