Zobacz pełną wersję : D80 - zdjęcia pokladkowe
D80 ma taka funkcje? W Minolcie moglem ustawic interwal i liczbe zdjec i w okreslonym odstepie czasu robil ustalone zdjecia. D80 ma takie cos? Jak to wlaczyc?
Witam ,było oczywiście w mojej A-jedynce, w D80 nie jest to możliwe :-( Pozdrawiam
Rafał_Sz
23-02-2007, 16:34
D80 ma taka funkcje? W Minolcie moglem ustawic interwal i liczbe zdjec i w okreslonym odstepie czasu robil ustalone zdjecia. D80 ma takie cos? Jak to wlaczyc?
mój robi tylko zeryjne :)
mój robi tylko zeryjne :)
Też się miałem trochę poczepiać, ale rsz mnie ubiegł ;)
Sie czepiacie. Wiecie o co mi chodzi... To czyli nie ma takiej opcji? :/
jest opcja wymiany na d200, gdzie ta opcja jest :-D
Może i jest, ale nie wiem co to jest kladka.
Może i jest, ale nie wiem co to jest kladka.
oj czepiasz się, akurat na tym forum inne słowo jest nagminnie pisane niepoprawnie i nikt się nie obrusza, mianowicie poprawna pisownia to standarD, a nie standarT, ale nawet wielcy tego forum uzywają obu form naprzemiennie :(
wracajac do meritum wątku - trybu interwałowego niestety w D80 tego nie ma, uważam że dużym problemem jest brak funkcji interwału w aparacie za 3000 w momencie gdy w byle kompakcie za 400 PLN taka funkcja jest :(
pozdrawiam
Erie
"uważam że dużym problemem jest brak funkcji interwału w aparacie za 3000 w momencie gdy w byle kompakcie za 400 PLN taka funkcja jest"
Ba, w kompakcie tego samego producenta.
Ale gdyby tak zmajstrowac jakis "bajerek", do wezyka, lub pilota...
"uważam że dużym problemem jest brak funkcji interwału w aparacie za 3000 w momencie gdy w byle kompakcie za 400 PLN taka funkcja jest"
Ba, w kompakcie tego samego producenta.
Ale gdyby tak zmajstrowac jakis "bajerek", do wezyka, lub pilota...
kolejny ;), chyba faktycznie muszę to zrobić :D
Dopiero teraz zauwazylem moja literowke w temacie. Seeker - dzieki za wsparcie :)
A gdyby tak podlaczyc aparat do komputera.. wiem ze niektore aparaty maja mozliwosc sterowania za pomoca komputera.. tutaj jest taka mozliwosc?
spraw zalatwia albo camera control pro i kabelek usb, albo np palm czy pocket pc wyzwalajacy aparat przez podczerwien.
albo np palm czy pocket pc wyzwalajacy aparat przez podczerwien.
A masz moze namiar na taki sofcik do Pocketa ? Bo mam i bym to sprawdził :)
jesli chodzi o nikona d80 to bardzo duzo zeczy nie ma ktore w minolcie sa od lat 80 i nie chodzi tu o jakies pierdołki tylko kontretne rzeczy. Wydaje mi sie ze canon i nikon od dluzszego czasu robia aparaty pod publike (Mpx i inne śmery bajery - prawie nikomu niepotrzebne), a tym czasem minolta dążyła do masymalizowania uzytecznosci aparatu. Np. taki D7D idealny na reportaz bo nieodrywajac oka od wizjera mozna ustawic niemal wszstko z pamieci. pozatym wspomiany interwal czy wielkokrotna ekspozycja do 9 zdjec radiowka do wyzwalania lamp blyskowych eye stat czy ustawienia wyswietlane na tylnym lcd moim zdaniem sa zdecydowanie uzyteczniejsze niz np edytor zdjec w nikonie d80 (a juz najwieszym brakiem jest brak danych o trybie na lcd - w ciemnosciach nie ma mozliwosci by sprawcic czy robi sie w M,S,A,P)
jak piszesz o latach 80-tych to sa czasy analoga. Nikon wprowadzał nowinki ostatni - albo nie wprowadzał ich wcale (np. sterowanie wyboru punktu AF okiem). Za to zawsze były to rozwiązania najbardziej dopracowane i niezawodne.
