Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bomba w górę.
Nikonozaur
03-01-2012, 22:50
Coś z klasykiem (;)) 3miejskim ostatnio słabo, spieszę nadrobić (28 grudnia)...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zapraszam.
Sebastianito
03-01-2012, 23:18
Widzial bym to bardziej w poziomie niz w kwadracie. U gory sie nic nie dzieje ciekawego. Przyjemne w odbiorze pomimo takiego a nie innego kadrowania. Podwojny horyzont tlumacze soebie wejsciem prondow morskich do zatoki lub naswietlaniem na 2 klatki.
Nikonozaur
03-01-2012, 23:34
Widzial bym to bardziej w poziomie niz w kwadracie. U gory sie nic nie dzieje ciekawego. Przyjemne w odbiorze pomimo takiego a nie innego kadrowania. Podwojny horyzont tlumacze soebie wejsciem prondow morskich do zatoki lub naswietlaniem na 2 klatki.
To nie jest podwójny horyzont, to lekko sfalowana woda daleko przy Torpedowni, no i najważniejsze - to jest jedna klatka. ;)
Pablo 77
04-01-2012, 00:11
Zdecydowanie w kadrze poziomym mz lepiej by się prezentowało :)
Mimo tego przyjemnie się patrzy .
Nikonozaur
04-01-2012, 11:13
[...] Jaka ogniskowa?
270mm.
Hehe, jak rysunek dziecka :) Z tą górą, też bym ciął, albo kadrował na dół. I chyba jest za jasno :)
Mnie sie podoba ten obrazek, zdjecie torpedowni inne niz wszystkie wczesniej pokazywane, nie mam uwag, kadr przemyslany i jak autor widzial to w kwadracie to tak chcial....nie uwazam, zeby kwadratowy kadr byl bledem, ale zgodze sie, ze poziom tez by ladnie zagral;)
co to są prondy?
Z tą górą, też bym ciął, albo kadrował na dół.
Z tym można się zgodzić ale nie tyle z powodu dobranych proporcji ale zróżnicowania tonacja na niebie, czyli jego niebieska górna część pozostaje w pewnym dysonansie do reszty. Nie poczytuję tego za wadę czy ułomność ale raczej wskazówkę :-P .
znam to miejsce, byłem tam wielokrotnie, nie wiem czy jest tam specyficzna jonizacja powietrza czy tez ukształtowanie terenu, gdyż zawsze przy wschodzie jest bardzo ostre światło w oczy ( np. w chałupach wschód jest o wiele łagodniejszy , mam na myśli słońce ) i niebo często w takiej właśnie tonacji.
Praca podoba mi się i to bardzo, a to przede wszystkim z powodu ciecia w kwadrat, z tego popularnego fotograficznie miejsca jest wiele prac sztampowych, dlatego kwadrat wyróżnia się na tle tego co widuje się w sieci.
Całość mz. ładnie skomponowana, inaczej mówiąc dobra praca :)
Z tym można się zgodzić ale nie tyle z powodu dobranych proporcji ale zróżnicowania tonacja na niebie, czyli jego niebieska górna część pozostaje w pewnym dysonansie do reszty. Nie poczytuję tego za wadę czy ułomność ale raczej wskazówkę :-P .
Z bebechów wręcz mi to Waść wyjąłeś :)
krzysztofz24
05-01-2012, 05:09
Widzialbym to ciut ciemniej zapodane. Ale sam klimat zdjecia mi sie podoba, slonce bardzo ladnie wyszlo.
Przyjemnie się to oglada :-) jednak uwagi o górnej części kadru i delikatnym przyciemnieniu wg mnie wydają się słuszne :-)
Nie pamiętam takiej odsłony tego miejsca, a może widziałem, tylko nie była na tyle ciekawa, żeby zapaść w pamięć :)
Ładnie poukładałeś w kadrze, kolory naturalne - chętnie zobaczyłbym to LIVE :D
Nikonozaur
05-01-2012, 18:41
Nie pamiętam takiej odsłony tego miejsca, a może widziałem, tylko nie była na tyle ciekawa, żeby zapaść w pamięć :) [...]
Bo na szczęście mało kto tu przyjeżdża, prawie zawsze wyprawa w ten rejon kończy się w Babich Dołach, a stamtąd Torpedownia już jest tak ostrzelana, że bardzo trudno o coś nowego. ;)