Zobacz pełną wersję : Uzytkownicy Intela kilka pytan...
Dostalem ciekawa oferte, moge kupic za smieszne pieniadze i7 860 na slocie 1156 z plyta glowna (jaka sie dowiem niedlugo) w owym czasie topowa....
Pytanie czy zauwaze jakas roznice pomiedzy Phenomem X4 965 a tym i7?
Nie jest to nowy procek, slot mnie nie martwi, sprawa ma sie tak, ze plyte glowna, procek, zasilacz (jakis OCZ 600W) i obudowe z 4GB RAM (RAMu zaraz kupie min 8GB) moge miec za kwote ok 600-800zl....
Dodam, ze wszystko jest legalne, nie kupuje kradzionych rzeczy....
wg mnie nie masz na co kasy wydawac.. jak tak to zamien - rozumiem, ze masz juz phenoma..?
wg mnie nie masz na co kasy wydawac.. jak tak to zamien - rozumiem, ze masz juz phenoma..?
Tak mam, ten intel to jak by nie bylo 8 watkow....
Roznica wedlug testow niewielka, pobor pradu mniejszy.....dlatego pytam was.
Poza tym ten procek chodzi w granicach 1000-1200zl to chyba nie warto....
Po co Ci te 8 watkow?
Jezeli nie wiesz, to zapewne nie sa Ci wystarczajaco potrzebne.
Jezeli ich bardzo potrzebujesz, to wypadaloby sie szarpnac na cos troche nowszego. Bo inwestowanie w starsza technologie nie jest najlepszym pomyslem. Jezeli chcesz zamienic sprzet, sprzedawac swoj, to imho szkoda zachodu. Osobiscie poczekalbym do ivy bridge ze zmiana mobo/procka.
Phenom II 965 jest energożernym potworem (temp./głośność), a na dodatek jest wolniejszy. Jednak czy różnica jest warta całego zachodu wymiany to już się sam zastanów.
Phenom II 965 jest energożernym potworem (temp./głośność), a na dodatek jest wolniejszy. Jednak czy różnica jest warta całego zachodu wymiany to już się sam zastanów.
Widzisz taka odpowiedz chcialem uslyszec, na wymianie plyty i proca tylko zarobie, bo klijent na moje czesci juz jest:D
Dodam tylko, ze bardzo bym chcial jeszcze ciszej niz teraz mam a mniej pradu = ciszej:)
RobertMiernik
04-01-2012, 16:34
Mniej prądu nie równa się ciszej, ciszej to lepszy wentylator a jak ktoś ma przegięcie to woda.
Mniej prądu przy tym samym wentylatorze to skórka za wyprawkę...
Mniej prądu nie równa się ciszej, ciszej to lepszy wentylator a jak ktoś ma przegięcie to woda.
Mniej prądu przy tym samym wentylatorze to skórka za wyprawkę...
Czyli roznica jest za mala? Tyle, naczytalem sie o Intelu i obrobce, ze przy takiej okazji cenowej chce zmienic co nie co....
Wentylator mam dobry z wentylem 140mm i chodzi bardzo cicho, sadze, ze ten i7 po podkreceniu bedzie szumil tak samo jak ten AMD na standardowych czestotliwosciach;)
RobertMiernik
04-01-2012, 18:16
Ale procesor jest bezgłośny!
To wentylator może szumieć bądź nie. Sam procesor może najwyżej skwierczeć jak go przypalisz, ale dźwięków wydawać nie ma prawa!
Jeśli zmienisz procesor zostawiając wentylator to szum będzie dokładnie taki sam jak ze starym prockiem (zmniejszy się może delikatnie w związku z tym, że mniej ciepła odprowadzić musi, więc może system go odrobinę zwolni ale to będą procentowe albo promilowe wartości - najprawadopodobniej bez sprzętu będzie ciężko w ogóle usłyszeć różnicę)
Nie musisz mi tego tlumaczyc, wbrew pozorom troche o tym wiem, wentyl mam tej firmy z kosami, nie pamietam nazwy, jest dobry....