Bezsensowne bajery są dawane w body amatorskie. W profi puszkach nie ma programów tematycznych itp.
Szukasz czegoś zaawansowanego w nikonach - wejdź na półkę dla zaawansowanych fotoamatorów (lub profi).
Bo źle uogólniasz pisząc, że nikon nie ma funkcji..... Nie ma w amatorskich modelach - to tak.
Nie wiem jak pozyconowac Minolte D7D - to .... najwyższy model tej firmy - więc jak nie tu, to gdzie mieli dac te funkcje? W nikonie masz wybór.
Interwały nie sa jakims podstawowym narzędziem. Może ty je potrzebujesz - ale nie jestes w większości. Jak potrzebujesz specyfcznych funkcji to kupuj takie puszki co ja mają. Ja mam te funkcje od niepamiętnych czasów we wszystkich moich body nikona - f801 ze ścianką i też F100, D200. Nie użyłem tego ani razu przez 20 lat. Nawet dla zabawy. Gdybym miał to popsute - to nawet bym nie wiedział o tym.
Możesz kupic body d200 i wyższe, lub mając body z półki amatorskiej Dxx przez program nikon camera control robić zdjęcia za pomocą komputera (po USB). Bezprzewodowo mozesz robic z body profi oraz chyba niedługo z D200 (nie wiem czy wypuścili wreszcie te przystawkę WT do niego)
no dobra, moze i d80 nie jest najwyzszych lotow i jest troche aparatow wyzej od niego, ale ja raczej uwzglednialem zawartos w aparatach na zasadzie przedzialu cenowego a nie rankingu w danej marce. pozatym jest chyba jedna rzecz ktorej nie wybacze nikonowi - brak pomiaru swiatla przy zamontowaniu obiektywu bez procesora.
to samo - o jeden model wyżej już pomiar jest.
no dobra, moze i d80 nie jest najwyzszych lotow i jest troche aparatow wyzej od niego, ale ja raczej uwzglednialem zawartos w aparatach na zasadzie przedzialu cenowego a nie rankingu w danej marce. pozatym jest chyba jedna rzecz ktorej nie wybacze nikonowi - brak pomiaru swiatla przy zamontowaniu obiektywu bez procesora.
Akurat ta przypadlosc d80 tez mnie zdeka meczy ... coz ,ale juz musze z tym jakos zyc ;)
Reszta brakow/wad narazie mnie nie dotyczy ;) bo d80 w zupelnosci mi starcza.
oj czepiasz się, akurat na tym forum inne słowo jest nagminnie pisane niepoprawnie i nikt się nie obrusza, mianowicie poprawna pisownia to standarD, a nie standarT, ale nawet wielcy tego forum uzywają obu form naprzemiennie :(
Akurat słusznie się czepia - moim zdaniem - gdyż taki tytuł wątku wisi przez wiele godzin na pierwszej stronie i źle świadczy o poziomie forum. I tak samo, jak niechęć używania funkcji "szukaj" - niechlujne pisanie jest swego rodzaju wyrazem braku szacunku.
Inna sprawa, że gdyby nikt nie pytał, a tylko wytrwale szukał, to forum prawie by nie istniało...
Pozdrawiam.
...a to (http://www.foto-bogutti.pl/images/MC-20.jpg) lub to (http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/wezyki,piloty/Nikon/MC36/)?
Akurat słusznie się czepia - moim zdaniem - gdyż taki tytuł wątku wisi przez wiele godzin na pierwszej stronie i źle świadczy o poziomie forum. I tak samo, jak niechęć używania funkcji "szukaj" - niechlujne pisanie jest swego rodzaju wyrazem braku szacunku.
Inna sprawa, że gdyby nikt nie pytał, a tylko wytrwale szukał, to forum prawie by nie istniało...
