PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - zdjęcia pokladkowe

shadoow
23-02-2007, 16:13
D80 ma taka funkcje? W Minolcie moglem ustawic interwal i liczbe zdjec i w okreslonym odstepie czasu robil ustalone zdjecia. D80 ma takie cos? Jak to wlaczyc?

adamek
23-02-2007, 16:18
Witam ,było oczywiście w mojej A-jedynce, w D80 nie jest to możliwe :-( Pozdrawiam

Rafał_Sz
23-02-2007, 16:34
D80 ma taka funkcje? W Minolcie moglem ustawic interwal i liczbe zdjec i w okreslonym odstepie czasu robil ustalone zdjecia. D80 ma takie cos? Jak to wlaczyc?
mój robi tylko zeryjne :)

J@sió
23-02-2007, 18:24
mój robi tylko zeryjne :)
Też się miałem trochę poczepiać, ale rsz mnie ubiegł ;)

shadoow
23-02-2007, 18:47
Sie czepiacie. Wiecie o co mi chodzi... To czyli nie ma takiej opcji? :/

Jacek_Z
23-02-2007, 19:09
jest opcja wymiany na d200, gdzie ta opcja jest :-D

tomys
23-02-2007, 19:10
Może i jest, ale nie wiem co to jest kladka.

Erie
23-02-2007, 19:36
Może i jest, ale nie wiem co to jest kladka.

oj czepiasz się, akurat na tym forum inne słowo jest nagminnie pisane niepoprawnie i nikt się nie obrusza, mianowicie poprawna pisownia to standarD, a nie standarT, ale nawet wielcy tego forum uzywają obu form naprzemiennie :(

wracajac do meritum wątku - trybu interwałowego niestety w D80 tego nie ma, uważam że dużym problemem jest brak funkcji interwału w aparacie za 3000 w momencie gdy w byle kompakcie za 400 PLN taka funkcja jest :(

pozdrawiam
Erie

Seeker
23-02-2007, 19:54
"uważam że dużym problemem jest brak funkcji interwału w aparacie za 3000 w momencie gdy w byle kompakcie za 400 PLN taka funkcja jest"

Ba, w kompakcie tego samego producenta.

Ale gdyby tak zmajstrowac jakis "bajerek", do wezyka, lub pilota...

Erie
23-02-2007, 20:00
"uważam że dużym problemem jest brak funkcji interwału w aparacie za 3000 w momencie gdy w byle kompakcie za 400 PLN taka funkcja jest"

Ba, w kompakcie tego samego producenta.

Ale gdyby tak zmajstrowac jakis "bajerek", do wezyka, lub pilota...

kolejny ;), chyba faktycznie muszę to zrobić :D

shadoow
23-02-2007, 20:53
Dopiero teraz zauwazylem moja literowke w temacie. Seeker - dzieki za wsparcie :)

A gdyby tak podlaczyc aparat do komputera.. wiem ze niektore aparaty maja mozliwosc sterowania za pomoca komputera.. tutaj jest taka mozliwosc?

Valwit
23-02-2007, 21:10
spraw zalatwia albo camera control pro i kabelek usb, albo np palm czy pocket pc wyzwalajacy aparat przez podczerwien.

prz3mo
23-02-2007, 21:18
albo np palm czy pocket pc wyzwalajacy aparat przez podczerwien.

A masz moze namiar na taki sofcik do Pocketa ? Bo mam i bym to sprawdził :)

Tofifik
24-02-2007, 02:02
jesli chodzi o nikona d80 to bardzo duzo zeczy nie ma ktore w minolcie sa od lat 80 i nie chodzi tu o jakies pierdołki tylko kontretne rzeczy. Wydaje mi sie ze canon i nikon od dluzszego czasu robia aparaty pod publike (Mpx i inne śmery bajery - prawie nikomu niepotrzebne), a tym czasem minolta dążyła do masymalizowania uzytecznosci aparatu. Np. taki D7D idealny na reportaz bo nieodrywajac oka od wizjera mozna ustawic niemal wszstko z pamieci. pozatym wspomiany interwal czy wielkokrotna ekspozycja do 9 zdjec radiowka do wyzwalania lamp blyskowych eye stat czy ustawienia wyswietlane na tylnym lcd moim zdaniem sa zdecydowanie uzyteczniejsze niz np edytor zdjec w nikonie d80 (a juz najwieszym brakiem jest brak danych o trybie na lcd - w ciemnosciach nie ma mozliwosci by sprawcic czy robi sie w M,S,A,P)