Predkosc obrotowa wiatraka sie zmniejszy przy mniejszym poborze pradu a co za tym idzie bedzie chlodniej pomiedzy procem a radiatorem;)
RobertMiernik
04-01-2012, 18:46
Ok, sorrki, że trochę łopatologicznie, ale z wypowiedzi biło wnioskiem, że mniej prądożerny procesor = ciszej co prawdą nie jest.
W każdym razie 8 rdzeni jeśli tylko w dobrej cenie i nie niższe taktowanie niż to co masz aktualnie (niektóre aplikacje nie potrafią używać większej ilości rdzeni - dla tych taktowanie będzie istotniejsze, dla pozostałych 8 rdzeni to wypas po pachy) to nie ma się nad czym zastanawiać w tej chwili to top-topów jeśli chodzi o jednoprocesorowe maszyny więc o ile cena ok i możliwości finansowe są to - czemu nie...
W każdym razie 8 rdzeni jeśli tylko w dobrej cenie i nie niższe taktowanie niż to co masz aktualnie (niektóre aplikacje nie potrafią używać większej ilości rdzeni - dla tych taktowanie będzie istotniejsze, dla pozostałych 8 rdzeni to wypas po pachy) to nie ma się nad czym zastanawiać w tej chwili to top-topów jeśli chodzi o jednoprocesorowe maszyny więc o ile cena ok i możliwości finansowe są to - czemu nie...
No wlasnie teraz moj Phenom jest taktowany 3,4GHz a ten i7 jest 2,8GHz, ale podobno sie pieknie kreci nawet do 4GHz przy dobrycm chlodzeniu ktore posiadam;)
Ok, sorrki, że trochę łopatologicznie, ale z wypowiedzi biło wnioskiem, że mniej prądożerny procesor = ciszej co prawdą nie jest.Od zawsze mniej prądożerny procesor = mniej generowanego ciepła = wystarczy mniej wydajny, więc cichszy tryb chłodzenia. To nawet nie elektronika, tylko fizyka, lub dla bardziej rozumnych logika.
Ale procesor jest bezgłośny!
To wentylator może szumieć bądź nie. Sam procesor może najwyżej skwierczeć jak go przypalisz, ale dźwięków wydawać nie ma prawa!
Boshe, chłopie ... a kto powiedział że >procesor< sam z siebie generuje hałas ?
Mniej prądu przy tym samym wentylatorze to skórka za wyprawkę...Nie masz pojęcia o temacie, więc nie troluj na forum. Chciałbym widzieć temp. takiego phenom 980 przy chłodzeniu Fortis @750 RPM ... lub jak kto woli porównanie hałasu i5 2300 vs. Phenom 980 przy tak dobranym RPM wentylatora na np. Fortis, by temp. były równe. Oczywiście wszystko pod pełnym obciążeniem.
Kyle, jak to bedzie przy standardowym taktowaniu 2,8GHz, odczuje roznice pomiedzy Phenomem 3,4GHz na minus? Tego sie boje, pamietam jak przesiadlem sie z Athlona X2 6000+ taktowanego 3,1GHz na Phenoma 9500 X4 taktowanego 2,4GHz to moje odczucia byly mieszane.....
Kyle, jak to bedzie przy standardowym taktowaniu 2,8GHz (i7 860), odczuje roznice pomiedzy Phenomem 3,4GHz na minus? To rozwiąże pewne wątpliwości:
http://www.anandtech.com/bench/Product/108?vs=102
RobertMiernik
04-01-2012, 19:07
Kyle: ciągle piszesz głupoty. Czytaj ze zrozumieniem, Greg pisze o zmianie procesora a nie chłodzenia i dlatego pisałem, że zmiana procesora nie da nic jeśli chodzi o hałas, bo to nie on hałasuje.
Czytaj wolniej to będziesz więcej rozumiał, może sobie rozrysuj albo coś...
2,8 a 3,4 to spora różnica - w przypadku obróbki zdjęć różnica będzie zauważalna.
Greg pisze o zmianie procesora a nie chłodzenia i dlatego pisałem, że zmiana procesora nie da nic jeśli chodzi o hałas, bo to nie on hałasuje.