Pozdrawiam.
wyszukaj w wyszukiwarce to nieszczęsne 'standart', które niektórzy ludzie notorycznie piszą niepoprawnie (również w nazwach wątków), a w momencie gdy ktoś pojedynczo napisze niepoprawnie jakiś wyraz to od razu się go atakuje
inna sprawa że jest chyba edycja tytułów więc można zmienić nazwę wątku
pozdrawiam
Erie
inna sprawa że jest chyba edycja tytułów więc można zmienić nazwę wątku
Hej - milczałem (cierpiąc) na temat "standartu". Moja uwaga była natury ogólniejszej i dotyczyła właśnie tytułu wątku; i nawet nie bezpośrednio do autora wątku - była wyrazem wsparcia dla poprzedniego "czepiciela" :)
Pozdrawiam.
Zmienilem temat, poprawilem literowke. Nie musicie sie juz czepiac.
To czyli zostaje mi podlaczenie aparatu do kompa - to akurat zle nie jest, bo chce zrobic takie zdjecia w tym samym pokoju gdzie komputer stoi.
Co do D7D - co prawda byl to najwyzszy model i musieli go usprawnic, ale D80 kosztuje tyle samo i nie ma wielu rzeczy! Jest jeszcze D50, D40.. na D80 nie musieli oszczedzac.. Przeciez on nie ma nawet gniazda synchro..
Szkoda..
A specjalnie dla zdjec poklatkowych nie bede doplacal 2 tysiace do D200. Przestancie..
Podłączenie do komputera to najprostsze wyjście, o ile oczywiście nie potrzebujesz tego w terenie. Należy zwrócić jednak uwagę na ewentualne przedłużanie kabla USB - nie wszystkie urządzenia będą działać na przedłużonych kablach.
Pochwal się efektami tych zdjęć - pozdrawiam.
To czyli zostaje mi podlaczenie aparatu do kompa - to akurat zle nie jest, bo chce zrobic takie zdjecia w tym samym pokoju gdzie komputer stoi.
Czy ktoś w ogóle zajrzał do linków w moim poście na drugiej stronie tego wątku???
Ja. Nie nadają się chyba do d80 i podobnych.
Pierwszy MC20 wspólpracuje z analogami, a drugi MC36 i tak jest do D200 i wyższych, więc nic nie daje w niższych modelach. A d200 ma te funkcje bez wężyka.
Ja. Nie nadają się chyba do d80 i podobnych.
Pierwszy MC20 wspólpracuje z analogami, a drugi MC36 i tak jest do D200 i wyższych, więc nic nie daje w niższych modelach. A d200 ma te funkcje bez wężyka.
Warto by było to sprawdzić bo ten wężyk istniał kiedy D80 nie był jeszcze poczęty... a te dane w sklepie interntowym na pewno nie są aktualizowane...
jeśli nie działa to widziałem kiedyś na allegro takie samoróbki na podczerwień z interwałami... miały jeszcze więcej funkcji niż te oryginalne Nikonowskie...
Warto by było to sprawdzić bo ten wężyk istniał kiedy D80 nie był jeszcze poczęty... a te dane w sklepie interntowym na pewno nie są aktualizowane...
jeśli nie działa to widziałem kiedyś na allegro takie samoróbki na podczerwień z interwałami... miały jeszcze więcej funkcji niż te oryginalne Nikonowskie...
są - bo piszą, że jest do D2Xs a to nowe body.
d80 ma takie 10 stykowe gniazdo?
samoróbki na allegro tez widziałem - mozna poszukać.
odie83 - dzieki za linki ale raz - drogie, dwa - nie ide w teren ;)
Odie ja zajrzałem, ale D80 nie ma tego złącza więc odpada to rozwiązanie
samoróbki na allegro tez widziałem - mozna poszukać.
Właśnie sprawdzałem i nie ma...
W sumie to dość dawno to widziałem, takie małe szare skrzyneczki z wyświetlaczami LCD, i pamiętam że całkiem niedrogie to było...
A masz moze namiar na taki sofcik do Pocketa ? Bo mam i bym to sprawdził :)
uzywam palma, ale zerkinj tutaj: http://natemc.com/nikontriggerppc.php
(google: pocket pc infrared nikon)
uzywam palma, ale zerkinj tutaj: http://natemc.com/nikontriggerppc.php
(google: pocket pc infrared nikon)
Niestety strona nie działa, a wpisanie tego zapytania nie znajduje mi oprocz niej nic konkretnego :(