Jacek_Z
24-02-2007, 02:38
jak piszesz o latach 80-tych to sa czasy analoga. Nikon wprowadzał nowinki ostatni - albo nie wprowadzał ich wcale (np. sterowanie wyboru punktu AF okiem). Za to zawsze były to rozwiązania najbardziej dopracowane i niezawodne.
Bezsensowne bajery są dawane w body amatorskie. W profi puszkach nie ma programów tematycznych itp.
Szukasz czegoś zaawansowanego w nikonach - wejdź na półkę dla zaawansowanych fotoamatorów (lub profi).
Bo źle uogólniasz pisząc, że nikon nie ma funkcji..... Nie ma w amatorskich modelach - to tak.
Nie wiem jak pozyconowac Minolte D7D - to .... najwyższy model tej firmy - więc jak nie tu, to gdzie mieli dac te funkcje? W nikonie masz wybór.
Interwały nie sa jakims podstawowym narzędziem. Może ty je potrzebujesz - ale nie jestes w większości. Jak potrzebujesz specyfcznych funkcji to kupuj takie puszki co ja mają. Ja mam te funkcje od niepamiętnych czasów we wszystkich moich body nikona - f801 ze ścianką i też F100, D200. Nie użyłem tego ani razu przez 20 lat. Nawet dla zabawy. Gdybym miał to popsute - to nawet bym nie wiedział o tym.
Możesz kupic body d200 i wyższe, lub mając body z półki amatorskiej Dxx przez program nikon camera control robić zdjęcia za pomocą komputera (po USB). Bezprzewodowo mozesz robic z body profi oraz chyba niedługo z D200 (nie wiem czy wypuścili wreszcie te przystawkę WT do niego)

Tofifik
24-02-2007, 03:24
no dobra, moze i d80 nie jest najwyzszych lotow i jest troche aparatow wyzej od niego, ale ja raczej uwzglednialem zawartos w aparatach na zasadzie przedzialu cenowego a nie rankingu w danej marce. pozatym jest chyba jedna rzecz ktorej nie wybacze nikonowi - brak pomiaru swiatla przy zamontowaniu obiektywu bez procesora.

Jacek_Z
24-02-2007, 10:46
to samo - o jeden model wyżej już pomiar jest.

Blastha
24-02-2007, 11:09
no dobra, moze i d80 nie jest najwyzszych lotow i jest troche aparatow wyzej od niego, ale ja raczej uwzglednialem zawartos w aparatach na zasadzie przedzialu cenowego a nie rankingu w danej marce. pozatym jest chyba jedna rzecz ktorej nie wybacze nikonowi - brak pomiaru swiatla przy zamontowaniu obiektywu bez procesora.

Akurat ta przypadlosc d80 tez mnie zdeka meczy ... coz ,ale juz musze z tym jakos zyc ;)
Reszta brakow/wad narazie mnie nie dotyczy ;) bo d80 w zupelnosci mi starcza.

ekonet
24-02-2007, 12:12
oj czepiasz się, akurat na tym forum inne słowo jest nagminnie pisane niepoprawnie i nikt się nie obrusza, mianowicie poprawna pisownia to standarD, a nie standarT, ale nawet wielcy tego forum uzywają obu form naprzemiennie :(

Akurat słusznie się czepia - moim zdaniem - gdyż taki tytuł wątku wisi przez wiele godzin na pierwszej stronie i źle świadczy o poziomie forum. I tak samo, jak niechęć używania funkcji "szukaj" - niechlujne pisanie jest swego rodzaju wyrazem braku szacunku.
Inna sprawa, że gdyby nikt nie pytał, a tylko wytrwale szukał, to forum prawie by nie istniało...
Pozdrawiam.

odie83
24-02-2007, 12:34
...a to (http://www.foto-bogutti.pl/images/MC-20.jpg) lub to (http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/wezyki,piloty/Nikon/MC36/)?

Erie
24-02-2007, 12:39
Akurat słusznie się czepia - moim zdaniem - gdyż taki tytuł wątku wisi przez wiele godzin na pierwszej stronie i źle świadczy o poziomie forum. I tak samo, jak niechęć używania funkcji "szukaj" - niechlujne pisanie jest swego rodzaju wyrazem braku szacunku.
Inna sprawa, że gdyby nikt nie pytał, a tylko wytrwale szukał, to forum prawie by nie istniało...
Pozdrawiam.

wyszukaj w wyszukiwarce to nieszczęsne 'standart', które niektórzy ludzie notorycznie piszą niepoprawnie (również w nazwach wątków), a w momencie gdy ktoś pojedynczo napisze niepoprawnie jakiś wyraz to od razu się go atakuje

inna sprawa że jest chyba edycja tytułów więc można zmienić nazwę wątku

pozdrawiam
Erie

ekonet
24-02-2007, 12:55
inna sprawa że jest chyba edycja tytułów więc można zmienić nazwę wątku

Hej - milczałem (cierpiąc) na temat "standartu". Moja uwaga była natury ogólniejszej i dotyczyła właśnie tytułu wątku; i nawet nie bezpośrednio do autora wątku - była wyrazem wsparcia dla poprzedniego "czepiciela" :)
Pozdrawiam.

shadoow
24-02-2007, 17:29
Zmienilem temat, poprawilem literowke. Nie musicie sie juz czepiac.