Zmianie proca RAMu i plyty glownej.....a twoja odpowiedz rozumiem doskonale, wiedz, ze wiem o tym, ze to nie proc halasuje, ale jestem pewien, ze mniejszy pobor pradu spowoduje mniejszy poziom halasu, co w przypadku i7 jest mozliwe w stosunku do Phenoma
Kyle: ciągle piszesz głupoty. Czytaj ze zrozumieniem, Greg pisze o zmianie procesora a nie chłodzenia i dlatego pisałem, że zmiana procesora nie da nic jeśli chodzi o hałas, bo to nie on hałasuje.
2,8 a 3,4 to spora różnica - w przypadku obróbki zdjęć różnica będzie zauważalna.Hehe ... zacznę od końca ... czy Ty porównujesz taktowanie i7 860 (2,8GHz) do taktowania Phenom II X4 980 (3,4GHz) sugerując, że Phenom będzie znacznie szybszy?
RobertMiernik
04-01-2012, 19:40
Nie napisałem znacznie tylko zauważalnie a to _znaczna_ różnica.
Chcesz wiarygodnej oceny to sprawdzaj organoleptycznie a nie w testach robionych przez maniaków overlokingu i testerów 3DMarkó, które mają maksymalnie obciążyć układ a z realną pracą mają niewiele wspólnego.
Polecam chociażby to:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196089
Nie napisałem znacznie tylko zauważalnie a to _znaczna_ różnica.
Chcesz wiarygodnej oceny to sprawdzaj organoleptycznie a nie w testach robionych przez maniaków overlokingu i testerów 3DMarkó, które mają maksymalnie obciążyć układ a z realną pracą mają niewiele wspólnego.
Polecam chociażby to:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196089Hłe hłe ...:
http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-2010/Image-Processing-Adobe-Photoshop-CS-5,2426.html
116s i7 860 (2,8 Ghz/3,46 w turbo) vs. 151s Phenom II 980 3,7 Ghz - jeszcze coś?
Ciszę uzyskasz jedynie przy komputerze chłodzonym pasywnie. Ten procesor jest za mocny, aby chłodzić go pasywnie, więc ciszej raczej nie będzie, zakładając, że masz już dobre chłodzenie CPU i regulator obrotów.
2,8 a 3,4 to spora różnica - w przypadku obróbki zdjęć różnica będzie zauważalna.
zmiana proca na bardziej energooszczędny przy nawet tym samym chłodzeniu może spowodować, że komputer mniej hałasu będzie generował - obroty wentylatorów na prockach są przecież sterowane zgodnie z temparaturą chwilową procesora
i teraz - jeżeli potrzebne jest do schłodzenia procka do normalnej temperatury załóżmy 40 stopni tych obrotów np. 3000 to będzie głośniej niż przy tym bardziej energooszczędnym, który potrzebuje tychże obrotów np. 1800
ergo chciałeś się popisać, ale nie do końca wyszło ;)
Ciszę uzyskasz jedynie przy komputerze chłodzonym pasywnie. Ten procesor jest za mocny, aby chłodzić go pasywnie, więc ciszej raczej nie będzie, zakładając, że masz już dobre chłodzenie CPU i regulator obrotów.
Te czasy to chyba minely z procesorami klasy Pentium II
Moim zdaniem dzisiaj też można cicho. Tak czy inaczej obecnie najgłośniejszym elementem w mojej budzie jest talerzowy HDD. Procesor ma wentylator 120mm @750RPM i to raczej jeden z tych cichszych elementów. Przy obciążeniu temp. jakoś 4X stopni i w tej chwili widzę 26st. w IDLE na najcieplejszym rdzeniu.
Te czasy to chyba minely z procesorami klasy Pentium II
To bardzo ciekawe, bo mam core i5 750 z chłodzeniem Prolimatech Megahalems i wentylatorem Enermax Magma - skręconym na 5V, i nie uważam, że to cichy zestaw. Nadal słychać wentylatory. Wodne chłodzenie niczego tu nie zmieni (bo i tak wentylatory chodzą na minimum). Zmieniłoby tu coś dopiero chłodzenie pasywne, ale do tego potrzebowałbym słabszego procesora. Jakbym miał swój dom, to można by się zastanowić nad chłodzeniem geotermalnym, choć to jak dla mnie za dużo cudowania. Podobnie z chłodzeniem bieżącą wodą.
