PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] rodzice + minister vs burmistrz

arturjb
23-02-2007, 15:25
Spotkanie zainicjowane przez rodziców, na które zaprosili w-ce min. edukacji, nazwisko Pana na B, ten od Darwina. Spotkanie miało na celu odwiedzenie burmistrza (PiS) od pomysłu likwidacji szkoły podstawowej
http://www.artur.jb.prv.pl/galerie-sp4.html
większość fotek to była orka na ugorze... 50tka przymknięta a raczej otwarta na f/2 i do tego 1600 ISO, gdzie flasha popełniłem, tam żałuję i poprawę obiecuję

wilus
23-02-2007, 15:48
[/URL]
gdzie flasha popełniłem, tam żałuję i poprawę obiecuję
nie bardzo rozumiem co to za przepraszanie za "flasia" !?
jeśli jest potrzebny to sie go używa, naprawde to żaden grzech. A jak będziesz go używał z wyczuciem i świadomością jakie to da efekty to czemu nie? .. bo kilka osób stwierdziło że ładniej jest bez lampy?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
[url=http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif]źródło (http://www.artur.jb.prv.pl/galerie-sp4.html)

... a zdjęcia są ok, w pierwszym momencie tylko zszokował mnie ten sztuczny szum za ścianie

szoton
23-02-2007, 18:04
To nie koncert i lampa jest IMO wskazana przy takim reportażu.

arturjb
23-02-2007, 20:17
było 4 zawodowych fotoreporterow, zaden z nich nie uzywał lampy; i teraz ciekawostka; Canon był tylko jeden, były trzy Nikony D80, D200 i D1 plus moj D70s była też pani z lokalnej gazety z D40

Megazordon
23-02-2007, 21:15
było 4 zawodowych fotoreporterow, zaden z nich nie uzywał lampy; i teraz ciekawostka; Canon był tylko jeden, były trzy Nikony D80, D200 i D1 plus moj D70s była też pani z lokalnej gazety z D40

Aaaa no jak zawodowi fotoreporterzy nie używali lamp, to Tobie też nie wypadało...

Moim zdaniem trzeba było z lampą pokombinować, szczególnie że masz SB 600. Nie musiałbyś tak czasów i czułości żyłować, a i przysłonę można było przymknąć co by zdjęcia wyostrzyć lekko. Z początku, jak napisałeś, że żałujesz zdjęć z lampą i obiecujesz poprawę, pomyślałem że chodzi Ci o wbudowaną, która rzeczywiście czasami rozczarowuje (chociaż i tak jest niezła), ale Ty masz SB 600. Gdybym ja miał taką sabinkę w pomieszczeniach zawsze bym sobie błyskał.

arturjb
23-02-2007, 21:21
fotki bez lampy pomimo niedoskonałosci mają swoj klimat a i przy f/2 głębia jest fajna, wolę to niz bezwzgledną zyletę, fakt mozna robic z flashem i długimi czasamy, ale czasem na to zwyczajnie nie ma głowy, kto okazje pracowac obok pro to pewnie wie o czym mowie; a i nie chce się wypaść gorzej niż oni, zeby nie powiedzieli miedzy sobą 'a ten amator to z kąd'
poza tym marzy mi się zarobkowanie na fotografii (prasowej)

Megazordon
24-02-2007, 00:56
fotki bez lampy pomimo niedoskonałosci mają swoj klimat a i przy f/2 głębia jest fajna, wolę to niz bezwzgledną zyletę, fakt mozna robic z flashem i długimi czasamy, ale czasem na to zwyczajnie nie ma głowy, kto okazje pracowac obok pro to pewnie wie o czym mowie; a i nie chce się wypaść gorzej niż oni, zeby nie powiedzieli miedzy sobą 'a ten amator to z kąd'
poza tym marzy mi się zarobkowanie na fotografii (prasowej)

To wyślij mi proszę, swoją sabinkę. Adres Ci na PW podam. ;)

JohnnyB
24-02-2007, 19:03
To nie koncert i lampa jest IMO wskazana przy takim reportażu.
Zgadzam się w 100%. Spokojnie można było bić w ściany albo przykleić sobie białą kartę do lampy jeśli nie masz dyfuzora, jeśli sufit był mocno kolorowy to pierwsza odpowiedź.

fakt mozna robic z flashem i długimi czasamy, ale czasem na to zwyczajnie nie ma głowy
Tego nie rozumiem ;-)

kto okazje pracowac obok pro to pewnie wie o czym mowie
No właśnie nie :mrgreen:

Na pewno walenie ludziom lampą po oczach nie byłoby tu wskazane ale iso400 + palnik w sufi lub ściany + 1/60 + f4 dałyby lepsze rezultaty i równomierne oświetlenie. Jeśli było bardzo ciemno to pokusiłbym się nawet o iso800 i czasy rzędu 1/40 - 1/60 (przy palniku do góry) - tło miałbyś ładnie naświetlone.
Z reguły przy lampowych problemach rzucam linkiem, który mnie wiele nauczył, gość kapitalnie tłumaczy i popiera przykładami.
Jeśli znasz angielski to czytaj uważnie a polubisz swoją sabinkę :mrgreen:
http://www.planetneil.com/faq/flash-faq.html

A na takich artystów bez lamp nie specjalnie zwracaj uwagę - jeśli to ma być reportaż - włącz wiadomości lub fakty w tvn i zobacz jak panowie robią zdjęcia na konferencjach prasowych i dlaczego wszyscy mają lampy ;-) Popatrz jak mają poustawiane palniki, co do nich przypięte a następnym razem nie będziesz musiał się martwić brakiem światła.

fotki bez lampy pomimo niedoskonałosci mają swoj klimat
To fakt ale mimo to brak lampy widać ZBYT mocno.

arturjb
24-02-2007, 20:18
mowicie ze lepiej z lampą?
oki
a co z fot. w kościele na ślubach?

TomK
24-02-2007, 20:26
Zdjecia bez lampy i owszem maja klimacik ale jak nie ma swiatla to lampa i tyle. W tym przypadku co ten akurat lampa byla wskazan mimo ze profi robili bez.

arturjb
24-02-2007, 20:47
to dla czego oni robili bez? zeby wyglądało właśnie profi?

Ludmar
24-02-2007, 21:01
hihi a ja kiedyś też miałem sytuacje gdzie byli panowie z canonami (sztuk sześć ;)) i nie mieli lamp, a ja miałem i się nimi nie sugerowałem a i tak po kilkudziesięciu minutach paru canoniarzy lampy zamontowało :)

JohnnyB
24-02-2007, 21:10
a co z fot. w kościele na ślubach?
No śluby to przecież całkiem inny temat - tam MA być klimat chociaż nigdzie nie jest napisane, by się nie wspomagać gdy jest taka potrzeba ;-)

to dla czego oni robili bez? zeby wyglądało właśnie profi?
Bo:
a) nie mieli;
b) pan z Canonem chciał Nikoniarzom pokazać, że można bez a panowie z Nikonami nie chcieli być gorsi;
c) robili artystyczne zdjęcia do albumu
:mrgreen: