Zobacz pełną wersję : d300 i który obiektyw z proponowanych?
florrencja
03-01-2012, 16:53
mam nikona d300, planuję dokupić jeszcze jeden obiektyw i tu mam dylemat, zastanawiam się nad tymi trzema poniżej,
Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM Nikon
Nikon AF 10.5 f/2.8G DX ED Fisheye lub
Nikon AF 24-85 f/2.8-4.0D IF
który Waszym zdaniem jest godny polecenia? Chyba, że polecacie coś innego?
Dodam, że mam szkło Nikon AF-S 35 f/1.8G DX. Na ten cel chcę przeznaczyć 2800zł max 3tys.
Fotki planuję robić podczas ślubów w kościele i na zabawie. Interesuje mnie jasne szkło oraz stabilizacja obrazu.
chyba, że ma ktoś do odsprzedania w atrakcyjnej cenie 17-55 mm f/2,8G ED-IF AF-S DX NIKKOR? ;)
(...)Interesuje mnie jasne szkło oraz stabilizacja obrazu.
(...)
No to chyba z wyżej wymienionych zostaje Ci Sigma - jest jasna i jako jedyna ma stabilizację ;)
florrencja
03-01-2012, 18:24
dzięki za odp :) a gdybym zrezygnowała ze stabilizacji na rzecz?
Sigma ok, fish ok, ale po co dublowac ogniskowe i kupowac tego nikkora?
Desperados
03-01-2012, 19:08
Ja bym jednak szukał nikkora 17-55 i nawet bym sie nie zastanawiał :D zakochałem się w tym szkle ale brak funduszy :(
Ja bym zbierał do Nikkora 17-55/2.8 jednak... Fisheye chyba najmniej przydatny z tych wszystkich?
Lub zainteresowałbym się Tokiną 11-16/2.8, gdybym potrzebował czegoś szerszego niż 35mm.
darkmajin
03-01-2012, 20:01
kolejna nowa osoba - ślubniak bez ułamka wiedzy, a wy kolejny raz wałkujecie to samo wałkujecie...
ps.: potrzebuje obiektywu do makro:
af-s 400vr czy samyang 8mm?
będą to ciasne portrety nietoperzy w ciemnych jaskiniach chyba że polecacie 50mm 1.4, ale słyszałem że to nijaka ogniskowa ????
samson09
03-01-2012, 20:10
kolejna nowa osoba - ślubniak bez ułamka wiedzy, a wy kolejny raz wałkujecie to samo wałkujecie...
Jak tak dalej pójdzie konkurencja będzie taka, że szok. :) Dzisiaj lustrzanki to ogólnodostępny towar i każdy co kupi zaraz myśli, że jest pro i już chce śluby robić :)
florrencja
03-01-2012, 20:58
Lub zainteresowałbym się Tokiną 11-16/2.8, gdybym potrzebował czegoś szerszego niż 35mm.
jakoś nie mam przekonania do Tokiny...
Jak tak dalej pójdzie konkurencja będzie taka, że szok. :) Dzisiaj lustrzanki to ogólnodostępny towar i każdy co kupi zaraz myśli, że jest pro i już chce śluby robić :)
no właśnie ;)
będą to ciasne portrety nietoperzy w ciemnych jaskiniach chyba że polecacie 50mm 1.4, ale słyszałem że to nijaka ogniskowa ???? :)
Dobre
będą to ciasne portrety nietoperzy w ciemnych jaskiniach chyba że polecacie 50mm 1.4, ale słyszałem że to nijaka ogniskowa ????
polecam AFS 8-400/1.2 VR
astramus
03-01-2012, 21:39
Taka niestety mentalność ludzi. Na szczęście umiejętności,wiedzę, doświadczenie zdobywa się z czasem a nie za pieniądze w ciągu kilku minut.
samson09
03-01-2012, 22:09
Taka niestety mentalność ludzi. Na szczęście umiejętności,wiedzę, doświadczenie zdobywa się z czasem a nie za pieniądze w ciągu kilku minut.
Niestety gorzej jak potencjalni przyszli państwo młodzi o tym nie wiedzą :)
Niestety gorzej jak potencjalni przyszli państwo młodzi o tym nie wiedzą :)
Tacy też byli, są i będą, naturalna kolej rzeczy :-) A konkurencja to żadna, gdyby to było takie proste - dać wujkowi lustrzankę i mieć super zdjęcia ze ślubu, ho, ho, ho! :-D
mam nikona d300, planuję dokupić jeszcze jeden obiektyw i tu mam dylemat, zastanawiam się nad tymi trzema poniżej,
Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM Nikon
Nikon AF 10.5 f/2.8G DX ED Fisheye lub
Nikon AF 24-85 f/2.8-4.0D IF
który Waszym zdaniem jest godny polecenia? Chyba, że polecacie coś innego?
Dodam, że mam szkło Nikon AF-S 35 f/1.8G DX. Na ten cel chcę przeznaczyć 2800zł max 3tys.
Fotki planuję robić podczas ślubów w kościele i na zabawie. Interesuje mnie jasne szkło oraz stabilizacja obrazu.
chyba, że ma ktoś do odsprzedania w atrakcyjnej cenie 17-55 mm f/2,8G ED-IF AF-S DX NIKKOR? ;)
masz tu kilkaset postów na ten temat Obiektyw do zdjęć ślubnych w kościele (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=66949)
a wątków o ślubach są setki :-P