Chyba, że masz na myśli czasy chłodzenia pasywnego. Też się nie do końca zgodzę, bo i3 ponoć były dosyć chłodne.
To bardzo ciekawe, bo mam core i5 750 z chłodzeniem Prolimatech Megahalems i wentylatorem Enermax Magma - skręconym na 5V, Ile on ma RPM przy tych 5V? Przy 12V ma 1500 RPM, więc może nadal się szybko kręci (np. ponad 900 RPM) przy 5V?
ps. bo jeśli zwalnia do np. 500 RPM, to raczej inny wentylator słyszysz
Nie mam pojęcia z jaką kręcą się szybkością, natomiast na pewno słyszę te wentylatory, bo po ich wyłączeniu jest znacznie ciszej.
Nie wiem czy intel zre wiecej czy AMD. Mam 955 chlodzenego Noctua 12 z 2 wiatrakami. Procek jest zarzadzany programem MSPhenom Tweaker czy jakos tak :) czyli w idle pracuje na 800mhz a potem w miare zapotrzebowania przechodzi przez 1600, 2600 do 3600. Po godzinie katowania occt (uzycie procka na poziomie 95-100% temperatura to 42 stopnie. Biorac pod uwage ze wartosci krytyczne dla 955 zaczynaja sie cos kolo 65 stopni to zapas jest ogromny. A jeden wiatrak zdjalem z Noctuy zebciszej bylo. I cicho jest. Nie wiem jak z obrotami wiatrakow bo nie pamietam ktory kabelek podpialem a ze speed fanem sie nie lubie.
Takze podsumowujac to nawet gdyby bylo ciut glosniej to kompletnie by mnie to nie ruszylo bo komp zadko kiedy wchodzi mi na 3600. Po prostu PieS przy mojej obrobce nie wymaga aż tyle od procka. Na dobra sprawe moglbym w ogole zdjac wiatraki z chlodzenia i temperatura i tak bylaby w granicach 50-55 stopni. Przy przegladaniu netu czy innych tego typu zajeciach byloby na poziomie 30-35 stopni.
Dodatkowo wypada jeszcze wspomniec o undervoltingu. Mozna krecic procka w dol i mozna sie bardzo zdziwic. Mój 955 na przyklad ustawiony na swoje nominalne 3200 potrafi dzialac stabilnie przy napieciu 1.25 gdzie nominalnie jest to 1.35. A to też spadek temperatur a co za tym idzie wzrost ciszy :)
Tylko ze ja juz nie wiem czy Grzeskowi chodzi o cisze czy o power
Tylko ze ja juz nie wiem czy Grzeskowi chodzi o cisze czy o power
Za duzo poweru sie nie spodziewam, mam obecnie chlodzenie Scythe z wentylem 140mm i jest niemal nieslyszalne, slysze raczej chlodzenie grafiki a nie procka.
Sprawa staje sie jasniejsza, dzis rozmawialem z wlascicielem tego komputera i wiem co w nim siedzi, i7 860, Asus P7P55D-E, 4GB RAM 1600MHz, 600W zasilka (niewiadomej firmy) i Radek HD5770 i obudowa....wszystko za kwote 200 euro, wiec sie nie zastanawiam i biore chocby do puszczenia tego dalej miedzy ludzi;)
No i nie powiem, pobawie sie tym systemem i jak przypadniemi do gustu to nie wiem, czy nie przejde na niebieska strone mocy:D
Ktoś tam pytał do czego mu te 8 wątków- ano np. do takiego Ptgui.
Zróbcie sobie w hdr nieco zdjęć do dużej panoramy i poskładajcie, program spokojnie zutylizuje i 8 wątków a i 16GB nawet też się nie zmarnuje ;)
Zróbcie sobie w hdr nieco zdjęć do dużej panoramy i poskładajcie, program spokojnie zutylizuje i 8 wątków a i 16GB nawet też się nie zmarnuje ;)
Zaczynam sie przekonywac do tego intela:D A jezeli sie zdecyduje to kupuje 16GB bo cena RAMu jest bajecznie smieszna:D.....
Rok temu sam zastanawiałem się nad Phenomem i Intelem - od zawsze praktycznie miałem AMD.