To czyli zostaje mi podlaczenie aparatu do kompa - to akurat zle nie jest, bo chce zrobic takie zdjecia w tym samym pokoju gdzie komputer stoi.

Co do D7D - co prawda byl to najwyzszy model i musieli go usprawnic, ale D80 kosztuje tyle samo i nie ma wielu rzeczy! Jest jeszcze D50, D40.. na D80 nie musieli oszczedzac.. Przeciez on nie ma nawet gniazda synchro..
Szkoda..

A specjalnie dla zdjec poklatkowych nie bede doplacal 2 tysiace do D200. Przestancie..

ekonet
24-02-2007, 17:33
Podłączenie do komputera to najprostsze wyjście, o ile oczywiście nie potrzebujesz tego w terenie. Należy zwrócić jednak uwagę na ewentualne przedłużanie kabla USB - nie wszystkie urządzenia będą działać na przedłużonych kablach.
Pochwal się efektami tych zdjęć - pozdrawiam.

odie83
24-02-2007, 17:49
To czyli zostaje mi podlaczenie aparatu do kompa - to akurat zle nie jest, bo chce zrobic takie zdjecia w tym samym pokoju gdzie komputer stoi.

Czy ktoś w ogóle zajrzał do linków w moim poście na drugiej stronie tego wątku???

Jacek_Z
24-02-2007, 18:15
Ja. Nie nadają się chyba do d80 i podobnych.
Pierwszy MC20 wspólpracuje z analogami, a drugi MC36 i tak jest do D200 i wyższych, więc nic nie daje w niższych modelach. A d200 ma te funkcje bez wężyka.

odie83
24-02-2007, 18:17
Ja. Nie nadają się chyba do d80 i podobnych.
Pierwszy MC20 wspólpracuje z analogami, a drugi MC36 i tak jest do D200 i wyższych, więc nic nie daje w niższych modelach. A d200 ma te funkcje bez wężyka.
Warto by było to sprawdzić bo ten wężyk istniał kiedy D80 nie był jeszcze poczęty... a te dane w sklepie interntowym na pewno nie są aktualizowane...

jeśli nie działa to widziałem kiedyś na allegro takie samoróbki na podczerwień z interwałami... miały jeszcze więcej funkcji niż te oryginalne Nikonowskie...

Jacek_Z
24-02-2007, 18:27
Warto by było to sprawdzić bo ten wężyk istniał kiedy D80 nie był jeszcze poczęty... a te dane w sklepie interntowym na pewno nie są aktualizowane...

jeśli nie działa to widziałem kiedyś na allegro takie samoróbki na podczerwień z interwałami... miały jeszcze więcej funkcji niż te oryginalne Nikonowskie...

są - bo piszą, że jest do D2Xs a to nowe body.
d80 ma takie 10 stykowe gniazdo?

samoróbki na allegro tez widziałem - mozna poszukać.

shadoow
24-02-2007, 18:29
odie83 - dzieki za linki ale raz - drogie, dwa - nie ide w teren ;)

Erie
24-02-2007, 18:34
Odie ja zajrzałem, ale D80 nie ma tego złącza więc odpada to rozwiązanie

odie83
24-02-2007, 18:35
samoróbki na allegro tez widziałem - mozna poszukać.
Właśnie sprawdzałem i nie ma...
W sumie to dość dawno to widziałem, takie małe szare skrzyneczki z wyświetlaczami LCD, i pamiętam że całkiem niedrogie to było...

Valwit
25-02-2007, 04:42
A masz moze namiar na taki sofcik do Pocketa ? Bo mam i bym to sprawdził :)

uzywam palma, ale zerkinj tutaj: http://natemc.com/nikontriggerppc.php

(google: pocket pc infrared nikon)

prz3mo
25-02-2007, 14:58
uzywam palma, ale zerkinj tutaj: http://natemc.com/nikontriggerppc.php

(google: pocket pc infrared nikon)

Niestety strona nie działa, a wpisanie tego zapytania nie znajduje mi oprocz niej nic konkretnego :(