Po dłuuugim czytaniu różnych testów itp podsumowałem - Intel to niskie zużycie prądu (niższe niż przy podobnym procku AMD), o wiele większa ogólna wydajność (średnia z testów gry/obróbka wideo/obróbka grafiki).
Zakupiłem i5 z drugiej generacji zaraz jak tylko weszły do sprzedaży.
Wg mnie to strzał w 10..
Grześ, jeśli to taka superokazja to bierz i się nie zastanawiaj. Zwłaszcza, że wydajnościowo przeskoczysz Phenoma, albo ilością wątków, albo Turbo ;o)
Za taka kase tob sie nawet nie zastanawial. Przesiadlbym sie na intela ale finansowo mi sie to kompletnie nie kalkuluje. Dlatego poczekam aż zajazde 955. Tylko ze przy zazadzaniu MStweaker'em to raczej nie nastapi w tej 5cio latce :)
Tak się patrze teraz na cenniki, bo na początku grudnia znajomemu składałem zestaw i porównuje sobie ceny. Widzę, że np jego i3 podskoczyła o 40pln a i AMD coś też w górę poszły. Myślałem, że po okresie świątecznych szaleństw będzie wręcz odwrotnie, tylko pamięci mają tą samą cenę. Bo na płytach głównych widzę też lekkie zwyżki. Dyski też bez mian raczej.
Powariowali to prawda.....wlasnie obiecalem mlodemu mojego brata Phenka 965 za 200zl a potem zerknalem ile kosztuja:D:D:D
Jakies testy potwierdzajace szybsze wykonanie tego samego zadania przy wlaczonym HT niz przy wylaczonym? HT to nie jest jakies magiczne zwiekszenie mocy czy dodanie rdzeni. HT to powielenie pewnych czesci ( glownie pamieci ) w samych rdzeniach procesora. Nie sa to jednak zadne jednostki obliczeniowe. HT ma zmniejszac ilosc context switch-y przy bardzo duzej liczbie watkow. Wydajnosc ogolna procesora sie przez to nie zwieksza. W wielu aplikacjach skalujacych wykorzystanie wielu watkow, widac nawet straty przy wykorzystaniu HT ( mowie tutaj o testach syntetycznych ). W normalnym uzytkowaniu, HT troche daje - jako ze w naszym systemie dziala sporo watkow, zmniejszona ilosc context switchy przyniesie wzrost wygody pracy / predkosci wykonania pewnych zadan. Nie jest to jednak zwiekszenie mocy x2. Czesto jest to miedzy 10-30% w zaleznosci od zadania.
Pytanie czy warte jest to roznicy w cenie czy innych rzeczy ktore trzeba dla tego poswiecic ( np przejscie z AMD na intela ;p ).
The default number of simultanous threads is now set to the number of 'real' CPU cores, ignoring hyperthreading (currently only on mac).
Jakies testy potwierdzajace szybsze wykonanie tego samego zadania przy wlaczonym HT niz przy wylaczonym? HT to nie jest jakies magiczne zwiekszenie mocy czy dodanie rdzeni. HT to powielenie pewnych czesci ( glownie pamieci ) w samych rdzeniach procesora. Nie sa to jednak zadne jednostki obliczeniowe. HT ma zmniejszac ilosc context switch-y przy bardzo duzej liczbie watkow. Wydajnosc ogolna procesora sie przez to nie zwieksza. W wielu aplikacjach skalujacych wykorzystanie wielu watkow, widac nawet straty przy wykorzystaniu HT ( mowie tutaj o testach syntetycznych ). W normalnym uzytkowaniu, HT troche daje - jako ze w naszym systemie dziala sporo watkow, zmniejszona ilosc context switchy przyniesie wzrost wygody pracy / predkosci wykonania pewnych zadan. Nie jest to jednak zwiekszenie mocy x2. Czesto jest to miedzy 10-30% w zaleznosci od zadania.
Pytanie czy warte jest to roznicy w cenie czy innych rzeczy ktore trzeba dla tego poswiecic ( np przejscie z AMD na intela ;p ).
10-30% szybciej za darmo to i tak niezły wynik ;), a mało jest idealnie skalujących się aplikacji, które po dodaniu drugiego fizycznego procesora (lub rdzenia) przyspieszą o 100%, najcześciej wynik 80-90% i tak jest uważany za sukces
Zalezy od aplikacji. Czysto obliczeniowe, gdzie latwo rozdzielic taski? 95%+ do uzyskania. Przemielenie duzej ilosci plikow? O ile wszystko inne da rade to 90% powinno dac spokojnie :P
10-30% szybciej ogolnie ( lacznie, dla wszystkich procesow w systemie ), ale nie za darmo ;) Za HT tez sie placi.
Zeby nie bylo, nie jestem przeciwnikiem HT, wrecz przeciwnie, sam uzywam procesorow tylko z HT, ale jestem swiadom jak ono dziala i nie lapie sie na to co wciskaja ludziom sprzedawcy ( jak czlowiek porozmawia sobie w saturnie czy innym sklepie nie dla idiotow ze sprzedawcami to czasem tak mozna sie usmiac ^^ )
Zalezy od aplikacji. Czysto obliczeniowe, gdzie latwo rozdzielic taski? 95%+ do uzyskania. Przemielenie duzej ilosci plikow? O ile wszystko inne da rade to 90% powinno dac spokojnie :P
10-30% szybciej ogolnie ( lacznie, dla wszystkich procesow w systemie ), ale nie za darmo ;) Za HT tez sie placi.
Zeby nie bylo, nie jestem przeciwnikiem HT, wrecz przeciwnie, sam uzywam procesorow tylko z HT, ale jestem swiadom jak ono dziala i nie lapie sie na to co wciskaja ludziom sprzedawcy ( jak czlowiek porozmawia sobie w saturnie czy innym sklepie nie dla idiotow ze sprzedawcami to czasem tak mozna sie usmiac ^^ )
HT jest niemalże za darmo - realizacja tego w krzemie to parę marnych (oczywiście względnie) tranzystorów więcej
a co do łatwego rozdzielania zadań/ wątków - jeżeli to są czyste obliczenia numeryczne na kolejnych porcjach danych, bez pętli, skoków i oczekiwania na wyniki z innych wątków to jasne - skalowanie będzie niemal idealne (odliczyć tylko należy samo zarządzanie wątkami, ale to niemal pomijalne)
a sklepy dla idiotów i inne sklepy komputerowe - no cóż... klient cierpliwy jest i wysłucha wszelkich pierdół jakie sprzedawca ma do powiedzenia, a na koniec i tak kupi ten różowy bo mu pasuje do salonu ;)
Dolicz koszty research, wez pod uwage to ze uklad oobi sie bardziej skomplikowany i trzeba epwne rzeczy rozwiazac troche inaczej, etc.. Nie jest to tak za darmo :P Ani dla Intela, ani tym bardziej dla koncowych odbiorcow ^^
Dolicz koszty research, wez pod uwage to ze uklad oobi sie bardziej skomplikowany i trzeba epwne rzeczy rozwiazac troche inaczej, etc.. Nie jest to tak za darmo :P Ani dla Intela, ani tym bardziej dla koncowych odbiorcow ^^
no właśnie sam intel powiedział, że to niemal za darmo - skomplikowanie układu wzrasta w stopniu niewielkim, research and design kosztował zapewne jakąś kasę, ale również pomijalną skoro intelowcy stwierdzili, że aż się dziwią czemu wcześniej nikt na to nie wpadł, aby to dodać
anyway jest, działa i fajnie :)
Wszystko pieknie, ale cena prockow intela jest zaporowa:D
A ich wieczne w ostatnim czasie zmiany podstawki sa conajmniej denerwujace.........
anyway jest, działa i fajnie
agreed :P IBM uzywa czegos podobnego w power 7 afaik :P
W przypadku rozwiazan serverowych potrafi to dac na prawde duzo.
cena prockow intela jest zaporowa
Ale zbyt duzego wyboru nie ma. Chcesz bezkompromisowa moc? Kupujesz intela i swoje placisz.
Zmiany podstawki nie sa denerwujace dla ludzi ktorzy nie mysla o zmienianiu procesora co pol roku :P W tej chwili upgrade samego procka po roku jest dosc bezsensowne. Lepiej wymieniac caly komputer co ok 2-3 lata, ze wzgledu na nowe features procesora, nowe zabawki w stylu pcie 3, usb 3.0, sata 6Gbps, etc
Tak czy inaczej,z a 200euro taki zestaw...; o ile pewny to bralbym od reki :D
Tak czy inaczej,z a 200euro taki zestaw...; o ile pewny to bralbym od reki :D
Zestaw jest pewny, zreszta od znajomego, jedyny jego mankamet to grafika ktora przy duzym obciazeniu sie wywalala, ale przy pelnych obrotach wiatraka na grafie dziala normalnie pod obciazeniem, czyli na moje oko trzeba by zdjac radiator, przeczyscic i polozyc od nowa z nowa pasta.....choc obecnie mam lepsza grafe ktora i tak bede zmienial na jeszcze mocniejsza;)
Grafiki nie bralem nawet pod uwage przy tym zestawie :P Grzeje sie zapewne, troche czyszczenia, nowa pasta i po sprawie, jak napisales.
i7-860 to bardzo fajny procek, dajacy spore mozliwosci. O ile nie byl katowany zbyt duzymi napieciami i nie chodzil na wysokich temperaturach, to powinien starczyc jeszcze na ok rok.
i7-860 to bardzo fajny procek, dajacy spore mozliwosci. O ile nie byl katowany zbyt duzymi napieciami i nie chodzil na wysokich temperaturach, to powinien starczyc jeszcze na ok rok.
Procek nigdy nie byl krecony, dzialal ok 18mies, uzywany wieczorami;)
Panowie, mam ten zestaw, milym zaskoczeniem byl W7, po przelozeniu SSD postanowilem sprawdzic czy zadziala i Windows sie odpalil poinstalowal wszystko i po restarcie komp byl gotowy do uzytku.....rewelacja....
Pytanie, czy to normalne, ze ten boxowy tak wyje, temperatury mam ok 45C, wydaje mi sie sporo na Phenomie mialem 30C.....
45 jest ok. T junction to chyba 100 stopni, wszystko ponizej 70 jest ok. Po OC warto utrzymywac ponizej 80. Boxowy cooler do najwspanialszych nie nalezy. Jest glosny i szybko nabiera kurz.
Jest glosny i szybko nabiera kurz.
zapomniałeś dodać słowo BARDZO do obu cech - bardzo głośny i bardzo szybko nabiera kurz niestety :(
Nooo zjdalem go i okazalo sie, ze pasta ktora tam kiedys byla to byl ten "sylikon" co daja standardowo w boxie.......jako, ze moja pasta sie skonczyla rok temu podjechalem do znajomego ktory mi pozyczyl paste i (w zapasie) boxowego Intela od i7 2600 nigdy nie uzytego.....
Wymienilem paste a ten moj znowu obroty 1500-2000, wiec zalozylem ten nowy, obroty w IDE 900-1000 a w stresie (30min BF3) 2500 i halasu kupa, ale ztym sie liczylem przy BOXie:D
Narazie przezyje a za tydzien powinienem miec cos pozadnego, teraz jednak zastanawiam sie jaki cooler kupic, znajomy poleca mi cos z NOCTUA a ja zastanawiam sie nad SCYTHE lub ZALMAN....co sadzicie panowie, jakies propozycje, moj SCYTHE niestety nie poleci pod ta stopka;)
Temperatury w IDE 40-45C w stresie 70-75C wiec chyba jak na tego intela ok, przy tym chlodzeniu??
Duzej roznicy nie widze, wydaje mi sie, ze na Intelu nieco lepiej sie zachowuje BF3, znaczy sie wiecej FPSow.....no i fajnie wyglada te 8 slupkow jak pracuje siei w PSie, narazie go nie krece bo ryczy niemilosiernie ten wentyl, ale na 10min podkrecilem do 3,6 i chodzil bardzo ladnie...
Z Noctuy z czystym sumieniem polecilbym nh-d14 badz nh-c14. Jezeli bedziesz chcial krecic procka, zapewnia swietna wydajnosc chlodzenia, jezeli nie, to nawet na minimalnej predkosci wiatrakow powinny utrzymac system w odpowiednijej temperaturze. Wada, jest cena, chociaz moim zdaniem dosc adekwatna. Wykonanie na najwyzszym poziomie, przemyslane rozwiazania ( mocowanie coolera to czysta przyjemnosc, o ile ma sie odpowiednio duza bude... ) i praktycznie gwarancje, ze sprzet posluzy dobre pare lat - wysoka jakosc, lecz rowniez fakt ze Noctua do swoich coolerow wysyla za darmo ( po okazaniu dowodu zakupu mobo i coolera ) mocowanie pod nowe podstawki procesorow. Mozna je tez dokupic o ile komus zalezy na czasie.
Jaka paste zalozyles swoja droga? Moze taka ktora musi sie "wygrzac" ?
Jaka paste zalozyles swoja droga? Moze taka ktora musi sie "wygrzac" ?
Kazda sie musi "wygrzac"......pasta od coolera NOCTUA te NTH1, hehe znajomy uzyl; tych samych slow co Ty, "mocowanie to przyjemnosc i wykonanie najwyzszej jakosc":D
Mam tez Arctic Silver 5, ale podobno ta pierwsza jest lepsza....
Co do ND-D14 (http://www.dabs.ie/products/noctua-dual-radiator-and-fan-cpu-cooler-multi-socket-73GN.html), wlasnie tego chcialem kupic, co mozesz powiedziec jeszcze o nim, jest mocno slyszalny?
Myslalem tez o tym http://www.dabs.ie/products/quietpc-noctua-nh-u9b-se2-dual-fan-quiet-cpu-cooler-71P7.html?src=2 ale troche boje sie tych malych wiatrakow....
NTH1 praktycznie nie musi sie wygrzewac, od poczatku daje swietne rezultaty. Czy lepsza od arctic silver.. nie mam pojecia, na pewno jest dobra ^^
NH-D14 jest glosny, na maxymalnych predkosciach powiedzialbym ze nawet bardzo, ale nie bardziej niz wszystko inne tej wielkosci z 2 wiatrakami i takim przeplywem powietrza. Po zmniejszeniu predkosci ( brak PWM, sterowanie napieciem ) ciagle jest to rozwiazanie dobre, ale jednoczesnie znacznie cichsze. Wg wielu testow, porownan jest to jedno z najbardziej wydajnych rozwiazan chlodzenia powietrzem. Moje doswiadczenia z tymi coolerami potwierdzaja to co pokazuja testy. Przede wszystkim, nh-d14 jest.. spory. 1.1kg z wiatrakami to tez nie bagatelna waga.
NH-C14 jest, w zaleznosci od case, lepsza o 1, czasem nawet 2 stopnie i podobno jest troche cichsza - podobno, bo ja roznicy nie zauwazylem, a mierzyc nie zamierzam :P. Za to latwiej zmiescic ja w obudowie. Znajomy wsadzil ja do htpc z maxymalnie skreconymi obrotami i jest zadowolony :P
Za to latwiej zmiescic ja w obudowie. Znajomy wsadzil ja do htpc z maxymalnie skreconymi obrotami i jest zadowolony :P
No wlasnie wczoraj znajomy pokazywal mi ta NOCTUE z drugiego linka w akcji na niskich obrotach, byl naprawde bardzo cichy, dodatkowo siedzi to na Intelu i7 2600
Miedzy tymi 2 ktore pokazales sa dosc spore roznice. Jeden wydajny, ogromny, drogi - czyt. bestia, jeden mniejszy, tanszy i mniej wydajny. Pytanie co Ci potrzebne. Jezeli chcesz krecic procesor, masz miejsce w budzie, to osobiscie dolozylbym do NH-d14. Ciezko mi porownywac poziom halasu obydwu tych coolerow - zalezy jak ustawi sie wiatraki. Mniejszy prawdopodobnie bedzie troche cichszy przy podobnych ustawieniach, ale wydajnosc juz troche ciezej porownac. Jezeli to ma byc po prostu cooler do procesora pracujacego ze stockowymi zegarami, moze lepiej kupic mniejszy. To juz zalezy od preferencji i ilosci kasy ktora chcesz/mozesz wylozyc.